Ο ιδανικός πατέρας καναρινιών

Για μια επιτυχημένη αναπαραγωγική χρονιά, παίζουν σημαντικό ρόλο πολλά πράγματα. Θερμοκρασία, χώρος, επιλογή ζευγαριού, προετοιμασία, ιστορικό κτλ. Σε αυτό το θέμα θα ασχοληθούμε με την επιλογή ζευγαριού και ειδικά με το πώς ο αρσενικός αναδεικνύεται σε ιδανικός πατέρας.

Ο ρόλος του σωστού αρσενικού στην αναπαραγωγή των καναρινιών

Το πως διαχειρίζεται τη κατάσταση ένα αρσενικό καναρίνι από το πρώτο βάτεμα μέχρι και τον απογαλακτισμό, είναι θέμα χαρακτήρα που είναι διαφορετικός σε κάθε πουλί. Ένα αρσενικό μπορεί να είναι ήρωας ή και "δολοφόνος".

ιδανικός-πατέρας-καναρινιών.jpg


Όλα αυτά βέβαια υπάρχουν στα γονίδια που κληρονομούνται από τις προηγούμενες γενιές. Γι αυτό είναι σημαντικό να καταγράφουμε συμπεριφορές, όσο αστείο και αν ακούγετε.

Από πότε ξεκινά να αναδεικνύεται ο σωστός αρσενικός

Από τη πρώτη επαφή (βάτεμα). Για να γίνει αυτό όμως πρέπει ο αρσενικός να προκαλέσει το ενδιαφέρον τη θηλυκιάς με το τραγούδι του για να τη φέρει σε αναπαραγωγικό οίστρο. Η κανάρα ξεκινάει το χτίσιμο της φωλιάς και εδώ ο αρσενικός την βοηθάει κουβαλώντας νήματα.

Με αυτή τη κίνηση καταλαβαίνουμε ότι δε θα έχουμε πρόβλημα με τα αυγά ή κάποια άσχημη συμπεριφορά απέναντι στα μικρά.

Όταν η κανάρα κάτσει στη φωλιά

Η θηλυκιά έχει αρχίσει την επώαση, αυτός τρέχει και προσπαθεί να βρει τροφή για να την ταΐσει. Όταν καμιά φορά η κανάρα σηκώνεται να ξεμουδιάσει τότε αυτός τρέχει και κάθεται μέσα στη φωλιά ή κυνηγάει τη θηλυκιά όταν έχει ξεχαστεί με τις περατζάδες.

Όταν σκάσουν μύτη οι νεοσσοί

Μέχρι την 4-5 μέρα ο σωστός πατέρας κουβαλάει τροφή και ταΐζει τη μητέρα ώστε αυτή να μη σηκώνεται (όσο είναι δυνατόν) από τη φωλιά αλλά να ταΐζει με τη σειρά της τα μικρά. Τις επόμενες ημέρες αρχίζει και ταΐζει η ίδια απευθείας τους νεοσσούς.

Την 10-11 ημέρα το έργο του γίνεται πιο δύσκολο. Οι νεοσσοί έχουν μεγαλώσει και ζητούν πιο μεγάλες ποσότητες φαγητού. Η θηλυκιά αυτό το διάστημα χαλαρώνει λίγο, κόβει τις πολλές βόλτες και γενικώς κάνει ένα μικρό διάλειμμα για να προετοιμαστεί να μπει στη 2 γέννα. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν ταΐζει, αλλά το βάρος πέφτει πιο πολύ στον πατέρα.

Αρχίζουν τα πεταρίσματα

Ήρθε η ώρα όπου τα μικρά αρχίζουν τις βόλτες. Η μαμά έχει χτίσει ή χτίζει τη καινούργια φωλιά ή έχει ήδη αυγά. Ο καλός πατέρας έχει βοηθήσει στο χτίσιμο και έχει ανταπεξέλθει στα συζυγικά του καθήκοντα, αλλά ακόμα τρέχει πανικόβλητος.

Πάνω, κάτω, δεξιά, αριστερά, όπου ακούει ότι ζητάνε την βοήθειά του. Τα μικρά έχουν βγει στο κλαρί και περιμένουν το πατέρα να τα ταΐσει, μέχρι να αρχίσουν να τρώνε μόνα τους. Τότε είναι και η στιγμή που τα μικρά φεύγουν και αυτός χαλαρώνει λίγο.

Οι μόνες του υποχρεώσεις πλέον είναι να ταΐσει τη μαμά που κάθεται και να εκπαιδεύσει τα μικρά με τα τραγούδια του.

Έτσι κάπως είναι ο ιδανικός πατέρας. Βοηθάει τους πάντες, μαζί και εμάς και μας γλυτώνει από πολλά προβλήματα.

Όλα τα παραπάνω προέρχονται από δικές μου καταγραφές και παρατηρήσεις των πουλιών μου. Επίσης, όλα αυτά αναφέρονται σε καναρίνια. Ελπίζω να έδωσα το ερέθισμα και σε άλλους να καταγράφουν τις κινήσεις των δικών τους καναρινιών.

Χρειάζεστε βοήθεια;
Γράψτε το μήνυμά σας στο φόρουμ της αναπαραγωγής καναρινιών
Συντάκτης
BISBA
Ο BISBA είναι μέλος του PetBirds από τις 27 Ιαν 2008. Ασχολείται με Καναρίνια και Ιθαγενή.

Τα Άρθρα του BISBA.

Σχόλια

Δεν εχουν γίνει σχόλια.

Πληροφορίες

Συντάκτης
BISBA
Προβολές
2.893
Ενημέρρωση

Περισσοτερα Αναπαραγωγή Πτηνών

Περισσότερα από BISBA

Μοιραστείτε το άρθρο