Νεκρά πουλάκια μέσα στο αυγό

 1. Stavros
  Στην αναπαραγωγή των καναρινιών είναι δυστυχώς σχετικά συχνό φαινόμενο να βρίσκουμε νεκρά πουλάκια μέσα στο αυγό. Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε τους λόγους και τις αιτίες που οδηγούν σε αυτό το φαινόμενο καθώς και τους τρόπους που μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε.

  Γιατί βρίσκουμε νεκρά πουλάκια μέσα στα αυγά

  Ο θάνατος των νεοσσών μέσα στο αυγό μπορεί να προκληθεί από διάφορα αίτια. Θα κάνω μια μικρή αναφορά στη μορφολογία του αυγού για να γίνουν περισσότερο κατανοητά.

  Αυγά-καναρίνια-πυλάκια.jpg

  Το κέλυφος του αυγού είναι μια πορώδης επιφάνεια γεμάτη μικροσκοπικές τρύπες μέσω των οποίων εισέρχεται η υγρασία αλλά δυστυχώς και τα βακτηρίδια. Μέσω αυτής της πορώδους επιφάνειας, το έμβρυο "εξαερίζεται" και λαμβάνει την απαραίτητη υγρασία. Επομένως οι πιο πιθανές αιτίες του προβλήματος είναι η βακτηριδιακή προσβολή και η έλλειψη υγρασίας.

  Που οφείλονται οι θάνατοι των νεοσσών στο αυγό

  Οι περισσότεροι θάνατοι που οφείλονται σε μικροβιακή προσβολή (από αρκετά μικρόβια), εμφανίζονται στο πρώτο μισό του διαστήματος της επώασης. Τέτοιου είδους προβλήματα είναι ασυνήθιστα σε ξηρές φωλιές με καθαρά αυγά.

  Όπως θα δείτε παρακάτω, ο καθορισμός του σημείου της ανάπτυξης στο οποίο εμφανίζεται ο θάνατος, μπορεί να είναι πολύ χρήσιμος στην διάγνωση του αιτίου. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να γίνεται περιοδικά ωοσκόπηση με μεγάλη προσοχή, λαμβάνοντας υπ’ όψιν μας τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν από αυτή την αναστάτωση.

  Οι φλέβες που εμφανίζονται ήδη από για την 3-4 ημέρα, θα πρέπει σταδιακά να αυξάνουν το μέγεθός τους. Θα πρέπει αργότερα να αρχίσει να εμφανίζεται το σχήμα του εμβρύου, το οποίο θα αυξάνεται και αυτό σταδιακά. Το αυγό θα σκουραίνει δεδομένου ότι ο νεοσσός καταλαμβάνει όλο και περισσότερο από το διαθέσιμο χώρο.

  Ο αεροθάλαμος (ο κενός χώρος που υπάρχει στο πίσω μέρος και είναι χωρισμένος με μία μεμβράνη από το υπόλοιπο αυγό) πρέπει να έχει περίπου το ίδιο μέγεθος και να παρουσιάσει με μια μικρή αύξηση κατά τη διάρκεια του τελευταίου τρίτου της επώασης. Μια μεγάλη αύξηση στο μέγεθος του αεροθαλάμου ή μια αλλαγή στο χρώμα του κελύφους σε θαμπό γκρίζο, είναι ένδειξη νεκρού εμβρύου.

  Τώρα, σύμφωνα με τη θεωρία της διάγνωσης, όταν υπάρχει νεκρό πουλάκι στο αυγό, το ανοίγουμε προσεκτικά από το πίσω μέρος όπου βρίσκεται ο αεροθάλαμος. Μια μικρή μεμβράνη χωρίζει το χώρο αυτόν από το έμβρυο. Εάν αυτήν η μεμβράνη δεν είναι σπασμένη, ο θάνατος προκλήθηκε πιθανότατα επειδή το αυγό "κρύωσε" κατά τη διάρκεια της επώασης.

  Οι πρώτες 4-5 ημέρες είναι η κρισιμότερη περίοδος. Όταν ένα αυγό “κρυώσει” κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το έμβρυο συχνά συνεχίζει να αναπτύσσεται, αλλά αποτυγχάνει να σπάσει τον αεροθάλαμο και πεθαίνει χωρίς να εκκολαφθεί. Αν “κρυώσει” τις 4-5 τελευταίες ημέρες, συνήθως δεν υπάρχουν επιπτώσεις στην εκκόλαψη.

  Εάν η μεμβράνη του αεροθαλάμου έχει σπάσει, εξετάζουμε προσεκτικά το πουλάκι. Εάν το πρόβλημα είναι η ανεπαρκής υγρασία, το πουλάκι εμφανίζεται κολλημένο στο τοίχωμα του αυγού.
  Όταν υπάρχουν χαμηλά επίπεδα υγρασίας στο χώρο, το πουλάκι κολλάει στο κέλυφος και αδυνατεί να περιστραφεί και να προκαλέσει την έξοδό του από αβγό.

  Παγιδεύεται δηλαδή στο αυγό και πεθαίνει. Σε αυτή την περίπτωση, το πουλάκι εμφανίζεται πλήρως αναπτυγμένο αλλά το υγρό που τον περιβάλλει έχει συχνά μια παχύρευστη, κολλώδη εμφάνιση.

  Σχετικά άρθρα
  Χρειάζεστε βοήθεια;
  Εάν βρίσκεται συχνά νεκρά πουλάκια μέσα στα αυγά και θέλετε να συζητήσετε το πρόβλημα με τα υπόλοιπα μέλη μας, γράψτε το μήνυμά σας στο φόρουμ της αναπαραγωγής καναρινιών
  Από Stavros, 21 Μαρ 2008 | Ενημερώθηκε: 2 Φεβ 2016 | |

  Σχετικά με τον Συντάκτη

  Stavros
  eva vrs, Georgina, George98 και 1 ακόμη άτομο έκαναν like!

Σχόλια

Για να σχολιάσετε το Άρθρο πρέπει να είστε μέλος μας. Η εγγραφή διαρκεί λιγότερο από 1', είναι δωρεάν και μπορείτε να την κάνετε εδώ!
Φόρτωση...