Να χορηγούνται χρωστικές στα καναρίνια ή όχι;

  • Συντάκτης Stavros
  • Publish date
  • Ενημερώθηκε
Το περιεχόμενο αυτού του άρθρου θα προκαλέσει μεγάλη διαμάχη, όπως κάνει εδώ και πολλά χρόνια. Ένα μεγάλο μέρος αυτού του άρθρου είναι βασισμένο σε εργαστηριακές έρευνες και το υπόλοιπο σε πρακτικές παρατηρήσεις στο εκτροφείο μου.

Η πρακτική της χορήγησης του χρωστικού μέσου που αποκαλείται κανθαξανθίνη σε καναρίνια Κόκκινου Παράγοντα, είναι θέμα μεγάλης κουβέντας για πολλές γενεές. Αυτό το άρθρο δε σκοπεύει να πείσει τον αναγνώστη να ακολουθήσει τον ένα τρόπο ή τον άλλο, ούτε να αποδείξει εάν είναι σωστός ή λανθασμένος κάποιος από του δύο τρόπους. Έχει ως σκοπό απλά να εξηγήσει τον όρο “Εκτροφή καναρινιών Χρώματος” και όχι “Τάισμα χρώματος” και να προσπαθήσει να εκπαιδεύσει τους πιθανούς ιδιοκτήτες καναρινιών Κόκκινου Παράγοντα, ως προς το γιατί πρέπει να τους παρέχουν κάτι στη διατροφή τους ώστε να εξασφαλιστεί ότι θα διατηρήσουν το λαμπερό χρώμα τους.

Ο τρόπος που ο κάθε εκτροφέας ή ιδιοκτήτης κατοικίδιου πουλιού επιλέγει να παρέχει καροτινοειδή στη διατροφή τους, είναι καθαρά θέμα προτίμησης. Ελπίζω μετά από την ανάγνωση αυτού του άρθρου, να καταλάβει ο αναγνώστης γιατί δε χορηγώ κανθαξανθίνη στα πουλιά μου, καθώς επίσης και γιατί τα ταΐζω αυτά που τα ταΐζω. Δε θα προσπαθήσω να πείσω κανέναν ότι ο τρόπος μου είναι ο σωστός τρόπος και ότι οι άλλοι τρόποι είναι οι λανθασμένοι τρόποι. Αυτό το άρθρο έχει αποκλειστικό σκοπό την εκπαίδευση.

Εκτροφή Καναρινιών Χρώματος και όχι Βάψιμο Καναρινιών

Εκθρέψτε καναρίνια χρώματος μην τα βάφετε απλώς. Τι ακριβώς σημαίνει αυτός ο όρος;

Οι προσπάθειες αναπαραγωγής μου στρέφονται στο ζευγάρωμα των καλύτερων έγχρωμων πουλιών, αναπαράγοντας αυτό που είναι έμφυτο στη γενετική τους σύνθεση. Ζευγαρώνοντας κάποιος μόνο τα καλύτερα έγχρωμα πουλιά του, ελπίζει χρόνο με το χρόνο να καταλήξει σε αξιοσημείωτα αποτελέσματα. Κάθε πουλί που παράγεται, δεν είναι από μόνο του ποιοτικό πουλί επίδειξης, είτε προήλθε από “χρωματισμένο” πουλί είτε όχι. Προκειμένου να παρουσιαστούν σε εκθέσεις τα καναρίνια Κόκκινου Παράγοντα, πρέπει να τους χορηγηθεί κάποιο χρωστικό μέσο.

Το πιο κοινό χρωστικό μέσο που χορηγείται είναι κανθαξανθίνη. Προσωπικά δεν χορηγώ κανθαξανθίνη αλλά επιλέγω τη χορήγηση Βήτα καροτίνης σε μορφή σκόνης. Με αυτό που λέω δεν εννοώ ότι τα πουλιά μου θα επιτύχουν ποτέ το χρώμα ενός πουλιού που του έχει χορηγηθεί κανθαξανθίνη, αλλά κατά την ταπεινή μου άποψή νομίζω ότι η βήτα καροτίνη είναι ένα πιο φυσικό συστατικό για να συμπληρώσει τη διατροφή των καναρινιών Κόκκινου Παράγοντα, όμοιο με αυτά που έτρωγαν οι πρόγονοί τους στο φυσικό τους περιβάλλον.

Πολλοί υποστηρίζουν το γεγονός ότι ακόμη και η χορήγηση Βήτα καροτίνης είναι επίσης μια μορφή χρωστικού μέσου για τα καναρίνια μου και ίσως έχουν δίκιο, αλλά για να καταλάβετε πλήρως γιατί στα καναρίνια Κόκκινου Παράγοντα θα πρέπει να χορηγηθεί κάποιας μορφής συμπλήρωμα για να τα βοηθήσει να επιτύχουν το βέλτιστο χρώμα τους, παρακαλώ συνεχίστε να διαβάζετε παρακάτω.

Βασική κατανόηση του χρωματισμού

Για να καταλάβει κάποιος τι σημαίνει “βάφω” καναρίνια Κόκκινου Παράγοντα πρέπει πρώτα να έχει μια βασική γνώση για το πως ξεκίνησε η ύπαρξη αυτού του πουλιού. Οι άνθρωποι που δεν ξέρουν την ιστορία των καναρινιών κόκκινου παράγοντα θα εκπλαγούν όταν μάθουν ότι είναι ένα υβρίδιο που προήλθε από τη διασταύρωση του κόκκινου σπίνου της Βενεζουέλας, με το Κίτρινο Καναρίνι (serinus canaria). Κατά συνέπεια, το καναρίνι κόκκινου παράγοντα αντλεί τα “κόκκινα γονίδιά” του από το σπίνο της Βενεζουέλας.

Εάν το πουλί αυτό τρέφεται μόνο με σπόρους και αυγοτροφή θα αποκτήσει χρώμα κίτρινο κρεμ. Έχοντας αυτό υπόψη μπορείτε πλέον να αρχίσετε να αναρωτιέστε από που αντλεί το κόκκινο φωτεινό φτέρωμά του ο σπίνος της Βενεζουέλας; Η απάντηση βρίσκεται στη διατροφή που λαμβάνει το πουλί στο φυσικό του περιβάλλον.

Η διατροφή τους αποτελείται από σπόρους, φρούτα, μούρα, οστρακόδερμα και χόρτα που είναι όλα πλούσια σε καροτινοειδή και επιτρέπουν στα φτερά τους να αποκτήσουν ένα όμορφο κόκκινο – πορτοκαλί χρώμα. Το ίδιο πράγμα ισχύει για το καναρίνι κόκκινου παράγοντα, που αντλεί επίσης το κοκκινωπό – πορτοκαλί φτέρωμά του από κάποιας μορφής καροτινοειδή που λαμβάνει με τη διατροφή του. Φυσικά τα καναρίνια κόκκινου παράγοντα δεν μπορούν να βγουν και να συλλέξουν την ίδια τροφή που τρώει ο σπίνος της Βενεζουέλας, έτσι οι εκτροφείς αυτών των καναρινιών πρέπει να συμπληρώσουν τη διατροφή τους με ένα συστατικό από το οποίο να λαμβάνουν τα καροτινοειδή που χρειάζονται για να επιτύχουν αυτό το όμορφο φτέρωμα.

Τα καναρίνια κόκκινου παράγοντα αντλούν το ζωηρόχρωμο φτέρωμά τους, το οποίο κυμαίνεται από ανοιχτό πορτοκαλί έως λαμπερό κόκκινο, από τις χρωστικές ουσίες της καροτίνης, τις ίδιες χρωστικές ουσίες που δίνουν το πορτοκαλί χρώμα στα καρότα, και το κόκκινο χρώμα στα φθινοπωρινά φύλλα των δέντρων. Μόνο οι φωτοσυνθετικοί οργανισμοί όπως τα φυτά και τα φύκια μπορούν να παράξουν τα μόρια αυτών των χρωστικών ουσιών, έτσι τα πουλιά και τα άλλα σπονδυλωτά μπορούν να εμφανίσουν τα καροτινοειδή στα φτερά τους μόνο αφού τα προσλάβουν πρώτα με τη διατροφή τους.

Η ίδια κατάσταση συμβαίνει στους “καρδινάλιους” και στα φλαμίγκο. Στο περιβάλλον και οι καρδινάλιοι και τα φλαμίγκο λαμβάνουν την απαραίτητη διατροφή που θα τους δώσει το σωστό χρωματισμό. Τα φτερά των φλαμίγκο είναι χρωματισμένα με καροτινοειδείς (κόκκινες και πορτοκαλιές) χρωστικές ουσίες, που βρίσκονται στη φύση στα μικρά οστρακόδερμα. Όμως, στους ζωολογικούς κήπους συμπληρώνουν τη διατροφή τους με καροτινοειδή προκειμένου να διατηρήσουν τα φτερά αυτών των πουλιών λαμπερά. Εάν το φλαμίγκο δεν σιτιστεί με αυτούς τους χρωστικούς παράγοντες, το φτέρωμά του θα μετατραπεί σε λευκό.

Η διατροφή των αρσενικών καρδιναλίων κατά τη διάρκεια της πτερόρροιας αποτελείται πρωτίστως από τα φρούτα και μούρα που τους δίνουν τα καροτινοειδή που χρειάζονται για να επιτύχουν το χρώμα τους. Εάν δεν λαμβάνουν τη σωστή διατροφή, οι αρσενικοί καρδινάλιοι θα αποκτήσουν φτέρωμα ξεθωριασμένο στο χρώμα της σκουριάς.

Οι καροτινοειδείς χρωστικές ουσίες είναι η βασική πηγή χρωματισμού των σπονδυλωτών (πουλιών). Τα πουλιά δεν έχουν τη δυνατότητα να συνθέσουν τα καροτινοειδή και για τα χρησιμοποιήσουν θα πρέπει να τα λάβουν με τη διατροφή.

Κατανόηση της σύνθεσης των φτερών

Τα φτερά αποτελούνται από μία πρωτεΐνη που ονομάζεται κερατίνη και οι δύο κύριοι τύποι χρωστικών ουσιών στα φτερά των πουλιών είναι:
  • τα κόκκινα, πορτοκαλί και κίτρινα καροτινοειδή
  • οι μαύρες, γκρίζες, και καφέ μελανίνες.
Οι κόκκινες και πορτοκαλί χρωστικές ουσίες λαμβάνονται από τη διατροφή του πουλιού. Οι κύριες χρωστικές ουσίες είναι οι μελανινικές, και οι λιποχρωμικές ή λιπαρές χρωστικές ουσίες. Οι μελανινικές χρωστικές ουσίες εμφανίζονται υπό μορφή κόκκων και προκαλούν τους μαύρους, καφέ και γκρίζους τόνους ή μπορούν να συνδυαστούν με αυτές της λιποχρωμικής σειράς. Οι λιποχρωμικές χρωστικές ουσίες, τείνουν να απλώνονται σε όλο το φτερό και να δίνουν αντίστοιχα τα κόκκινα και κίτρινα χρώματα.

Οι μελανίνες διαιρούνται σε δύο κατηγορίες:
  • τις ευμελανίνες, που παράγουν το μαύρο και σκούρο καφέ χρωματισμό
  • τις φαιομελανίνες που παράγουν τον ωχρό καφέ έως κιτρινωπό χρωματισμό.
Το φτέρωμα είναι χρωματισμένο με διαφορετικούς τρόπους. Σε μερικά φτερά η χρωστική ουσία συντίθεται από τα κύτταρα του φτερού που την παράγουν και εναποτίθεται στο φτερό καθώς διαμορφώνεται. Αυτές οι χρωστικές ουσίες είναι διαφορετικά είδη μελανίνης, οι οποίες μπορούν να είναι είτε σχεδόν μαύρες ή να έχουν καφεκόκκινο χρώμα.

Τύποι χρωστικών συμπληρωμάτων

Σε όλα τα πουλιά μου, όχι μόνο στα καναρίνια κόκκινου παράγοντα, προσθέτω συμπλήρωμα Βήτα καροτίνης σε μορφή σκόνης μέσα στο μείγμα της “μαλακής τροφής” τους (με υψηλό ποσοστό υγρασίας, άνω του 20%) Αυτή η προσθήκη ενισχύει μόνο το “βάθος” του χρώματος και δεν αλλάζει το χρώμα του πουλιού. Η βήτα καροτίνη επίσης, δεν επηρεάζει το χρώμα των φτερών των κίτρινων ή άσπρων πουλιών, επηρεάζει μόνο τα φτερά των πουλιών που έχουν τα “κόκκινα γονίδια” στο γενετικό υπόβαθρό τους.

Έχω δηλώσει ότι την αναμιγνύω με τη “μαλακή τροφή” τους, αλλά δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος για τον οποίο δεν μπορεί να αναμειχθεί με το πόσιμο νερό. Το σκεύασμα βήτα καροτίνης που χρησιμοποιώ είναι υδατοδιαλυτό και αναμειγνύεται εύκολα με το πόσιμο νερό. Μέσα από την εμπειρία μου, έχω διαπιστώσει ότι η προσθήκη της βήτα καροτίνης μέσα στο πόσιμο νερό είναι αρκετά προβληματική και είναι επίσης ένας πιο σπάταλος τρόπος, δεδομένου ότι το νερό πρέπει να αλλάζει καθημερινά. Η “μαλακή τροφή” που χρησιμοποιώ δεν περιέχει αυγό και επομένως δεν υπάρχει λόγος να αντικαθίσταται καθημερινά.

Η βήτα καροτίνη δεν είναι χρωστικός παράγων όπως η κανθαξανθίνη, αλλά είναι μια φυσική ουσία που απαντάται στα καρότα, τη χλόη και σε πολλά άλλα λαχανικά. Πρέπει επίσης να προσθέσω ότι, η κανθαξανθίνη δεν αποτελεί μέρος της διατροφής του καναρινιού ή του σπίνου. Η κανθαξανθίνη είναι ένας αυξητικός χρωστικός παράγοντας που μπορεί να “βάψει” ένα κίτρινο ή άσπρο καναρίνι σε πορτοκάλι, εάν χορηγείται σε αυτά τα κατά τη διάρκεια της πτερόρροιας.

Έρευνα στα καροτινοειδή

Έχει γίνει έρευνα με θέμα τα καροτινοειδή πάνω σε καρδερίνες. Οι καρδερίνες όταν “ταΐζονται” κανθαξανθίνη κατά τη διάρκεια της πτερόρροιας, αποκτούν ένα εντυπωσιακό πορτοκαλί χρώμα. Η ίδια έρευνα επίσης αποδεικνύει ότι πολλά πουλιά της άγριας πανίδας, έχουν τη δυνατότητα να “αξιοποιούν” τα καροτινοειδή κόκκινων και πορτοκαλί χρωστικών ουσιών. Εντούτοις, η διατροφή τους δεν αποτελείται από τροφές που περιέχουν αυτές τις κόκκινες και πορτοκαλί χρωστικές ουσίες.

Έρευνες επίσης έχει δείξει ότι όταν χορηγείται στα πουλιά κανθαξανθίνη, παρακάμπτεται το ενζυμικό σύστημα που θα μετέτρεπε φυσιολογικά τις κίτρινες χρωστικές όπως τη βήτα καροτίνη, σε κόκκινες χρωστικές ουσίες. Τα πουλιά που τους χορηγείται κανθαξανθίνη απλώς αποθηκεύουν αυτό το χρώμα στα φτερά τους. Αυτή η έρευνα δίνει έμφαση στην τακτική μου σε σχέση με το γιατί δεν χορηγώ αυτόν το χρωματικό παράγοντα, την κανθαξανθίνη. Εάν πολλά πουλιά είχαν τη δυνατότητα να αξιοποιούν τις κόκκινες και πορτοκαλί χρωστικές ουσίες των καροτινοειδών, θα μπορούσαμε τότε αλλάζουμε το χρώμα των κίτρινων και των λευκών καναρινιών και να τα εμπορευόμαστε ως καναρίνια Κόκκινου Παράγοντα!

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των χρωστικών συμπληρωμάτων

Όλοι οι εκτροφείς καναρινιών κόκκινου παράγοντα που γνωρίζω ότι χρησιμοποιούν κανθαξανθίνη, είναι πραγματικά αξιόλογοι εκτροφείς και αναπαράγουν μερικά εξαιρετικά όμορφα πουλιά. Χορηγούν κανθαξανθίνη εξαιτίας του γεγονότος ότι συμμετέχουν με τα πουλιά τους σε διαγωνισμούς και η χορήγηση της κανθαξανθίνης είναι αναγκαία για αυτόν τον λόγο. Όμως η τακτική μου της χορήγησης βήτα καροτίνης μέσω της διατροφής, επιτρέπει την παραγωγή μερικών υπέροχων πουλιών που έχουν το φυσικότερο χρώμα που θα μπορούσε να τους δώσει μια διατροφή στη φύση. Εάν χορηγήσω κανθαξανθίνη, πώς θα καθορίσω ποια πουλιά μου έχουν τον καλύτερο χρωματισμό;

Χρώμα και επιλογή συντρόφου

Έρευνες επίσης έχουν δείξει ότι μόνο τα πιο ζωηρόχρωμα αρσενικά μπορούν να συναγωνιστούν τους ανταγωνιστές τους και να επιλεγούν ως κατάλληλοι και ελκυστικοί σύντροφοι από τα θηλυκά. Οι ερευνητές δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο γεγονός ότι τα θηλυκά δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στα πιο ζωηρόχρωμα αρσενικά κατά τη λήψη της απόφασής τους για την επιλογή συντρόφου. Με ποιες πληροφορίες επικοινωνούν τα αρσενικά με τα θηλυκά μέσω του χρώματός τους; Ποιο πλεονέκτημα κερδίζουν τα θηλυκά ζευγαρώνοντας με το πιο ζωηρόχρωμο αρσενικό;

Εργαστηριακά πειράματα κατέδειξαν ότι τα πιο ζωηρά χρωματισμένα αρσενικά προτιμώνται ως σύντροφοι από τα θηλυκά, καθώς επίσης ότι λαμβάνουν μεγαλύτερες ποσότητες καροτινοειδών με τη διατροφή τους, συνεπώς βρίσκονται σε καλύτερη θρεπτική κατάσταση και άρα μπορούν να παρέχουν στα θηλυκά επαρκείς ποσότητες τροφής κατά την αναπαραγωγική περίοδο, αυξάνοντας έτσι τα ποσοστά επιβίωσης. Κατά συνέπεια, τα αρσενικά χρησιμοποιούν το χρώμα τους για να επιδείξουν στα θηλυκά την ικανότητά τους στη συλλογή τροφής, την καλή γενική κατάσταση της υγείας τους, και την προθυμία τους να παρέχουν γονική βοήθεια.

Ενώ τα παραπάνω ισχύουν για την επιλογή συντρόφων στα άγρια πουλιά, ισχύουν και για εμάς τους εκτροφείς που επιλέγουμε τα πιο ζωηρόχρωμα αρσενικά για να ζευγαρώσουν με συμβατά θηλυκά. Με αυτές τις διαπιστώσεις, αναρωτιέμαι πώς οι εκτροφείς καναρινιών κόκκινου παράγοντα που χορηγούν κανθαξανθίνη, μπορούν να αποφασίσουν ποια αρσενικά είναι τα πιο ζωηρόχρωμα; Με τη βήτα καροτίνη, όχι μόνο δεν είναι δύσκολο να καθοριστεί ποια αρσενικά έχουν πιο έντονο χρώμα αλλά ακόμη και ποια θηλυκά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν χρωματίζονται ολόκληρα με το ίδιο βάθος χρώματος, αλλά χρωματίζονται με βάση την γενετική σύνθεση των “κόκκινων” γονιδίων, και τον τρόπο που το χρώμα αφομοιώνεται στο φτέρωμά τους.

Περίληψη

Θα ήθελα κάποια μέρα οι κριτές να δημιουργήσουν κατηγορίες επίδειξης για καναρίνια κόκκινου παράγοντα που δεν τους έχει χορηγηθεί κανθαξανθίνη, ούτως ώστε να κριθούν για αυτό που είναι,δηλαδή για την φυσική ομορφιά τους.

Αυτό το άρθρο γράφτηκε για να προκαλέσει συζήτηση και ενδεχομένως για να διαφωτίσει τους ανθρώπους στο γιατί τα καναρίνια κόκκινου παράγοντα πρέπει να διατρέφονται με σύμφωνο προς το είδος τους τρόπο. Δεν προορίζεται ως απάντηση σε όλες τις ερωτήσεις, ούτε προορίζεται για να συμπεριλάβει τα πάντα. Ελπίζω ότι μέσω της ανάγνωσης αυτού του άρθρου, πολλοί άνθρωποι θα κατανοήσουν καλύτερα το πώς τα καναρίνια κόκκινου παράγοντα καταφέρνουν και διατηρούν το όμορφο χρώμα τους και θα δώσει σε κάποιους τις επιλογές να προχωρήσουν στην αναζήτησή τους για τον απόλυτο ΚΟΚΚΙΝΟ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ!

Πηγή Colorbred
Συντάκτης
Stavros
Stavros

Σχόλια

Δεν εχουν γίνει σχόλια.

Πληροφορίες

Συντάκτης
Stavros
Προβολές
4.456
Ενημέρρωση

Περισσοτερα Διατροφή Πτηνών

Περισσότερα από Stavros

Μοιραστείτε το άρθρο

Top