Μόλυνση των ματιών από Τριχομονάδα

 1. Stavros
  Η Τριχομονάδα είναι ένα πρωτόζωο που προσβάλει τα πουλιά, συμπεριλαμβανομένων των καναρινιών. Αυτή η μόλυνση ερευνάται αυτήν την περίοδο από το San Davis School of Veterinary Medicine, στο εργαστήριο πουλερικών του Πανεπιστήμιου της Καλιφόρνιας.

  Μόλυνση των ματιών των πουλιών από Τριχομονάδα

  Το πρώτο σύμπτωμα στο πουλί είναι η μόλυνση των ματιών. Αυτή μπορεί να εξαπλωθεί στα ιγμόρεια, με αποτέλεσμα να φαίνεται το ένα ή και τα δύο μάτια πρησμένα. Στο τελικό στάδιο η μόλυνση εξαπλώνεται στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα τον θάνατο του πουλιού.

  Πολλά πουλιά τελειώνουν νικηφόρα τη μάχη με αυτή την μόλυνση από μόνα τους, με αποτέλεσμα την υποχώρηση των συμπτωμάτων και την έξαρσή τους πάλι το επόμενο έτος. Η ασθένεια εμφανίζεται συνήθως τον Μάιο, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

  Επειδή η Τριχομονάδα είναι πρωτόζωο, είναι άσκοπη η θεραπεία με αντιβιοτικά ή τα αντιπαρασιτικά φάρμακα όπως η Ιβερμεκτίνη. Η συνιστώμενη θεραπεία γίνεται με Flagyl. Όμως, αυτό το φάρμακο μπορεί να προκαλέσει ζημία στα νεφρά εάν δίνεται επανειλημμένα ή για μακρύ χρονικό διάστημα. Έτσι, είναι καλύτερο να πάρετε μια υπεύθυνη διάγνωση από έναν καταρτισμένο κτηνίατρο για να θεραπευθούν όλα τα μολυσμένα πουλιά εγκαίρως.

  Το Flagyl χορηγείται για τη θεραπεία της ασθένειας, μόνο με συνταγή κτηνιάτρου. Εντούτοις, μπορείτε να βρείτε σε κάποιο Pet Shop στο τμήμα "ψαριών" και ενυδρείων και να πάρετε το Fishzol, το όποιο είναι το ίδιο φάρμακο.

  Το φάρμακο είναι αποτελεσματικό με την προσθήκη του στο πόσιμο νερό. Αναμίξτε έξι κάψουλες των 250 milligram για κάθε γαλόνι νερού (ανοίξτε τις κάψουλες και αδειάστε τη σκόνη στο νερό).

  Προσφέρετέ μόνο ως πόσιμο νερό για 7 ημέρες. Κατόπιν δώστε τους σκέτο νερό για 7 ημέρες και τέλος επαναλάβετε με Fishzol για άλλες 7 ημέρες. Αποφύγετε τα πράσινα λαχανικά κατά τη διάρκεια της θεραπείας, προκειμένου να ενισχύσετε την ανάγκη για κατανάλωση νερού. Κατόπιν, δώστε στα πουλιά αγωγή με Baytril, το οποίο χορηγείται με συνταγή κτηνιάτρου.

  Αυτή η μόλυνση μπορεί να μεταδοθεί και στους ανθρώπους, προκαλώντας βαριάς μορφής μόλυνση στα μάτια. Να τηρείτε τους κανόνες υγιεινής όταν έρχεστε σε επαφή με μολυσμένα πουλιά και αποφύγετε την επαφή των χεριών με τα μάτια σας. Η ασθένεια δεν μπορεί να σκοτώσει έναν άνθρωπο με υγιές ανοσοποιητικό σύστημα, ωστόσο μπορεί να δημιουργήσει αρκετά προβλήματα.

  Φαίνεται πως η ασθένεια μεταδίδεται ακόμη και με την προσθήκη καινούργιων ασυμπτωματικών (φαινομενικά υγιεινών) πουλιών στο κοπάδι. Μπορεί να δείχνουν υγιή ακόμη και μετά από κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα καραντίνας, και κατόπιν να υπάρξει έξαρση των συμπτωμάτων την ερχόμενη άνοιξη.

  Τα πουλιά, σκουπίζουν τα πρόσωπά τους στις πατήθρες, μεταδίδοντας έτσι την ασθένεια στα υγιή πουλιά που κάνουν την ίδια κίνηση στις ίδιες πατήθρες. Δεν υπάρχει κάποιος λόγος να πιστεύετε ότι φαινομενικά υγιή πουλιά, μπορούν να μεταδώσουν την ασθένεια σε άλλα, όταν αυτά βρίσκονται σε διαφορετικά κλουβιά. Επομένως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα κατά την περίοδο των διαγωνισμών.

  Πηγή
  Protozoa Eye Infection By Ginger Wolnik
  Από Stavros, 23 Ιουν 2006 | Ενημερώθηκε: 19 Φεβ 2016 | | |

  Σχετικά με τον Συντάκτη

  Stavros
  Άρεσε στους Georgina, misalouris και maria p.

Σχόλια

Για να σχολιάσετε το Άρθρο πρέπει να είστε μέλος μας. Η εγγραφή διαρκεί λιγότερο από 1', είναι δωρεάν και μπορείτε να την κάνετε εδώ!
 1. basilis.fotoudes
  TKK της Backs, πολύ καλό για τριχομονάδες κοκκίδια και μόλυνση του πρόλοβου.
 2. armagedwn
  Επειδή έχω κι εγώ πρόβλημα με το μάτι της κόκκινης κανάρας μου που παρουσίασε το πρόβλημα των τριχομονάδων, είδα κι ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον επιστημονικό άρθρο σε ιταλικό site και το οποίο είναι γραμμένο σε ιταλικά αγγλικά και γαλλικά. Όποιος μπορέι να έχει πρόσβαση σε αυτές τισ γλώσσες ας το δει. Είναι αναλυτικότατο και πολύ κατιρτισμένο.

  Σαν θεραπεία προτείνουν το Flagyl (μια κάψουλα των 250 σε ένα lt νερό). Εγώ βρήκα στα φαρμακεία μόνο των 500 και άρα τη χώρισα στη μέση σε ένα lt νερό. Ξεκίνησα σήμερα τη θεραπεία (το πρόβλημα είναι προχωρημένο γιατί εδώ και καιρό οι διάφοροι κτηνίατροι ούτε καν αναφέρθηκαν στο πρόβλημα που αρχικά ήταν μικρότερο!) οπότε και θα ενημερώνω για αποτελέσματά της.

  Tricomoniasi respiratoria: Club Italiano Canarino Lancashire (Broken Link).
 3. niktaoys
  Τα προϊόντα της Chevita τα γνωρίζω πολύ καλά και τα εμπιστεύομαι προσωπικά με κλειστά τα μάτια καθώς για πολλά πολλά χρόνια και πριν ασχοληθώ με τα καναρίνια και τα αγριοπούλια, έχω δει τα αποτελέσματα των σκευασμάτων της στα περιστέρια (Ταχυδρομικά και μη, τόσο σε αγώνες όσο και σε αναπαραγωγή) και ειδικά στο θέμα "τριχομονάδες" που στα περιστέρια εμφανίζεται αρκετά συχνότερα.

  Τώρα όσον αφορά το συγκεκριμένο άρθρο προβληματίστηκα αρκετά και παρόλο που πήγα και προμηθεύτηκα το flagyl είμαι κι εγώ της άποψης να κάνω την θεραπεία με chevi-col+.

  Πέρα από αυτά σκέφτηκα να απευθυνθώ και σε ένα εμμέσως συνεργάτη μου, καθηγητή κτηνιατρικής του Α.Π.Θ. και να ζητήσω την γνώμη του επί του θέματος. Φυσικά για ότι με συμβουλέψει και μου αναφέρει θα σας το γνωστοποιήσω άμεσα.
  1. SAKIS_X
   Νομίζω ότι είναι η καλύτερη κίνηση που μπορείς να κάνεις!
 4. SAKIS_X
  Παρόλο που δεν με έχει απασχολήσει το θέμα θα ήθελα να καταθέσω δύο παρατηρήσεις για προβληματισμό.

  Πρώτον: το Baytril σύμφωνα με τους περισσότερους Γερμανούς εκτροφείς θεωρείται φάρμακο "ρεζέρβα". Δηλαδή έχει πάρα πολύ καλά αποτελέσματα και είναι ιδιαίτερα δραστικό με μεγάλα ποσοστά επυτυχίας, όμως, αν δεν πετύχει, μπορεί να δημιουργηθούν ανθεκτικά στελέχη και δεν θα υπάρχει άλλο φάρμακο να τα καταπολεμίσει. Άρα το αποφεύγουμε "όπως ο διάβολος το λιβάνι".

  Δεύτερον: Τα σκευάσματα της Chevita είναι ιδιαίτερα αξιόπιστα, αρκετά από αυτά χρησιμοποιώ και εγώ. Όμως απευθύνονται σε εκτροφείς μιας χώρας με διαφορετική αντίληψη στην πρόληψη και θεραπεία απ' ότι στη δική μας χώρα. Δηλαδή η πρόληψη στη Γερμανία είναι αυτονόητη και οι δοσολογίες βασίζονται πάνω σε αυτό το μοτίβο.

  Από τη δική μου εκτίμηση αν πρόκειται για θεραπεία τότε θα πρέπει να αυξήσουμε λίγο τη χορηγούμενη δόση για να έχουμε αποτέλεσμα. Αν και απευθύνεται σε περιστέρια οι δοσολογίες πρέπει να τηρηθούν και να μην τις μειώσουμε με το σκεπτικό ότι τα καναρίνια είναι μικρότερα πουλιά. Εκείνο που έχει σημασία είναι η συγκέντρωση του φαρμάκου στο νερό.
 5. niktaoys
  Πριν 3 εβδομάδες περίπου εμφανίστηκε στο αρσενικό μου καναρίνι (λιποχρωμικό κόκκινο μωσαϊκό) μία ανωμαλία στο ένα του μάτι. Συγκεκριμένα το μάτι φαίνεται να δακρύζει και το φτέρωμα γύρω του είναι βρεγμένο και ανορθωμένο.

  Μιλώντας με τον κ. Υφαντή ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΥΦΑΝΤΗΣ μου πρότεινε τη χρήση tomprex (σταγόνες για τα μάτια, αντιβιοτικό χωρίς κορτιζόνη). Το χρησιμοποίησα για περίπου 1,5 εβδομάδα αλλά ουδεμία βελτίωση δεν παρατήρησα. Άρα δεν είναι πρόβλημα ιού αλλά κάτι άλλο.

  Εννοείται ότι κλουβί και κυρίως ξυλάκια πλένονται πλέον καθημερινά. Για απολύμανση από ιούς, βακτηρίδια, μύκητες και πρωτόζωα χρησιμοποιώ σχεδόν κάθε μήνα desifectans & parafectans της Chevita. Αναφέροντας ότι δεν είδα καμία βελτίωση με παρέπεμψε να διαβάσω το παρόν του φίλου Σταύρου.

  Να προσθέσω ότι το flagyl είναι φάρμακο για ανθρώπους και πωλείται στα φαρμακεία. Το συγκεκριμένο σκεύασμα το βρήκα σε κάψουλες των 500mg και προφανώς θα πρέπει να διαλυθούν 3 κάψουλες σε 3,79 λίτρα νερού (1 γαλόνι = 3,79 λίτρα), ή να υπολογιστεί ανάλογα η δοσολογία για μικρότερη ποσότητα νερού.

  Πριν όμως το χορηγήσω στα πουλιά (καθώς υπάρχει και θηλυκιά στη ζευγαρώστρα) έκανα μερικές σκέψεις, διαπιστώσεις και προβληματίστηκα αρκετά για τα εξής:
  • Το συγκεκριμένο σκεύασμα και διαβάζοντας πολύ προσεκτικά το φυλλάδιο που το συνοδεύει σχεδόν τρόμαξα καθώς εμφανίζει σοβαρές παρενέργειες. Όπως αιματολογικές, επιπτώσεις στα νεφρά, στο ήπαρ και στο ουροποιητικό, σπασμοί, αποπροσανατολισμός, ψευδαισθήσεις, επιπτώσεις στην όραση και στο Κ.Ν.Σ. και πολλές άλλες. Όλα αυτά για τους ανθρώπους. Τι μπορεί να προκαλέσει από τα παραπάνω στα πουλιά;
  • Είναι λογικό εφόσον είναι ζευγάρι να χορηγηθεί και στα 2 πουλιά καθώς είναι γνωστό και σίγουρα εμφανές ότι το άρρωστο πουλί τρίβει το πρόσωπο και το μάτι του στα ξυλάκια που πατά με αποτέλεσμα να μολυνθεί πολύ εύκολα και το θηλυκό. Άρα δε θα πρέπει να χορηγηθεί και στα δυο πουλιά? (Στο ένα θεραπευτικά και στο δεύτερο προληπτικά).
  • Το ζευγάρι έχει ήδη αυγά σχεδόν μιας εβδομάδος και σύμφωνα με τον χρόνο χορήγησης αναμένεται να χορηγείται το φάρμακο όταν τα αυγά θα έχουν εκκολαφθεί. Τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό στα μικρά;
  • Υπάρχει προφανώς παρόμοιο φάρμακο που έχει παραχθεί για χρήση σε πτηνά όπως τα περιστέρια και άρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τα καναρίνια. Αυτό είναι το chevi-col και chevi-col+ της Chevita που καταπολεμά τις τριχομονάδες. Μήπως αυτό είναι πιο ασφαλές αφού και ο χρόνος χορήγησης είναι σαφώς μικρότερος (μόνο 5 ή 6 ημέρες) και δε απαιτεί χορήγηση Baytril στο τέλος της παρά μόνο βιταμίνες και ιχνοστοιχεία;
  Παρακαλώ αν γνωρίζει κανείς κάτι σχετικό, να το αναφέρει γιατί από συζητήσεις με συναδέλφους και φίλους διαπίστωσα ότι υπάρχει άγνοια αλλά παρόλα αυτά απασχολεί πολλούς το θέμα.
Φόρτωση...