Μυγοχάφτης (Muscicapa striata)

Ο Μυγοχάφτης (Muscicapa Striata) είναι ένα μικρό στρουθιόμορφο πουλάκι που ανήκει στην οικογένεια των Μυιοθηρίδων (Μυγοχάφτες) Muscicapidae, είναι ο Μυγοχάφτης. Όπως μαρτυράει το όνομά του είναι καθαρά εντομοφάγο πουλί, πολύ χρήσιμο στην γεωργία. Η Ευρωπαϊκή του ονομασία είναι Spotted Flycatcher λόγω των μαυριδερών στιγμάτων που φέρει στο μέτωπο, το λαιμό, στο στήθος και την κορώνα.

Γενικά είναι μικρόσωμο πουλάκι με μέγεθος από 13,5- 15 εκατοστά που πολύ συχνά συγχέεται με το σπουργίτι σε σημείο που μπορεί να ξεγελάσει ακόμα και έναν έμπειρο παρατηρητή. Έχει γκριζοκάστανο χρώμα στην πλάτη και τον μανδύα ενώ έχει υπόλευκο χρώμα στην κοιλιά. Το κεφάλι του είναι σχετικά μεγάλο με μεγάλη κορώνα λόγω των ελαφρά ανασηκωμένων φτερών. Το ράμφος του είναι σκουρόχρωμο αλλά αρκετά μακρύ και δυνατό με μεγάλο άνοιγμα για να συλλέγει έντομα που αποτελούν την κύρια τροφή του. Τα μεγάλα μαύρα μάτια του περιβάλλονται από δυσδιάκριτο ανοιχτόχρωμο δακτύλιο. Τα πόδια του είναι κοντά και μαυριδερά με λεπτοκαμωμένα δάχτυλα, ενώ η ουρά του και τα φτερά του είναι μεγάλα. Τα φύλλα και οι ηλικίες δεν έχουν ουσιαστικές διαφορές μεταξύ τους.

Οι μυγοχάφτες είναι καλοκαιρινοί επισκέπτες στην χώρα μας και θα τους δούμε κυρίως από τον Μάρτιο έως τον Οκτώβριο. Αναπαράγονται και φωλιάζουν κυρίως σε πάρκα, κοιμητήρια, οπωρώνες, δάση σε κήπους και άλση, όχι μόνο στα ορεινά της πατρίδας μας και σε κάποια νησιά, αλλά και μέσα σε μεγάλες πόλεις όπως η Αθήνα ή η Θεσσαλονίκη. Γενικά προτιμούν τα ανοίγματα ανάμεσα σε δέντρα ή αναρριχητικούς θάμνους από όπου και κάθονται κορδωτοί, σε όρθια κυρίως στάση, σε εκτεθειμένα σημεία εξορμώντας σε έντομα. Χαρακτηριστικό τους γνώρισμα η ευκινησία με την οποία κινούνται, κουνώντας συνεχώς την ουρά τους και τις φτερούγες τους νευρικά, και αφού πετάξουν με επιδεξιότητα να αρπάξουν στον αέρα την ιπτάμενη λεία τους, επιστρέφουν στο ίδιο κλαδί ή σε μια νέα θέση προκειμένου να εντοπίσουν το επόμενο θύμα τους.

Είναι μοναχικό πουλί που το χειμώνα μεταναστεύει για την Αφρική ή την Νοτιοανατολική Ασία, προκειμένου να επιβιώσει, μιας και η διατροφή του αποτελείται από έντομα όπως μύγες, κουνούπια, πεταλούδες, μέλισσες, αράχνες κτλ. Σπάνια τρώει και ρώγες από ζουμερά φρούτα όπως μούρα και σταφύλια. Σε περιόδους με έλλειψη τροφής καθώς και σε περιόδους με κακοκαιρία, στρέφονται σε σίτιση στο έδαφος ψάχνοντας και για έρποντα έντομα. Θα τους εντοπίσουμε πολύ συχνά τα βράδια κοντά σε αναμμένες λάμπες που προσελκύουν πολλά έντομα.

Η αναπαραγωγική περίοδος για τους μυγοχάφτες αρχίζει τον Μάιο και τελειώνει τον Αύγουστο. Κατασκευάζουν την καλαθωτή φωλιά τους ανάμεσα σε κοιλότητες δέντρων, ή σε χαλάσματα ή ακόμα σε αναρριχόμενους θάμνους. Χρησιμοποιούν χόρτα, βρύα, κλαδάκια, ιστούς αράχνης για την εξωτερική κατασκευή ενώ εσωτερικά την ντύνουν με πούπουλα και τρίχες. Την ίδια φωλιά μπορεί να την επισκευάσει και να την χρησιμοποιήσει ξανά και ξανά. Γεννάει δύο φορές κατά την αναπαραγωγική φάση, Μάιο και Ιούλιο, από 4-6 λεία, γυαλιστερά, λευκά αυγά με κόκκινα στίγματα, τα οποία και επωάζει η θηλυκιά για 12-14 μέρες και αφού ταϊστούν και από τους δύο γονείς, είναι έτοιμα για την πρώτη τους πτήση μετά από 12-15 ημέρες. Είναι πολύ τολμηρά πουλιά στην υπεράσπιση των φωλιών τους από τους φυσικούς τους εχθρούς. Η φύση τα έχει προικίσει με ένα μοναδικό προνόμιο. Είναι από τα σπάνια είδη πουλιών που αναγνωρίζουν και ξεχωρίζουν τα δικά τους αυγά, από τα αυγά των ξενιστών, όπως για παράδειγμα του κούκου.

Είναι ομιλητικό πουλί αλλά με διακριτικό ρεπερτόριο. Το σύντομο διαπεραστικό του κάλεσμα συχνά συγχέεται με του κοκκινολαίμη και του σπίνου.

Τα πέντε είδη που περιλαμβάνει η οικογένεια των Μυγοχαφτών είναι:

  • Σταχτομυγοχάφτης - Muscicapa striata
  • Νανομυγοχάφτης - Ficedula parva
  • Δρυομυγοχάφτης - Ficedula semitorquata
  • Kρικομυγοχάφτης - Ficedula albicollis
  • Μαυρομυγοχάφτης - Ficedula hypoleuca
Τα είδη αυτά συναντώνται στην χώρα μας τους καλοκαιρινούς μήνες, έχουν μικρές διαφορές στον χρωματισμό τους φτερώματος τους και στο κελάηδημα τους.
Συντάκτης
Georgina

Σχόλια

Δεν εχουν γίνει σχόλια.

Πληροφορίες

Συντάκτης
Georgina
Προβολές
3.011
Ενημέρρωση

Περισσοτερα Είδη - Ράτσες Ιθαγενών Πτηνών

Περισσότερα από Georgina

Μοιραστείτε το άρθρο