Μπλε και Κίτρινος Μακάο - Blue and Yellow Macaw (Ara ararauna)

 1. Georgina
  O Μπλε Κίτρινος Μακάο (Blue and Yellow Macaw) είναι από τα ελκυστικότερα και πιο αξιαγάπητα είδη των μεγάλων παπαγάλων Μακάο. Tο πανέμορφο φτέρωμά του και η δυναμική προσωπικότητά του, τον κατατάσσουν δικαίως ανάμεσα στα πιο περιζήτητα οικόσιτα πουλιά που μαγνητίζει όλα τα βλέμματα.

  O Μπλε και Κίτρινος Μακάο

  Πατρίδα του θεωρούνται οι χώρες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, όπως το Μεξικό, η Βενεζουέλα, η Βραζιλία, η Βολιβία, ο Παναμάς, η Παραγουάη κτλ. Τα τροπικά δάση των χωρών αυτών φιλοξενούν αρκετά σμήνη των πουλιών και η πτήση τους παρουσιάζει ένα ανυπέρβλητο θέαμα.

  μπλε_κίτρινος_μακάο_blue_yellow_macaw.jpg

  Πρόκειται για ένα από τα πιο μεγαλόσωμα είδη παπαγάλων. Το συνολικό του μήκος κυμαίνεται από 76- 86 εκατοστά μήκος και το βάρος του ξεκινά από 900 έως 1300 γραμμάρια. Η μακριά του ουρά, καθώς και οι μακριές φτερούγες σε γαλάζιες ηλεκτρίκ αποχρώσεις σε συνδυασμό με την χρυσοκίτρινη κοιλιά του τον κάνουν ιδιαίτερα εντυπωσιακό.

  Η πρασινωπή κορώνα του και το σκουρόχρωμο πιγούνι του ολοκληρώνουν την εικόνα του. Το πανίσχυρο μαύρο ράμφος του είναι ένα ιδανικό εργαλείο για να σπάει ξηρούς καρπούς, να αναρριχάται στα κλαδιά των δέντρων στο φυσικό του περιβάλλον, αλλά και στα κάγκελα του κλουβιού του όταν ζει στην αιχμαλωσία.

  Το πρόσωπό του Μπλε και Κίτρινου Μακάο καλύπτεται από ένα λευκό δέρμα στο οποίο φυτρώνουν μικρά φτεράκια. Τα γκριζωπά πόδια τους με τα σκληρά νύχια τους τα χρησιμοποιούν όχι μόνο για σκαρφάλωμα, αλλά για να πιάνουν την τροφή τους και πολλές φορές τα χρησιμοποιούν για να χαιρετούν και να κάνουν τα παιχνίδια τους.

  Αν και η τιμή του Μπλε και Κίτρινου Μακάο δεν θεωρείται απαγορευτική για το μέγεθός του και τις δυνατότητές του, παρόλα αυτά είναι ένα πουλί με πολλές απαιτήσεις κοινωνικές και συναισθηματικές που είναι σχεδόν σαν να έχει κανείς στο σπίτι του ένα σκύλο ή μια γάτα.

  Ο Blue Yellow Makaw ως κατοικίδιο

  Πρόκειται για ένα εξαιρετικά κοινωνικό πουλί, που αν συνηθίσει από μικρό στην ανθρώπινη παρουσία, μπορεί να γίνει και ιδιαίτερα στοργικό και φιλικό, όχι μόνο με τον ιδιοκτήτη του και τα μέλη της οικογένειας που ανήκει, αλλά και με φίλους και συγγενείς.

  Αν και είναι ευφυέστατα πουλιά, δεν είναι και οι καλύτεροι μίμοι. Ειδικά αν ζουν σε ζευγάρια ή σε μικρές ομάδες σπάνια μιμούνται ήχους. Αν όμως έχουν εκτραφεί από μικρά και έχουν συνηθίσει την ανθρώπινη παρουσία, καταφέρνουν να μιμηθούν με ακρίβεια την φωνή του ιδιοκτήτη τους, ήχους από το περιβάλλον που ζουν και αν εκπαιδευτούν στην κατάλληλη ηλικία με αγάπη και υπομονή μπορούν να μάθουν να κάνουν κάποια τρικ, όπως παιχνίδια με μπάλες, ακροβατικά, ισορροπία σε ποδήλατο, να κάνουν ενσφηνώσεις, παζλ, να τραγουδούν κτλ.

  Όλα αυτά προϋποθέτουν την ανάπτυξη μιας υγιούς σχέσης με τον ιδιοκτήτη τους βασισμένη στην εμπιστοσύνη, στην στοργή, και στην αγάπη. Σε αντίθετη περίπτωση το πουλί μπορεί να παρουσιάσει επιθετική συμπεριφορά με στριγκλιές, δαγκώματα, αυτοτραυματισμούς, μάδημα των φτερών του.

  Ο Μπλε Κίτρινος Μακάο θεωρείται πολύ δραστήριο πουλί με δυναμικό χαρακτήρα για αυτό και η καθημερινή του ενασχόληση με παιχνίδια και εκπαιδευτικές δραστηριότητες θεωρείται επιβεβλημένη. Η άσκηση του κορμού, των φτερών του, των ποδιών αλλά και του ράμφους του δεν μπορεί να συντελεστεί εάν το πουλί βρίσκεται συνεχώς κλεισμένο στο κλουβί του.

  Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να βρίσκεται αρκετές ώρες της ημέρας εκτός κλουβιού έχοντας την δυνατότητα σκαρφαλώματος, ροκανίσματος, τεντώματος των μυών του και καθαρισμού του υπέροχου φτερώματος του.

  Λατρεύουν τα χάδια και το δείχνουν ανοίγοντας τα φτερά τους για να τα χαϊδέψει κανείς στην μασχάλη, γέρνουν το κεφάλι στο πλάι φουσκώνοντας τα φτερά τους, αλλά δεν διστάζουν να τρομάξουν κάποιον με το αγέρωχο ύφος τους και με το έντονο βλέμμα τους αν κάτι τα ενοχλήσει. Λατρεύουν το κατάβρεγμα με χλιαρό νερό με ένα ψεκαστήρι ειδικά τις ζεστές καλοκαιρινές ημέρες.

  Για τις συνθήκες διαβίωσής του όπως και για την αναπαραγωγή του αλλά και τις διατροφικές του συνήθειες, ισχύει ότι και για τα υπόλοιπα είδη Macaw.

  Η συμβίωσή του με άλλα μικρά οικόσιτα ζώα όπως χάμστερ, μικρότερα πουλιά ή άλλα μικρά θηλαστικά δεν θεωρείται ιδανική μιας και μπορεί να τους επιτεθεί και να τα τραυματίσει θανάσιμα με το σκληρό ράμφος του. Έχουν αναφερθεί συχνά τραυματισμοί σε δάχτυλα ενηλίκων αλλά και παιδιών.

  Ο Blue Gold Makaw είναι ένας παντοτινός σύντροφος και φίλος μιας και το προσδόκιμο της ζωής τους ξεπερνάει τα 65 χρόνια.

  Ονομασία: Μπλε και Κίτρινος Μακάο
  Αγγλική Ονομασία: Blue and Yellow Macaw
  Λατινική Ονομασία: Ara Ararauna
  Τάξη: Ψιττακόμορφα
  Οικογένεια: Ψιττακίδες

  Τελευταία ενημέρωση από Stavros, 26 Ιουλ 2015
  Foto by Quinten Questel.
  Μπλε Κίτρινος Μακάο - PetBirds Media Gallery

  Σχετικά με τον Συντάκτη

  Georgina

Σχόλια

Για να σχολιάσετε το Άρθρο πρέπει να είστε μέλος μας. Η εγγραφή διαρκεί λιγότερο από 1', είναι δωρεάν και μπορείτε να την κάνετε εδώ!
Φόρτωση...