Μονκ ή Κουάκερ - Monk, Quaker Parakeets (Myiopsitta monachus)

 1. PetBirds
  Οι παπαγάλοι Quaker ή Monk Parakeet είναι από τα πιο κοινωνικά πουλιά συντροφιάς. Μεσαίος σε μέγεθος παπαγάλος με χαρακτήρα και προσωπικότητα ενός μεγάλου σε μέγεθος παπαγάλου!

  Οι παπαγάλοι Quaker ή Monk parakeet

  [​IMG]

  Η προέλευση της ονομασίας Monk (μοναχός) πιστεύεται ότι προήλθε από το γκρι χρώμα των μικρών αυτών παπαγάλων που καλύπτει το πρόσωπο, το μέτωπο και το στήθος τους. Το όνομα quaker από την άλλη φημολογείται ότι προήλθε από τον ήχο (quak- quaking) που βγάζουν ειδικά τα μωρά όταν ζητούν φαγητό ή προσοχή.

  Προέρχεται από την Νότιο Αμερική και τις γειτονικές χώρες της. Τα τελευταία χρόνια οι Quaker παρατηρούνται και στις Ηνωμένες πολιτείες να πετούν ελεύθεροι σε σμήνη, ως αποτέλεσμα του ανθρωπίνου παράγοντα.

  Οι Μονκ στην Ευρώπη

  Τις τελευταίες δύο περίπου δεκαετίες οι παπαγάλοι Μονκ βρίσκονται ελεύθεροι στις νότιες χώρες της Ευρώπης όπως στην Ισπανία, στις Κανάριες Νήσους, στην Ιταλία αλλά και στην Ελλάδα, σύμφωνα με αναφορές στα σχόλια του άρθρου.

  Περιγραφή

  Μεσαίος σε μέγεθος παπαγάλος,του οποίου το μήκος φτάνει τα 28 εκατοστά και ζυγίζει μέχρι 113 γραμμάρια.

  Το βασικό είδος έχει πράσινο χρώμα στην πλάτη και τα φτερά, γκρίζο μέτωπο πρόσωπο και στήθος και πορτοκαλί ράμφος. Στην ουρά και κάτω από τα φτερά παρουσιάζεται και λίγο μπλε. Το πιο κοινό είδος είναι το κυρίαρχο/βασικό είδος Monachus monachus.

  Στις ΗΠΑ αλλά και εκτός ΗΠΑ γίνονται προσπάθειες εκτροφής για σπάνιες παραλλαγές χρωμάτων όπως ο γαλάζιος Κουάκερ, Lutino κ.α. οι οποίες όμως ανεβάζουν αρκετά το κόστος αγοράς.

  Διάκριση φύλου

  Τα θηλυκά τείνουν να είναι 10% μικρότερα σε μέγεθος. Για σιγουριά στη διάκριση φύλου συνιστάται τεστ DNA.

  Χαρακτήρας και Ομιλία

  Το πιο εντυπωσιακό γεγονός είναι, ότι παρά το μέγεθός του, παρουσιάζει όλα τα χαρακτηριστικά και την προσωπικότητα ενός μεγάλου σε μέγεθος παπαγάλου! Είναι πάρα πολύ κοινωνικά όντα και ιδιαίτερα έξυπνα.

  Είναι εξαιρετικά καλοί μαθητές στην ομιλία της ανθρώπινης γλώσσας. Γύρω στους 6 μήνες αρχίσουν να λένε λέξεις που ακούνε από το κοντινό τους περιβάλλον. Συχνά παρατηρείται να εξασκούνται μόνοι τους κάνοντας διάλογο με τον εαυτό τους.

  Το σφύριγμα και οι μιμήσεις μελωδιών αποτελεί αγαπημένη τους δραστηριότητα καθώς ακούνε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον μικρές μελωδίες και τραγούδια. Επίσης είναι φημισμένοι για το εξαιρετικό τους χιούμορ και την παιχνιδιάρικη διάθεση.

  Οι περισσότεροι Quakers θα σπαταλήσουν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας σκαρφαλώνοντας σε διάφορα αντικείμενα, παίζοντας με παιχνίδια και κάνοντας κούνια. Σχοινιά, σκάλες και δερμάτινα παιχνίδια για μάσημα είναι από τα αγαπημένα τους.

  Διατροφή

  Το 65-80% της διατροφής τους θα πρέπει να αποτελείται από πελλέτς ή ειδικό μείγμα συσκευασμένων σπόρων και το υπόλοιπο 30% από λαχανικά ενώ ένα 5% από φρέσκα φρούτα (Προσοχή στα τοξικά όπως το αβοκάντο).

  Φροντίδα

  Σχετικά με την διαμονή και την φροντίδα τους ισχύει το ίδιο όπως σε όλα τα είδη παπαγάλων (ευρύχωρο κλουβί, καθημερινή καθαριότητα, παιχνίδια). Αξιοσημείωτο είναι ότι αντέχουν σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι και -27 βαθμούς Κελσίου.

  Αναπαραγωγή

  Το συγκεκριμένο είδος είναι το μόνο από όλα τα είδη παπαγάλων που φτιάχνει μια τόσο εντυπωσιακή φωλιά.

  [​IMG]

  Στον φυσικό τους βιότοπο εξαιτίας της κοινωνικότητας τους, ζουν όλο τον χρόνο σε μεγάλα κοπάδια. Δεν αναζητούν κουφάλες ή τρύπες στα δέντρα, αλλά χτίζουν μια τεράστια κοινή φωλιά σε ψηλά δέντρα ή στύλους για όλα τα θηλυκά του κοπαδιού από κλαριά δέντρων που μπορεί να φτάσει τα 6 μέτρα.

  Αγκαθωτά κλαριά προτιμώνται για την κατασκευή, και έτσι κάθε ζευγάρι πιάνει δουλειά. Μάλιστα, η τεράστια αυτή φωλιά έχει μια είσοδο η οποία βρίσκεται από κάτω για να αποφεύγονται τα αρπακτικά.

  [​IMG]

  Επίσης κάθε κοινόβια φωλιά έχει 3 "καμάρες". Στην πρώτη γίνονται και εκκολάπτονται τα αυγά, στην δεύτερη μεγαλώνουν και παίζουν οι νεοσσοί και η τρίτη είναι το σκαλί για τα πρώτα πετάγματα. Φυσικά οι καμάρες φυλάσσονται στοργικά από τους γονείς καθώς ελλοχεύουν οι κίνδυνοι των επιδρομών από αρπακτικά.

  Λέγεται ότι οι Quakers αρχικά ήταν κλέφτες φωλιών δηλαδή έφτιαχναν τις φωλιές τους πάνω σε άλλες αλλά με τα χρόνια έγιναν δεινοί κατασκευαστές κοινοβίων.Εξαιτίας αυτού τους του ταλέντου είναι λογικό ότι και στο σπίτι τους αρέσει να συναρμολογούν πράγματα και να τα μεταφέρουν στο κλουβί τους.

  Προσοχή και στις πόρτες του κλουβιού, καθώς μπορούν να λύσουν και να δέσουν εν ριπή οφθαλμού!

  Ένας Κουάκερ αναμένεται να ζει 20+ χρόνια. Ωριμάζει αναπαραγωγικά στο 1-1,5 έτος ζωής και αναπαράγεται κατά την περίοδο Οκτωβρη-Δεκέμβρη.

  Συμβίωση με άλλα είδη παπαγάλων

  Διάφορα άρθρα αναφέρουν ότι δεν είναι πολύ καλή ιδέα να συζεί ένας Κουάκερ με άλλα είδη παπαγάλων εξαιτίας της κτητικότητας που τους διακατέχει. Ωστόσο όταν μεγαλώνει από μωρό σε μια ήδη διαμορφωμένη οικογένεια, το πιθανότερο είναι να μην δημιουργούνται ιδιαίτερα προβλήματα. Οι ήχοι που αναπαράγει μπορούν να γίνουν πολύ δυνατοί.

  Ονοματολογία και Συστηματική Ταξινόμηση

  Επιστημονική Ονομασία: Myiopsitta monachus
  Ονομασία: Μονκ, Κουάκερ
  Αγγλική Ονομασία: Monk Parakeet, Quaker Parakeet
  Τάξη: Ψιττακόμορφα (Psittaciformes)
  Οικογένεια: Ψιττακίδες (Psittacidae)
  Γένος: Myiopsitta
  Είδος: M. monachus
  Υποείδη
  Myiopsitta monachus monachus
  Myiopsitta monachus calita
  - Mendoza Grey-breasted Parakeet
  Myiopsitta monachus cotorra - Paraguayan Grey-breasted Parakeet
  Myiopsitta monachus luchsi - Luchs's or Bolivian Grey-breasted Parakeet​

  Περισσότερα
  Άλμπουμ Παπαγάλοι Monk ή Quaker Parakeet

  Σχετικές Συζητήσεις
  Τα Forums των Παπαγάλων στο PetBirds
  #quaker-parakeets-ams191
  PBCP Συντάκτες:
  Αρχικός Συντάκτης
  @MyriamK
  Συντάκτης Ανάπτυξης Έργου
  @Stavros
  Αναφορές:
  [1] Monk Parakeet - Wikipedia, the free encyclopedia
  [2] Quaker Parrot (Monk Parrot)

  Copyright
  © PetBirds Community Project
  Από PetBirds, 18 Ιουλ 2008 | Ενημερώθηκε: 17 Ιουν 2016 | | |
  Like από Kalishi, JAPAN HOSO11, Sissy αλλά και άλλους 2.

Σχόλια

Για να σχολιάσετε το Άρθρο πρέπει να είστε μέλος μας. Η εγγραφή διαρκεί λιγότερο από 1', είναι δωρεάν και μπορείτε να την κάνετε εδώ!
 1. Diamante de gould
  Ένα βιντεάκι από τη "δράση" των γκριζοκέφαλων και στην χώρα μας. Επειδή ίσως αρκετοί γνωρίζουν που βρίσκεται η συγκεκριμένη (ευκόλως προσβάσιμη) φωλιά, καλό θα είναι να μην αναφερθεί το μέρος μπας και συνεχίσει να υπάρχει.

   ianos likes this.
 2. jamieo
  Λατρεύω τους Quaker Parakeets. Δυστυχώς η κατοχή αυτών των πουλιών είναι παράνομη εδώ στο Tennessee των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Υπάρχουν επίσης και άλλες πολιτείες που το απαγορεύουν.

  Οι Quakers χτίζουν όντως περίπλοκες φωλιές. Μοιάζουν σαν παπαγαλοπολυκατοικίες! :)

  Είναι διαθέσιμα αυτά τα πουλιά στην Ελλάδα;
  1. Δείτε προηγούμενες απαντήσεις...
  2. MyriamK
   Jamie jamieo, για ποιο λόγο απαγορεύεται η κατοχή των Quaker στο Tenessee;
  3. jamieo
   Λόγω των ανεύθυνων ιδιοκτητών κατοικίδιων, υπάρχουν πολλοί νόμοι εδώ που αφορούν στην κατοχή τους.

   Πριν από χρόνια, θεωρούσαν αυτά τα πουλιά υπεύθυνα για καταστροφές σε καλλιέργειες, αλλά και επικίνδυνα επειδή έφτιαχναν τις φωλιές τους στους στύλους του ηλεκτρικού. Έτσι τα εξοντώσαν.

   Στην Καλιφόρνια είναι παράνομη η κατοχή πολλών ζώων, μεταξύ των οποίων είναι και οι νυφίτσες που όμως στο Tennessee είναι νόμιμες.

   Είναι πιθανόν στο μέλλον να υπάρχουν και άλλοι τέτοιοι νόμοι. Στη Φλόριντα υπάρχουν περίπου 50.000 εξωτικά φίδια όπως βόες και πύθωνες, που αφέθηκαν ελεύθερα στο περιβάλλον επειδή οι ιδιοκτήτες τους δεν μπορούσαν να τα φροντίσουν.
   maria p likes this.
  4. Diamante de gould
   Ναι (όπως έχω ξαναγράψει αλλά δεν θυμάμαι που ακριβώς για να βάλω το λινκ) υπάρχουν ελεύθερα και αναπαραγονται στην Αθήνα λίγα ζευγάρια (όπως και σε Ιταλία, Σλοβακία, Κανάρια Νησιά). Προέρχονται από δραπέτες από κλουβιά.

   Στο Πάρκο Αντώνης Τρίτσης δεν τους έχω δει προσωπικά έχω όμως διαβάσει πως κάποτε είχε. Τους έχω δει στο πάρκο απέναντι από το Ερρίκος Ντινάν στην μεσογείων όπου έχουν χτίσει και μια από τις περιβόητες φωλιές τους ψηλά σε ένα πεύκο όπου μέχρι και πριν ένα μήνα είχα δει μικρά στην είσοδο.

   Μίριαμ, πολύ καλό το άρθρο σου!
Φόρτωση...