Μηλόξυδο στα πουλιά

 • Συντάκτης Stavros
 • Publish date
 • Ενημερώθηκε
Το μηλόξυδο είναι μια συμπληρωματική τροφή με υψηλή θρεπτική αξία τα οφέλη της οποίας μπορούν να αξιοποιηθούν με διάφορους τρόπους στη διατροφή των πουλιών.

Το Μηλόξυδο ως συμπλήρωμα διατροφής στα πτηνά


Το ξύδι γενικά, παράγεται και χρησιμοποιείται από τον άνθρωπο εδώ και πάρα πολλά χρόνια, είτε ως ενισχυτικό της γεύσης στα γεύματα, είτε ως μέσο για την απολύμανση πληγών, διαφόρων σκευών, ως απωθητικό για τις ψείρες στον άνθρωπο και τα ζώα, για την ανακούφιση από τα τσιμπήματα εντόμων, ως θεραπεία στα κονδυλώματα, ως ζιζανιοκτόνο και πολλά άλλα.

Το μηλόξυδο λειτουργεί και ως ενισχυτικό της πέψης, αφού διασπά τα μέταλλα, τα λίπη και τις πρωτεΐνες. Επίσης εμποδίζει την ανάπτυξη των μη φιλικών βακτηριδίων στο πεπτικό σύστημα.

Σήμερα, εκτός από τη διατροφή χρησιμοποιείται στο πλύσιμο των λαχανικών, για την εξουδετέρωση πιθανών υπολειμμάτων από φυτοφάρμακα.

Δράση του μηλόξυδου στο γαστρεντερικό


Καθώς το μηλόξυδο εισέρχεται στον πρόλοβο του πτηνού, εξισορροπεί και βοηθά στη διατήρηση του φυσιολογικού pH στο εσωτερικό του. Όταν το περιεχόμενο μετακινείται προς τα κάτω, στον αδενώδη και μυώδη στόμαχο, συναντά ένα ισχυρό οξύ το υδροχλωρικό, το οποίο μειώνει το pH του στομάχου στο εύρος μεταξύ 1 και 3.

Το στρες ή οι ασθένειες μπορεί να προκαλέσουν απώλεια της όρεξης και το άδειο στομάχι δεν παράγει οξέα. Έτσι, το pH του στομάχου ανεβαίνει με αποτέλεσμα το αυξημένο pH (αλκαλικό) να δημιουργεί αφιλόξενο περιβάλλον για τα ευεργετικά βακτήρια ενώ ταυτόχρονα προσφέρει ευνοϊκό περιβάλλον για τον πολλαπλασιασμό και την ανάπτυξη των παθογόνων βακτηρίων.

Τα οξέα του στομάχου δεν προσφέρουν μόνο προστασία από τα μικρόβια και τα παράσιτα, αλλά ενεργοποιούν επίσης ένζυμα που είναι απαραίτητα για την πέψη της πρωτεΐνης. Χωρίς αυτά τα ένζυμα, η πρωτεΐνη στη διατροφή των πτηνών γίνεται ανεπαρκής και εμφανίζονται συμπτώματα της ανεπάρκειάς της στον οργανισμό.

Ένα από τα πρώτα σημάδια ότι το pH στο πεπτικό είναι πολύ υψηλό, είναι η εμφάνιση υδαρών περιττωμάτων (νερουλές κουτσουλιές).

Προσοχή, τα υδαρά περιττώματα δεν είναι αποκλειστική ένδειξη υψηλού pH στο πεπτικό σύστημα, αλλά μπορεί να είναι επίσης ένδειξη αρκετών ασθενειών. Εάν αντιμετωπίζεται πρόβλημα διάρροιας στα πουλιά σας, πρέπει να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.

Τι είδους μηλόξυδο να προτιμήσετε


Το ακατέργαστο μηλόξυδο έχει ανώτερη θρεπτική αξία από τα παστεριωμένα, διότι (όπως το γιαούρτι) περιέχει ζωντανά βακτήρια (ωφέλημα) που παράγουν οξικό οξύ και ένζυμα, γνωστά και ως "μάνα" του ξυδιού.

Όταν όμως το πτηνό καταναλώσει ωμό ξύδι που περιέχει ζωντανά βακτήρια, η "μάνα" του ξυδιού δεν επιβιώνει στο αναερόβιο περιβάλλον του πεπτικού με αποτέλεσμα οι όποιες ωφέλιμες θρεπτικές ουσίες της "μάνας" να βρίσκονται σε τόσο μικρές ποσότητες που δεν μπορεί να έχουν κάποια αξία στην υγεία του πτηνού.

Έτσι, όταν θέλουμε απλά να μειώσουμε τα επίπεδα του pH στο πεπτικό σύστημα, το είδος του μηλόξυδου (αφιλτράριστο/παστεριωμένο) που θα χρησιμοποιηθεί στη διατροφή των πουλιών, δεν είναι το κυριότερο κριτήριο επιλογής. Το σημαντικότερο κριτήριο επιλογής σε αυτή την περίπτωση, είναι η περιεκτικότητα του σε οξικό οξύ, η οποία πρέπει να είναι τουλάχιστον 4%.

Το ποσοστό οξικού οξέως των επιτραπέζιων ξυδιών, είτε είναι φτιαγμένο από μήλα, είτε από σταφύλια, είτε από διάφορα άλλα φρούτα, είναι συνήθως 5% κατά το μέγιστο.

Το pH των λευκών ξυδιών κυμαίνεται γενικά από 2,3 έως 2,6, ενώ η τιμές του pH των light μηλόξυδων κυμαίνονται από 3 έως 3,3.

Διατροφικά στοιχεία


Ακολουθεί διατροφική ανάλυση του μηλόξυδου. Οι τιμές αντιστοιχούν σε ποσότητα 100 ml.

Στοιχείο, Ποσότητα
 • Θερμίδες, 21
 • Ολικά λιπαρά, 0,12g
 • Κορεσμένα, 0.02
  • Πολυακόρεστα, 0.035g
  • Μονοακόρεστα, 0.005g
  • Χοληστερόλη 0mg - 0%
 • Νάτριο 5mg
 • Καλίο, 125mg
 • Σύνολο Υδατάνθρακων 12.24g
  • Φυτικές ίνες 0,1g - 0%
  • Σάκχαρα 11.43g
 • Πρωτεΐνη 0.06g
 • Ασβέστιο: 7 mg
 • Μαγνήσιο: 5mg
 • Σίδηρος: 0,2 mg

Δοσολογία


Η αύξηση της οξύτητας του πόσιμου νερού με την προσθήκη 10 mL/L μηλόξυδο, βοηθά στην αποκατάσταση της φυσιολογικής εντερικής χλωρίδας και στον έλεγχο των Gram-αρνητικών βακτηρίων και των ζυμομυκήτων.2

Tip: Διπλασιάστε τη δόση εάν έχετε σκληρό νερό (αλκαλικό pH).

Χορήγηση, 10-14 ημέρες.

Το μηλόξυδο δεν είναι πανάκεια


Το μηλόξυδο μπορεί να είναι ωφέλιμο για την υγεία των πουλιών σας ή και να προλαμβάνει ορισμένες ασθένειες αλλά δεν μπορεί να εξασφαλίσει τη λύση σε κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα πτηνά. Φροντίζετε συνεχώς για τη σωστή υγιεινή, διατροφή και φροντίδα των πουλιών σας και συμβουλευτείτε ειδικό γιατρό όταν αυτά ασθενούν.

Media Gallery ΜηλόξυδοΣχετικά Θέματα
Χρήση και δοσολογία του μηλόξυδου στα πτηνά
Παρασκευή σπιτικού βιολογικού μηλόξυδου

Αναφορές
1. Apple Cider 100 ml, Food database and calorie counter.
2. Avian Medicine and Surgery by Neil A. Forbes and David Sanchez-Migallon Guzman.
3. The Chicken Health Handbook | Gail Damerow.
Συντάκτης
Stavros
Stavros
Ο Stavros είναι ιδρυτής και διαχειριστής του PetBirds από τις 7 Απριλίου 2006.
Άρθρα | Συμμετοχή PBCP

Facebook Twitter Gplus

Σχόλια

Δεν εχουν γίνει σχόλια.

Πληροφορίες

Συντάκτης
Stavros
Προβολές
12.715
Ενημέρρωση

Περισσοτερα Διατροφή Πτηνών

Περισσότερα από Stavros

Μοιραστείτε το άρθρο

Top