Μηλόξυδο στα πουλιά

 1. Stavros

  Μηλόξυδο, ένα θαυμάσιο συμπλήρωμα διατροφής και για τα πουλιά

  μηλόξυδο_πουλιά_.jpg

  Το ξύδι γενικά, είναι προϊόν που προκύπτει από τη ζύμωση αιθανόλης διαφόρων φρούτων, κυρίως αυτών που περιέχουν μεγάλη ποσότητα σακχάρων. Εκτός από το φαγητό, χρησιμοποιείται παραδοσιακά εδώ και πάρα πολλά χρόνια στην αντιμετώπιση διαφόρων ασθενειών και καταστάσεων, όπως την απολύμανση πληγών ή διαφόρων σκευών, ως απωθητικό για τις ψείρες στον άνθρωπο και τα ζώα, ως θεραπεία στα κονδυλώματα, ως ζιζανιοκτόνο και άλλα πολλά.

  Εδώ και 10.000 χρόνια: Το 400 π.Χ. ο Ιπποκράτης (θεωρείται ο πατέρας της ιατρικής) χρησιμοποιούσε το ξύδι για να θεραπεύσει τους ασθενείς του. Οι αρχαίοι πολιτισμοί χρησιμοποιούσαν το ξύδι για τα θεραπευτικά του οφέλη. Χρησιμοποιούνταν για τη θεραπεία των μωλώπων, την απολύμανση πληγών, τα δαγκώματα φιδιών και τσιμπήματα εντόμων.

  Αυτός ο φυσικός εξολοθρευτής μικροβίων ήταν ένα από τα πρώτα "φάρμακα". Το ξύδι είναι αντισηπτικό (σκοτώνει τα μικρόβια κατά την επαφή) και αντιβιοτικό (περιέχει βακτηρίδια που είναι μη φιλικά στους μολυσματικούς μικροοργανισμούς).

  Το μηλόξυδο μπορεί να παράσχει στα πουλιά σας ένζυμα και βασικά μέταλλα, όπως κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, θείο, χλώριο, φώσφορο, σίδηρο, πυρίτιο και άλλα ιχνοστοιχεία.

  Επίσης περιέχει βιοφλαβονοϊδή (βιταμίνη Ρ), βήτα καροτίνη (βιταμίνη Α), βιταμίνες C, Ε, B1 , B2 και B6. Περιέχει επίσης τανίνες, μηλικό οξύ, τρυγικό οξύ, προπιονικό οξύ, οξικό οξύ και πηκτίνη.

  Πρόσθετα οφέλη

  Το μηλόξυδο βοηθά στην αποτροπή της ανάπτυξης των βακτηριδίων και των μυκήτων στα φρέσκα τρόφιμα. Το χρησιμοποιώ για να ψεκάζω τα φρέσκα λαχανικά που δίνω στα πουλιά μου. Το χρησιμοποιώ επίσης για την εξουδετέρωση των πιθανών υπολειμμάτων από φυτοφάρμακα στα φρούτα και τα λαχανικά μου.

  Ενισχυτικό της πέψης

  Το μηλόξυδο είναι χρήσιμος ως ενισχυτικό της πέψης, αφού διασπά τα μέταλλα, τα λίπη και τις πρωτεΐνες. Επίσης εμποδίζει την ανάπτυξη των μη φιλικών βακτηριδίων στο πεπτικό σύστημα. Το μηλόξυδο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται εάν το πουλί σας έχει οποιοδήποτε γαστρεντερικό πρόβλημα.

  Διατροφικά στοιχεία

  Ακολουθεί διατροφική ανάλυση του μηλόξυδου. Οι τιμές αντιστοιχούν σε ποσότητα 100 ml.

  Στοιχείο, Ποσότητα - % ΣΗΔ*
  • Θερμίδες, 49
  • Ολικά λιπαρά, 0,12g - 0%Κορεσμένα, 0.02 - 0%
   • Πολυακόρεστα, 0.035g
   • Μονοακόρεστα, 0.005g
   • Χοληστερόλη 0mg - 0%
  • Νατρίο 3mg - 0%
  • Καλίο, 125mg
  • Σύνολο Υδατάνθρακων 12.24g - 4%
   • Φυτικές ίνες 0,1g - 0%
   • Σάκχαρα 11.43g
  • Πρωτεΐνη 0.06g
  • Βιταμίνη Α - 0%
  • Βιταμίνη C - 2%
  • Ασβέστιο - 1%
  • Σίδηρος - 2%

  *Συνιστώμενη Ημερήσια Δόση. Οι εκατοστιαίες ημερήσιες τιμές βασίζονται σε ανθρώπινη δίαιτα 2000 θερμίδων.

  Τι είδους μηλόξυδο να προτιμήσετε

  Ακολουθούν μερικές συμβουλές για το είδος του μηλόξυδου που πρέπει να προτιμήσετε. Αν δεν βρείτε κάποιο που να έχει όλα τα παρακάτω χαρακτηριστικά, προτιμήστε τουλάχιστον ένα φυσικής ζύμωσης που δεν έχει υποστεί καμία επεξεργασία.

  Αποφύγετε το μηλόξυδο των σουπερμάρκετ

  Μπορεί να δείχνει ελκυστικό επειδή είναι διάφανο και λαμπερό, στην πραγματικότητα όμως αυτό είναι κάτι που πρέπει να προσπαθούμε να αποφύγουμε.

  Επιλέξτε βιολογικό, αφιλτράριστο, μηλόξυδο φυσικής ζύμωσης

  Μπορεί να δείχνει θολό και λιγότερο ελκυστικό από το αντίστοιχο των σουπερμάρκετ, όμως σε αυτό του το χαρακτηριστικό οφείλονται τα ευεργετικά οφέλη του.

  Αυτό που κάνει θολό το συγκεκριμένο μηλόξυδο, είναι το ίζημα (διακρίνεται σε μεγαλύτερη πυκνότητα στον πάτο του μπουκαλιού) το οποίο είναι προϊόν φυσικής ζύμωσης και περιέχει τα ωφέλιμα βακτήρια και τα ένζυμα του μηλόξυδου.

  Αποφύγετε την πλαστική συσκευασία

  Είναι προτιμότερο να επιλέγουμε τα γυάλινα μπουκάλια από τα πλαστικά, καθώς το πλαστικό έχει κατηγορηθεί σε ορισμένες περιπτώσεις για τοξικότητα που μπορεί να επηρεάσει το περιεχόμενο στη συσκευασία.

  Προτιμήστε μηλόξυδο οργανικής καλλιέργειας

  Αυτός είναι ένας ακόμη γενικός κανόνας που αφορά στις τροφές. Με το επίπεδο μόλυνσης που υπάρχει γενικά στην ατμόσφαιρα αλλά και τα χημικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται στις συμβατικές καλλιέργειες, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούμε προϊόντα πιστοποιημένης οργανικής καλλιέργειας όποτε μπορούμε. Ειδικά σε προϊόντα και τροφές, που εκτός από τα πουλιά καταναλώνουμε και οι ίδιοι μας.

  Να μην είναι παστεριωμένο

  Η παστερίωση είναι μια μέθοδος αποστείρωσης των υγρών (βοηθά στη συντήρησή τους), κατά την οποία το υγρό θερμαίνεται σε πολύ υψηλή θερμοκρασία και στη συνέχεια αμέσως ψύχεται. Δυστυχώς, με αυτή τη διαδικασία εκτός από τα παθογόνα μικρόβια καταστρέφονται και αρκετά θρεπτικά συστατικά τα οποία δεν αντέχουν τις υψηλές θερμοκρασίες.

  Δεν είναι Πανάκεια

  Το μηλόξυδο μπορεί να είναι ωφέλιμο για την υγεία των πουλιών σας σε συνδυασμό όμως με διατροφή πλούσια σε ποικιλία ποιοτικών τροφίμων και δεν πρέπει ποτέ να θεωρείται πανάκεια.

  Κανένα συμπλήρωμα δεν είναι αρκετά καλό, εάν η ποιότητα της διατροφής του πουλιού σας είναι κάτω του μετρίου.

  Το μηλόξυδο μπορεί να παρέχει στα πουλιά σας τα μέταλλα, τα οξέα, και τα ένζυμα για μια μακρά και υγιή ζωή. Για να διατηρείτε την υγεία των πουλιών σας σε άριστη κατάσταση, προσθέτετε μια σταγόνα μηλόξυδου ανά 30 γρ. πόσιμου νερού, δύο ημέρες την εβδομάδα.

  Φτιάξτε μόνοι σας μηλόξυδο
  Θέλετε να φτιάξετε μόνοι σας σπιτικό, βιολογικό μηλόξυδο;

  Credits
  [1] Apple Cider 100 ml, Food database and calorie counter
  Από Stavros, 7 Δεκ 2006 | Ενημερώθηκε: 31 Μαϊ 2016 | | |

  Ετικέτες Αρθρου

  Σχετικά με τον Συντάκτη

  Stavros
  Like από eva vrs, Kalishi, Εκηβόλος αλλά και άλλους 5.

Πρόσφατες Κριτικές

 1. misalouris
  5/5,
  "Το υπερόπλο!"
  Χρήσιμο σε κάθε εκτροφική δραστηριότητα.

Σχόλια

Για να σχολιάσετε το Άρθρο πρέπει να είστε μέλος μας. Η εγγραφή διαρκεί λιγότερο από 1', είναι δωρεάν και μπορείτε να την κάνετε εδώ!
 1. Frania
  Μήπως κάποιος γνωρίζει πως μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας μηλοξυδο;

  Έχω μαζέψει κάποια ποσότητα μήλων για αυτό το σκοπό αλλά προς το παρόν, τα κοιτάζω! Εννοείται ότι έχω κάνει αναζήτηση αλλά δεν με κάλυψε. Παλιά παραδοσιακή συνταγή θα ήταν το τέλειο.

  Ακόμη και για προσθήκη από ρόδια έχω ακούσει, αλλά, δεν ξέρω δοσολογία.
  1. georgels
 2. fragos
  Γεια σας!

  Το μηλόξιδο εκτός από το πόσιμο νερό μπορούμε να το βάζουμε και στη μπανιέρα;
  1. Georgina
   Και φυσικά μπορείς να βάζεις 2-3 σταγόνες και το νερό της μπανιέρας. Βοηθάει το φτέρωμα να διατηρείται σε άψογη κατάσταση, αλλά λειτουργεί και σαν απωθητικό για τις ψείρες. :)
  2. fragos
   Εντάξει θα βάζω στη μπανιέρα.

   Υπάρχει μηλόξυδο σε οινοποιεία;
  3. jk21
   Αν δεν έχετε μαγαζί με βιολογικά εκεί (που σίγουρα έχετε) και στο μάρκετ το προϊόν του οποίου τώρα συζητάμε, έχει ράφι με βιολογικά (προτίμησε όμως μαγαζί ξέχωρο με βιολογικά).
 3. redcanary
  Θεώρησα δεδομένο ότι το μηλόξυδο που πωλείται στα καταστήματα βιολογικών προϊόντων θα είναι θαμπό.

  Σήμερα κατάφερα να περάσω από τέτοιο μαγαζί (θεωρείται καλό - το είχε διαφημίσει με εκτενές άρθρο και το ΟΙΚΟ της Καθημερινής). Είδα και έπαθα να βρω μηλόξυδο που να μην είναι διαυγές (σαν εκείνο του σουπερ μαρκετ). Ο καταστηματάρχης αγνοούσε την ίδια την ύπαρξη του θολού - με ίζημα - μηλόξυδου.

  Μπορώ να πω ότι κατάφερα να με κοιτάζουν περίεργα και σε μαγαζί βιολογικών! Ο "γραφικός"!
  Ακόμα και σε τέτοιο κατάστημα... θεωρώ ότι ξεπέρασα τον εαυτό μου!
  1. Frania
   Δεν αντέχω να μην απαντήσω έστω και με αυτήν τη μικρή καθυστέρηση (μια που ξαναδιαβάζω με άλλο ενδιαφέρον πλέον όλα τα άρθρα για τα καναρίνια ειδικά και γενικά).

   Επειδή νόμιζα ως τώρα ότι μόνο εγώ τα κατάφερνα κάτι τέτοια, χαίρομαι ιδιαίτερα για το σχόλιό σου.

   Με βοήθησε και θα το κάνει και όποτε ξαναζοριστώ. Ήθελα να το ξέρεις!
Φόρτωση...