Μελισσοφάγος (Merops apiaster)

 1. RED
  Ο Μελισσοφάγος (Merops apiaster) είναι ίσως το ομορφότερο πτηνό που επισκέπτεται τη χώρα μας.

  Περιγραφή του Μελισσοφάγου

  Ανήκει στα κορακιόμορφα πτηνά και έρχεται στην Ελλάδα τον Απρίλιο για να αναπαραχθεί και φεύγει τον Σεπτέμβριο με προορισμό θερμότερα κλίματα.

  Το μέγεθός του μελισσοφάγου κυμαίνεται από 20 έως 28 cm. Το βασικό χαρακτηριστικό του είναι το πολύχρωμο φτέρωμά του, στο οποίο διακρίνονται το κόκκινο, το μαύρο, το πράσινο, το μπλε, το κίτρινο και το λευκό χρώμα.

  Μελισσοφάγος.jpg

  Πραγματικά, πρόκειται για μια πανδαισία χρωμάτων σε ένα και μόνο πτηνό. Το ράμφος του είναι μακρύ και ισχυρό.

  Ο Μελισσοφάγος προτιμά περιοχές με θάμνους και λίγα δέντρα, ξέφωτα μέσα στο δάσος, καθώς και περιοχές κοντά σε λίμνες και ποτάμια.

  Ως εντομοφάγο πτηνό τρέφεται με μεγάλα έντομα και μέλισσες τις οποίες πιάνει ενώ πετάει. Το μακρύ ράμφος του το βοηθάει να αποφεύγει τα τσιμπήματα από τις μέλισσες. Ταυτόχρονα, έχει αναπτύξει μηχανισμούς απομάκρυνσης του κεντριού σκουπίζοντας το στα κλαδιά των δέντρων.

  Κατά την περίοδο αναπαραγωγής, φτιάχνουν τις φωλιές τους στο έδαφος σκάβοντας σε πλαγιές, όχθες ποταμών και αμμόλακους. Γεννούν 6-7 αυγά τα οποία κλωσάνε και το θηλυκό και το αρσενικό.

  Ονοματολογία και Συστηματική Ταξινόμηση

  Επιστημονική Ονομασία: Merops apiaster
  Ονομασία: Μελισσοφάγος
  Αγγλική Ονομασία: European bee-eater
  Τάξη: Κορακιόμορφα
  Οικογένεια: Μεροπίδες
  Γένος: Μέροπας
  Από RED, 1 Απρ 2008 | Ενημερώθηκε: 30 Ιαν 2016 | | |
  Like από Deukalion, ilie mp, Sissy αλλά και άλλους 3.

Πρόσφατες Κριτικές

 1. misalouris
  5/5,
  "Πολύχρωμος επισκέπτης."

Σχόλια

Για να σχολιάσετε το Άρθρο πρέπει να είστε μέλος μας. Η εγγραφή διαρκεί λιγότερο από 1', είναι δωρεάν και μπορείτε να την κάνετε εδώ!
 1. GONOUSAS
  Εγώ δεν συμφωνώ και θα πω ότι ο μεγαλύτερος εχθρός του, είναι τα ζιζανιοκτόνα, όπως και πολλών άλλων ειδών της πανίδας. Παλιότερα πριν 20 χρόνια οπού επιτρεπόταν το κυνήγι του, οι αριθμοί ήταν ικανοποιητικοί, πλέον όμως έχει πέσει στη μάστιγα της ανεξέλεγκτης χρήσης φαρμάκων. Άλλωστε δεν ήταν ποτέ αξιόλογο θήραμα.
  1. FINCHiii
   Όταν λέω εχθρούς δεν εννοώ μόνο τους κυνηγούς αλλά και τους μελισσοκόμους (είναι ο νονός μου), που τους σκοτώνουν για να μην τρώνε και καλά τα μελίσσια, ότι κάνουν και με τις αρκούδες δηλαδή.
 2. FINCHiii
  Εγώ έχω να πω πως ο μεγαλύτερος εχθρός του μελισσοφάγου είναι ο άνθρωπος που σε περιοχές όπου "καλλιεργεί" μελίσσια τους σκοτώνει με καραμπίνες ανηλεώς.
 3. g-kiss
  Διάβασα σε άρθρο της μελισσοκομικής επιθεώρησης ότι το πτηνό αυτό τρώει πολλά επιβλαβή έντομα πέρα από τις μέλισσες στις οποίες κάνει μεγάλες επιδρομές κατά την περίοδο της σμηνουργίας (όταν η παλιά βασίλισσα φεύγοντας παίρνει τον μισό πληθυσμό και αφήνει την νέα με τον άλλο μισό). Ουσιαστικά είναι το οικολογικό και ανέξοδο εντομοκτόνο.

  Επιβλαβή έντομα δεν υπάρχουν, απλά οι αγρότες έτσι αποκαλούν αυτά που όταν η πυκνότητα τους ανα μονάδα έκτασης ξεπεράσει κάποια όρια τότε κάνουν κακό στις καλλιεργιες. Αυτό το πτηνό κρατά χαμηλά αυτά τα επίπεδα.
   Άρεσε στους Sissy και Stavros.
 4. lizard
  Να προσθέσω επίσης ότι ο μεγαλύτερος εχθρός των μελισσοφάγων είναι το φίδι, γιατί μπαίνει μέσα στις φωλιές, αφού είναι χτισμένες πάντα χαμηλά και τους τρώει τα αυγά τους η τους νεοσσούς. Μετά κάθεται μέσα στη φωλιά και όταν μπουν οι γονείς για να ταΐσουν τους νεοσσούς ή για να κλωσήσουν τα αυγά, αρπάζει και τους γονείς.
   Άρεσε στους Sissy και Stavros.
Φόρτωση...