Μάινα (Hill Myna - Gracula religiosa)

 1. Georgina
  Η Μάινα είναι από τα πιο δημοφιλή πουλιά, που όμως δεν είναι γνωστά τόσο για το κελάηδημά τους όσο για την ικανότητά τους να μιμούνται την ανθρώπινη ομιλία.

  Μάινα, το πουλί μίμος

  Είναι ένα πουλί που προέρχεται αλλά και συναντάται ευρύτατα στην Ινδία, στο Νεπάλ, την Κεϋλάνη, την Σρι Λάνκα, την Ινδονησία, σε μεγάλες περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας, την Μαλαισία, την Νότια Κίνα, την Ιαπωνία αλλά και σε περιοχές των ΗΠΑ.

  μάινα_hill_myna_.jpg
  Μάινα by eddy lee

  Ο φυσικός βιότοπος της Μάινας είναι τα υγρά καταπράσινα δάση φυλλοβόλων, οι αραιές καλλιεργούμενες εκτάσεις ή ακόμα και στην ζούγκλα. Γενικά προτιμούν τις περιοχές με υψηλή υγρασία και συχνές βροχοπτώσεις. Στην Αμερική συναντάται σε αστικούς κήπους και σε πάρκα σε περιοχές όπως το Μαϊάμι, η Φλώριδα, η Χαβάη και αλλού.

  Περιγραφή

  Η Μάινα είναι ένα ιδιαίτερα θορυβώδες πουλί που το μέγεθός του δεν ξεπερνάει τα 30 εκατοστά. Το φτέρωμά της είναι γυαλιστερό μαύρο με μωβ αποχρώσεις σε λαιμό και κεφάλι. Ξεχωρίζει από το έντονο πορτοκαλοκόκκινο ράμφος της, τα κίτρινα δυνατά πόδια της, καθώς για τους έντονους κίτρινους σάρκινους λοβούς στα μάγουλα, κάτω από τα μάτια και πίσω από το κεφάλι.

  Γενικά η Μάινα έχει κοντή ουρά και μακριές φτερούγες, που δίνουν την εικόνα ενός στιβαρού πουλιού. Κατά το πέταγμα είναι εμφανής μια λευκή ρίγα στην φτερούγα. Τα δύο φύλλα δεν έχουν ιδιαίτερες διαφορές μεταξύ τους.

  Και τα δύο γένη παρουσιάζουν μια ποικιλία ήχων, κλήσεων, σφυριγμάτων και μελωδικών κελαηδημάτων κατά προτίμηση την αυγή ή το σούρουπο. Η ικανότητά τους να μαθαίνουν να αναπαράγουν ακόμα και την ανθρώπινη ομιλία με εκπληκτική ακρίβεια και σαφήνεια σε βαθμό που ξεπερνούν και κάποια είδη παπαγάλων, καθιστούν τη Μάινα ως περιζήτητο είδος, σε σημείο που οι ιθαγενείς εκτρέφουν και αναπαράγουν τα πουλιά αυτά και τα πουλούν ως κατοικίδια.

  Πολύ συχνά οι ντόπιοι κατασκευάζουν τεχνητές φωλιές προσελκύοντας τις Μάινες να αναπαραχθούν εκεί με σκοπό να πάρουν στη συνέχεια τους νεοσσούς προετοιμάζοντάς τα για το εμπόριο πουλιών συντροφιάς.

  Η αναπαραγωγή της Μάινας

  Οι Μάινες είναι μονογαμικά πουλιά, που κατά την περίοδο της αναπαραγωγής ζούνε σε μικρά κοπάδια, χωρίς να επιδεικνύουν επιθετική συμπεριφορά για την εδαφική κατάκτηση της περιοχής τους. Επιλέγουν μέρη με αραιή βλάστηση και κατασκευάζουν την φωλιά τους σε τρύπες δέντρων χρησιμοποιώντας κλαδάκια, φύλλα, φτερά ακόμα και χαρτιά.

  ζευγάρι_μάινες_hill_myna_.jpg
  Myna by Johnson

  Και τα δύο φύλα συμμετέχουν εξίσου στην κατασκευή της φωλιάς. Η αναπαραγωγική περίοδος ξεκινάει τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούλιο. Η θηλυκιά γεννάει από 2-4 γαλαζοπράσινα αυγά με καφετιά στίγματα και τα επωάζει για 13-17 ημέρες. Το ζευγάρι συμμετέχει εξ ίσου στο μεγάλωμα των νεοσσών.

  Οι εκκολαπτόμενοι νεοσσοί σχεδόν σε ένα μήνα εγκαταλείπουν την φωλιά και το ζευγάρι ετοιμάζεται για την επόμενη γέννα. Κατά την αναπαραγωγική φάση το ζευγάρι καταφέρνει να μεγαλώσει 2-3 γενιές πουλιών.

  Η διατροφή της Hill Myna

  Η διατροφή τους αποτελείται από νέκταρ φρούτων, έντομα που βρίσκουν πάνω στα δέντρα καθώς και ιπτάμενους τερμίτες, σαύρες, σπόρους, μικρούς καρπούς από διάφορα δέντρα και θάμνους, καθώς και φρούτα. Λατρεύουν τα μούρα και τα σύκα.

  Η αυξημένη ζήτησή της έχει συντελέσει στην μείωση του είδους με αποτέλεσμα η διακίνησή του μέσω να εμπορίου να θεωρείται παράνομη.

  Ονοματολογία και Συστηματική Ταξινόμηση
  • Επιστημονική Ονομασία: Gracula religiosa
  • Ελληνική Ονομασία: Μάινα
  • Αγγλική Ονομασία: Common myna
  • Τάξη: Στρουθιόμορφα
  • Οικογένεια: Sturnidae
  • Γένος: Gracula
  • Είδος: G. religiosa
  Χρειάζεστε Βοήθεια;
  • Έχετε Μάινα; Αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα ή απλά θέλετε να συζητήσετε γι' αυτήν με τα υπόλοιπα μέλη μας; Γράψτε το μήνυμά σας στα Forum των Εξωτικών Πουλιών του PetBirds.
  Από Georgina, 27 Μαϊ 2008 | Ενημερώθηκε: 12 Φεβ 2016 | |

  Ετικέτες Αρθρου

  Σχετικά με τον Συντάκτη

  Georgina
  Like από Deukalion, ianos, Sissy αλλά και άλλους 3.

Πρόσφατες Κριτικές

 1. misalouris
  5/5,
  "Χρήσιμο."
  Χρήσιμες οι πληροφορίες για ένα πουλί με φοβερές μιμητικές δυνατότητες.
  Georgina likes this.

Σχόλια

Για να σχολιάσετε το Άρθρο πρέπει να είστε μέλος μας. Η εγγραφή διαρκεί λιγότερο από 1', είναι δωρεάν και μπορείτε να την κάνετε εδώ!
Φόρτωση...