Κύστεις Φτερών (Feather Cysts - lumps)

 1. jk21

  Τι είναι οι κύστεις των φτερών στα πουλιά και πως αντιμετωπίζονται

  κύστεις-φτερών.jpg

  Γενετικά έχει προκληθεί από τη διασταύρωση πουλιών με φτέρωμα τύπου buff. Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν αρκετά κατατοπιστικά άρθρα για το ποιο είναι το πρόβλημα και πως δημιουργείται και σκοπός μου δεν είναι απλά να επαναλάβω κάτι πού ήδη έχει δοθεί σαν πληροφορία.

  Το αρθράκι αυτό θέλει να δώσει απλά μερικές πρόσθετες πληροφορίες για την αντιμετώπιση, όπου γίνεται, του προβλήματος και την πρόληψη του διατροφικά.

  Στα άρθρα των συνδέσμων που ακολουθούν περιγράφεται η χειρουργική αντιμετώπιση του προβλήματος με πιο λεπτομερή επιστημονική περιγραφή στο Journal of Avian Medicine and Surgery αλλά και στα Feather Cysts / Feather Lump.

  Feather-Cysts-lumps.jpg

  Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι η επεμβατική αντιμετώπιση ενδείκνυται όταν το πρόβλημα δεν είναι επαναλαμβανόμενο και πολλαπλό. Επίσης (και αυτό είναι το σημαντικότερο που πρέπει να κρατήσουμε) αυτή πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένα άτομα, αν δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε περαιτέρω προβλήματα στα πουλιά όπως αιμορραγία, μόλυνση ή και άμεσο θάνατο από στρεσσάρισμα του πουλιού, όταν η διαδικασία της επέμβασης δεν γίνει με γρήγορες και ακριβείς κινήσεις.

  Επίσης ο μη σωστός καθαρισμός - εκρίζωση της κύστης οδηγεί στην πορεία σε επανεμφάνιση της.

  Διατροφική αντιμετώπιση

  Όσον αφορά τώρα τη διατροφική προληπτική ή και μετεπεμβατική αντιμετώπιση για μη επανάληψη του προβλήματος ή μείωση αν αυτό οφείλεται σε γενετικά αίτια, στα παραπάνω άρθρα αλλά και σε άλλα του διαδικτυακού χώρου προτείνεται μείωση των λιπαρών σπόρων όπως το ρούπσεν και ο λιναρόσπορος.

  Αυτό μπορεί να γίνει εύκολα κατανοητό γιατί οι κύστεις είναι το ίδιο πρόβλημα με τα σπυράκια που δημιουργούνται από τρίχες στο ανθρώπινο δέρμα που δε βγαίνουν σωστά. Είναι γνωστό ότι το σμήγμα που δημιουργείται στην περίπτωση εντείνεται από την αυξημένη λιπαρή διατροφή.

  Η ίδια πρόταση σαν εφαρμογή εμπειρική από εκτροφείς, υπάρχει και εδώ όπου αναφέρεται:
  Επειδή βέβαια οι λιπαροί σπόροι δε γίνεται να εκλείπουν τελείως από το διαιτολόγιο των πουλιών λόγω της ενέργειας, των λιποδιαλυτών βιταμινών και λιπαρών οξέων που προσφέρουν, μια καλή πρόταση είναι η παροχή λεκιθίνης, ενός γνωστού λιποδιαλύτη, όπως αναφέρεται στο Feather Cysts / Feather Lump:
  Στο ίδιο άρθρο αναφέρονται επίσης και τα απαραίτητα αμινοξέα, καθώς και τα μεταλλικά στοιχεία (ειδικά ψευδάργυρος) και οι βιταμίνες που βοηθούν. Τα περισσότερα υπάρχουν σε συμπληρώματα διατροφής που κυκλοφορούν για την πτερόρροια.

  Η λεκιθίνη δε συμπεριλαμβάνεται από ότι έχω δει σε αυτά. Μπορεί κάποιος να τη βρει σε μορφή σκόνης ή σε μορφή ελαίου σε κάψουλα, τόσο στα φαρμακεία, όσο και στα σούπερ μάρκετ στο χώρο των προϊόντων υγιεινής διατροφής (εικάζεται ότι βοηθά σε αδυνάτισμα και μείωση της χοληστερίνης).

  Την έχω βρει και έχω προμηθευτεί σε μορφή σκόνης και σε γνωστό κατάστημα με βότανα, μπαχαρικά κλπ της οδού Ευριπίδου και πιστεύω ότι υπάρχει και στα υπόλοιπα καταστήματα τέτοιου είδους. Σε μορφή σκευάσματος για πουλιά έχω ανακαλύψει μόνο της εταιρίας backs.

  Το αρθάκι θα ήθελα να το αφιερώσω στον γκλοστερίνο μου που σε ηλικία 3 ετών εμφάνισε φέτος κύστη και εύχομαι να μην υπάρξει συνέχεια, αλλά κυρίως στον Admiral το norwich καναρίνι μιας καλής διαδικτυακής μου φίλης, που τόσο ταλαιπωρήθηκε από το πρόβλημα και που πρόσφατα “αναπαύθηκε”!

  Δείτε επίσης
  Κύστεις – PB
  Από jk21, 31 Ιαν 2010 | Ενημερώθηκε: 23 Μαϊ 2016 | |

  Μοιραστείτε

  Σχετικά με τον Συντάκτη

  jk21
  Ο jk21 είναι μέλος του PetBirds από τις 17 Μαρ 2007. Ασχολείται με Καναρίνια και Καρδερίνες.

  Τα Άρθρα του jk21.
  JAPAN HOSO11 likes this.

Σχόλια

Για να σχολιάσετε το Άρθρο πρέπει να είστε μέλος μας. Η εγγραφή διαρκεί λιγότερο από 1', είναι δωρεάν και μπορείτε να την κάνετε εδώ!
Φόρτωση...