Ο Κύκνος είναι αναμφισβήτητα ένα από τα ομορφότερα υδρόβια πτηνά. Είναι ένα αρκετά μεγαλόσωμο πτηνό που ανήκει στην οικογένεια Anatidae, στην οποία βρίσκονται οι χήνες αλλά και οι πάπιες. Οι περισσότεροι κύκνοι κατατάσσονται μαζί με τις χήνες στην υποοικογένεια των Anserinae και σχηματίζουν το φύλο Cygnini, ενώ σε μερικές εξαιρέσεις κατατάσσονται στην υποοικογένεια Cygnae. Το θηλυκό και το αρσενικό έχουν σχεδόν την ίδια εμφάνιση.

Χαρακτηριστικά

Ο λαιμός του κύκνου είναι μακρύς και έχει μεγάλα πόδια. Το σώμα του είναι βαρύ και πατά με αργά χτυπήματα των φτερών του και με τον λαιμό εκτεταμένο. Ο λαιμός του έχει 23 – 25 σπονδύλους, ενώ τα άλλα Χηνόμορφα φέρουν 18 – 19. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των κύκνων που ζουν στο Βόρειο Ημισφαίριο είναι ότι έχουν μια πολύ επιμήκη τραχεία, η οποία συστρέφεται στο στέρνο.

Μεταναστεύουν πετώντας σε διαγώνιο σχηματισμό ή σε σχήμα V, πετώντας σε μεγάλο ύψος. Είναι το μόνο υδρόβιο πουλί που πετά και κολυμπά με τόση μεγάλη ταχύτητα. Τα είδη Cygnus Olor και Cygnus Atratus είτε στέκονται είτε κολυμπούν διπλώνουν το ένα πόδι πίσω στην πλάτη.

Ο κύκνος μπορεί και παράγει μια αρκετά μεγάλη ποικιλία φωνών.

Διατροφή

Τρέφεται με ρίζες υδρόβιων φυτών τσαλαβουτώντας επιφανειακά στα ρηχά νερά. Στο μενού του περιλαμβάνεται επίσης οι σπόροι, τα σκουλήκια και τα όστρακα.

Αναπαραγωγή
Ο κύκνος είναι ένα αρκετά κοινωνικό πτηνό εκτός όμως από την περίοδο της αναπαραγωγής. Την περίοδο αυτή το κάθε ζευγάρι πηγαίνει στην εδαφική περιοχή που του ανήκει, την οποία υπερασπίζεται με σθένος. Η φωλιά, χτίζεται συνήθως στις όχθες και μερικές φορές μπορεί και να επιπλέει. Είναι φτιαγμένη από υδρόβια φυτά, τα οποία συγκεντρώνει το θηλυκό αλλά και το αρσενικό.

Με το ταίρι που θα διαλέξει ο κύκνος για σύντροφο θα είναι για πάντα μαζί. Οι κύκνοι εκδηλώνουν την ερωτική τους συμπεριφορά με στάσεις που έχουν τα κεφάλια τους ενωμένα ή βύθισμα του ράμφους και των δυο.

Το θηλυκό επωάζει περίπου 6 αυγά, ανοιχτόχρωμα με κηλίδες. Σε μερικά είδη μόνο το αρσενικό συμμετέχει στην επώαση. Όταν γίνει επίθεση αφού εξουδετερώσουν τον εχθρό βγάζουν μια νικητήρια κραυγή.

Όταν γεννηθούν οι νεοσσοί, έχουν μακρύ λαιμό και είναι χνουδωτά. Οι γονείς τα φροντίζουν για πολλούς μήνες και μεριά είδη τα βάζουν στην πλάτη τους και τα μεταφέρουν αν και μπορούν να κολυμπήσουν και να πετάξουν μερικές ώρες μετά την γέννησή τους. Τα νεαρά άτομα φέρουν γκρι ή καφέ με στικτό φτέρωμα για 2 ή περισσότερα χρόνια. Τα νεαρά άτομα ενηλικιώνονται κατά το τρίτο με τέταρτο έτος της ηλικίας τους και ζουν για 20 χρόνια όταν είναι ελεύθερα και για 50 όταν είναι αιχμάλωτα.

Είδη
Στο Βόρειο Ημισφαίριο:
Βουβόκυκνος (Cygnus Olor)
Αγριόκυκνος (Cygnus Cygnus)
Νανόκυκνος (Cygnus Bewickii)
Cygnus Columbianus

Στο Νότιο Ημισφαίριο:
Μεγάλος Κύκνος
Cygnus Melaneoryphus
Κοσκορόμπα (Coscoroba Coscoroba)

Στην Ελλάδα υπάρχουν οι εξης:
Βουβόκυκνος
Νανόκυκνος
Αγριόκυκνος