Κόψιμο νυχιών των πουλιών

 1. Paianas
  Το κόψιμο νυχιών των πουλιών πρέπει να γίνεται σε τακτική βάση, ώστε να έχουν πάντα το σωστό μήκος. Μάθετε πως να κόβετε εύκολα τα νύχια των πουλιών σας.

  Πως να κόβετε τα νύχια των πουλιών σας

  Τα νύχια των πουλιών μεγαλώνουν είτε φυσιολογικά σύμφωνα με την ηλικία τους, είτε (στην περίπτωση αφύσικης ανάπτυξης σε μικρό διάστημα) λόγω ελλιπούς διατροφής η λόγω επιβαρυμένου συκωτιού, είτε λόγω άλλων παθολογικών παραγόντων.

  Στη δεύτερη περίπτωση, αυτή της αφύσικης γρήγορης ανάπτυξης, πέρα από το κόψιμο, θα πρέπει να αναζητηθεί η αιτία με αποτοξινωτικά σκευάσματα η δίαιτας με περιορισμό των λιπαρών σπόρων.

  Ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται σε τακτική βάση, περίπου ανά εξάμηνο και δεν έχει να κάνει μόνο με την αισθητική/εξωτερική εμφάνιση του πουλιού, αλλά κυρίως με το να το βοηθήσει να κάθεται καλύτερα, σωστότερα, να πετάει ανεμπόδιστα, να μην μπλέκεται και να μη στρεσσάρεται στην προσπάθεια του να πετάξει.

  Εργαλεία κοψίματος νυχιών

  Τα εργαλεία που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, είναι:
  • Νυχοκόπτης
  • Ψαλιδάκι νυχιών (με κοντή, λεπτή μύτη για εύκολο χειρισμό και ακρίβεια)
  • Ή ένας κόφτης νυχιών μικρών ζώων (από πετ σόπ η e-shop).
  Oι κινήσεις μας, θα πρέπει πάντοτε να είναι γρήγορες αλλά όχι νευρικές και ποτέ να μην αφαιρείται περισσότερο από το 1/3 του συνολικού μήκος του νυχιού.

  Στα ανοιχτόχρωμα νύχια, διακρίνεται στο εσωτερικό τους (περίπου κεντρικά κατά μήκος), το νεύρο που διασχίζει το νύχι. Το υπό αφαίρεση κομμάτι νυχιού θα πρέπει να είναι από το σημείο εκείνο και πάνω. Μ' αυτό τον τρόπο, μειώνουμε και την πιθανότητα "σφάλματος ή λάθος εκτίμησης και τραυματισμού του πουλιού (π.χ. στα σκουρόχρωμα νύχια που δεν είναι ευδιάκριτο το νεύρο).

  Καλό είναι η όλη διαδικασία να γίνεται κάτω από δυνατό φως, ενώ δίπλα μας θα πρέπει να υπάρχει κάποια αιμοστατική σκόνη (π.χ. Pulvo 47) για την αντιμετώπιση τραυματισμού του πουλιού. Δε συνίσταται χρήση Betadine η ιωδίου, γιατί πιθανώς να πονέσει η να εκνευρίσει/ενοχλήσει περαιτέρω το πουλί.  Εξυπακούεται ότι το πουλί θα πρέπει να είναι μεν καλά πιασμένο, αλλά να αναπνέει, ενώ τα δάχτυλα μας θα έχουν προτάξει και ακινητοποιήσει το πόδι στο οποίο θα κόψουμε τα νύχια.

  Δείτε επίσης
  Από Paianas, 14 Φεβ 2014 | Ενημερώθηκε: 17 Απρ 2016 | |

  Σχετικά με τον Συντάκτη

  Paianas
  Ο Paianas είναι μέλος του PetBirds από τις 11 Νοε 2008. Διετέλεσε επίσης Συντονιστής συζητήσεων και Advisor στα Forum των Ιθαγενών Πουλιών. Ασχολείται με καναρίνια και καρδερίνες.

  Τα Άρθρα του Paianias
  Kalishi, Eleanna, JAPAN HOSO11 και 1 ακόμη άτομο έκαναν like!

Πρόσφατες Κριτικές

 1. misalouris
  5/5,
  "Πολύ καλός οδηγός"
  Χρήσιμο και "ευκολοχώνευτο" ακόμη και για τον πιο άπειρο...

Σχόλια

Για να σχολιάσετε το Άρθρο πρέπει να είστε μέλος μας. Η εγγραφή διαρκεί λιγότερο από 1', είναι δωρεάν και μπορείτε να την κάνετε εδώ!
Φόρτωση...