Κουφαηδόνι - Cercotrichas galactotes

Το Κουφαηδόνι είναι ένα μικρόσωμο πουλί με εξελιγμένο κελάηδημα, όπως άλλωστε όλα τ' αηδόνια. Είναι κατεξοχήν εντομοφάγο όπως και το γνωστό μας αηδόνι, με το οποίο είναι στενοί συγγενείς.

Γνωρίστε το Κουφαηδόνι


Το Κουφαηδόνι είναι ένα ασυνήθιστο είδος στρουθιόμορφου πουλιού που ανήκει στην οικογένεια των μυιοθηριδών. Πρόκειται για ένα μικρόσωμο πουλί που το μέγεθός του κυμαίνεται από 15-17 εκατοστά και έχει πολύ εξελιγμένο κελάηδημα.

Είναι ένα ιδιαίτερα κομψό ωδικό πουλί, που έχει καστανή πλάτη και υπόλευκη κοιλιά. Διακρίνεται από την μακριά καστανοκόκκινη ουρά του, την οποία και κρατά συχνά ανασηκωμένη, την απλώνει και την τινάζει προς τα πάνω, την κλείνει και την χαμηλώνει, μοιάζοντας σαν να έχει μια βεντάλια. Όταν η ουρά του είναι απλωμένη διακρίνονται ασπρόμαυρες κηλίδες.

Συναντάται συχνά στην Ελλάδα, την Μεσόγειο, την Νοτιανατολική Ευρώπη, στα Βόρεια παράλια της Αφρικής, και τοπικά εμφανίζεται στην Ινδία και στην Ασία. Τα είδη που παρατηρούνται στην Β.Δ. Αφρική, Αίγυπτο και Ισραήλ (galactotes), παρουσιάζουν ελαφρές διαφορές στον χρωματισμό του φτερώματος με τα είδη που εμφανίζονται στην Ελλάδα και στη Τουρκία (syriacus).

Ως φυσικός του βιότοπος θεωρούνται οι περιοχές με πυκνή βλάστηση, ανοιχτούς θάμνους, ακόμα και σε ρεματιές ή κοίτες ποταμών με αρμυρίκια, φραγκοσυκιές και φιστικιές. Συχνή είναι και η εμφάνισή του και σε οικιστικές περιοχές με οπωρώνες, πάρκα και αλσύλλια.

Και τα δύο είδη έχουν έντονα σχέδια στο πρόσωπο. Ξεχωρίζει από το λευκό φρύδι και την σκούρα πλευρική λωρίδα στην κορώνα. Η πλάτη στο κουφαηδόνι galactus είναι καστανοκκόκινη με μπεζ κοιλιά, ενώ στο κουφαηδόνι syriacus η πλάτη είναι γκριζοκάστανη.

Το στήθος και η κοιλιά του είναι στους ίδιους γκρίζους τόνους. Τα δύο φύλα δεν παρουσιάζουν ουσιαστικές διαφορές μεταξύ τους. Τα δε ανήλικα πουλιά του είδους είναι επίσης παρόμοια με τα ενήλικα.

Διατροφή

Όπως και το αηδόνι, με το οποίο είναι στενοί συγγενείς, έτσι και το κουφαηδόνι είναι κατεξοχήν εντομοφάγο πουλί. Τρέφεται με έντομα και νύμφες εντόμων, κάμπιες, σκουλήκια, μικρές αράχνες, ζωύφια, τα οποία και βρίσκει κατά τις συχνές περιηγήσεις του στο έδαφος, καθώς και ώριμες ρόγες ή φρούτα από τους οπωρώνες.

Η αναζήτηση των εντόμων γίνεται πιο έντονη κατά την αναπαραγωγική περίοδο, που έχει πιο έντονη την ανάγκη για πρωτεϊνούχα τροφή για να μεγαλώσει τους νεοσσούς του.

Αναπαραγωγή

Το κουφαηδόνι χτίζει την ανοιχτόσχημη καλαθωτή φωλιά τους μέσα σε πυκνούς θάμνους, σε βάτα ή ακόμα και στο έδαφος σε σημεία καλά προφυλαγμένα. Αναπαράγεται τους ανοιξιάτικους μήνες.

Για να χτίσει τη φωλιά του χρησιμοποιεί μια ποικιλία υλικών όπως κλαδάκια, βρύα, ρίζες, και μέσα εκεί γεννάει από 4-6 αυγά τα οποία και επωάζει για 2 εβδομάδες περίπου. Καταφέρνει να μεγαλώσει 2 τουλάχιστον γενιές σε κάθε αναπαραγωγική περίοδο.

Οι φυσικοί του εχθροί είναι τα φίδια, τα ποντίκια του αγρού, οι νυφίτσες και διάφορα αρπαχτικά πουλιά όπως καρακάξες, γεράκια κτλ.

Δεν γίνεται εύκολα αντιληπτό από τους ανθρώπους. Είναι εδαφόβιο πουλί και συχνά θα το εντοπίσουμε να κάθεται σε φραγκοσυκιές και να κελαηδεί.

Το δυνατό αλλά μελαγχολικό του κελάηδημα θυμίζει συχνά αυτό της τσίχλας, συνδυάζοντας πολλές φορές σκληρά πλαταγίσματα, με μαλακά σφυρίγματα, αλλά σε πιο υψηλούς τόνους και με περισσότερα τιτιβίσματα.

Ονοματολογία και Συστηματική Ταξινόμηση

  • Διωνυμική ονοματολογία: Cercotrichas galactotes
  • Ελληνική: Κουφαηδόνι.
  • Αγγλική: Rufous-tailed scrub robin
  • Τάξη: Στρουθιόμορφα (Passeriformes)
  • Οικογένεια: Μυγοθηρίδες (Strigidae)
  • Γένος: Cercotrichas
  • Είδος: C. galactotes
Περισσότερα
Αηδόνι Luscinia megarhynchos
Άλμπουμ Αηδόνια

Συζητήσεις
Αν χρειάζεστε βοήθεια ή έχετε ερωτήσεις σχετικά με το Κουφαηδόνι , γράψτε το μήνυμά σας στα Forums Ιθαγενών Πουλιών του PetBirds.
Likes: maria p
Συντάκτης
Georgina

Σχόλια

Σήμερα διάβασα το άρθρο. Πολύ ικανοποιητικό και με βοήθησε αρκετά. Μόνο που έχει γίνει κάποιο λάθος στην "ονοματολογία και συστηματική ταξινόμηση", στην οποία οι πληροφορίες αναφέρονται σε κάποιο είδος κουκουβάγιας από όσο κατάλαβα.
 
Σήμερα διάβασα το άρθρο. Πολύ ικανοποιητικό και με βοήθησε αρκετά. Μόνο που έχει γίνει κάποιο λάθος στην "ονοματολογία και συστηματική ταξινόμηση", στην οποία οι πληροφορίες αναφέρονται σε κάποιο είδος κουκουβάγιας από όσο κατάλαβα.
Σωστά Γιώργο. Διορθώθηκε.
 

Πληροφορίες

Συντάκτης
Georgina
Προβολές
3.749
Σχόλια
2
Ενημέρρωση

Περισσοτερα Είδη - Ράτσες Ιθαγενών Πτηνών

Περισσότερα από Georgina

Μοιραστείτε το άρθρο