Κουκουβάγιες - Owls (Γλαυκόμορφα)

Οι Κουκουβάγιες είναι μια ομάδα νυχτόβιων κυρίως πτηνών. Ο όρος "Κουκουβάγια" σε αυτό το άρθρο, αναφέρεται σε όλα τα είδη των πτηνών που ανήκουν στην τάξη των Γλαυκόμορφων.

Περιγραφή της Κουκουβάγιας


Οι κουκουβάγιες είναι στην πλειοψηφία τους νυκτόβια αρπακτικά πουλιά. Κυνηγούν κυρίως μικρά θηλαστικά, έντομα, άλλα πουλιά και μερικά είδη τρέφονται με ψάρια. Έχουν μεγάλο στρογγυλό κεφάλι με επίσης μεγάλα μάτια τοποθετημένα μπροστά σε επίπεδο πρόσωπο.

Για τους περισσότερους από εμάς είναι εύκολο να αναγνωρίσουμε μια κουκουβάγια λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που φέρουν τα είδη αυτής της ομάδας, σε σχέση με την εμφάνιση και τη μορφή των υπολοίπων πουλιών.

Παρόλα αυτά, η διάκριση μεταξύ των ειδών είναι πολλές φορές δύσκολη ακόμη και για τους ειδικούς, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών διάκρισης. Ένα από αυτά που διακρίνει τα είδη των δύο οικογενειών, είναι ότι οι Γλαυκίδες έχουν στρογγυλό δίσκο προσώπου ενώ ο δίσκος προσώπου των Τυτονιδών έχει το σχήμα καρδιάς.

Το ράμφος τους είναι όμοιο με αυτό των η υπολοίπων αρπακτικών πουλιών.

Μέγεθος


Η μικρότερη κουκουβάγια στον κόσμο είναι η κουκουβάγια πυγμαίος ανατολικής Βραζιλίας (Glaucidium minutissimum) με ύψος 12εκ. και η μεγαλύτερη είναι ο Ευρασιατικός μπούφος (Bubo bubo) με ύψος που φτάνει τα 71εκ.

Γεωγραφική Κατανομή


Οι κουκουβάγιες απαντώνται σε όλες τις ηπείρους εκτός από την Ανταρκτική και σε μια μεγάλη ποικιλία οικοτόπων, από πυκνά δάση έως ανοιχτά λιβάδια.

Πολλά είδη ζουν μόνιμα στις περιοχές τους ενώ άλλα ζουν νομαδικά παραμένοντας σε περιοχές όπου υπάρχει άφθονη τροφή. Τα πτηνά που διαβιούν μόνιμα σε μια περιοχή δημιουργούν οικογένειες με τρεις ή τέσσερις νεοσσούς κάθε χρόνο, ενώ τα νομαδικά μπορούν σε μια καλή χρονιά να αποκτήσουν ακόμη περισσότερους νεοσσούς ή και κανέναν, όταν οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες.

Κυνήγι


Οι κουκουβάγιες διαθέτουν χαρακτηριστικά που τις καθιστούν αποτελεσματικά αρπακτικά. Τα περισσότερα είδη κυνηγούν από κάποιο σημείο όπως ένα χαμηλό κλαδί, κάποιον φράχτη ή στύλο. Περιμένουν να εμφανιστεί το θήραμα και εφορμούν με ανοιχτά φτερά και προτεταμένα νύχια.

Τυτώ_εφορμά_θύραμα.jpg

Τυτώ εφορμά στο θήραμα. Photo Andy Harmer.

Μερικά είδη πετούν τριγύρω πριν πέσουν στο θήραμα. Σε κάποιες περιπτώσεις η κουκουβάγια πέφτει στον στόχο ανοίγοντας τα φτερά της την τελευταία στιγμή. Η δύναμη της κρούσης είναι συνήθως αρκετή για να αναισθητοποιήσει το θήραμα, το οποίο στη συνέχεια αποτελιώνεται με ένα χτύπημα του ράμφους.

Όραση


Η όρασή τους, τους επιτρέπει να εντοπίζουν θηράματα ακόμη και στο βαθύ σκοτάδι. Ενώ τα περισσότερα αρπακτικά έχουν τα μάτια τους δεξιά και αριστερά από το κεφάλι ώστε να καταλαμβάνουν μεγάλο οπτικό πεδίο, τα μάτια της κουκουβάγιας της δίνουν στερεοσκοπική όραση ώστε να αντιλαμβάνεται καλύτερα το βάθος, κάτι που βοηθά στο νυχτερινό κυνήγι.

Αν και οι κουκουβάγιες έχουν διόφθαλμη όραση, τα μεγάλα μάτια τους είναι σταθερά τοποθετημένα στις κόγχες τους. Έτσι, μπορούν να στρέψουν το κεφάλι τους μέχρι και 270° προκειμένου να βλέπουν περιφερειακά.

Ο λαιμός τους αποτελείται από 14 σπονδύλους (ο άνθρωπος έχει 7) για μεγαλύτερη ευελιξία. Επίσης το κυκλοφορικό τους σύστημα έχει προσαρμοστεί ώστε να μη διακόπτεται η κυκλοφορία του αίματος προς τον εγκέφαλο κατά την πλήρη στρέψη του κεφαλιού.

Ακοή


Η ευαίσθητη, κατευθυντική ακοή τις βοηθά στην αναζήτηση τροφής. Κάποια είδη μπορούν να κυνηγήσουν ακόμη και σε απόλυτο σκοτάδι χρησιμοποιώντας μόνο τον ήχο για να τους οδηγήσει στο θήραμα.

Ανάλογα το είδος, η κουκουβάγιες έχουν είτε εξωτερικά, είτε εσωτερικά αυτιά, τα οποία είναι σχεδιασμένα για τον εντοπισμό της λείας. Βρίσκονται σε ασύμμετρα σημεία στο πάνω μέρος του κρανίου όπου σε συνδυασμό με τη μορφολογία των δίσκων του προσώπου, ο ήχος συλλέγεται και κατευθύνεται προς αυτά.

ear.jpg


Η ασύμμετρη θέση των αυτιών στο πάνω μέρος του κεφαλιού βοηθά στον ακριβή εντοπισμό της πηγής του ήχου. Μια κουκουβάγια μπορεί να καθορίσει την κατεύθυνση ένας ήχου από τη μικρή διαφορά του χρόνου που χρειάζεται να εισέλθουν τα ηχητικά κύματα στο αριστερό και το δεξί αυτί. Στρέφει λοιπόν το κεφάλι της έως ότου ο ήχος φθάσει και στα δύο αυτιά ταυτόχρονα και έτσι το πρόσωπό της κατευθύνεται άμεσα προς την πηγή του ήχου.

Μια κουκουβάγια μπορεί να ακούσει ένα ποντίκι από απόσταση 20-25 μέτρων.

Πτέρωμα


Ένα άλλο αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό της κουκουβάγιας είναι η αθόρυβη πτήση. Ενώ τα άλλα πτηνά έχουν άκαμπτα φτερά που δημιουργούν ήχο σχίζοντας τον αέρα καθώς πετούν, τα φτερά της κουκουβάγια έχουν μαλακές άκρες που τις επιτρέπουν να πετούν σιωπηλά.


Αυτό τους δίνει πλεονέκτημα στο κυνήγι αφού δεν γίνονται αντιληπτές κατά την επίθεση.

feather.JPG


Εξαίρεση αποτελούν οι κουκουβάγιας αλιευτές, αφού το κυνήγι πάνω από το νερό δεν απαιτεί σιωπηλές κρίσης.

Διατροφή


Οι περισσότερες κουκουβάγιες παραμένουν δραστήριες όλο το χρόνο τρώγοντας καθημερινά. Είναι αρπακτικά πτηνά, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να σκοτώνουν άλλα ζώα για να επιβιώσουν. Η διατροφή τους περιλαμβάνει ασπόνδυλα (όπως έντομα, αράχνες, γαιοσκώληκες, σαλιγκάρια και καβούρια), αλλά και ψάρια, ερπετά, αμφίβια, άλλα πουλιά και μικρά θηλαστικά.

Όπως και τα περισσότερα πουλιά, οι κουκουβάγιες δεν μπορούν να μασήσουν την τροφή τους και έτσι τρώνε το θήραμά τους ολόκληρο. Όταν όμως πιάσουν ένα μεγάλο θήραμα, το τεμαχίζουν ώστε να μπορέσουν έτσι να το καταναλώσουν.

Η τροφή τους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το είδος. Για παράδειγμα, οι Ώτοι (Scops) και οι Μεγάσκωπες (Screech Owls) τρέφονται κυρίως με έντομα, ενώ η Τυτώ (Barn Owl) τρώει κυρίως ποντίκια, και κουνάβια.

Μεγαλύτερες κουκουβάγιες, όπως Ευρασιατικός Μπούφος (Eagle Owl) κυνηγά λαγούς, μικρές αλεπούδες και πουλιά έως το μέγεθος της πάπιας. Ο Μπούφος της Βιρτζίνια (Great Horned Owl), κυνηγά θηράματα που έχουν το δικό του μέγεθος ή ακόμα και μεγαλύτερα, όπως αλεπούδες, νυφίτσες ή και μικρότερες κουκουβάγιες.

Η μικροσκοπική Κουκουβάγια Πυγμαίος (Pygmy Owl) κυνηγά ορτύκια, τα οποία έχουν το διπλάσιο βάρος της.

Κάποια είδη έχουν ειδικευτεί στο ψάρεμα, όπως η Asian Fish Owl και η African Fishing Owl.

Αν και οι διατροφικές τους προτιμήσεις εξαρτώνται από το είδος, οι περισσότερες κουκουβάγιες επιλέγουν ό,τι θήραμα είναι διαθέσιμο στην περιοχή, ειδικά τις περιόδους της χειμερίας νάρκης ή της μετανάστευσης των θηραμάτων που η τροφή λιγοστεύει.

Μεταβολισμός


Οι κουκουβάγιες έχουν χαμηλό ποσοστό σωματικού λίπους κατά τη διάρκεια των ζεστών μηνών του έτους. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των κρύων μηνών, σε ορισμένα είδη κουκουβάγιας όπως η Κουκουβάγια του Χιονιού (Snowy Owl) το ποσοστό του σωματικού τους λίπους αυξάνεται. Αυτά τα αποθέματα λίπους της παρέχουν ενέργεια όταν η τροφή γίνεται σπάνια.

Ο μεταβολικός ρυθμός της κουκουβάγιας είναι αρκετά υψηλός. Οι κουκουβάγιες πρέπει να τρώνε συχνά κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να κυνηγούν συχνά.

Οι μικρές κουκουβάγιες, όπως η Elf Owl, έχουν εξαιρετικά υψηλό μεταβολικό ρυθμό που απαιτεί την καθημερινή κατανάλωση τροφής ίσης με το 50% του σωματικού τους βάρους.

Οι μεγαλύτερες κουκουβάγιες έχουν βραδύτερο μεταβολικό ρυθμό και τρώνε λιγότερο από τις μικρότερες, σε αναλογία με το σωματικό τους βάρος.

Ο μεταβολισμός της Κουκουβάγιας του Χιονιού διαφέρει πολύ από αυτό όλων των άλλων κουκουβαγιών. Γίνεται αργός για περισσότερο από ένα μήνα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, λόγω της έλλειψης τροφής. Αυτήν την περίοδο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα αποθέματα λίπους της.

Αναπαραγωγή


Για τα περισσότερα ειδών κουκουβαγιών, ειδικά εκείνων που βρίσκονται σε εύκρατες ή υπαρκτικές περιοχές, η εποχή αναπαραγωγής είναι άνοιξη. Οι αποκλείσεις που μπορεί να υπάρχουν εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες, την επάρκεια τροφής και τη διαθεσιμότητα κατάλληλου συντρόφου.

Οι κουκουβάγιες είναι κατά κανόνα μονογαμικά πτηνά. Σε ορισμένα είδη ο δεσμός του ζευγαριού διαρκεί μόνο για τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου, ειδικά εάν το είδος είναι μεταναστευτικό. Σε άλλα, μη μεταναστευτικά είδη, όπως η Μικρή Κουκουβάγια (Little Owl), τα ζευγάρια παραμένουν μαζί καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους. Τα δε ζευγάρια των Χουχουριστών (Tawny Owl) παραμένουν μαζί για όλη τους τη ζωή.

Οι κουκουβάγιες δεν κατασκευάζουν φωλιές αλλά χρησιμοποιούν έτοιμες, κατάλληλες τοποθεσίες ή εγκαταλελειμμένες φωλιές άλλων πτηνών. Τα είδη που αναπαράγονται σε ανοιχτούς χώρους φωλιάζουν συνήθως στο έδαφος.

Η Κουκουβάγια του Χιονιού, η οποία ζει στην Αρκτική τούνδρα, χρησιμοποιεί μία κοιλότητα στο έδαφος την οποίο το θηλυκό γεμίζει με φυτικά υλικά. Οι Βαλτόμπουφοι (Short-eared Owls) συχνά φωλιάζουν μέσα ή δίπλα σε συστάδες χόρτων ενώ σπανιότερα επιλέγονται παρόμοιες τοποθεσίες από Νανόμπουφους και Χουχουριστές, δύο είδη που φωλιάζουν συνήθως στα δέντρα.

Οι τρύπες στα δέντρα είναι μια άλλη τοποθεσία που προτιμά μια μεγάλη ποικιλία κουκουβαγιών και κάποια είδη, κυρίως η Τυτώ, χρησιμοποιούν κτίρια, σκεπές ή τρύπες σε αχυρώνες.

Οι εγκαταλελειμμένες φωλιές κορακιών και αρπακτικών πτηνών επιλέγονται επίσης από πολλά είδη κουκουβαγιών.

Οι Υπόγειες Κουκουβάγιες (Burrowing Owls) φωλιάζουν υπόγεια σε εγκαταλελειμμένα λαγούμια που ανοίχτηκαν από θηλαστικά ή όταν το έδαφος το επιτρέπει, σκάβουν δικά τους. Τέλος, ο Ευρασιατικός Μπούφος χρησιμοποιεί φυσικές ρωγμές για να φωλιάσει.

Οι κουκουβάγιες γεννούν από ένα έως και δεκατρία αυγά, ανάλογα με το είδος και την εποχή με συνηθέστερα τα τρία ή τέσσερα αυγά. Τα αυγά τους είναι στρογγυλά και λευκά.

Η επώαση των αυγών συνήθως ξεκινά όταν γεννηθεί το πρώτο και διαρκεί στα περισσότερα είδη για περίπου τριάντα ημέρες. Κατά τη διάρκεια της επώασης, τα αυγά σπάνια μένουν μόνα τους. Οι θηλυκές κουκουβάγιες αποκτούν μια περιοχή με πολύ αρύ πτέρωμα στην κοιλιά τους. Το σχεδόν γυμνό δέρμα εκεί έχει περισσότερα αιμοφόρα αγγεία από άλλα σημεία παρέχοντας έτσι την απαραίτητη θερμότητα στα αυγά.

Οι νεοσσοί της κουκουβάγιας εκκολάπτονται με τη βοήθεια ενός "Δοντιού του Αυγού" (Egg Tooth) που είναι μια προεξοχή στο ράμφος κοινή σε όλα τα πουλιά, η οποία πέφτει σε μια ή δύο εβδομάδες μετά την εκκόλαψη.

Egg_Tooth.jpg


Κατά την εκκόλαψη, οι νεοσσοί είναι τυφλοί και περιβάλλονται από ένα λεπτό χνούδι. Σε 1-2 εβδομάδες, εμφανίζεται ένα βαρύτερο δεύτερο στρώμα πτερώματος. Σε 3-4 εβδομάδες, οι νεοσσοί κάποιων ειδών εγκαταλείπουν τη φωλιά και σκαρφαλώνουν στα τριγύρω κλαδιά.

Το επόμενο στάδιο ανάπτυξής τους αφορά στην εκμάθηση της πτήσης. Στους Μπούφους της Βιρτζίνια αυτό ξεκινά στις 9-10 εβδομάδες μετά την εκκόλαψη, η Τυτώ στις 7-8 εβδομάδες και στους Μεγάσκωπες 4-5 εβδομάδες.

Οι περισσότερες κουκουβάγιες φτάνουν στη σεξουαλική ωριμότητα περίπου ένα χρόνο μετά την εκκόλαψή τους. Ορισμένα μεγαλύτερα είδη, ωστόσο, ωριμάζουν αναπαραγωγικά το δεύτερο ή τρίτο έτος της ζωής τους.

Ονοματολογία και Συστηματική Ταξινόμηση


Ελληνική Ονομασία: Κουκουβάγια, Γλαύκα.
Αγγλική Ονομασία: Owl.

Τάξη


Οι κουκουβάγιες ταξινομούνται ως μέλη της τάξης των Γλαυκόμορφων, που συνδέονται στενά με τα Αιγοθηλόμορφα (Caprimulgiformes).

Οικογένειες


Η τάξη των Γλαυκόμορφων χωρίζεται σε δύο οικογένειες:
  1. Γλαυκίδες ή Στριγγίδες (Strigidae)
  2. Τυτονίδες (Tytonidae)

Γένη


Γένη της Οικογένειας των Γλαυκίδων ή Στριγγίδων
Αθηνά (Athene)
Αιγωλιός (Aegolius)
Άσιος (Asio)
Βύας (Bubo)
Γλαυκίδιον (Glaucidium)
Λοφοστρίξ (Lophostrix)
Μεγάσκωψ (Megascops)
Μικραθηνά (Micrathene)
Νησάσιος (Nesasio)
Νίνωξ (Ninox)
Ξενογλαύξ (Xenoglaux)
Ουρογλαύξ (Uroglaux)
Pulsatrix
Σκοτοπελία (Scotepelia)
Σουρνία (Surnia)
Γλαυξ (Strix)
Χαιτογλαύξ (Jubula)
Ψευδοσκώψ (Pseudoscops)
Ώτος (Otus)

Είδη του Γένους Αθηνά (μικρές κουκουβάγιες)
Υπόγεια Κουκουβάγια - Burrowing Owl (Athene cunicularia)
Forest Owlet (Athene blewitti)
Μικρή Κουκουβάγια (Athene noctua)
Spotted Owlet (Athene brama)

Είδη του Γένους Αιγωλιός (κουκουβάγιες του δάσους)
Χαροπούλι - Boreal Owl (Aegolius funereus)
Northern Saw-whet Owl (Aegolius acadicus)
Unspotted Saw-whet Owl (Aegolius ridgwayi)
Buff-fronted Owl (Aegolius harrisii)

Είδη του Γένους Άσιος
Stygian Owl (Asio stygius)
Νανόμπουφος - Long-eared Owl (Asio otus)
Νανόμπουφος Αβυσσινίας - Abyssinian Long-eared Owl (Asio abyssinicus)
Νανόμπουφος Μαδαγασκάρης - Madagascar Long-eared Owl (Asio madagascariensis)
Striped Owl (Asio clamator)
Short-eared Owl (Asio flammeus)
Galápagos Short-eared Owl (Asio galapagoensis)
Marsh Owl (Asio capensis)

Είδη του Γένους Βύας
Snowy Owl (Bubo scandiacus)
Great Horned Owl (Bubo virginianus)
Magellanic Horned Owl (Bubo magellanicus)
Eurasian Eagle Owl (Bubo bubo)
Pharaoh Eagle Owl (Bubo ascalaphus)
Indian Eagle Owl (Bubo bengalensis)
Cape Eagle Owl (Bubo capensis)
Spotted Eagle Owl (Bubo africanus)
Greyish Eagle Owl (Bubo cinerascens)
Fraser's Eagle Owl (Bubo poensis)
Usambara Eagle Owl (Bubo vosseleri)
Verreaux's Eagle Owl (Bubo lacteus)
Shelley's Eagle Owl (Bubo shelleyi)
Barred Eagle Owl (Bubo sumatranus)
Forest Eagle Owl (Bubo nipalensis)
Dusky Eagle Owl (Bubo coromandus)
Akun Eagle Owl (Bubo leucostictus)
Philippine Eagle Owl (Bubo philippensis)
Blakiston's Fish Owl (Bubo blakistoni)
Brown Fish Owl (Bubo zeylonensis)
Buffy Fish Owl (Bubo ketupu)
Tawny Fish Owl (Bubo flavipes)
Pel's Fishing Owl (Bubo peli)
Rufous Fishing Owl (Bubo ussheri)
Vermiculated Fishing Owl (Bubo bouvieri)

Είδη του Γένους Γλαυκίδιον (κουκουβάγιες πυγμαίοι)
Eurasian Pygmy Owl (Glaucidium passerinum)
Pearl-spotted Owlet (Glaucidium perlatum)
Red-chested Owlet (Glaucidium tephronotum)
Collared Owlet (Glaucidium brodiei)
Northern Pygmy Owl (Glaucidium californicum)
Cape Pygmy Owl (Glaucidium hoskinsii)
Mountain Pygmy Owl (Glaucidium gnoma)
Cloud-forest Pygmy Owl (Glaucidium nubicola)
Guatemalan Pygmy Owl (Glaucidium cobanense)
Costa Rican Pygmy Owl (Glaucidium costaricanum)
Cuban Pygmy Owl (Glaucidium siju)
Tamaulipas Pygmy Owl (Glaucidium sanchezi)
Colima Pygmy Owl (Glaucidium palmarum)
Central American Pygmy Owl (Glaucidium griseiceps)
Least Pygmy Owl (Glaucidium minutissimum)
Pernambuco Pygmy Owl (Glaucidium mooreorum)
Amazonian Pygmy Owl (Glaucidium hardyi)
Subtropical Pygmy Owl (Glaucidium parkeri)
Andean Pygmy Owl (Glaucidium jardinii)
Yungas Pygmy Owl (Glaucidium bolivianum)
Peruvian Pygmy Owl (Glaucidium peruanum)
Austral Pygmy Owl (Glaucidium nana)
Ferruginous Pygmy Owl (Glaucidium brasilianum)
Ridgway's Pygmy Owl (Glaucidium ridgwayi)
Chaco Pygmy Owl (Glaucidium tucumanum)
Barred Jungle Owlet (Glaucidium radiatum)
Chestnut-backed Owlet (Glaucidium castanotum)
Asian Barred Owlet (Glaucidium cuculoides)
Javan Owlet (Glaucidium castanopterum)
Sjöstedt's Owlet (Glaucidium sjostedti)
African Barred Owlet (Glaucidium capense)
Chesnut Owlet (Glaucidium castaneum)
Etchécopar's Owlet (Glaucidium etchecopari)
Albertine Owlet (Glaucidium albertinum)

Είδη του Γένους Λοφοστρίξ
Λοφιοφόρα Κουκουβάγια - Crested Owl (Lophostrix cristata)

Είδη του Γένους Μεγάσκωψ
Western Screech Owl (Megascops kennicottii)
Eastern Screech Owl (Megascops asio)
Oaxaca Screech Owl (Megascops lambi)
Pacific Screech Owl (Megascops cooperi)
Whiskered Screech Owl (Megascops trichopsis)
Bearded Screech Owl (Megascops barbarus)
Balsas Screech Owl (Megascops seductus)
Bare-shanked Screech Owl (Megascops clarkii)
Tropical Screech Owl (Megascops choliba)
Koepcke's Screech Owl (Megascops koepckeae)
Peruvian Screech Owl (Megascops roboratus)
Tumbes Screech Owl (Megascops pacificus)
Montane Forest Screech Owl (Megascops hoyi)
Rufescent Screech Owl (Megascops ingens)
Santa Marta Screech Owl (Megascops gilesi)
Colombian Screech Owl (Megascops colombianus)
Cinnamon Screech Owl (Megascops petersoni)
Cloud-forest Screech Owl (Megascops marshalli)
Northern Tawny-bellied Screech Owl (Megascops watsonii)
Southern Tawny-bellied Screech Owl (Megascops usta)
Black-capped Screech Owl (Megascops atricapillus)
Long-tufted Screech Owl (Megascops sanctaecatarinae)
Vermiculated Screech Owl (Megascops vermiculatus)
Chocó Screech Owl (Megascops centralis)
Roraima Screech Owl (Megascops roraimae)
Guatemalan Screech Owl (Megascops guatemalae)
Rio Napo Screech Owl (Megascops napensis)
Puerto Rican Screech Owl (Megascops nudipes)
White-throated Screech Owl (Megascops albogularis)

Είδη του Γένους Μικραθηνά
Elf Owl (Micrathene whitneyi)

Είδη του Γένους Νησάσιος
Fearful Owl (Nesasio solomonensis)

Είδη του Γένους Νίνωξ
Rufous Owl (Ninox rufa)
Powerful Owl (Ninox strenua)
Barking Owl (Ninox connivens)
Sumba Boobook Owl (Ninox rudolfi)
Little Sumba Hawk Owl (Ninox sumbaensis)
Togian Hawk Owl (Ninox burhani)
Cinnabar Hawk Owl (Ninox ios)
Morepork (Ninox novaeseelandiae)
Southern Boobook Owl (Ninox boobook)
Brown Hawk Owl (Ninox scutulata)
Andaman Hawk Owl (Ninox affinis)
Madagascar Hawk Owl (Ninox superciliaris)
Philippine Hawk Owl (Ninox philippensis)
Mindoro Hawk Owl (Ninox mindorensis)
Mindanao Hawk Owl (Ninox spilocephala)
Romblon Hawk Owl (Ninox spilonota)
Cebu Hawk Owl (Ninox rumseyi)
Camiguin Hawk Owl (Ninox leventisi)
Sulu Hawk Owl (Ninox reyi)
Ochre-bellied Hawk Owl (Ninox ochracea)
Solomons Hawk Owl (Ninox jacquinoti)
Jungle Hawk Owl (Ninox theomacha)
Speckled Hawk Owl (Ninox punctulata)
New Britain Hawk Owl (Ninox odiosa)
Moluccan Hawk Owl (Ninox squamipila)
Halmahera Boobook Owl (Ninox hypogramma)
Tanimbar Boobook Owl (Ninox forbesi)
Christmas Island Hawk Owl (Ninox natalis)
Manus Hawk Owl (Ninox meeki)
Bismarck Hawk Owl (Ninox variegata)

Είδη του Γένους Ξενογλαύξ
Long-whiskered Owlet (Xenoglaux loweryi)

Είδη του Γένους Ουρογλαύξ
Papuan Hawk Owl (Uroglaux dimorpha)

Είδη του Γένους Pulsatrix
Spectacled Owl (Pulsatrix perspicillata)
Short-browed Owl (Pulsatrix pulsatrix)
Tawny-browed Owl (Pulsatrix koeniswaldiana)
Band-bellied Owl (Pulsatrix melanota)

Είδη του Γένους Σουρνία
Northern Hawk Owl (Surnia ulula)

Είδη του Γένους Γλαυξ
Spotted Wood Owl (Strix seloputo)
Mottled Wood Owl (Strix ocellata)
Brown Wood Owl (Strix leptogrammica)
Himalayan Wood Owl (Strix newarensis)
Eurasian Tawny Owl (Strix aluco)
Omani Owl (Strix omanensis)
Hume's Tawny Owl (Strix butleri)
African Wood Owl (Strix woodfordii)
Mottled Owl (Strix virgata)
Rufous-legged Owl (Strix rufipes)
Chaco Owl (Strix chacoensis)
Rusty-barred Owl (Strix hylophila)
Rufous-banded Owl (Strix albitarsis)
Black-and-White Owl (Strix nigrolineata)
Black-banded Owl (Strix huhula)
Spotted Owl (Strix occidentalis)
Fulvous Owl (Strix fulvescens)
Barred Owl (Strix varia)
Sichuan Wood Owl (Strix davidi)
Ural Owl (Strix uralensis)
Great Grey Owl (Strix nebulosa)

Είδη του Γένους Χαιτογλαύξ
Maned Owl (Jubula lettii)

Είδη του Γένους Ψευδοσκώψ
Jamaican Owl (Pseudoscops grammicus)

Είδη του Γένους Ώτος
White-fronted Scops Owl (Otus sagittatus)
Reddish Scops Owl (Otus rufescens)
Serendib Scops Owl (Otus thilohoffmanni)
Cinnamon Scops Owl (Otus icterorhynchus)
Sokoke Scops Owl (Otus ireneae)
Andaman Scops Owl (Otus balli)
Flores Scops Owl (Otus alfredi)
Mountain Scops Owl (Otus spilocephalus)
Javan Scops Owl (Otus angelinae)
Mindanao Scops Owl (Otus mirus)
Luzon Scops Owl (Otus longicornis)
Mindoro Scops Owl (Otus mindorensis)
São Tomé Scops Owl (Otus hartlaubi)
Madagascar Scops Owl (Otus rutilus)
Torotoroka Scops Owl (Otus madagascariensis)
Mayotte Scops Owl (Otus mayottensis)
Grand Comoro Scops Owl (Otus pauliani)
Anjouan Scops Owl (Otus capnodes)
Mohéli Scops Owl (Otus moheliensis)
Pemba Scops Owl (Otus pembaensis)
Common Scops Owl (Otus scops)
Cyprus Scops Owl (Otus cyprius)
Pallid Scops Owl (Otus brucei)
Arabian Scops Owl (Otus pamelae)
Socotra Scops Owl (Otus socotranus)
African Scops Owl (Otus senegalensis)
Oriental Scops Owl (Otus sunia)
Ryukyu Scops Owl (Otus elegans)
Moluccan Scops Owl (Otus magicus)
Wetar Scops Owl (Otus tempestatis)
Sula Scops Owl (Otus sulaensis)
Biak Scops Owl (Otus beccarii)
Sulawesi Scops Owl (Otus manadensis)
Sangihe Scops Owl (Otus collari)
Mantanani Scops Owl (Otus mantananensis)
Seychelles Scops Owl (Otus insularis)
Nicobar Scops Owl (Otus alius)
Simeulue Scops Owl (Otus umbra)
Enggano Scops Owl (Otus enganensis)
Mentawai Scops Owl (Otus mentawi)
Rajah Scops Owl (Otus brookii)
Sunda Scops Owl (Otus lempiji)
Collared Scops Owl (Otus lettia)
Indian Scops Owl (Otus bakkamoena)
Japanese Scops Owl (Otus semitorques)
Philippine Scops Owl (Otus megalotis)
Everett's Scops Owl (Otus everetti)
Negros Scops Owl (Otus nigrorum)
Palawan Scops Owl (Otus fuliginosus)
Wallace's Scops Owl Otus silvicola)

Γένη της Οικογένειας των Τυτονίδων
Φόδιλος (Phodilus)
Τυτώ (Tyto)

Είδη


Είδη του Γένους Φόδιλος
Oriental Bay Owl (Phodilus badius)
Sri Lanka Bay Owl (Phodilus assimilis)

Είδη του Γένους Τυτώ
Common Barn Owl (Tyto alba)
Ashy-faced Ow (Tyto glaucops)
Andaman Barn (Tyto deroepstorffi)
Madagascar Red Owl (Tyto soumagnei)
Golden Masked Owl (Tyto aurantia)
Taliabu Masked Owl (Tyto nigrobrunnea)
Minahassa Masked Owl (Tyto inexspectata)
Lesser Masked Owl (Tyto sororcula)
Seram Masked Owl (Tyto almae)
Manus Masked Owl (Tyto manusi)
Sulawesi Masked Owl (Tyto rosenbergii)
Australian Masked Owl (Tyto novaehollandiae)
Tasmanian Masked Owl (Tyto castanops)
African Grass Owl (Tyto capensis)
Eastern Grass Owl (Tyto longimembris)
Lesser Sooty Owl (Tyto multipunctata)
Greater Sooty Owl (Tyto tenebricosa)
Itombwe Owl(Tyto prigoginei)
Αναφορές
The Owl Pages | Information about Owls.
Owl | Britannica.
Owl | Wikipedia.
Diet of Owls | Carolina.com
Northern Saw-whet Owl
Συντάκτης
Stavros
Stavros

Σχόλια

Δεν εχουν γίνει σχόλια.

Πληροφορίες

Συντάκτης
Stavros
Προβολές
4.137
Ενημέρρωση

Περισσοτερα Είδη - Ράτσες Ιθαγενών Πτηνών

Περισσότερα από Stavros

Μοιραστείτε το άρθρο

Top