Κοτσύφι - Κότσυφας (Turdus merula)

  • Συντάκτης Georgina
  • Publish date
  • Ενημερώθηκε
Το Κοτσύφι ή Κότσυφας ή Μαυροπούλι όπως το φωνάζουν στην Κύπρο είναι η πιο διαδεδομένη τσίχλα που συναντάται ευρύτατα στην Ελληνική ύπαιθρο.

Ο Κότσυφας ή Κοτσύφι
Είναι ευρύτατα διαδεδομένο πουλί όχι μόνο στην Ελλάδα και την Ευρώπη, αλλά και την Ρωσία, την Ασία, την Βόρεια Αφρική, ακόμα και στην Αυστραλία και την Ν. Ζηλανδία.

Μορφολογία


Το Κοτσύφι είναι ένα μεσαίου μεγέθους πουλί που δεν ξεπερνάει τα 29 εκατοστά εκ των οποίων τα 12 εκατοστά αποτελούν την ουρά. Σε πτήση το άνοιγμα των φτερών του αγγίζει τα 38 εκατοστά και ζυγίζει μέχρι 90 γραμμάρια.

Αν και είναι μοναχικό πουλί, το Κοτσύφι αναγνωρίζεται εύκολα από το κατάμαυρο λαμπερό φτέρωμά του, από το πορτοκαλοκίτρινο, σχεδόν στο χρώμα του κεχριμπαριού ράμφος του, αλλά και από τον κίτρινο στενό οφθαλμικό δακτύλιο που περικλείει τα μεγάλα μάτια του.

Το ράμφος του αρσενικού σκουραίνει ελαφρώς το χειμώνα. Το ενήλικο θηλυκό έχει γκριζοπράσινο φτέρωμα, καφετί λαιμό και ασαφείς ραβδώσεις στο στήθος. Το ράμφος είναι σκουρόχρωμο, ενώ η ουρά και στα δύο φύλα είναι μακριά.Συχνά συγχέεται με το ψαρόνι λόγω του σκούρου φτερώματος, αλλά ο κότσυφας ξεχωρίζει από το χαρακτηριστικό του περπάτημα και το τίναγμα της ουράς του την ώρα που προχωρά με γρήγορα άλματα ή στέκεται ακίνητος.

Ο κότσυφας είναι ενδημικό αλλά και αποδημητικό πουλί. Με το τέλος του Φθινοπώρου πολλά πουλιά του είδους μεταναστεύουν στη χώρας μας από τις Βόρειες παγωμένες χώρες όπως τις Ρωσία, Σκανδιναβία, για να περάσουν τον χειμώνα σε πιο ζεστά μέρη.

Βιότοπος


Το Κοτσύφι μπορεί να κάνει την εμφάνισή του όπου υπάρχει πράσινο. Άλση, πάρκα, ρεματιές, φράχτες, δάση, πουρνάρια θαμνώδεις εκτάσεις είναι μέρη που προτιμά να ζει και να αναπαράγεται. Βουνά αλλά και πόλεις αποτελούν τον κυριότερο βιότοπό του.

Επειδή συνήθως βρίσκει καταφύγιο σε χαμηλή πυκνή βλάστηση αλλά και σπανιότερα σε σκιερά δασώδη μέρη, τα τελευταία χρόνια ο πληθυσμός τους υφίσταται μείωση από τους εχθρούς του.

Εκτός από τον άνθρωπο που τον κυνηγά για το κρέας του που θεωρείται εκλεκτό έδεσμα αλλά και τον φυλακίζει για να απολαύσει το μελωδικότατο κελάηδημά του, κυνηγιέται έντονα και από τους φυσικούς του εχθρούς που είναι άλλα αρπαχτικά πουλιά ή και τα φίδια, οι σκαντζόχοιροι, οι γάτες, οι νυφίτσες, οι αλεπούδες κτλ.

Η μείωση των βιότοπων λόγω των καλλιεργειών αλλά και η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων είναι και επίσης από τους σημαντικούς παράγοντες της μείωσης του πληθυσμού.

Διατροφή


Κατά την αναζήτηση της τροφής του, το Κοτσύφι πεταρίζει χαμηλά πάνω από το έδαφος και ψάχνει στα χαμόκλαδα και τις ρίζες των δέντρων να βρει ελιές, σπόρους, κούμαρα, έντομα, γαιοσκώληκες, μούρα και φρούτα από οπωροφόρα δέντρα.

Αν και καχύποπτο πουλί, δεν διστάζει να τρυπώσει με θράσος ακόμα και σε αυλές σπιτιών προκειμένου να εξασφαλίσει την απαραίτητη τροφή. Έχει την ικανότητα να ανασηκώνει με το ράμφος του τα φύλλα ψάχνοντας από κάτω για έντομα και σαλιγκάρια και να στρέφει το κεφάλι κοιτώντας λοξά με τα μεγάλα του μάτια.

Αναπαραγωγή


Το Κοτσύφι είναι από τα πρώτα πουλιά που φτιάχνει τον Μάρτη την φωλιά του. Επιλέγει να την χτίσει όχι πολύ χαμηλά στο έδαφος αλλά όπου υπάρχει πυκνή θαμνώδης βλάστηση. Με λεπτά κλαδάκια, χόρτα, τρίχες, λάσπη και φτερά επιμελείται με επιδεξιότητα την κατασκευή μιας καλαθωτής περίτεχνης φωλιάς.Εκεί γεννάει από 3-6 γαλαζωπά αυγά με καφεκόκκινα στίγματα και μέχρι τέλος του Ιουνίου που τελειώνει η αναπαραγωγική περίοδος γεννάει ακόμα 2-3 φορές.

Η περίοδος της εκκόλαψης διαρκεί από 15-19 ημέρες και την φροντίδα των νεοσσών αναλαμβάνουν εξίσου και οι δύο γονείς για είκοσι περίπου μέρες. Η πλήρης ανεξαρτητοποίηση έρχεται μετά την 35η μέρα.Πολλές φορές η κακοκαιρία του Μαρτίου δεν αφήνει τους ευάλωτους νεοσσούς να επιβιώσουν και ο στοργικός κότσυφας καταδικάζεται να περιμένει την επόμενη γέννα για να δει τα παιδιά του να ξεπεταρίζουν από την φωλιά.

Κάθε ζευγάρι καταλαμβάνει την δική του περιοχή και τα αρσενικά δεν διστάζουν να οδηγηθούν και σε τραυματισμούς για να προστατέψουν την περιοχή τους από άλλα πουλιά του είδους τους.

Το εντυπωσιακό κελάηδημα του κότσυφα έχει δυνατό, καθαρό, μελωδικό ήχο που ακούγεται από τον Φλεβάρη μέχρι περίπου τον Ιούλιο. Προσελκύει το θηλυκό με γλυκά καλέσματα ενώ όλο το φθινόπωρο και τον χειμώνα κελαηδά υποτονικά.

Ονοματολογία και Συστηματική Ταξινόμηση

  • Διωνυμική ονοματολογία: Turdus merula
  • Ελληνική: Κοτσύφι, Κότσυφας
  • Αγγλική: Common blackbird
  • Τάξη: Στρουθιόμορφα (Passeriformes)
  • Οικογένεια: Κιχλίδες (Turdidae)
  • Γένος: Κίχλη (Turdus)
  • Είδος: T. merula
Σχετικά Θέματα
Πως να φροντίσω κοτσυφάκι που έπεσε από τη φωλιά;
Άλμπουμ Κότσυφας (Turdus merula)

Χρειάζεστε Βοήθεια;
Αν χρειάζεστε βοήθεια ή έχετε ερωτήσεις σχετικά με την Κελαηδότσιχλα, γράψτε το μήνυμά σας στα Forums Ιθαγενών Πουλιών του PetBirds.
Συντάκτης
Georgina
Georgina

Σχόλια

Sissy
Έχω παρατηρήσει (στη Βουλιαγμένη) τον χειμώνα όταν οι πυράκανθοι έχουν καρπό, τα κοτσύφια να τους τρώνε με μεγάλη λαιμαργία. Είναι χαρά να τα παρατηρώ και μεγάλη η ευχαρίστηση μου όταν κελαηδάνε! :)

Δυστυχώς, έχω ταραχτεί πολλές φορές από διάφορους, που στη θέα τους αναφωνούν, "ξέρεις" τι μεζές είναι αυτός!".
 
L
Τζορτζίνα, θα ήθελα να πω ότι συνολικό του μέγεθος είναι από 24 έως 26 εκ και όχι έως 29.

Φιλικά πάντα!
 
S
Φέτος λέω να βάλω το πρώτο μου ζευγάρι αλλά δεν ξερω και πολλα για την ανάπαραγωγη τους . Ξέρω μόνο ότι κάνουν δύο φωλιές για λόγους ασφαλείας .

Οπότε δεκτές οι πάσης φύσεως συμβουλές .

Στρατής
 
Γ
Στην περιοχή μου λένε πως αν κατεβεί κοτσύφι μέσα στις αυλές για τροφή, σημαίνει ότι πλησιάζει χιονιάς. Σύμπτωση ή όχι, φέτος λίγες μέρες πριν χιονίσει κατέβαιναν.
 
Georgina
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΛΚΙΣ είπε:
Στην περιοχή μου λένε πως αν κατεβεί κοτσύφι μέσα στις αυλές για τροφή, σημαίνει ότι πλησιάζει χιονιάς. Σύμπτωση ή όχι, φέτος λίγες μέρες πριν χιονίσει κατέβαιναν.
Γιώργο για να φτάσουν τα κοτσύφια μέσα στις αυλές, σημαίνει πως ήδη στα ορεινά έχει πιάσει δριμύ ψύχος και δεν μπορούν να βρουν τροφή εκεί, οπότε αναγκαστικά μετακομίζουν. Άρα λογικά και το κρύο-χιόνι, θα κατέβει χαμηλότερα!
 
D
Sissy είπε:
Έχω παρατηρήσει (στη Βουλιαγμένη) τον χειμώνα όταν οι πυράκανθοι έχουν καρπό, τα κοτσύφια να τους τρώνε με μεγάλη λαιμαργία. Είναι χαρά να τα παρατηρώ και μεγάλη η ευχαρίστηση μου όταν κελαηδάνε! :)

Δυστυχώς, έχω ταραχτεί πολλές φορές από διάφορους, που στη θέα τους αναφωνούν, "ξέρεις" τι μεζές είναι αυτός!".
Sissy στη Βουλιαγμένη συγκεκριμένα που ταΐζω τα κοτσύφια και γενικότερα τα πουλιά στον κήπο γεννησαν πέρσι σε ένα πολύ πυκνό κλαδί πεύκου σε απόσταση 2 μέτρων από το μπαλκόνι (ατελείωτο bird watching...)! Το εκπληκτικό όμως είναι πως στη βάση της φωλιάς είχαν μεταφέρει και τοποθετήσει ένα μικρο πιατάκι γλάστρας!
 
A
Ακριβως απέναντι από το σπίτι μου υπάρχει ένα μεγάλο για τα δεδομένα της μεγαλούπολης που ζούμε πάρκο, οπότε αυτό το πάρκο προσελκύει διάφορα πουλιά. Στο πεζοδρόμιο του σπιτιού μου υπάρχουν τρία δέντρα ύψους 7-8 μέτρων.

Πριν περίπου δεκαπέντε χρόνια ο παππούς μου φύτεψε ένα κισσό. Ο κισσός πλέον έχει κάνει κατάληψη και στα 3 δέντρα και καλύπτει τους κορμούς τους με το πυκνό του φύλλωμα κάθε χρόνο υπάρχει ένα ζευγάρι από κοτσύφια μέσα στο φύλλωμα των κισσών. Είναι εκπληκτικά!

Υ.Γ. Νομίζω πως δεν συμπαθιούνται και τόσο με τις δεκοχτούρες.
 

Πληροφορίες

Συντάκτης
Georgina
Προβολές
49.875
Σχόλια
7
Ενημέρρωση

Περισσοτερα Είδη - Ράτσες Ιθαγενών Πτηνών

Περισσότερα από Georgina

Μοιραστείτε το άρθρο

Top