Κοκκοθραύστης (Coccothraustes coccothraustes)

  • Συντάκτης Georgina
  • Publish date
  • Ενημερώθηκε
Ο Κοκκοθραύστης είναι ένα ιδιαίτερα ξεχωριστό πουλί που ανήκει στην οικογένεια των σπιζών. Η ευρωπαϊκή του ονομασία είναι Hawfinch, ενώ στην πατρίδα μας είναι γνωστός και ως Κεφαλόσπινος, Χοντρομύτης, Κεφαλάς, Γαιδουρόσπινος, Δοντάς, Φρετζούνι, Φλιτσούνι, Χονδροτσόνα, Γραμμυθάς και Γομαρότσονος.

Κοκκοθραύστης, ένα ιδιαίτερα ξεχωριστό πουλί


Πρόκειται για μια μεγαλόσωμη σπίζα που το μέγεθός της κυμαίνεται από 16,5-18 εκατοστά. Αν και στρουθιόμορφο πουλί, δεν είναι γνωστό τόσο για το κελάηδημά του όσο για την εμφάνισή του. Όλα τα ονόματα που του δόθηκαν είναι εξαιτίας των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του.

Περιγραφή του Κοκκοθράυστη


Ξεχωρίζει από τις άλλες σπίζες για το μεγάλο κεφάλι του που είναι γεμάτο δυνατούς μύες και στηρίζεται σε έναν χοντρό λαιμό. Έχει μεγάλο σώμα και κοντή ουρά. Χαρακτηριστικό είναι το πολύ ισχυρό, μεγάλο, κωνικό, σκουρόχρωμο ράμφος του, με το οποίο έχει την ικανότητα να σπάει κουκούτσια από φρούτα όπως βύσσινα, κορόμηλα και κεράσια, παράγοντας δύναμη μέχρι και 50 κιλών. Δικαίως κατέχει τον τίτλο της "ιπτάμενης τανάλιας". Αυτά τα χαρακτηριστικά προσδίνουν στο πουλί μια πολύ βαριά εμφάνιση.

Κοκκοθραύστης_Coccothraustes_.jpg


Τα δύο γένη δεν διαφέρουν παρά ελάχιστα. Και στα δύο φύλα κυριαρχεί το κανελί και το μπεζ στο κεφάλι, το στήθος και την κοιλιά. Η πλάτη είναι καφέ χρώμα, τα φτερά λαμπερά μαύρα με σημάδια λευκά και γκρι. Το σκουρόχρωμο ράμφος του διαφοροποιείται το καλοκαίρι και γίνεται πιο ανοιχτόχρωμο. Το νεαρό του είδους έχει γκριζοκίτρινο στήθος, ενώ στην κοιλιά του εμφανίζει αδρές σκούρες κηλίδες.

Είναι ένα δύσπιστο και αρκετά ντροπαλό πουλί που δύσκολα κάνει αισθητή την παρουσία του στους ανθρώπους. Μόλις τους αντιληφθεί κοντά του εξαφανίζεται διακριτικά διαφεύγοντας εύκολα της προσοχής τους. Προτιμά να κρύβεται μέσα στα πυκνά φυλλώματα των δέντρων ή να πετά ψηλά και γρήγορα. Μόνο με φευγαλέα ματιά μπορεί κανείς να τον διακρίνει και περισσότερο τον χειμώνα που τα κλαδιά των δέντρων είναι γυμνά.

Βιότοπος

Ο φυσικός βιότοπος του Κοκκοθραύστη είναι τα πυκνά δάση βελανιδιάς, οξιάς με δέντρα φτελιάς και φλαμουριάς. Εκτός από τις δασώδεις εκτάσεις προτιμά οπωρώνες, ελαιώνες, εκτάσεις με φυλλοβόλα δέντρα, πάρκα και γενικά όπου μπορεί να βρει τις κατάλληλες συνθήκες για να επιβιώσει. Εντοπίζεται σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα, στην Ασία την οποία και εγκαταλείπει κατά την διάρκεια του χειμώνα, διαλέγοντας να ξεχειμωνιάσει σε πιο ζεστά μέρη όπως την Τουρκία.

Διατροφή

Η διατροφή τους αποτελείται κυρίως από σπόρους ελάτων, από κουκούτσια ελιάς, κερασιάς, διάφορους σπόρους δέντρων και θάμνων καθώς και κάποια έντομα όπως ακρίδες και σκουλήκια. Επίσης τρώει χαλίκια και πετρούλες από τις οποίες παίρνει όχι μόνο διάφορα θρεπτικά στοιχεία αλλά βοηθούν και στην πέψη του.

Αναπαραγωγή

Οι κοκκοθραύστες πετάνε συνήθως σε χαλαρά σμήνη, εκτός της περιόδου αναπαραγωγής που διαλέγουν τους συντρόφους τους. Για την επιλογή της συντρόφου ο αρσενικός προκαλεί με έναν ερωτικό χορό, κουνώντας την ουρά του, χαμηλώνοντας τα φτερά, μετακινώντας το σώμα του μπρος πίσω και καλώντας με μικρά διακεκομμένα καλέσματα το ταίρι του.

Η αναπαραγωγικά φάση του Κοκκοθραύστη ξεκινάει τον Απρίλιο περίπου και αφού τα πουλιά διαλέξουν ένα αρκετά ψηλό σημείο ενός δέντρου, φτιάχνουν μια ανοιχτόσχημη καλαθωτή φωλιά σε διχάλες ή σε εξωτερικά κλαδιά, σε εκτεθειμένη θέση. Την κατασκευή της φωλιάς αναλαμβάνει η θηλυκιά κουβαλώντας κλαδάκια, ενώ εσωτερικά την στρώνει με πευκοβελόνες, βρύα, και χόρτα για να είναι μαλακή. Εκεί εναποθέτει από 2-5 ανοιχτογάλαζα αυγά με πράσινα, καφέ, γκρι και μωβ στίγματα.

Ο αρσενικός είναι αυτός που αναλαμβάνει την φροντίδα της θηλυκιάς φέρνοντάς της τροφή όσο εκείνη φροντίζει για την αναπαραγωγή της οικογένειάς τους. Μετά από επώαση 11-14 ημερών εμφανίζονται οι νεοσσοί οι οποίοι ανεξαρτητοποιούνται σε δύο εβδομάδες περίπου. Μπορούν να γεννήσουν 2 φορές μέσα στην αναπαραγωγική περίοδο.

Δείτε σε βίντεο τον Κοκκοθραύστη


Το προσδόκιμο ζωής τους μπορεί να κυμανθεί από 5-9 χρόνια.

Ονομασία: Κοκκοθραύστης ή Χονδρομύτης
Αγγλική Ονομασία: Hawfinch
Λατινική Ονομασία: Coccothraustes Coccothraustes
Τάξη: Στρουθιόμορφα
Οικογένεια: Σπιζίδες

Περισσότερα
Πως λένε τον Κοκκοθραύστη στην περιοχή σας;

Foto by Judith Nicolai
Update 23 Aug 2015 by Stavros
Συντάκτης
Georgina
Georgina

Σχόλια

Δεν εχουν γίνει σχόλια.

Πληροφορίες

Συντάκτης
Georgina
Προβολές
5.243
Ενημέρρωση

Περισσοτερα Είδη - Ράτσες Ιθαγενών Πτηνών

Περισσότερα από Georgina

Μοιραστείτε το άρθρο

Top