Κοκκινοκεφαλάς (Lanius senator)

Ο Koκκινοκεφαλάς Lanius senator είναι ένα πανέμορφο και ελκυστικό στρουθιόμορφο πουλάκι που ανήκει στην οικογένεια των Κεφαλάδων Laniidae.

Η οικογένεια αυτή περιλαμβάνει 7 μεσαίου μεγέθους πουλιά, τα οποία αν και είναι κατά βάση ωδικά, παρουσιάζουν συμπεριφορά μικρού αρπαχτικού. Τα είδη που περιλαμβάνει η οικογένεια είναι:

  • Αετομάχος Lanius collurio
  • Ξανθοκεφαλάς Lanius isabellinius
  • Kοκκινοκεφαλάς Lanius senator
  • Παρδαλοκεφαλάς Lanius nubicus
  • Διπλοκεφαλάς Lanius excubitor
  • Σταχτοκεφαλάς ή Γαιδουροκεφαλάς Lanius minor
  • Τσάγκρα της Σενεγάλης Τchagra senegala.
H Ευρωπαϊκή του ονομασία είναι Woodchat Shrike. Πρόκειται για ένα μεσαίου μεγέθους πουλί μήκους από 17- 19 εκατοστά. Είναι μεταναστευτικό πουλί και επισκέπτεται την χώρα μας από τα τέλη Μαρτίου και αναχωρεί για την Αφρική γύρω στις αρχές του φθινοπώρου. Πληθυσμοί του έχουν καταγραφεί σε πολλές Ευρωπαϊκές και Μεσογειακές χώρες, στην Κεντρική και Ανατολική Τουρκία, τα Βόρεια Παράλια της Αφρικής, ενώ στην πατρίδα μας έχει καταγραφεί σε περιοχές όπως η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβα, στην Κρήτη, σε βιότοπους της Βορείου Ελλάδας, στην Ήπειρο κτλ.

Ζει και αναπαράγεται σε ανοιχτές δασώσεις περιοχές, με αραιή βλάστηση, σκόρπια δέντρα, με διάσπαρτες καλλιέργειες και σε οπωρώνες ή ελαιώνες με λίγο γυμνό έδαφος.

Τα ασπρόμαυρα σχέδια στο φτέρωμα σε συνδυασμό με την πυρόξανθη κορώνα, τον κάνουν εύκολα αναγνωρίσιμο. Έχει επίσης κοκκινωπό σβέρκο, μαύρη φαρδιά λωρίδα που περνάει από το μάτι, μαύρο μέτωπο και μανδύα. Κατά την πτήση διακρίνεται ένα λευκό μπάλωμα στους ώμους και την ουρά που τον κάνουν ιδιαίτερα ελκυστικό. Λευκός είναι επίσης ο λαιμός, το στήθος και η κοιλιά του. Έχει δυνατό ράμφος με γαμψή άκρη, δυνατά πόδια με μυτερά νύχια για να το βοηθούν να αρπάζει και να ξεσκίζει την λεία του. Το ενήλικο θηλυκό έχει πιο μουντό και γκριζοκάστανο μανδύα και γενικά έχει πιο άτονες αποχρώσεις. Τα ανήλικα πουλιά έχουν φτέρωμα σε αποχρώσεις του γκρίζου και του καφέ, με σκωληκοειδείς γραμμές στο στήθος και τα πλευρά.

Οι κοκκινοκεφαλάδες φτάνουν στη πατρίδα μας έχοντας ήδη βρει το ταίρι τους. Κελαηδούν όμως όχι για να προσελκύσουν άλλα θηλυκά, αλλά για να προειδοποιήσουν τυχών επίδοξους κατακτητές τα συντρόφου τους, αλλά και για οριοθετήσουν την περιοχή τους. Φτιάχνουν την φωλιά τους σε διχάλες κλαδιών, σε μικρά δέντρα, ή ακόμα και σε θάμνους. Η θηλυκιά γεννάει συνήθως μία φορά τον χρόνο 5-6 αυγά τα οποία και κλωσά για 16 μέρες περίπου. Μετά την παρέλευση 20 ημερών και αφού οι νεοσσοί έχουν δεχτεί την φροντίδα και των δύο γονέων τους, είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν την φωλιά τους.

Ο Κοκκινοκεφαλάς περνάει πολλές ώρες της ημέρας καθισμένος ακίνητος στις κορυφές θάμνων ή μικρών δέντρων καραδοκώντας για την λεία του. Όπως και όλοι οι κεφαλάδες έτσι και ο κοκκινοκεφαλάς διακρίνεται για τον τρόπο που αρπάζει την τροφή του. Χωρίς ίχνος δισταγμού επιτίθεται με το σκληρό ράμφος του σε μεγάλα έντομα, σαύρες, μικρά τρωκτικά, ακόμα και σε μικρά πουλιά άλλου είδους.

Το κελάηδημά του περιλαμβάνει ένα σύνολο δυνατών, γρήγορων, τσιριχτών, αλλά και κροταλιστών ήχων σε συνδυασμό με πολλές μιμήσεις άλλων πουλιών, με επαναλαμβανόμενες φράσεις.
Συντάκτης
Georgina
Georgina

Σχόλια

Δεν εχουν γίνει σχόλια.

Πληροφορίες

Συντάκτης
Georgina
Προβολές
2.260
Ενημέρρωση

Περισσοτερα Είδη - Ράτσες Ιθαγενών Πτηνών

Περισσότερα από Georgina

Μοιραστείτε το άρθρο

Top