Πρόσφατα

Κοινός Σπίνος - Common Chaffinch (Fringilla coelebs)

Ο Σπίνος, το Σπουργίτι του Δάσους, είναι από τις πιο δημοφιλής σπίζες, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Είναι έξυπνο και κοινωνικό πουλί που συναντάμε σε πάρκα, κήπους και ελαιώνες.

Σπίνος ο Κοινός, το Σπουργίτι του Δάσους

σπίνος spinos.jpg


Είναι ένα πολυάριθμο και ευρύτατα διαδεδομένο ωδικό πουλί που ενδημεί στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη, την Τουρκία και την Ασία. Το χειμώνα η χώρα μας δέχεται και άφθονους χειμερινούς σπίνους από τις πιο παγωμένες βόρειες χώρες. Την άνοιξη αναχωρούν πάλι και επιστρέφουν στον τόπο από όπου προήλθαν, προκειμένου να ετοιμαστούν για την αναπαραγωγή.

Οι κοινοί σπίνοι ζουν και αναπαράγονται μέσα σε πόλεις, σε πάρκα, σε κήπους και ελαιώνες, σε αραιά δάση όλων των τύπων με θαμνώδεις εκτάσεις, σε αμπελώνες, σε καλλιέργειες, αλλά και σε υγρότοπους. Θεωρούνται από τα χρήσιμα πουλιά διότι τρώνε πολλά έντομα τα οποία καταστρέφουν τις καλλιέργειες.

Περιγραφή

Ο σπίνος είναι εύκολα αναγνωρίσιμος μιας και έχει το μέγεθος σπουργιτιού, αλλά είναι ελαφρώς λεπτότερος και με πιο μακριά και ψαλιδωτή ουρά. Το μέγεθός του φτάνει τα 14-16 εκατοστά. Έχει κομψό παράστημα, πολύ όμορφο φτέρωμα με λαμπερά χρώματα.

Οι αρσενικοί σπίνοι έχουν γκριζογάλανη κορώνα και σβέρκο, καστανοκόκκινο μανδύα, τα πλαϊνά του κεφαλιού και το στήθος έχουν ένα ροδοκανελλί χρώμα. Οι φτερούγες τους έχουν διπλή λευκή ρίγα, λευκά πλαϊνά ουράς και γκριζοπράσινο ουροπύγιο.

Το θηλυκό έχει ελαφρώς θαμπότερα χρώματα. Είναι γκριζοπράσινο από πάνω με ελαφριά καφετιά απόχρωση, έχει πιο στενές ρίγες στις φτερούγες, ενώ η κοιλιά του έχει ωχρό, γκριζόλευκο, χωρίς σημάδια φτέρωμα.

Είναι πολύ έξυπνο και κοινωνικό πουλί και συνήθως σχηματίζει χαλαρά σμήνη με πουλιά του είδους του αλλά και μικτά. Κινείται με άνεση και ευκολία τόσο στο έδαφος ψάχνοντας για τροφή, όσο και πετώντας με δυνατό και κυματοειδές πέταγμα, όπως όλες οι σπίζες, ενώ προσγειώνεται με ακανόνιστους ελιγμούς.

Διατροφή

Η διατροφή του σπίνου περιλαμβάνει σπόρους, διάφορα έντομα, αλλά δείχνει και σαφή προτίμηση σε φρούτα και λαχανικά.

Αναπαραγώγή

Ο σπίνος αναπαράγεται συνήθως κατά τους ανοιξιάτικους μήνες γεννώντας 2 φορές τον χρόνο από 3-5 αυγά τα οποία και επωάζει για 12-14 ημέρες. Επιλέγει να χτίσει τη φωλιά του σε διχάλες δέντρων σε τέτοιο σημείο που να μην εύκολα ορατό από τους εχθρούς του.

Για τον λόγο αυτό προσπαθεί να καμουφλάρει την ανοιχτή καλαθόσχημη φωλιά του εξωτερικά με βρύα και λειχήνες προκειμένου να αποφύγει τη επίθεση από τα ιπτάμενα αρπαχτικά όπως γεράκια, αλλά και από ζώα όπως γάτες, φίδια και ποντίκια. Οι νεοσσοί "απογαλακτίζονται" σε ένα μήνα περίπου.

Το κελάηδημα του σπίνου αλλάζει τόνο, ύφος και χαρακτηριστικά ανάλογα με το αν κάθεται σε κλαδί ή κελαηδεί εν πτήση και το διαφοροποιεί ανάλογα με την φάση που βρίσκεται. Άλλες φορές το κάλεσμα του θυμίζει τσιχλαηδόνι και άλλοτε πευκοδρυοκολάπτη.

Ονοματολογία και Συστηματική Ταξινόμηση

Σχετικές Συζητήσεις
Συντάκτης
Stavros
Ο Stavros είναι ιδρυτής και διαχειριστής του PetBirds από τις 7 Απριλίου 2006.
Άρθρα | Συμμετοχή PBCP

Facebook Twitter Gplus

Σχόλια

Σε έξοδο μου στην εξοχή το Σαββατοκύριακο, παρατήρησα 3-4 κοπαδάκια σπίνων 4 έως 6 ατόμων. Μου έκανε εντύπωση πως σε όλα (ακόμα και στα δυο με μεγαλύτερο αριθμό) υπήρχε μόνο ένα αρσενικό. Υπάρχει περίπτωση να έχουν ήδη απογαλακτιστει τα μικρά της πρώτης γεννάς ή απλώς ήταν τα περισσότερα θηλυκά από σύμπτωση.

Μιλάω για μέρη που τα είδα μαζεμένα να τρώνε στο έδαφος για να μπορώ να βγάλω ένα σχετικό ποσοστό. Είδα αρκετά μόνα τους άλλα και πάλι πολύ περισσότερα θηλυκά. Ξέρω ότι σε άλλα είδη όπως τα αηδόνια πχ έρχονται πρώτα το ένα φύλο στην χώρα μας και αργότερα το άλλο. Γνωρίζετε αν ισχύει κάτι ανάλογο στην περίπτωση του σπίνου;

Στην προκειμένη περίπτωση δηλαδη να φεύγουν πρώτα τα αρσενικά και μετά τα θηλυκά; Αναφέρομαι στα άτομα του είδους που έρχονται ως χειμερινοί επισκέπτες στην χώρα μας και όχι στα επιδημικά.
 
Μου έκανε εντύπωση πως σε όλα (ακόμα και στα δυο με μεγαλύτερο αριθμό) υπήρχε μόνο ένα αρσενικό. Υπάρχει περίπτωση να έχουν ήδη απογαλακτιστει τα μικρά της πρώτης γεννάς ή απλώς ήταν τα περισσότερα θηλυκά από σύμπτωση.
Αν πας μια βόλτα στο Σχιστό θα σου λυθεί η απορία σχετικά με τα αρσενικά.
 

Πληροφορίες

Συντάκτης
Stavros
Προβολές
22.493
Σχόλια
2
Ενημέρρωση

Περισσοτερα Είδη - Ράτσες Ιθαγενών Πτηνών

Περισσότερα από Stavros

Μοιραστείτε το άρθρο

Top Bottom