Κοινωνικοί σπίνοι, Society Finch, Bengalese Finch

 1. Georgina
  Οι Κοινωνικοί σπίνοι ή Society Finch, είναι επίσης γνωστοί με την κοινή ονομασία Bengalese Finch. Χαριτωμένα και φιλειρηνικά πουλιά που ανήκουν στην οικογένεια των Εστρίλδων.

  Society ή Bengalese Finch

  Περιεχόμενα Άρθρου
  Περιγραφή | Φροντίδα | Διατροφή | Αναπαραγωγή | Ονοματολογία

  Πήραν το όνομά τους (Κοινωνικοί Σπίνοι λόγω της ευπροσάρμοστης, φιλικής, ήρεμης και κοινωνικής συμπεριφοράς τους όχι μόνο με πουλιά του ιδίου είδους, αλλά και με πουλιά διαφορετικού γένους. Είναι πουλιά που παρουσιάζουν αρκετή ευκολία στην εκτροφή τους και συνιστώνται για αρχάριους εκτροφείς.
  [ANC]desc[/ANC]

  Περιγραφή

  Πρόκειται για μικρόσωμες σπίζες, μεγέθους από 11-12 εκατοστά σε λευκές και καφετιές αποχρώσεις.

  society_finch_.jpg
  Society Finch by katiesarah86

  Τα δύο φύλα δεν παρουσιάζουν αξιοσημείωτες διαφορές ως προς την εμφάνισή τους. Διακρίνονται μόνο από την συμπεριφορά τους, καθώς το αρσενικό είναι αυτό που κελαηδά και εκτελεί χορευτικές κινήσεις με νευρικά και γρήγορα τινάγματα της ουράς τους. Συχνά μπορεί να διακρίνουμε και τα θηλυκά να κελαηδούν αλλά χαμηλόφωνα και χωρίς πλοκή.

  Είναι αξιοσημείωτο ότι τα Bengalese Finch δεν υπάρχουν σε άγρια μορφή στο φυσικό περιβάλλον παρά μόνο σε αιχμαλωσία. Πρόκειται για ένα είδος που υφίσταται τα τελευταία 500 χρόνια περίπου και πολλοί υποστηρίζουν ότι δημιουργήθηκε από τους Κινέζους μετά από επιλεκτικές διασταυρώσεις και εξελίχθηκε από Ιάπωνες εκτροφείς.

  Με λίγα λόγια είναι ένα γόνιμο υβρίδιο. Πολλοί υποστηρίζουν ότι είναι απόγονοι του είδους Μanikins. Στην Ευρώπη έκαναν την εμφάνισή τους γύρω στο 1960.
  [ANC]care[/ANC]

  Φροντίδα - Διαμονή

  Για την διαμονή των Bengalese Finch μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα κλουβί ανάλογο των καναρινιών ή μια κλούβα πτήσης, αν έχει κανείς αρκετά ζευγάρια. Καθαριότητα σε ταχτική βάση και καθημερινή αλλαγή νερού θεωρούνται επιβεβλημένες για την υγιεινή διαβίωσή τους.

  Το κλουβί πρέπει να είναι τοποθετημένο σε τοίχο στο ύψος των ματιών ενός ανθρώπου σε μέρος φωτεινό και καλά προφυλαγμένο από ρεύματα αέρα, παγωνιά και υγρασία.

  Γενικά επειδή είναι ένα ήσυχο είδος που κοιμάται γύρω στις 15 ώρες ημερησίως και επειδή κουρνιάζει σχετικά νωρίς χρειάζεται ένα μη θορυβώδες περιβάλλον. Αν διαμένουν σε μεγάλες κλούβες, η πρασινάδα δεν θεωρείται απαραίτητη.

  Σε αντίθεση όμως με τα καναρίνια, επειδή είναι παιχνιδιάρικοι χαρακτήρες με έντονη κινητικότητα, έχουν ανάγκη από παιχνίδια δραστηριοτήτων και κούνιες όπως οι παπαγάλοι και τα Γκούλντιαν.

  Λατρεύουν το μπάνιο, οπότε ένα πήλινο βαθύ πιατάκι ή μια μπανιέρα με καθαρό νεράκι είναι το πρέπει για την καθημερινή περιποίηση του φτερώματος και των ποδιών τους. Χρειάζονται οπωσδήποτε πατήθρες διαφορετικού διαμετρήματος είτε πλαστικές, είτε ξύλινες, είτε ακόμα από φυσικά κλαδιά.

  Απαραίτητο αξεσουάρ του κλουβιού θεωρούνται οι φωλιές μέσα στις οποίες όχι μόνο αναπαράγονται αλλά κοιμούνται κιόλας. Μπορούν να φωλιάσουν – κουρνιάσουν οπουδήποτε, ακόμα και σε μια στημένη πορτοκαλόκουπα.
  [ANC]diet[/ANC]

  Διατροφή

  Τα Society Finch είναι σποροφάγα πουλιά και χρειάζονται ένα μείγμα σπόρων για εξωτικά πουλιά, εμπλουτισμένο με κεχρί. Χρειάζονται επίσης αυγοτροφή, φρούτα και λαχανικά.

  Το σουπιοκόκκαλο είναι απαραίτητο για να προσφέρει στον οργανισμό τους ιχνοστοιχεία και μέταλλα, για να έχουν γερό ράμφος αλλά πολύ περισσότερο να γεννούν γερά αυγά κατά την περίοδο της αναπαραγωγής.
  [ANC]repr[/ANC]

  Αναπαραγωγή

  Τα θηλυκά Society Finch ωριμάζουν αναπαραγωγικά μετά τους 8 μήνες οπότε και ζευγαρώνουν. Δεν έχουν ιδιαίτερες προτιμήσεις σε φωλιές. Κλειστές καλαθωτές φωλιές, ή κλειστά κουτιά και περιστασιακά και ανοιχτές φωλιές, είναι ιδανικές για την αναπαραγωγή αλλά και για τον ύπνο τους.

  Ζευγάρι Bengalese Finch στη φωλιά.jpg
  Bengalese Finch στη φωλιά από Mandy Verburg

  Το μέγεθος του κουτιού της φωλιάς πρέπει να κυμαίνεται από 13 - 16 εκατοστά. Αν ζουν σε μεγάλες ομάδες μπορεί να συνωστίζονται ομαδικά μέσα την φωλιά. Για αυτό είναι προτιμότερο την περίοδο της αναπαραγωγής να διατηρούνται σε κλουβιά ανά ζευγάρι προκειμένου να εξελιχθεί ομαλά η όλη διαδικασία.

  Για να γεμίσουν την φωλίτσα τους χρησιμοποιούν σανό και ίνες από καρύδα, πούπουλα και γενικά μαλακά υλικά. Εκεί γεννούν από 4-8 λευκά αυγά τα οποία επωάζουν και ότι δύο στοργικοί γονείς.

  Μετά την παρέλευση 13 ημερών ξεπροβάλλουν οι νεοσσοί που δέχονται την περιποίηση και των δύο γονέων. Μετά την παρέλευση 4 εβδομάδων οι νεοσσοί αποκτούν το φτέρωμά τους και μετά από 5-6 εβδομάδες αποκτούν πλήρη ανεξαρτησία.

  Χρωματικές ποικιλίες

  Υπάρχουν τρεις βασικές χρωματικές ποικιλίες Κοινωνικών σπίνων.
  • Σοκολατί με λευκό
  • Μπεζ με λευκό
  • Ολόλευκο
  Επίσης, διακρίνονται σε πουλιά με σημάδια στην κοιλιά που υπάρχουν σε αποχρώσεις σε καφέ μόκα, σκούρο καφέ, γκρι και κοκκινωπό καφέ και σε πουλιά χωρίς σημάδια στην κοιλιά που υπάρχουν σε αποχρώσεις καφέ κοκκινωπό ανοιχτό, ανοιχτή μόκα, κρεμ και λευκό.

  Ακόμα, υπάρχουν κροσσωτοί σπίνοι, δηλαδή με κατσαρά φτερά και σπίνοι με λοφίο που όμως είναι εξαιρετικά σπάνιες ποικιλίες.

  Τα συχνότερα προβλήματα υγείας μπορεί να προκύψουν με τα πουλάκια αυτού του είδους, είναι τραυματισμοί και ατυχήματα από σπασμένα πόδια και φτερούγες, διάρροια, προβλήματα με τα μάτια ειδικά με τους τύπους albino, μεγάλωμα του ράμφους, κρυολογήματα, τραχύτητα του αναπνευστικού, αδυνάτισμα λόγω κακής διατροφής κτλ.

  Γενικά οι κοινωνικοί σπίνοι θεωρούνται τόσο καλόβολα και ήρεμα πουλιά που είναι ιδανικά για να γίνονται πολύ στοργικοί και τρυφεροί θετοί γονείς αναλαμβάνοντας την επώαση και την ανατροφή των νεοσσών και άλλων ειδών.

  Βίντεο Society Finch

  Περισσότερα Media Κοινωνικών σπίνων.

  [ANC]name[/ANC]

  Ονομασία και Συστηματική Ταξινόμηση

  Επιστημονική Ονομασία: Lonchura striata domestica
  Ελληνική Ονομασία: Κοινωνικός Σπίνος
  Αγγλική Ονομασία: Society finch
  Τάξη: Στρουθιόμορφα
  Οικογένεια: Σπιζίδες
  Γένος: Lonchura
  Είδος: Lonchura striata
  Υποείδος: Lonchura striata domestica

  Περισσότερα Bengalese Finch
  Χρειάζεστε Βοήθεια;
  Παραπομπές
  eFinch, Society Finch - Lonchura striata domestica
  BirdChannel, Society Finches: The Perfect Parents
  Από Georgina, 27 Αυγ 2008 | Ενημερώθηκε: 16 Φεβ 2016 | | |

  Ετικέτες Αρθρου

  Σχετικά με τον Συντάκτη

  Georgina
  Like από Myra, Paianas, ianos αλλά και άλλους 4.

Σχόλια

Για να σχολιάσετε το Άρθρο πρέπει να είστε μέλος μας. Η εγγραφή διαρκεί λιγότερο από 1', είναι δωρεάν και μπορείτε να την κάνετε εδώ!
 1. Paianas
  Στη Georgina όλοι όσοι ασχολούμαστε με την εκτροφή η την κατοχή η έστω απλά την αγάπη για τα ωδικά πουλιά, χρωστάμε πολλά ..Με την ακάματη και εμπεριστατωμένη δουλειά της, έχει κάνει κτήμα πολλών πληροφορίες, γνώση και παρουσίαση πολλών (άλλων γνωστών άλλων όχι) πουλιών. Αναμφισβήτητα από τους στυλοβάτες του petbirds και όχι μόνο !
   Άρεσε στους Georgina και Stavros.
 2. Sunny
  Οι σπίνοι που κυκλοφορούν έξω ποιοι είναι αν δεν είναι αυτοί;
  1. Stavros
 3. CLIT
  Μήπως ξέρει κανείς πόσα χρόνια ζουν τα Bengalese Finch;
  1. Wind-sa
   Στα κλουβιά συνήθως 5-6 χρόνια, αλλά όχι πως αυτό είναι το όριο. Μπορούν να φτάσουν και 8. Τα gouldians φτάνουν και 10.
 4. exotickeeper
  Το πουλί αυτό είναι εξωπραγματικά υπέροχο. Τα χρώματα απουσιάζουν, το τραγούδι ωχριά, αλλά οι κινήσεις και οι τρόποι αυτού του πουλιού με έχουν αφήσει άπνοο. Αν πω ότι αγαπώ ένα πουλί, θα είναι η μπεγκαλέζα... και όλα τα άλλα περίεργα.

  Τον όρο "κοινωνικός σπίνος" τον έθεσαν βάρβαροι άνθρωποι. Η ευγένεια αυτού του πουλιού κατέστη αντικείμενο εκμετάλλευσης στην αναπαραγωγή περισσότερο χρωματιστών ειδών. Τα πουλιά αυτά λένε τραγούδια μεταξύ τους. Τα παρακολούθησα με το κλουβί κοντά μου. Ίσα που ακούγονται, αλλά το ζευγάρι λέει τα πάντα χαμηλόφωνα. Τόσο που τα αυτιά των περισσότερων από μας, μας γελάσανε.
 5. MyriamK
  Άραγε πως μπορεί να ξεχωρίσει κανείς τα ανήλικα από τα ενήλικα; Τα χρώματα διαμορφώνονται με την ενηλικίωση του πουλιού; Κοινωνικοί σπίνοι 8 μηνών θεωρούνται ενήλικοι; Άρα αν τα πουλιά είναι 5-6 εβδομάδων και έχουν πλήρη ανεξαρτησία, δεν μπορεί κανείς να τα διαχωρίσει;
 6. aggel
  Πολύ καλές πληροφορίες συγχαρητήρια! Μήπως ξέρεις που μπορούμε να βρούμε κοινωνικούς σπίνους;
  1. Stavros
   Μπορείς να τα βρεις σε ενημερωμένα καταστήματα Pet Shop. Εάν δεν είναι γνωστά με την ονομασία Κοινωνικοί Σπίνοι, δοκίμασε να τα ζητήσεις ως Society Finch.
Φόρτωση...