Κλουβιά για πουλιά

  • Συντάκτης Stavros
  • Publish date
  • Ενημερώθηκε
Η αγορά ενός σωστού κλουβιού είναι ή θα έπρεπε τουλάχιστον να είναι η πρώτη μας κίνηση μετά την απόφαση μας να αποκτήσουμε ένα πουλί ως κατοικίδιο. Στη συνέχεια, θα σας εξηγήσουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να αποκτήσετε το πιο κατάλληλο κλουβί για το είδος του πουλιού που πρόκειται να σας κρατά συντροφιά.

Επιλέξτε το καταλληλότερο κλουβί για το κατοικίδιο πτηνό σας


ζευγαρώστρα_καναρινιών_.jpg


Έχοντας αποφασίσει ποιο είναι το είδος του πουλιού που πρόκειται να αποκτήσουμε, γνωρίζουμε και την βασικότερη πληροφορία που χρειαζόμαστε για την επιλογή του κλουβιού που θα το φιλοξενήσει σωστά. Αυτή είναι μια από τις πιο σημαντικές ευθύνες μας όταν αποφασίζουμε να φροντίζουμε ένα πτηνό για να μας συντροφεύει ζώντας μέσα σε αυτό το κλουβί.

Στη συνέχεια θα εξηγήσουμε ποιες είναι οι ανάγκες των πουλιών που ζουν σε κλουβιά, αλλά και τι πρέπει να προσέχετε ή να αποφεύγετε όταν αγοράζετε ένα καινούργιο κλουβί. Οι πληροφορίες αυτές αφορούν στα βασικά σημεία που πρέπει να προσέχετε.

Τι πρέπει να προσέξετε


Ένας γενικός κανόνας που αφορά στα κλουβιά γενικά, είναι "όσο μεγαλύτερο το κλουβί, τόσο καλύτερα για το πουλί". Ανεξάρτητα από τις προτεινόμενες διαστάσεις για κάθε είδος, προτιμήστε το μεγαλύτερο κλουβί που σας επιτρέπει η οικονομική σας κατάσταση και ο χώρος που πρόκειται να τοποθετηθεί.

Βασική προϋπόθεση για κάθε κλουβί, είναι η φυσική ανάγκη για κίνηση του είδους που φιλοξενεί. Η κίνηση τροφοδοτεί με ερεθίσματα τις αισθήσεις του, που εξασφαλίζουν την επιβίωση και την συναισθηματική του ηρεμία. Έτσι νιώθει άνεση, ασφάλεια και σιγουριά.

Ελέγξτε αν το κλουβί καλύπτει τις προδιαγραφές ασφαλείας. Ελατήρια στα πορτάκια και μικρά συρματάκια που προεξέχουν μπορεί να τραυματίσουν τα πουλιά. Επίσης, τα πορτάκια που δεν ασφαλίζουν καλά, ευνοούν την απόδραση των πουλιών.

Ένα ή περισσότερα πουλιά;


Αν θέλετε να φιλοξενήσετε ένα ή και περισσότερα πουλιά, το καθένα μόνο μόνο του, επιλέξτε ένα απλό μεταλλικό ατομικό κλουβί. Εάν όμως σκέφτεστε να αναπαράγετε τα πουλιά σας, επιλέξτε ένα κλουβί που διαθέτει δύο ακόμα πλαϊνές πόρτες για την τοποθέτηση της φωλιάς.

Οι πλαϊνές πόρτες σε κάθε κλουβί είναι επίσης χρήσιμες στην περίπτωση που θέλουμε να τοποθετήσουμε εξωτερικές μπανιέρες.

Οι απλές ζευγαρώστρες είναι μια πολύ καλή λύση μιας και έχουν την δυνατότητα να μεταμορφώνονται γρήγορα και εύκολα σε ένα ευρύχωρο και άνετο κλουβί για ένα μόνο πουλί, ενώ την περίοδο αναπαραγωγής καλύπτει άνετα τις ανάγκες του ζεύγους και της μικρής οικογένειάς τους.

Οι διώροφες, τριώροφες, τετραώροφες ζευγαρώστρες είναι μια καλή επιλογή και έχουν το πλεονέκτημα ότι κερδίζει κανείς χώρο στο μπαλκόνι ή στο σπίτι του, με μοναδικό μειονέκτημα την δυσκολία καθαριότητας του πλέγματος των ενδιάμεσων κλουβιών.

Τι πρέπει να αποφύγετε


Κλουβάκια μικρών διαστάσεων. Μην ξεχνάτε ότι μέσα στο κλουβί εκτός από το πουλί θα τοποθετηθούν δύο τουλάχιστον πατήθρες καθώς και μία με δύο εσωτερικές τροφοθήκες για τη χορήγηση αυγοτροφής ή άλλων συμπληρωμάτων διατροφής. Επομένως, τα μικρά κλουβιά περιορίζουν τον ωφέλιμο χώρο διαβίωσης των πουλιών περισσότερο από όσο εκτιμούμε όταν τα βλέπουμε άδεια.

ακατάλληλα_κλλουβιά_.jpg


Ενημερωθείτε αναλυτικά για τον απαραίτητο εξοπλισμό και τα αξεσουάρ των κλουβιών.

Προσοχή: στην αγορά κυκλοφορούν επίσης διάφορα μικρά σε μέγεθος κλουβιά, τα οποία είναι κατάλληλα μόνο για τη μεταφορά των πουλιών σε πτηνίατρους, ή σε περίπτωση ταξιδιών.

Αποφύγετε τα στρογγυλά κλουβιά για οποιοδήποτε είδος πουλιού, επειδή δεν δίνουν στα πουλιά την αίσθηση οριοθέτησης του χώρου τους και νιώθουν ανασφάλεια. Επίσης, η περιοχή στο σημείο που συγκλίνουν τα σύρματα του κλουβιού στην κορυφή του, μπορεί να γίνει επικίνδυνη αφού μπορεί να παγιδεύσει κάποιο άκρο του πουλιού εκεί που μειώνεται το διάκενο.

Αποφύγετε τα κλουβιά σε σχήμα παγόδας, μιας και περιορίζουν σημαντικά τον ωφέλιμο χώρο για τον φιλοξενούμενό του.

Αποφύγετε τα ξύλινα κλουβιά που αν και κάποια από αυτά αποτελούν μικρά έργα τέχνης, είναι δύσκολα στην καθαριότητα και την απολύμανσή ευνοόντας έτσι την ανάπτυξη μικροβίων και παρασίτων.

Τα σκουριασμένα ή ξεφτισμένα κλουβιά πρέπει να αντικαθίστανται άμεσα, καθώς είναι επικίνδυνα για την υγεία των πουλιών. Το σημαντικότερο από όλα είναι να τηρείται η καθαριότητα των κλουβιών και του γύρω χώρου, καθώς είναι καθοριστική όχι μόνο για την πρόληψη αλλά και τη μετάδοση ασθενειών.

Δείτε κάποια από τα αντικείμενα που μπορούν να γίνουν επικίνδυνα για τα πουλιά.

Τιμές Κλουβιών


Κάνοντας μια μικρή έρευνα αγοράς, θα διαπιστώσετε ότι οι τιμές των κλουβιών κυμαίνονται από λίγα μόλις ευρώ, μέχρι αρκετές εκατοντάδες, ανάλογα για ποιο είδος πουλιού προορίζεται. Κλουβιά εισαγωγής με σχεδόν μηδαμινή αξία είναι συχνά σκέτη πρόκληση για να τα αγοράσουμε.

Εκείνο που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι η τιμή των κλουβιών είναι σε άμεση συνάρτηση με την ποιότητα κατασκευής τους. Η ποιότητα των υλικών κατασκευής, τα χρώματα με τα οποία είναι βαμμένα, τοξικά ή μη, οι προδιαγραφές ασφαλείας είναι τα κυριότερα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να μας απασχολήσουν.

Είναι καλύτερα να διαθέσουμε εξαρχής ένα ποσό για την αγορά του κλουβιού, από το να διαπιστώσουμε στην συνέχεια την ακαταλληλότητά του για το φιλοξενούμενο πουλάκι και να προβούμε σε μια ακόμα αγορά.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι τιμές των κλουβιών κυμαίνονται:
  • Για μικρά είδη πουλιών: 10 έως 50 €
  • Για μεσαία είδη πουλιών: 25 ως 100 €
  • Για μεγάλα είδη πουλιών: 150 € και άνω

Media Gallery ΚλουβιώνΣχετικά Θέματα
Κλουβιά για καναρίνια
Κλουβιά για παπαγάλους
Κλουβιά για εξωτικά - παραδείσια πουλιά
Κλουβιά έκθεσης πτηνών
Συντάκτης
Stavros
Stavros

Σχόλια

Δεν εχουν γίνει σχόλια.

Πληροφορίες

Συντάκτης
Stavros
Προβολές
32.528
Ενημέρρωση

Περισσοτερα Φροντίδα Πτηνών

Περισσότερα από Stavros

Μοιραστείτε το άρθρο

Top