Κλουβιά για πουλιά

 1. Έχετε τα σωστά κλουβιά για τα πουλιά που φροντίζετε; Ενημερωθείτε από τον πλήρη οδηγό μας με πληροφορίες για τα κλουβιά που χρειάζονται όλα τα είδη πουλιών.

  Ποιες ανάγκες πρέπει να καλύπτουν τα κλουβιά σήμερα


  Τα κλουβιά δημιουργήθηκαν από αρχαιοτάτων χρόνων λόγω της ανάγκης του ανθρώπου να κρατήσει κοντά του τα πουλιά. Στην πορεία των χρόνων τα εξέλιξε, δημιουργώντας άλλοτε μικρά έργα τέχνης και άλλοτε μικρές φυλακές μην λαμβάνοντας υπόψη σε καμιά περίπτωση τις ανάγκες διαβίωσης των πουλιών του.

  Έκτοτε μια ολόκληρη βιομηχανία έχει στηθεί γύρω από την διαμονή των πουλιών και σήμερα κυκλοφορούν κάθε είδους κλουβιά και κλούβες στην αγορά.

  Ο κάτοχος ενός πουλιού, μη γνωρίζοντας ποιες ακριβώς ανάγκες πρέπει να καλύπτει το κάθε κλουβί ανάλογα με το είδος του πουλιού που θα φιλοξενήσει, προβαίνει πολύ συχνά σε λάθος αγορές, έχοντας όχι μόνο οικονομικό αντίκτυπο στην τσέπη του, αλλά πολύ συχνά και στην σωστή και ασφαλή διαβίωση των πουλιών του.

  Συχνά οι υπάλληλοι των pet shop, άλλοτε από άγνοια και άλλοτε με γνώμονα το κέρδος, οδηγούν τους καταναλωτές σε λανθασμένες αγορές. Για παράδειγμα, το να περιορίζουμε πουλιά σε μικρά κλουβιά με κίνδυνο να τα στρεσάρουμε και να υποστούν τραυματισμούς, είτε επειδή δεν έχουμε χώρο στο σπίτι, είτε επειδή μας το προτείνει ο κάποιος, είναι εξαρχής λανθασμένη πρακτική.

  Χρήσιμο θα ήταν λοιπόν να γνωρίζουμε εκ των προτέρων τις ανάγκες διαβίωσης του κάθε είδους προκειμένου να μην προβαίνουμε σε άσκοπες αγορές.

  Βασική προϋπόθεση για κάθε κλουβί, είναι η φυσική ανάγκη για κίνηση του είδους που φιλοξενεί, που είναι και η κύρια πηγή τροφοδότησης των αισθητηρίων οργάνων του, που εξασφαλίζει την επιβίωση και την συναισθηματική του ηρεμία προκειμένου να νιώθει άνεση, ασφάλεια και σιγουριά για να ανταποδώσει στον ιδιοκτήτη του ότι εκείνος επιθυμεί.

  Κλουβιά μικρών διαστάσεων

  Καλό θα είναι να την αποφεύγουμε ώστε ο ένοικός του να κινείται με άνεση χωρίς να τραυματίζει τα φτερά του ή την μακριά ουρά που πιθανών να διαθέτει κάποιο φιλοξενούμενο είδος.

  Μέσα στο κλουβί πρέπει να υπάρχει περιθώριο να τοποθετούνται 2 τουλάχιστον πατήθρες παράλληλα μεταξύ τους και κάθετα στο μήκος του κλουβιού και αφού τοποθετηθούν τα σκεύη τροφής και νερού, ίσως 2 έξτρα αυγοθήκες για την προσθήκη άμμου ή αυγοτροφής, μια μπανιέρα σε τακτή βάση, να ελέγχουμε ώστε ο διαθέσιμος χώρος που απομένει για την εκγύμναση των μυών του και κατά συνέπεια της καλής εμφάνισης του φτερώματός του, να είναι ικανοποιητικός.

  Πολλές φορές εντυπωσιαζόμαστε από τα περίεργα σχέδια και χρώματα των κλουβιών, όμως πέρα από το αισθητικό κομμάτι θα πρέπει να μας ενδιαφέρει κυρίως ή ικανοποιητική διαμονή των πουλιών μας.

  Στρογγυλά κλουβιά

  Γενικά πρέπει να τα αποφεύγουμε για οποιοδήποτε είδος πουλιού, επειδή δεν δίνουν στα πουλιά την αίσθηση οριοθέτησης του χώρου τους και νιώθουν ανασφάλεια. Ιδανικά θεωρούνται τα μεταλλικά κλουβιά σε ίσιες γραμμές με ευθεία και όχι τριγωνική ή καμπύλη οροφή.

  Σημαντικό πλεονέκτημα των κλουβιών αυτών είναι, εκτός του σημαντικού ωφέλιμου χώρου για το πουλί, ότι έχουν την δυνατότητα οι ιδιοκτήτες αν έχουν 3-4 κλουβιά, να τοποθετήσουν το ένα πάνω στο άλλο για να μην καταλαμβάνουν σημαντικό χώρο στο σπίτι, κάτι που δεν μπορεί να συμβεί με τα άλλα σχέδια.

  Ακατάλληλα θεωρούνται και τα κλουβιά σε σχήμα παγόδας, μιας και περιορίζουν σημαντικά τον ωφέλιμο χώρο για τον φιλοξενούμενό του.

  Τα ξύλινα κλουβιά που αποτελούν μικρά έργα τέχνης, συχνά ευνοούν την ανάπτυξη παρασίτων, είναι δύσκολα στην καθαριότητα και την απολύμανσή τους. Επίσης, το μέγεθος τους τις περισσότερες φορές δεν ενδείκνυται για το είδος που προτίθενται να φιλοξενήσουν.

  Οπωσδήποτε να ελέγχεται προσεχτικά ώστε το κλουβί να καλύπτει τις προδιαγραφές ασφαλείας. Ελατήρια στα πορτάκια, μικρά συρματάκια που προεξέχουν και μπορεί να σταθούν αιτία τραυματισμού του φιλοξενούμενου καθώς και πορτάκια που δεν ασφαλίζουν και ευνοούν την απόδραση των πουλιών, πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν πριν πραγματοποιήσουμε την όποια αγορά.

  Τιμές Κλουβιών

  Κάνοντας μια μικρή έρευνα αγοράς, θα διαπιστώσουμε εύκολα ότι οι τιμές των κλουβιών κυμαίνονται από λίγα μόλις ευρώ, μέχρι αρκετές εκατοντάδες, ανάλογα για ποιο είδος πουλιού προορίζεται. Κλουβιά εισαγωγής με σχεδόν μηδαμινή αξία είναι συχνά σκέτη πρόκληση για να τα αγοράσουμε.

  Εκείνο που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι η τιμή των κλουβιών είναι σε άμεση συνάρτηση με την ποιότητα κατασκευής τους. Η ποιότητα των υλικών κατασκευής, τα χρώματα με τα οποία είναι βαμμένα, τοξικά ή μη, οι προδιαγραφές ασφαλείας είναι τα κυριότερα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να μας απασχολήσουν.

  Είναι καλύτερα να διαθέσουμε εξαρχής ένα ποσό για την αγορά του κλουβιού, από το να διαπιστώσουμε στην συνέχεια την ακαταλληλότητά του για το φιλοξενούμενο πουλάκι και να προβούμε σε μια ακόμα αγορά.

  Αν είμαστε χομπίστες και θέλουμε να φιλοξενήσουμε ένα ή δύο μικρά πουλάκια, η αγορά ενός μεταλλικού, μεσαίου μεγέθους κλουβιού, είναι μια ιδανική λύση. Εάν όμως σκεφτούμε με την προοπτική ότι ίσως θελήσουμε να ζευγαρώσουμε τα πουλιά μας, πρέπει να σκεφτούμε ότι το κλουβί θα πρέπει να διαθέτει 2 ακόμα πλαϊνές πόρτες για την τοποθέτηση της φωλιάς.

  Οι πλαϊνές πόρτες σε κάθε κλουβί είναι ιδιαίτερα χρήσιμες στην περίπτωση που θέλουμε να τοποθετήσουμε εξωτερικές μπανιέρες.

  Οι διώροφες, τριώροφες, τετραώροφες ζευγαρώστρες είναι μια καλή επιλογή και έχουν το πλεονέκτημα ότι κερδίζει κανείς χώρο στο μπαλκόνι ή στο σπίτι του, με μοναδικό μειονέκτημα την δυσκολία καθαριότητας του πλέγματος των ενδιάμεσων κλουβιών.

  Οι απλές ζευγαρώστρες είναι μια πολύ καλή λύση μιας και έχουν την δυνατότητα να μεταμορφώνονται γρήγορα και εύκολα σε ένα ευρύχωρο και άνετο κλουβί για ένα μόνο πουλί, ενώ την περίοδο αναπαραγωγής καλύπτει άνετα τις ανάγκες του ζεύγους και της μικρής οικογένειάς τους.

  Επίσης χρησιμοποιείται άνετα με τη χρήση του διαχωριστικού πλέγματος για την φιλοξενία 2 πουλιών κατά την διάρκεια της γνωριμίας τους την αναπαραγωγική περίοδο.

  Όσο περισσότερα πουλιά φιλοξενούμε σε ένα κλουβί, τόσο μεγαλύτερος θα πρέπει να είναι ο χώρος που τους διαθέτουμε. Πουλιά που ζουν σε μικρές ομάδες χρειάζονται περισσότερο χώρο, σε σχέση με τα μοναχικά πουλιά. Αν τα περιορίσουμε σε μικρό χώρο θα διαπιστώσουμε ότι κάποια είδη παρουσιάζουν επιθετική συμπεριφορά προκειμένου να διεκδικήσουν τον προσωπικό τους χώρο.

  Πολύ συχνά παρατηρούμε κλουβιά κρεμασμένα στον αέρα από διάφορα σταντ. Τα πουλιά έχουν την ανάγκη να νιώθουν την μια μεριά του κλουβιού να ακουμπάει σε ένα σταθερό τοίχο. Αυτό τους προσφέρει μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας και σιγουριάς και τους μειώνει το στρες και την ανησυχία.

  Στην αγορά κυκλοφορούν επίσης διάφορα μικρά σε μέγεθος κλουβιά, τα οποία είναι κατάλληλα μόνο για την μεταφορά των πουλιών σε πτηνίατρους, ή σε περίπτωση ταξιδιών.

  Ψάχνοντας θα ανακαλύψουμε ένα σωρό από αντικείμενα τα οποία προορίζονται για να καλύψουν ανάγκες των μικρών φτερωτών μας φίλων. Πατήθρες, ποτίστρες, ταΐστρες, μπανιέρες, κούνιες και παιχνίδια σε μεγάλη ποικιλία που όμως χρειάζονται μεγάλη προσοχή στην επιλογή τους, καθώς κάποια από αυτά είναι εντελώς ακατάλληλα για κάποια είδη πουλιών, ενώ κάποια δεν προσαρμόζονται με επιτυχία σε όλα τα είδη κλουβιών.

  Κλουβιά για Καναρίνια

  Προτιμότερη και σωστότερη επιλογή ενός κλουβιού για καναρίνια είναι ένα ορθογώνιο, μεταλλικό κλουβί, με ίσιες γραμμές, ελάχιστων διαστάσεων 40 Χ 30 Χ 30 (Μήκος Χ Βάθος Χ Ύψος) κατά άτομο. Μπορεί να φιλοξενήσει και 2 πουλιά την αναπαραγωγική περίοδο.

  Αποφεύγουμε την τοποθέτηση κούνιας στα κλουβιά καναρινιών επειδή περιορίζει τον ωφέλιμο χώρο του κλουβιού. Τοποθετούμε 2 πατήθρες, ίσιες κατά προτίμηση. Ποτίστρα, 2 τουλάχιστον ταΐστρες και 2 αυγοθήκες θεωρούνται απαραίτητα αξεσουάρ.

  Χρήσιμη είναι η επιλογή κλουβιού με πλαϊνές πόρτες για την τοποθέτηση εξωτερικής μπανιέρας ή εξωτερικής φωλιάς. Η επιλογή μας όσον αφορά τον πάτο του κλουβιού με ενσωματωμένο πλέγμα ή όχι, αποτελεί προσωπική μας επιλογή που αφορά τους κανόνες και τις συνθήκες υγιεινής που έχουμε επιλέξει.

  Τοποθετούμε το κλουβί πάντα με την μια μεριά στον τοίχο, σε ευήλιο και ευάερο μέρος, μακριά όμως από ρεύματα αέρα.

  Κλουβιά για Παπαγάλους

  Οι παπαγάλοι χωρίζονται σε μικρού, μεσαίου και μεγάλου μεγέθους πουλιά. Οι γενικές αρχές για τα κλουβιά τους είναι, ότι πρέπει να είναι κατά προτίμηση μεταλλικά, ορθογώνια, με αρκετό ύψος και κάγκελα σε οριζόντια διάταξη για να ενισχύεται η τάση τους για σκαρφάλωμα και γυμναστική.

  Πρέπει να είναι οπωσδήποτε ευρύχωρα, καθώς οι μακριές ουρές που διαθέτουν τα περισσότερα είδη δεν πρέπει να βρίσκουν στα κάγκελα του κλουβιού για να μην καταστρέφονται. Μια ακόμα αρχή είναι το κλουβί να είναι 3 φορές τουλάχιστον το μήκος του παπαγάλου. Η απόσταση που έχουν τα κάγκελα μεταξύ τους, καθώς και το πάχος που έχουν τα κάγκελα εξαρτάται από το είδος που φιλοξενούν.

  Όσο μεγαλύτερος είναι ο παπαγάλος, τόσο πιο γερά πρέπει να είναι καθώς αρέσκονται συχνά να ραμφίζουν εξασκώντας έτσι το ράμφος τους. Τα στρογγυλά κλουβιά παρόλο που είναι όμορφα από αισθητικής πλευράς, πρέπει να αποφεύγονται.

  Στα μικρόσωμα είδη παπαγάλων, Budgerigar και Lovebirds, που μπορεί να ζουν όχι μόνο σε ζευγάρια αλλά και σε μικρές ομάδες, το προτεινόμενο μέγεθος είναι 50 Χ 35 Χ 50 εκ.

  Οι πατήθρες του πρέπει να είναι ξύλινες κατά προτίμηση για να γυμνάζουν πόδια και ράμφος ενώ οι κούνιες, σκάλες και αυτοσχέδια παιχνίδια με σχοινιά, χάντρες και κουδουνάκια είναι απαραίτητα αξεσουάρ, καθώς είναι πουλιά με παιχνιδιάρικη διάθεση.

  Η χρήση των καθρεφτών πρέπει να αποφεύγεται, καθώς μόνο προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν στα πουλιά.

  Το κλουβί θα πρέπει να έχει πλαϊνές πόρτες για την τοποθέτηση της ξύλινης εξωτερικής φωλιάς, αλλά και την τοποθέτηση μπανιέρας μιας και λατρεύουν το μπάνιο.

  Επειδή τα μικρά είδη παπαγάλων ειδικεύονται στις αποδράσεις, οι πόρτες θα πρέπει να ασφαλίζουν προκειμένου να μην δραπετεύσουν οι φιλοξενούμενοι. Μπορεί να τοποθετείται σε ευήλιο και ευάερο μέρος στο μπαλκόνι, ενώ καλό θα ήταν την νύχτα να διαμένουν σε προφυλαγμένο από κρύο και αέρα, χώρο. Καθώς έχουν ανάγκη από ύπνο και ξεκούραση αρκετές ώρες την ημέρα χρειάζονται ένα δωμάτιο ήσυχο και χωρίς δυνατό φωτισμό.

  Για τα μεσαία και μεγαλύτερα είδη παπαγάλων που έχουν την ανάγκη να βρίσκονται αρκετές ώρες τις ημέρας εκτός του κλουβιού, αλλά και επειδή παραμένουν αρκετές ώρες της ημέρας εντός τους, θα πρέπει να επιλέξουμε ένα αρκετά μεγάλο χώρο για την διαμονή τους.

  Η καλύτερη επιλογή είναι ορθογώνιο κλουβί με μεγάλη μπροστινή πόρτα, αλλά και άνοιγμα από την οροφή με απαραίτητο αξεσουάρ ένα στάντ για να κάθεται εκτός του χώρου του, αλλά να μην λερώνει με ακαθαρσίες το σπίτι.
  Παιχνίδια παπαγάλων πολλαπλών δραστηριοτήτων για ενασχόληση και εκγύμναση θεωρούνται αναγκαία. Τα σκεύη φαγητού πρέπει να τοποθετούνται σε τέτοιο σημείο που να έχουν εύκολη πρόσβαση και να μην λερώνονται με ακαθαρσίες.

  Ιδανικές διαστάσεις κλουβιών για μεσαίου μεγέθους παπαγάλους είναι 65 Χ 50 Χ 50 εκ. και για μεγαλύτερους, 80 Χ 60 Χ 65 εκ. Αυτές είναι ενδεικτικές διαστάσεις και προτείνονται ως ελάχιστες. Και σε αυτή την περίπτωση ισχύει το όσο μεγαλύτερο είναι το κλουβί τόσο καλύτερα για το πουλί. Η επιλογή προς τα πάνω περιορίζεται μόνο από τις δυνατότητές σας σε χώρο και χρήμα.

  Ο δεκάωρος ύπνος για πολλά από τα είδη είναι αναγκαίος για αυτό και συνιστάται να τοποθετούνται τα κλουβιά σε ένα ήσυχο χώρο του σπιτιού προκειμένου να μην ενοχλούνται από τα φώτα και την φασαρία του σπιτιού.

  Κλουβιά για Παραδείσια - Εξωτικά Πουλιά

  Τα περισσότερα από αυτά τα είδη είναι κοινωνικά πουλιά που προέρχονται από τα θερμά κλίματα και έχουν μάθει να ζουν σε ομάδες. Έτσι αν θέλει να φιλοξενήσει κανείς πουλιά όπως Ζεμπράκια,Γκούλντιαν, Java Sparrow, Κοινωνικούς Σπίνους κτλ και επειδή έχουν την ικανότητα να πολλαπλασιάζονται με γρήγορους ρυθμούς, χρειάζονται αρκετά μεγάλο χώρο για να επιβιώσουν.

  Ευρύχωρα και μεγάλα μεταλλικά κλουβιά σε παραλληλόγραμμο σχήμα που ευνοούν τα μακριά πετάγματά τους, είναι ιδανικά για την διαβίωσή τους. Είναι δραστήρια πουλιά, με δυναμικό χαρακτήρα, αλλά λίγο άτσαλα ειδικά αν ζουν σε μικρές κοινωνικές ομάδες.

  Χρειάζονται εσωτερικές ταΐστρες σε χαμηλό επίπεδο για να μην λερώνουν τον γύρω χώρο. Επίσης έξτρα αυγοθήκες για άμμο και αυγοτροφή και φυσικά σουπιοκόκκαλο. Η χρήση μπανιέρας, κούνιας, και άλλων παιχνιδιών θεωρούνται απαραίτητα αξεσουάρ για τα περισσότερα είδη μιας και λατρεύουν το μπάνιο και το παιχνίδι.

  Επίσης χρειάζονται οπωσδήποτε αρκετές φωλιές ανοιχτού ή κλειστού τύπου (ανάλογα με το είδος) μιας και τις χρησιμοποιούν και για την ώρα του ύπνου. Προτεινόμενες διαστάσεις 60 Χ 40 Χ 40 ανά ζεύγος. Σχεδόν καθημερινή καθαριότητα και αλλαγή τροφής και νερού μιας και συνήθως την βρίσκουμε σκορπισμένη στον πάτο του κλουβιού.

  Όποιο είδος κλουβιού και να επιλέξουμε πρέπει να γνωρίζουμε ότι σκουριασμένα ή ξεφτισμένα κλουβιά πρέπει να αντικαθίστανται άμεσα, καθώς κρίνονται επικίνδυνα για την υγεία των ενοίκων τους. Το σημαντικότερο από όλα είναι να τηρείται η καθαριότητα των κλουβιών και του γύρω χώρου, καθώς είναι καθοριστική όχι μόνο για την πρόληψη αλλά και τη μετάδοση ασθενειών.

  Μοιραστείτε

  Ετικέτες Αρθρου

  Ετικέτες:

  Σχετικά με τον Συντάκτη

  Georgina
  Like από Serafim, ilie mp, Kalishi αλλά και άλλους 9.

Πρόσφατες Κριτικές

 1. Theodorap
  5/5,
  "Πολύ χρήσιμο άρθρο"
  Υπέρ - Χρήσιμες πληροφορίες για όλους τους κατόχους πτηνών

Σχόλια

Για να σχολιάσετε το Άρθρο πρέπει να είστε μέλος μας. Η εγγραφή διαρκεί λιγότερο από 1', είναι δωρεάν και μπορείτε να την κάνετε εδώ!
Φόρτωση...