Καρποντάκος (Carpodacus Mexicanus)

 1. Stavros
  Ο Καρποντάκος είναι ένα πουλάκι που προέρχεται από περιοχές της Αμερικανικής ηπείρου, όπου και είναι μόνιμος κάτοικος. Συναντάται από τον Καναδά μέχρι και τα νότια του Μεξικού. Στη χώρα μας είναι γνωστό ως Καρποντάκος και εκτρέφεται σε μικρούς πληθυσμούς.

  Καρποντάκος, η Μεξικάνικη Ροδόσπιζα

  Είναι ένα από τα πιο κοινά και αναγνωρίσιμα είδη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αρχικά βρισκόταν μόνο στις δυτικές περιοχές και άρχισε να επεκτείνεται ανατολικά κατά τη δεκαετία του 40. Πλέον ο πληθυσμός του έχει εξαπλωθεί σχεδόν παντού.

  Ταυτοποίηση

  Το συνολικό του μέγεθος δεν ξεπερνάει τα 14 εκατοστά. Κατά την πτήση, το άνοιγμα των φτερούγων του αγγίζει τα 25 εκατοστά, ενώ το βάρος του κυμαίνεται από 16 - 27 γραμμάρια.

  καρποντάκος_carpondakus_.jpg

  Ο αρσενικός Καρποντάκος διακρίνεται για το κοκκινωπό χρώμα στο κεφάλι, το λαιμό τους ώμους και την κοιλιά. Η απόχρωσή του μεταβάλλεται ανάλογα με τις εποχές και ανάλογα με τις διατροφικές του συνήθειες. Αν τρώει μούρα ή φρούτα με έντονο κόκκινο χρώμα διαβαθμίζεται και το φτέρωμά του από πορτοκαλί μέχρι βαθύ κόκκινο.

  Όσο περισσότερες φυσικές χρωστικές διαθέτουν τα φρούτα, τόσο εντονότερο είναι η απόχρωση του φτερώματος. Όσο πιο έντονο χρώμα διαθέτει το φτέρωμά του τόσο περισσότερο προσελκύει τα θηλυκά την αναπαραγωγική περίοδο.

  Έχει φαρδιά τετραγωνισμένη ουρά και φτερά σε καφετιές και γκρίζες αποχρώσεις ενώ στα φτερά πτήσης διακρίνονται δυο λευκές γραμμές.

  Τα θηλυκά έχουν καφετιές αποχρώσεις με ρίγες στο στήθος και την κοιλιά και συχνά συγχέονται με τα σπουργίτια.

  Βιότοπος

  Ζει και αναπαράγεται σε ανοιχτές αγροτικές εκτάσεις, σε φάρμες, σε αστικές περιοχές και προάστια με πλούσια θαμνώδη βλάστηση αλλά και σε πάρκα με ψηλά δέντρα και πυκνά φυλλώματα. Μπορεί κανείς να τα παρατηρήσει στα κλαδιά των δέντρων να συλλέγουν καρπούς και σπόρους, αλλά πολύ συχνά τα συναντάμε και σε μικρές ομάδες στο έδαφος.

  Διατροφή

  Αποτελείται από διάφορους σπόρους όπως τσουκνίδα και νίζερ, από καρπούς και φρούτα όπως μούρα και ηλίανθοι. Συχνές είναι οι επισκέψεις του στους οπωρώνες, από όπου και κορφολογεί τα μπουμπούκια των οπωροφόρων κάνοντας αρκετές φορές ζημιές στις καλλιέργειες. Σαφή προτίμηση δείχνει και στα διάφορα έντομα και τα μικρά παράσιτα. Οι νεοσσοί διατρέφονται αποκλειστικά με σπόρους.

  Αναπαραγωγή

  Η αναπαραγωγική περίοδος για τον καρποντάκο αρχίζει από τον Φεβρουάριο και ολοκληρώνεται τον Αύγουστο. Κατά την φάση αυτή, εφόσον ζευγαρώσουν τα πουλιά, αρχίζουν το χτίσιμο της ανοιχτής καλαθωτής φωλιάς τους το κτίσιμο της οποίας αναλαμβάνει η θηληκιά και την ολοκληρώνει μέσα σε 2 μέρες.

  Επιλέγουν συνήθως φυσικές κοιλότητες, κτίρια ή ψηλά δέντρα Προκειμένου να προφυλαχτούν από τους φυσικούς του εχθρούς επιλέγουν σημεία αρκετά ψηλά από το έδαφος, γύρω στο 1,80 εως 2,5 μέτρα.

  Σαφή προτίμηση δείχνει και στις τεχνητές φωλιές. Για το πλέξιμο της φωλιάς χρησιμοποιεί κλαδάκια, ξερά χόρτα, μαλλί από θάμνους, τρίχες ζώων και πούπουλα. Εκεί εναποθέτει από 2-6 γαλαζοπράσινα αυγά με καφετιά στίγματα τα οποία και επωάζει για 13-14 ημέρες.

  Ο αρσενικός αναλαμβάνει το τάισμα της μητέρας όσο εκείνη επωάζει τα αυγά, και στη συνέχεια και οι δυο γονείς φροντίζουν για την διατροφή των νεοσσών τους. Οι μικροί νεοσσοί απογαλακτίζονται σταδιακά μέχρι την 19 μέρα, οπότε και οι γονείς προετοιμάζονται για την επόμενη γέννα.

  Κελαηδεί συνήθως από ψηλά δέντρα σε εκτεθειμένες θέσεις, για μεγάλα χρονικά διαστήματα με γρήγορους, καθαρούς, μελωδικούς αλλά και μερικές φορές αδύναμους ήχους και συχνά το τραγούδι του θυμίζει το κελάηδημα του σπουργιτιού.

  Ονομασία και Συστηματική Ταξινόμηση

  Επιστημονική Ονομασία: Carpodacus mexicanus
  Ελληνική Ονομασία: Red Siskin
  Αγγλική Ονομασία: House Finch
  Τάξη: Στρουθιόμορφα
  Οικογένεια: Σπιζίδες
  Γένος: Carpodacus
  Είδος: Carpodacus mexicanus

  Υποείδη
  Cm. amplus
  Cm. centralis
  Cm. clementis
  Cm. coccineus
  Cm. frontalis
  Cm. griscomi
  Cm. mcgregori
  Cm. mexicanus
  Cm. potosinus
  Cm. rhodopnus
  Cm. roseipectus
  Cm. ruberrimus

  Παραπομπές
  National Geographic, House Finch Carpodacus mexicanus
  Integrated Taxonomic Information System, Red Carpodacus mexicanus

  Fotos
  1. by David Levinson, Photography Galleries
  Από Stavros, 25 Ιουν 2008 | Ενημερώθηκε: 19 Οκτ 2015 | |

  Ετικέτες Αρθρου

  Σχετικά με τον Συντάκτη

  Stavros
  eva vrs likes this.

Σχόλια

Για να σχολιάσετε το Άρθρο πρέπει να είστε μέλος μας. Η εγγραφή διαρκεί λιγότερο από 1', είναι δωρεάν και μπορείτε να την κάνετε εδώ!
Φόρτωση...