Πρόσφατα

Καρδινάλιος με Κόκκινο Λοφίο - Red Crested Cardinal (Paroaria coronata)

Γνωρίστε τον καρδινάλιο με το κόκκινο λοφίο

red-crested-cardinal.jpg


Είναι πουλιά που προέρχονται από χώρες της Νότιας Αμερικής όπως η Βραζιλία, η Ουρουγουάη, η Βολιβία, η Αργεντινή και η Παραγουάη.

O Kαρδινάλιος με το κόκκινο λοφίο - Red-crested cardinal αν και έχει αρκετά χαρακτηριστικά της οικογένειας των Καρδιναλίων, ανήκει σε μια ξεχωριστή οικογένεια με την ονομασία Thraupidae.

H επιστημονική του ονομασία είναι Paroaria coronata αλλά είναι και ευρύτερα γνωστό με την κοινή ονομασία Brazilian cardinal. Το συγκεκριμένο είδος συναντάται και σε χώρες όπως η Χαβάη και το Πουέρτο Ρίκο.

Περιγραφή

Πρόκειται για ένα μικρόσωμο πουλί το μέγεθος του οποίου δεν ξεπερνά τα 18 εκατοστά, ενώ το βάρος του αγγίζει τα 30 - 35 γραμμάρια.

Ανήκει στα μονομορφικά είδη πουλιών και είναι αξιοπρόσεχτο ότι κελαηδούν τόσο τα αρσενικά όσο και τα θηλυκά. Βέβαια το κελάηδημα του αρσενικού είναι πιο περίπλοκο και πιο εντυπωσιακό. Έτσι είναι πολύ δύσκολο να υπάρχει ασφαλής διάκριση μεταξύ των δύο φύλων, παρά μόνο με εξέταση DNA ή ενδοσκοπικά.

Το κεφάλι του στολίζεται από ένα μυτερό πυροκόκκινο λοφίο, ενώ κόκκινο είναι όλο το κεφάλι, το πρόσωπο, ο λαιμός και η τραχηλιά του και διασχίζει σε σχήμα V το ολόλευκο στήθος του.

Κοιλιά και υπογάστριο είναι επίσης λευκά, ενώ ο μανδύας, η πλάτη και οι φτερούγες έχουν καφετιές αποχρώσεις. Το σμαραγδένιο ράμφος του σκουραίνει κατά την αναπαραγωγική περίοδο.

Έχει μαύρα πόδια και μαύρα μάτια. Τα νεαρά πουλιά ξεχωρίζουν από τα ενήλικα, από το κεραμιδί χρώμα του λοφίου και του προσώπου αντικαθίσταται με το κανονικό κόκκινο χρώμα με την συμπλήρωση δυο χρόνων ζωής.

Διατροφή

Φυσικός του βιότοπος είναι οι αγροτικές εκτάσεις στις οποίες μπορεί να βρει πλήθος τροφής που περιλαμβάνει ποικιλία σπόρων, φρούτων και λαχανικών και πολλών ζωντανών εντόμων, όπως ακρίδες, γρύλλοι, κάμπιες, σκαθάρια, κατσαρίδες, προνύμφες εντόμων, σκουλήκια και άλλα ιπτάμενα έντομα. Συναντάται όμως και σε αστικά κέντρα..

Στην αιχμαλωσία η τροφή τους αποτελείται από σπόρους για παπαγάλους, ανάμικτη με τροφή για καναρίνια ή τροφή για αγριοπούλια, τροφή για εντομοφάγα πουλιά ή και ζωντανά έντομα, μικρές ποσότητες λαχανικών, φρούτα και βλαστωμένοι σπόροι.

Εκτροφή

Η διαθεσιμότητά τους είναι εξαιρετικά σπάνια. Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια προσπάθεια από εκτροφείς να αναπαράγουν τα πουλιά αυτά σε αιχμαλωσία.

Εκτροφείς αναφέρουν ότι είναι πολύ δραστήρια πουλιά και επιθετικά ακόμα και σε πουλιά που ανήκουν στο ίδιο είδος, ειδικά κατά την αναπαραγωγική περίοδο. Για αυτό και προτείνουν την διατήρηση του κάθε ζευγαριού ξεχωριστά, αλλά και να αγοράζονται πάντα σε ζεύγη.

Είναι ανθεκτικά πουλιά και μπορούν να διατηρηθούν και σε εξωτερικό χώρο με την προϋπόθεση να υπάρχει ένα προφυλαγμένο κατάλυμα.

Μπορούν να διατηρηθούν και σε κλουβιά σαν ωδικά πτηνά, αρκεί να τους προσφερθεί άνετος χώρος διαβίωσης και να είναι στολισμένος με φυτά.

Στην περίπτωση αυτή αναπαράγονται και σε τεχνητή καλαθόσχημη φωλιά αν τους εφοδιάσει κανείς με νήμα καρύδας, σανό και νήματα. Έχουν προτίμηση στις σχοίνινες φωλιές και τα φυσικά υλικά όπως το καναβάτσο.

Η φωλιά προετοιμάζεται από κοινού και στρώνεται εσωτερικά με μαλακά υλικά όπως πούπουλα, χνούδι και τρίχες.

Αναπαραγωγή

Οι καρδινάλιοι με το κόκκινο λοφίο, ωριμάζουν αναπαραγωγικά γύρω στα δυο χρόνια και η αναπαραγωγική φάση ξεκινάει την Άνοιξη. Μέχρι το Φθινόπωρο έχουν καταφέρει να ολοκληρώσουν αρκετές γέννες υπό την προϋπόθεση να τους παρέχουν συνεχώς μια ισορροπημένη και πλούσια διατροφή.

Η θηλυκιά γεννάει από 2-4 λευκοπράσινα αυγά με καφετιές κηλίδες που τα επωάζει για ένα διάστημα 12 -13 ημερών. Στην ανατροφή των νεοσσών συμμετέχουν εξίσου και οι δυο γονείς. Στη φάση αυτή και επειδή οι νεοσσοί έχουν μεγάλη ανάγκη από ζωικές πρωτεΐνες χρειάζεται ενίσχυση της τροφής με ποικιλία ζωντανών εντόμων ή τροφή για εντομοφάγα πουλιά.

Οι νεοσσοί ανεξαρτητοποιούνται στις 3 - 5 εβδομάδες περίπου και έχουν ολοκληρώσει και την πτεροφυΐα τους εκτός από το λοφίο, το οποίο εμφανίζεται μετά την πάροδο 3-4 μηνών ενώ το κόκκινο χρώμα αποκτάται με την συμπλήρωση του δεύτερου χρόνου ζωής.

Το ζευγάρι μπορεί να χρησιμοποιήσει την ίδια φωλιά ή να κατασκευάσει μια καινούρια. Για τον λόγο αυτό πρέπει να υπάρχει πάντα διαθέσιμο το κατάλληλο υλικό για να προχωρήσει στη καινούρια γέννα.

Οι Red-crested cardinal λατρεύουν το μπάνιο ακόμα και όταν οι θερμοκρασίες είναι αρκετά χαμηλές.

Το προσδόκιμο ζωής τους ξεπερνάει τα 15 χρόνια το κόστος αγορά τους όμως είναι αρκετά υψηλό.

Βίντεο Καρδινάλιου με Κόκκινο Λοφίο


Διαβάστε επίσης: Βόρειος Καρδινάλιος (Northern Cardinal)

Ονοματολογία και Συστηματική Ταξινόμηση
  • Επιστημονική Ονομασία: Paroaria coronata
  • Ελληνική Ονομασία: Καρδινάλιος με Κόκκινο Λοφίο
  • Αγγλική Ονομασία: Red Crested Cardinal
  • Τάξη: Στρουθιόμορφα
  • Οικογένεια: Thraupidae
Συζητήσεις
Αναφορές
Συντάκτης
Georgina

Σχόλια

Δεν εχουν γίνει σχόλια.

Πληροφορίες

Συντάκτης
Georgina
Προβολές
6.938
Ενημέρρωση

Περισσοτερα Είδη - Ράτσες Εξωτικών Πτηνών

Περισσότερα από Georgina

Μοιραστείτε το άρθρο

Top Bottom