Πρόσφατα

Καρδερίνα (Carduelis carduelis)

Η καρδερίνα είναι από τα πιο γνωστά πουλιά της χώρας μας. Γνωρίστε την καλύτερα μέσα από ένα πλήρες άρθρο οδηγό για τις καρδερίνες και την εκτροφή τους.

Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια μέσω της ενημέρωσης και με τη συμβολή του PetBirds, υπάρχει ευαισθητοποίηση των μελών μας καταρχήν αλλά και πολλών ατόμων που ασχολούνται με την εκτροφή των πουλιών και έτσι έχει ξεκινήσει σιγά σιγά η προσπάθεια εκτροφής αυτού του πανέμορφου πουλιού.

Ελπίδα και ευχή όλων μας για το μέλλον ένα υπάρχουν στα κλουβιά μόνο πουλιά εκτροφής.

Είναι πιθανόν να την έχετε ακούσει επίσης με τα ονόματα γαρδέλι, τουρκοπούλα (από το κόκκινο χρώμα που έχει στο κεφάλι της και μοιάζει με τούρκικο φέσι), κοκκινοτσεμπερού, ζιγαδρέλι, στραγαλίνι, ενώ στην Κύπρο την λένε σγαρτίλι.

Η Καρδερίνα - European goldfinch, C. carduelis)

καρδερίνα_αρσενική.jpg

Photo Αρσενική Καρδερίνα, By Francis Franklin Lancashire, UK (Own work) CC BY-SA 4.0.

Οι καρδερίνες θεωρούνται πανέμορφες λόγω του υπέροχου συνδυασμού χρωμάτων του πτερώματός των. Γίνεται εύκολα αναγνωρίσιμη από την κατακόκκινη μάσκα που εκτείνεται στο μπροστινό τμήμα, στο πιγούνι και στο ήμισυ των μαγούλων μέχρι τα μάτια. Στο τελείωμα της μάσκας υπάρχουν μεγάλες λευκές κηλίδες (ενίοτε καφέ σε κάποια είδη) και στις δύο πλευρές του κεφαλιού αλλά και στην τραχεία.

Τα μάτια της είναι σκούρα καφέ.

Το ράμφος της είναι μακρύ και πολύ μυτερό στο χρώμα της σάρκας με μια μικρή μαύρη κηλίδα τον χειμώνα, ενώ με το έλευση της αναπαραγωγικής περιόδου ασπρίζει εντελώς όπως και τα πόδια που αποκτούν σάρκινο χρώμα.

Ο λαιμός της καλύπτεται από μία λευκή περιοχή στον αυχένα που διαχωρίζει το μαύρο του σβέρκου με το καφέ της πλάτης.

Η πλάτη της είναι σκούρα καφέ.

Σταυρός, Σβέρκος, Μουστάκια, Ώμοι, Πτερύγια είναι μαύρα. Φαρδιές έντονα κίτρινες ρίγες σε όλη την φτερούγα. Λευκά σημεία στις άκρες των φτερών πτήσης.

Το στήθος της είναι καφέ και στις δύο πλευρές με ένα λευκό μανιταροειδές σχήμα στο κέντρο του.

Τα πλευρά της είναι καφετίζοντα που ξεθωριάζουν προς την κοιλιά.

Η κοιλιά της είναι λευκή.

Οι γλουτοί της είναι υπόλευκοι.

Η ουρά της είναι μαύρη με λευκά σημεία στην άκρη του κάθε φτερού. Μεγάλη λευκή κηλίδα στο τελείωμα των εξωτερικών φτερών.

Πόδια και Δάκτυλα στο χρώμα της σάρκας.

Τα νύχια της είναι σκούρα.

Διμορφισμός: Στα θηλυκά άτομα τα καλυπτήρια (πλατάρι) των ώμων είναι καφεπράσινα και όχι μαύρα όπως στα αρσενικά.

Διάκριση φύλου

Τα δύο φύλα της καρδερίνας μοιάζουν αρκετά μεταξύ τους με μικρές αναγνωρίσιμες διαφορές. Το νεαρά καρδερινάκια έχουν γκριζοκάστανο κεφάλι με αχνές ρίγες χωρίς το κόκκινο και το ασπρόμαυρο των ενηλίκων.

Αναλυτικότερη περιγραφή που θα σας βοηθήσει να διακρίνετε το φύλο της καρδερίνας, θα βρείτε στο άρθρο μας διάκριση αρσενικής και θηλυκής καρδερίνας.

Είναι επιδημητικό πουλί και συναντάται σε όλη την Ευρώπη, τα παράλια της Βορείου Αφρικής, στην Τουρκία, στη Δυτική και Κεντρική Ασία, Σκανδιναβία, Σιβηρία Έχουν βρεθεί επίσης και άλλα είδη καρδερίνας στην Αμερική, στην Αυστραλία αλλά και την Νέα Ζηλανδία, με παραλλαγές στον χρωματισμό του πτερώματός.

Οι καρδερίνες συναντώνται ευρύτατα σε θαμνώδεις εκτάσεις, δάση με χαμηλά δέντρα, πάρκα, οπωρώνες, ελαιώνες, κήπους και ιδιαίτερα όπου υπάρχουν γαϊδουράγκαθα. Το φθινόπωρο και το χειμώνα σχηματίζει σμήνη 40 περίπου πουλιών, ενώ την Άνοιξη, μόλις οι αμυγδαλιές βγάλουν φύλλα, αρχίζουν να προετοιμάζονται για το ζευγάρωμα.

Φυσικοί της εχθροί, εκτός από τον άνθρωπο που με διάφορους τρόπους προσπαθεί να την αιχμαλωτίσει για να απολαύσει το κελάηδημά της, είναι τα διάφορα αρπακτικά πουλιά, όπως η κουκουβάγια, τα ποντίκια αλλά και τα φίδια.

Για τον αυτό λόγο, οι καρδερίνες προτιμούν να χτίζουν τη φωλιά τους σε ψηλά, μοναχικά δέντρα για να έχουν ευρύ οπτικό πεδίο και πάντα σε λεπτά εξωτερικά κλαδιά με πυκνή φυλλωσιά. Φτιάχνει την φωλιά της ανάμεσα σε διχάλες δέντρων με περισσή τέχνη χρησιμοποιώντας λεπτά κλαδάκια, φύλλα, ξερά λεπτά χόρτα και είναι η πιο γερή και περίτεχνη φωλιά από όλα τα πουλιά του είδους της.

Γεωγραφική Κατανομή

Η Ευρωπαϊκή Καρδερίνα είναι ιθαγενές πτηνό στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική και τη δυτική και κεντρική Ασία. Την βρίσκομαι πλέον σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο αφού από τον 19ο αιώνα άρχισε να εισάγεται και σε άλλες περιοχές όπως τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, την Κεντρική και Νότια Αμερική, τη Νότια Αφρική, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Διατροφή

Οι καρδερίνες Είναι κατά βάση σποροφάγα πουλιά. Παρόλα αυτά, σε περιόδους ο αυξάνονται οι διατροφικές τις ανάγκες για πρωτεΐνες, εντάσσουν ζωική πρωτεΐνη στη διατροφή τους, τρώγοντας καθημερινά μικρές ποσότητες εντόμων και σκουλικιών.

Επίσης, όταν το επιτρέπει η εποχή επιλέγει τρυφερά βλαστάρια, βότανα και φρούτα για να συμπληρώσει τη βάση για τη διατροφή, δηλαδή τους σπόρους.

Στο άρθρο μας για τη διατροφή των καρδερίνων μπορείτε να ενημερωθείτε αναλυτικά για το θέμα.

Αναπαραγωγή

Γεννάει δυο φορές, περίπου 4-6 λευκογάλαζα έως γαλαζοπράσινα αυγά την κάθε φορά, μια στο τέλος της άνοιξης και μια το καλοκαίρι, αφού πρώτα έχει μεγαλώσει τα μικρά της. Ποτέ δεν γεννάει στην ίδια φωλιά. Φτιάχνει πάντα καινούρια.

Κλωσάει για 14 μέρες τα αυγά και τους νεοσσούς τους φροντίζουν εξ' ίσου και οι δυο γονείς. αν και είναι δειλό πουλί, όταν κινδυνεύσουν τα μικρά της δεν τα εγκαταλείπει. Οι καρδερίνες είναι πουλιά που έχουν αγάπη και αλληλεγγύη μεταξύ τους, σπάνια φιλονικούν και πάντα αλληλοβοηθιούνται.

Αναλυτικές οδηγίες για την αναπαραγωγή των καρδερίνων σε συνθήκες εκτροφής

Οι άνθρωποι συνηθίζουν και ζευγαρώνουν τις καρδερίνες με καναρίνια και οι απόγονοί τους, τα καρδερινοκάναρα, αν είναι αρσενικά γίνονται θαυμάσιοι τραγουδιστές, ενώ τα θηλυκά γίνονται πολύ καλές παραμάνες. Επίσης ζευγαρώνουν με φλώρο, πύρρουλα, λούγαρο αλλά και καρμποντάκους, δίνοντας εξαιρετικής ομορφιάς απογόνους και με θεσπέσιο κελάηδημα.

Το προσδόκιμο ζωής των καρδερίνων στη φύση είναι 8 με 10 χρόνια. Είναι πουλιά πολύ ανθεκτικά στο κρύο αλλά πολύ ευαίσθητα σε ασθένειες και κυρίως αυτές που προσβάλουν το γαστρεντερικό τους σύστημα.

Ονοματολογία και Συστηματική Ταξινόμηση

Διωνυμική ονομασία: Carduelis carduelis
Ελληνική: Καρδερίνα ή Σπίζα η ακανθοφάγος ή Ακανθυλίδα η γνήσια. Άλλες, κατά τόπους ονομασίες της καρδερίνας.
Αγγλική: European goldfinch
Τάξη: Στρουθιόμορφα (Passeriformes)
Οικογένεια: Σπιζίδες (Fringillidae)
Γένος: Ακανθυλίς (Carduelis)
Είδος: C. carduelis

Υποείδη της Καρδερίνας

Τα υποείδη της καρδερίνας χωρίζονται σε δύο ομάδες, την Carduelis και την Caniceps. Στην πρώτη ομάδα εντάσσονται τα πουλιά που ζουν στα δυτικά ενώ στη δεύτερη ομάδα αυτά που ζουν στα ανατολικά της γεωγραφικής επικράτειας της Ευρασίας.

Επίσης, στην πρώτη ομάδα ο "σταυρός" στο κεφάλι των πουλιών είναι μαύρο χρώμα ενώ στη δεύτερη είναι γρι.

Ομάδα Carduelis

C. c. balcanica, Νοτιοανατολική Ευρώπη.
C. c. brevirostris, Κριμαία, βόρειος Καύκασος.
C. c. britannica, 1903) – British Isles
C. c. carduelis, Στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής Ευρώπης και τη Σκανδιναβία.
C. c. colchica, Κριμαία και βόρειος Καύκασος.
C. c. frigoris, Δυτική Σιβηρία.
C. c. niediecki, Νοτιοδυτική Ασία, βορειοανατολική Αφρική.
C. c. parva, Νησιά Μακαρονησίας στον Ατλαντικά (Κανάριοι, Μαδέρα), Ιβηρική, ΒΔ Αφρική.
C. c. tschusii, Κορσική, Σαρδηνία, Σικελία.
C. c. volgensis, Νότια Ουκρανία, νοτιοδυτική Ρωσία και βορειοδυτικό Καζακστάν.

Ομάδα Caniceps

C. c. caniceps, Νότια και Κεντρική Ασία.
C. c. paropanisi, Αφγανιστάν στα δυτικά Ιμαλάια και Tien Shan.
C. c. subulata, Νότιο-κεντρική Σιβηρία.
C. c. ultima, Νότιο Ιράν.

Στην Ελλάδα συναντάμε το υποείδος Carduelis carduelis balcanica (C. c. balcanica) ως ενδημικό στην χώρα.
Σχετικές Συζητήσεις
PBCP Authors
Αρχικός Συντάκτης
@Georgina
Συντάκτες Ανάπτυξης Έργου
@Stavros: 22 Ιουν 2016
@Deukalion: 9 Μαρ 2017
Αναφορές
Συντάκτης
PBCP
PetBirds Community Project
Δημιουργία Περιεχομένου από την Κοινότητα του PetBirds, που αφορά στην εκτροφή και τη φροντίδα των πτηνών. Περισσότερα: Τι είναι το PetBirds Community Project.
Άρθρα

Σχόλια

Σταύρο, να προσθέσεις στα ονόματα τα: Τουρκοπούλα, Γυφτοπούλα.
 
Σταύρο, να προσθέσεις στα ονόματα τα: Τουρκοπούλα, Γυφτοπούλα.
evans είπε:
Σταύρο, να προσθέσεις στα ονόματα τα: Τουρκοπούλα, Γυφτοπούλα.
Υπάρχουν εδώ Βαγγέλη Οι κατά τόπους ονομασίες των ιθαγενών πτηνών. Αν θέλεις, ανέφερε και την περιοχή σου.
 

Πληροφορίες

Συντάκτης
PBCP
Προβολές
45.766
Σχόλια
2
Ενημέρρωση

Περισσοτερα Είδη - Ράτσες Ιθαγενών Πτηνών

Περισσότερα από PBCP

Μοιραστείτε το άρθρο

Top Bottom