Καρβουνιάρης (Phoenicurus ochruros)

  • Συντάκτης Georgina
  • Publish date
  • Ενημερώθηκε
Ο Καρβουνιάρης είναι ένα μικρόσωμο πουλί της οικογένειας των τσιχλών, στενός συγγενής με τον κοκκινολαίμη, το αηδόνι, τον φοινίκουρο και άλλα στρουθιόμορφα πουλιά που διαθέτουν πολύ εξελιγμένο κελάηδημα.

Καρβουνιάρης, ένα μικρό και ζωηρό ωδικό πουλί

Η λατινική του ονομασία είναι Phoenicurus ochruros, ενώ η Ευρωπαική του ονομασία είναι Black Redstart. Στην πατρίδα μας τον γνωρίζουν ως Κοκκινούρη ή Κοκκινοκώλη. Το όνομά του προέρχεται από τον χρωματισμό του φτερώματος της ουράς του.

Περιγραφή Καρβουνιάρη

Ο καρβουνιάρης είναι ένα μικρό και ζωηρό, ενδημικό, ωδικό πουλί που το μέγεθός του κυμαίνεται από 13- 14,5 εκατοστά και συναντάται πολύ συχνά σε πολλές περιοχές της Ελλάδας ιδίως τους χειμερινούς μήνες. Επίσης συναντάται σε όλη την Μεσόγειο, αλλά και στην Βορειοδυτική Ευρώπη, καθώς επίσης και στην Τουρκία, τα παράλια της Βορείου Αφρικής και στη Μέση Ανατολή.

Καρβουνιάρης_Black Redstart.jpg


Ζει και αναπαράγεται όχι μόνο σε ορεινές πλαγιές, σε θαμνώδεις εκτάσεις, σε ελαιώνες και σε ακτές, αλλά συναντάται ευρύτατα και σε αστικές περιοχές, πόλεις, λιμάνια, αρχαιολογικούς χώρους, όπου και επιλέγει να φωλιάζει σε εσοχές ή τρύπες βράχων και κτιρίων.

Αν και ντροπαλό πουλί, ο καρβουνιάρης πετάει αδιάκοπα ή κινείται με νευρικότητα πεταρίζοντας χαρακτηριστικά την ουρά του, ενώ άλλες φορές στέκεται όρθιος πραγματοποιώντας σύντομες επισκέψεις στο έδαφος.

Το γκριζόμαυρο χρώμα που καλύπτει όλο το φτέρωμά του, έρχεται σε αντίθεση με την ξανθοκόκκινη ουρά του. Το υπογάστριο, τα άνω και κάτω καλυπτήρια ουράς διαθέτουν χαρακτηριστικό κανελοκόκκινο χρώμα με ποσοστά που ποικίλουν ανάλογα με την ηλικία του πουλιού. Διακρίνεται από το πολύ έντονο λευκό μπάλωμα στην φτερούγα.

Και τα δύο φύλλα έχουν σκοτεινόχρωμα πόδια και πολύ μυτερό ράμφος. Τα θηλυκά αλλά και τα ανήλικα του είδους έχουν γκριζοκάστανο χρωματισμό στο φτέρωμά τους χωρίς την λευκή ρίγα στην φτερούγα, με κοκκινοκανελί υπογάστριο και ουρά.

Θα δούμε τον καρβουνιάρη να επιλέγει ψηλά κλαριά δέντρων από όπου και ακούμε το δυνατό κελάηδημά του. Η αναπαραγωγική περίοδος αρχίζει τους ανοιξιάτικους μήνες, κατά την διάρκεια της οποίας γεννάει 2 φορές, από 4-6 αυγά κάθε φορά. Η θηλυκιά κλωσάει για 12-13 ημέρες τα αυγά και μετά την εκκόλαψη των νεοσσών και οι δυο γονείς φροντίζουν εξ ίσου για την ανάπτυξή τους. Οι νεοσσοί απογαλακτίζονται μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα 16-18 ημερών όπου και σύντομα εγκαταλείπουν τη φωλιά.

Βίντεο του Καρβουνιάρη


Πολύ συχνά θα τους δούμε να περιφέρονται στο έδαφος ψάχνοντας για αράχνες, σκουλήκια, έντομα που εκτός από τους σπόρους και τους καρπούς αποτελούν βασικό κομμάτι της διατροφής τους.

Ονομασία: Καρβουνιάρης
Αγγλική Ονομασία: Black Redstart
Λατινική Ονομασία: Phoenicurus ochruros
Τάξη: Στρουθιόμορφα
Οικογένεια: Μυγοθηρίδες

Foto by Tony Cox
Συντάκτης
Georgina
Georgina

Σχόλια

Smokie
Έχω την τύχη να τριγυρνά ένας στην απέναντι αυλή (είναι εγκαταλελειμμένο το σπίτι με πολλά δένδρα και αρκετούς σπόρους που ρίχνουμε από το μπαλκόνι μας) και να έρχεται που και πού και από το δικό μας μπαλκόνι.
 
M
Υπάρχουν καρβουνιάρηδες στην Αττική παιδιά; Γιατί βλέπω ένα τέτοιο μαύρο πουλάκι με μπεζ πλάτη - ουρά τελευταία και λέω μάλλον καρβουνιάρης θα είναι.
 
YannisK
maria p είπε:
Υπάρχουν καρβουνιάρηδες στην Αττική παιδιά; Γιατί βλέπω ένα τέτοιο μαύρο πουλάκι με μπεζ πλάτη - ουρά τελευταία και λέω μάλλον καρβουνιάρης θα είναι.
Γενικά είναι σπάνιοι στην Αττική αλλά φέτος με τον καιρό που κάνει (βροχές, κρύο...) έχουν κατέβει πολλά είδη από τα βόρεια της χώρας. Τα αρσενικά ξεχωρίζουν από την κοκκινωπή ουρά (εξ ου και Κοκκινούρης, Κοκκινοκώλης).
 
Τασος Αναπλιωτης
Μπορεί να ζήσει σε κλουβί;
 
M
Τασος Αναπλιωτης είπε:
Μπορεί να ζήσει σε κλουβί;
Σε καμία περίπτωση. Το καταλαβαίνεις απλώς και αν διαβάσεις το άρθρο με τα χαρακτηριστικά του πουλιού.
 

Πληροφορίες

Συντάκτης
Georgina
Προβολές
7.169
Σχόλια
5
Ενημέρρωση

Περισσοτερα Είδη - Ράτσες Ιθαγενών Πτηνών

Περισσότερα από Georgina

Μοιραστείτε το άρθρο

Top