Τα καναρίνια Stafford είναι μια νέα φυλή καναρινιών η οποία προέρχεται από την περιοχή του Staffordshire της Αγγλίας. Η πρώτη τους εμφάνιση έγινε στην Βρετανική έκθεση το 1987. Το Συμβούλιο της Μεγάλης Βρετανίας αποδέχθηκε την ράτσα Stafford ως μια νέα φυλή Καναρινιών, το 1990. Το καναρίνι Stafford, είναι η νεότερη ποικιλία καναρινιών μετά από την εμφάνιση του καναρινιού Fife, που αναπτύχθηκε στη δεκαετία του 1950!

Περιγραφή των καναρινιών Stafford

%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%BD%CE%B9%CE%B1_staffort_-jpg.35831
Το καναρίνι Stafford είναι ένα Καναρίνι Τύπου, εκτρέφεται περισσότερο για τα φυσικά χαρακτηριστικά του και το χρώμα του παρά το τραγούδι. Είναι μια νέα ποικιλία καναρινιών, που δημιουργήθηκε απο τη διασταύρωση μεταξύ του Gloster καναρινιού και των καναρινιών κόκκινου παράγοντα. Μπορούν να είναι είτε με λοφίο (Crested or Corona) είτε χωρίς λοφίο (Non-Crested or Consort).

Όντας αρκετά όμορφα πουλιά, είναι περιζήτητα μεταξύ των φίλων των καναρινιών. Μπορούν να είναι καθαρά, ποικιλόχρωμα ή κυρίαρχα (Clear, Variegated or Self).

Τύποι φτερώματος του καναρινιού Stafford
 • Μη παγωμένος – Non-Frosted
 • Παγωμένος – Frost
 • Διμορφικός (μωσαικου τυπου) – Mosaic.
Το Κόκκινο ή το ροζ χρώμα του θα πρέπει να είναι ένα λαμπερό κόκκινο ή ένα λαμπερό ροζ αντίστοιχα, ομοιόμορφα κατανεμημένο σε όλο το φτέρωμα. Το δε φτέρωμα θα πρέπει να είναι πλούσιο, τοποθετημένο κοντά στο σώμα του πουλιού.

Κριτήρια Κεφαλιού Stafford Καναρινιού

stafford-canaries-crested-and-non-crested-300x193-jpg.35833
Λοφιοφόρο – Crested or Corona
Το λοφίο πρέπει να έχει ακτινοειδές σχήμα ξεκινώντας από έναν μικρό κύκλο στο κέντρο της κορυφής του κεφαλιού και πρέπει να τελειώνει στην κορυφή του ματιού. Η κορώνα πρέπει να είναι πλούσια και ομοιόμορφα κατανεμημένη στο κεφάλι του πτηνού και να συνεχίζει σβήνοντας μέχρι τον λαιμό , χωρίς να υπάρχει εμφανής σημάδι τελειώματος (διακοπή) της κορώνας στο σβέρκο.

Μη Λοφιοφόρο – Non-Crested or Consort
Το κεφάλι του μη λοφιοφόρου Stafford καναρινιού θα πρέπει να έχει μια ευρεία πλατιά και στρογγυλοποιημένη εμφάνιση, από όποια γωνία και αν το βλέπουμε. Το μέτωπο θα πρέπει να έχει μια στρογγυλεμένα ανοδική πορεία ξεκινώντας από το ράμφος προς το κέντρο του κεφαλιού σαν να ανασηκώνεται πάνω από το ράμφος.

Η καμπυλότητα του κεφαλιού θα πρέπει να συνεχίζει να αυξάνεται προς το κέντρο του κρανίου, δίνοντας στο κεφάλι μια συμπαθητική ομοιόμορφα στρογγυλοποιημένη εμφάνιση. Πάνω από τα μάτια του καναρινιού Stafford, πρέπει να υπάρχουν βαριά και πλούσια φρύδια τα οποία να εμφανίζονται ως πτυχώσεις στο κεφάλι του πουλιού,
όπως ακριβώς και στα καναρίνια τύπου Gloster.

Μέσο μέγεθος: 12 – 13 εκατοστά
Διάρκεια ζωής: 8 – 12 χρόνια

Η αναπαραγωγή στα καναρίνια Stafford

Αναπαράγονται για τις διάφορες αποχρώσεις του κόκκινου όπως το έντονο κόκκινο, κόκκινο παγωμένο, mosaic, κανέλα (Cinnamon), και χάλκινα (Bronze). Ωστόσο, λόγω του Gloster υπόβαθρου, τα κίτρινα και τα λευκά χρώματα θα εμφανίζονται περιστασιακά. Πολύ σημαντικό ρόλο στα καναρίνια Stafford παίζει η ποιότητα του φτερώματος.

Επιλέγοντας ένα ζευγάρι καναρινιών Stafford, θα πρέπει να προσέξουμε να είναι όσο πιο κοντά στα πρότυπα τους, πουλιά με άψογη υγεία και φυσική κατάσταση.

Περιγραφή

Για την περιγραφή ενός Stafford Καναρινιού, χρησιμοποιούμε την ακόλουθη σειρά:
 • Περιγράφουμε το κεφάλι πρώτα: Είναι λοφιοφόρο ή μη λοφιοφόρο; Αν είναι λοφιοφόρο, είναι το λοφίο του καθαρό (μονόχρωμο), είναι στικτό (τόσο ανοιχτόχρωμα όσο και σκούρα φτερά) ή είναι σκουρόχρωμο;
 • Είναι παγωμένο ή μη παγωμένο; Αν είναι μη παγωμένο, τότε ιδανική περίπτωση είναι να μην εμφανίζεται στα λευκά φτερά. Αν παγωμένο, πόσο πολύ, ελαφρά, μεσαία, ή βαριά;
 • Είναι το πουλί καθαρό (clear), ανοιχτόχρωμο με κάποιο σκούρο σημάδι (Ticked) ή ποικιλόχρωμο(variegated);
 • Ποια είναι η βάση χρώματος: κόκκινο ή ροζ;Αν είναι μελανίνης, είναι καθαρό, γεμάτο, ή κατά τα 3/4 σκούρο;
 • Είναι μωσαϊκό; Αν ναι, Θηλυκό ή Αρσενικό
Παραδείγματα:
 • Σκοτεινό λοφιοφόρο, Μη παγωμένο, ποικιλόχρωμο Κόκκινο – Dark Crested, Non-frosted, Variegated Red
 • Grizzle λοφιοφορο, Φωτεινό παγωμένο, καθαρό Ροζ – Grizzle Crested, Light Frosted, Clear Rose
 • Λοφιοφορο, Φωτεινό παγωμένο, κόκκινο χάλκινο – Crested, Light Frosted, Red Bronze
 • Μη λοφιοφορο, ποικιλόχρωμο, Ροζέ Μωσαϊκό – Non-crested, Variegated, Rose Mosaic.
Χρωματικές μεταλλάξεις

Στους τύπους των μελανινικών μεταλλάξεων του καναρινιού Stafford συμπεριλαμβάνωνται τα:
Χάλκινο (Bronze), Καφέ (Brown), Αχατη (Agate), Ιζαμπέλ (Isabel), Παστέλ(Pastel), Ίνο (Ino), Οπάλ (OPAL), και Σατινέ (Satinette).

Μετάφραση: Εκάτη Μακριδακη (Serinia)
Πηγη: Stafford Canaries
Likes: George98