Κακαρίκι (Kakariki Parakeet)

 1. Αν ψάχνετε ένα εύκολο στην διαχείρισή του παπαγάλο ούτε πολύ μικρό ούτε ιδιαίτερα μεγάλο, αλλά εξαιρετικά παιχνιδιάρικο και ζωηρό, τότε προσανατολιστείτε στην αγορά ενός κακαρίκι.

  Kakariki-250x300.jpg
  Πρόκειται για ένα μικρομεσαίου μεγέθους πτηνό που το συνολικό του μέγεθος δεν ξεπερνά τα 27 εκατοστά και κατάγεται από την Νέα Ζηλανδία. Ενδημούν επίσης σε νησιά του Ειρηνικού Ωκεανού στο νότιο ημισφαίριο. Η επιστημονική του ονομασία είναι Cyanoranphus Novazelandiae.

  Οι παπαγάλοι Kakariki διακρίνονται 3 βασικά είδη: το γνωστότερο είναι αυτό με την ονομασία red-fronted parakeet, λόγω της κόκκινης κορώνας στον φτέρωμα του κεφαλιού του, ενώ υπάρχουν δύο άλλα είδη τα yellow crowned parakeet με την κίτρινη κορώνα και το Orange-fronted Parakeet με την πορτοκαλί κορώνα. Στην τοπική διάλεκτο της Νέας Ζηλανδίας το όνομα Κakariki σημαίνει μικρός παπαγάλος.

  Το βασικό χρώμα που κυριαρχεί στο φτέρωμά του Kakariki είναι το πράσινο, με χαρακτηριστική την κόκκινη κορώνα που στολίζει το κεφάλι του και περιβάλλει και κατά μήκος τα μάτια του. Ελαφριές κίτρινες πιτσιλιές στολίζουν το στήθος και την κοιλιά του, ενώ ανάμεσα στα πόδια του έχει κόκκινο φτέρωμα. Τα πρωτεύοντα φτερά πτήσης έχουν ένα βαθύ γαλάζιο χρώμα. Τα σκούρα γκριζόχρωμα πόδια του έρχονται σε αντίθεση με το πιο ανοιχτόχρωμο ράμφος του.

  Τα δύο φύλα του Kakariki είναι παρόμοια και δεν διαφέρουν ουσιαστικά παρά μόνο ελαφρά ως προς το μέγεθος του κεφαλιού και του ράμφους. Σίγουρα αν δούμε ένα μόνο πουλί δεν θα μπορούμε να διακρίνουμε το φύλο του, αλλά αν δούμε δυο διαφορετικού γένους πουλιά μαζί, ο διαχωρισμός είναι σαφώς ευκολότερος.

  Στο είδος αυτό διακρίνουμε λίγες μεταλλάξεις όπως τα cynnamon, τα lutino, τα κίτρινα, η μετάλλαξη με τα στίγματα κτλ.

  Οι παπαγάλοι Kakariki είναι ιδιαίτερα ζωηροί και προτιμούν το σκαρφάλωμα όχι μόνο με το ράμφος αλλά και με τα πόδια μέσα στο κλουβί αλλά και οπουδήποτε αλλού βρεθούνε.

  Ακροβατούν, κρέμονται ανάποδα σαν νυχτερίδες και αρέσκονται να παίζουν σχεδόν όλη την ώρα εκτός από την ώρα της ανάπαυσης. Δεν είναι από τα πουλιά που θα κάτσουν ήρεμα στον ώμο του ιδιοκτήτη τους, ούτε επιζητούν την ανθρώπινη αγκαλιά. Αντίθετα είναι πολύ δραστήρια και παιχνιδιάρικα με έντονη την εξερευνητική διάθεση. Οτιδήποτε καινούριο εντός αλλά και εκτός κλουβιού θα προκαλέσει την περιέργειά τους και την τάση τους να ανακαλύπτουν νέα πράγματα.

  Ακόμα και το άνοιγμα ενός ντουλαπιού θα τα κάνει να στρέψουν το βλέμμα τους και αν τους δοθεί η ευκαιρία, θα «πεταχτούν» μέχρι εκεί να ανακαλύψουν περί τίνος πρόκειται.

  Το αγαπημένο τους παιχνίδι είναι το κρυφτό! Τρυπώνουν οπουδήποτε! Ιδιοκτήτες αναφέρουν ότι τους αρέσει να κρύβονται σε ανοιχτά συρτάρια, ντουλάπια, φουρνάκια μικροκυμάτων, σε κουτιά ή ακόμα και σε κάδους απορριμμάτων, ενώ δεν διστάζουν να «τσιμπήσουν» οτιδήποτε φαγώσιμο από το τραπέζι του ιδιοκτήτη τους. Επίσης τους αρέσει να ροκανίζουν με το ράμφος τους ακόμα και τα φυτά του σπιτιού γι’ αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην επιλογή των φυτών μας όταν έχουμε φτερωτά κατοικίδια καθώς συγκεκριμένα φυτά είναι βλαβερά για τους φτερωτούς μας φίλους.

  Φυσικά το πέταγμα είναι μέσα στις προτεραιότητές τους και το απολαμβάνουν ιδιαίτερα. Πετούν με όλους τους πιθανούς τρόπους και προς όλε στις κατευθύνσεις εκτελώντας απίθανα ακροβατικά. Για τον λόγο αυτό πρέπει να λαμβάνουμε μέτρα προστασίας και ασφάλειας όταν κυκλοφορούν εντός του σπιτιού.

  Προσοχή σε αναμμένα τζάκια, κατσαρόλες που βράζουν, ανοιχτά καπάκια τουαλέτας, ανεμιστήρες οροφής και οτιδήποτε μπορεί να τα βλάψει. Αν έχουμε πολύτιμα έγγραφα και χαρτικά είδη εκτεθειμένα, σίγουρα αν δεν προσέξουμε θα μετατραπούν σε κομφετί για χαρτοπόλεμο. Συνήθως έχουν ανάγκη για τουλάχιστον μιας ώρας πέταγμα σε ημερήσια βάση. Ωστόσο και το περπάτημα αλλά και τα χοροπηδητά βηματάκια είναι χαρακτηριστικά του είδους τους και προκαλούν με τον τρόπο τους μια ευχάριστη διάθεση στον ιδιοκτήτη τους.

  Κλουβί και χώρος διαμονής του παπαγάλου Kakariki

  Όσον αφορά την επιλογή του κλουβιού τους θα πρέπει να έχουμε την δυνατότητα να του προσφέρουμε ένα ευρύχωρο κλουβί μεγάλων διαστάσεων, το οποίο θα φροντίζουμε να διατηρούμε καθαρό αλλά και γεμάτο παιχνίδια για να εκτονώνουν την ενέργεια που κρύβουν μέσα τους. Οι πατήθρες τους θα πρέπει να μοιάζουν με αυτές που θα έβρισκαν στην φύση, δηλαδή κατά προτίμηση κλαδιά από δέντρα.

  Το κλουβί θα πρέπει να είναι σε ένα φωτεινό αλλά παράλληλα και ήσυχο χώρο του σπιτιού, καθώς η 12ωρη ανάπαυση για ύπνο και χαλάρωση είναι απαραίτητη. Φυσικά τα κατάλληλα παιχνίδια εντός του κλουβιού είναι απαραίτητα για την πολύπλευρη νοητική τους ανάπτυξη καθώς θεωρούνται ευφυή πουλιά. Τα αρσενικά του είδους είναι ικανά να αναπτύξουν ένα ικανοποιητικό επίπεδο ομιλίας. Το κελάηδημά τους θεωρείται μελωδικό, είναι συνεχόμενο ενώ δεν είναι καθόλου ενοχλητικό σε αντίθεση με άλλα είδη.

  Μια πολύ αγαπημένη τους ενασχόληση είναι το μπάνιο! Λατρεύουν το νερό και δεν διστάζουν να τσαλαβουτήσουν σαν παπάκια στο νερό σε καθημερινή βάση οποτεδήποτε τους δοθεί η ευκαιρία. Είναι καλύτερα να τους προσφέρουμε την μπανιέρα κατά τις απογευματινές ώρες για να προλάβουν να στεγνώσουν καλά τα φτερά τους πριν την βραδινή ανάπαυση.

  Καθώς η διάρκεια ζωής τους κυμαίνεται γύρω στα 12 χρόνια, αν σκεφτόμαστε να συμβιώσουμε με αυτά τα πουλιά είναι σκόπιμο να σεβαστούμε τις ανάγκες τους και να τους προσφέρουμε το καλύτερο δυνατόν περιβάλλον. Γενικά είναι πολύ ανθεκτικά στις ασθένειες και θεωρούνται εύρωστα πουλιά.

  Διατροφή του Kakariki

  Απαραίτητη προϋπόθεση όμως για να διατηρηθεί η καλή τους υγεία είναι η παροχή σωστής διατροφής. Επειδή είναι αεικίνητα πουλιά, έχουν ανάγκη να καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα τροφής. Το να τους προσφέρουμε μεγάλη ποικιλία σε φρούτα, λαχανικά, ακόμα και σε τροφή για εντομοφάγα πουλιά θα τα βοηθήσει να διατηρήσουν ένα λαμπερό και υγιές φτέρωμα αλλά και να μην ασθενήσουν από ηπατικές διαταραχές. Το διαιτολόγιό τους μπορεί να περιλαμβάνει βασικά ένα μείγμα σπόρων για μικρά παπαγαλάκια πλούσιο όμως σε ηλιόσπορο, αλλά και καρότα, καλαμπόκια, κολοκυθάκια, λάχανο, αγγούρι, πιπεριές, σαλάτες όλων των ειδών, αχλάδια, μήλα, πορτοκάλια, σταφύλια αλλά και ψωμί ολικής αλέσεως, ρύζι, ζυμαρικά και ξηρούς καρπούς. Να μην παραλείψουμε να τους παρέχουμε συμπλήρωμα ασβεστίου και κάποιο σκεύασμα βιταμίνης D.

  Αναπαραγωγή του Kakariki

  Οι παπαγάλοι Kakariki αναπαράγονται την Άνοιξη. Είναι ώριμοι σεξουαλικά από την ηλικία των 10 μηνών και άνω. Συνήθως το αρσενικό εκτελεί έναν εντυπωσιακό χορό που συνοδεύεται από ένα μελωδικό τραγούδι για να σαγηνεύσει το θηλυκό και στην συνέχεια να ζευγαρώσουν. Η αναπαραγωγή στην αιχμαλωσία στο συγκεκριμένο είδος είναι μια σχετικά εύκολη υπόθεση. Σε μια τετράγωνη ξύλινη φωλιά με διαστάσεις περίπου 30Χ30Χ30 και άνοιγμα οπής γύρω στα 6 εκατοστά που στο κάτω μέρος έχει επιστρωθεί με ροκανίδια ή κομμάτια από φλοιό δέντρου, η θηλυκιά εναποθέτει από 4-8 αυγά ,τα οποία και επωάζει για ένα διάστημα από 23-25 ήμερες. Μεταξύ της γέννησης του κάθε αυγού μεσολαβούν από 24-48 ώρες.

  Ο αρσενικός αναλαμβάνει το τάϊσμα της θηλυκιά την περίοδο της ωοτοκίας αλλά και των νεοσσών αργότερα. Οι νεοσσοί απογαλακτίζονται πλήρως μετά την παρέλευση 6 εβδομάδων.

  Τολμήστε να αποκτήσετε ένα τέτοια αξιαγάπητο είδος και δεν θα το μετανιώσετε ούτε στιγμή!

  Ετικέτες Αρθρου

  Ετικέτες:

  Σχετικά με τον Συντάκτη

  Georgina

Σχόλια

Για να σχολιάσετε το Άρθρο πρέπει να είστε μέλος μας. Η εγγραφή διαρκεί λιγότερο από 1', είναι δωρεάν και μπορείτε να την κάνετε εδώ!
Φόρτωση...