Καθαρισμός φτερώματος καναρινιών

Το καθαρό πτέρωμα προσφέρει την απαραίτητη θερμομόνωση στα καναρίνια μιας και "παγιδεύει" τον αέρα ανάμεσά του, ρυθμίζοντας έτσι τη θερμοκρασία του σώματος, άσχετα αν στο περιβάλλον που βρίσκεται υπάρχει ζέστη ή κρύο.

Πως θα καθαρίσετε το φτέρωμα των καναρινιών σας

καθαρό_φτερώματος_καναρινιού_.jpg
Τα καναρίνια αλλά και τα υπόλοιπα πουλιά, αναγνωρίζουν από ένστικτο αυτή την ιδιότητα του φτερώματος και αφιερώνουν ατελείωτες ώρες στον καλλωπισμό και την περιποίησή του. Το τακτικό μπάνιο στα πουλιά εκτροφής - καναρίνια, ακόμη και το χειμώνα, είναι άκρως απαραίτητο για να διατηρηθεί ή καλύτερα για να βοηθηθεί αυτή η προσπάθεια.

Η καλή κατάσταση του φτερώματος ενός πτηνού, φανερώνει την καλή υγεία του

Τι γίνεται όμως στις περιπτώσεις που το φτέρωμα του καναρινιού είναι υπερβολικά λερωμένο;

Αν το φτέρωμα του πτηνού ήταν στη σωστή κατάσταση, με την αδιαβροχοποίησή από το υγρό του ουροπήγιου αδένα, δεν θα υπήρχε καμία πιθανότητα να "κολλήσουν" πάνω του βρομιές, λίπη και κουτσουλιές. Τουλάχιστον όχι με τη συχνότητα που θα τα χαρακτήριζε ως μονίμως βρόμικα πουλιά. Θα είχαμε μπροστά μας ένα τέλειο φτέρωμα καναρινιού!

Αυτήν την περίοδο, σε πολλούς έχει εμφανιστεί ο ιός της ευλογιάς και για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της (σπυριά), χρησιμοποιούμε διάφορες αλοιφές. Με αυτές όμως συχνά το πτέρωμα των πουλιών "λαδώνει", κάτι ιδιαίτερα ενοχλητικό για τα ίδια και χαλάει την γενικότερη εμφάνιση του πουλιού.
Υπάρχουν περιπτώσεις, είτε μετά από την αποθεραπεία των καναρινιών είτε κατά τη διάρκεια της αγωγής, να παρουσιάζονται παρόμοιες καταστάσεις με αυτήν που περιγράφεται. Σε κάποιες από αυτές, τα πουλιά ακολουθούν το ένστικτό τους και κάνουν "μπάνιο" για να βελτιώσουν τόσο την εικόνα τους όσο και την υγεία τους.

Τι κάνουμε όμως όταν τα καναρίνια αρνούνται "σθεναρά" να καλλωπίσουν το φτέρωμα και συνεπώς να βελτιώσουν τις "συνθήκες" και την υγεία τους;

καθαρισμός_φτερώματος_καναρινιού_.jpg
Στη φύση αυτό το πουλί δεν θα είχε καμία απολύτως τύχη. Σεβόμενος πολλά από τα παραπάνω, ο εκτροφέας οφείλει να αναγνωρίζει και να επεμβαίνει μόνο στις περιπτώσεις που η αμέλεια περιποίησης του φτερώματος θέτει σε κίνδυνο την υγεία και συνεπώς τη ζωή του πουλιού.

Ένα καναρίνι για παράδειγμα, που από ένστικτο απλά βρέχεται στο μπάνιο που του βάζουμε αλλά παραμένει ακίνητο για να στεγνώσει στο κατώτερο σημείο του κλωβού χωρίς να περιποιηθεί το φτέρωμά του, είναι βέβαιο πως δεν θα αποκτήσει ποτέ το σωστό φτέρωμα. Το ίδιο και κάποιο καναρίνι που στέκεται "λαδωμένο" με κολλημένα τα φτερά ή κάποιο άλλο γεμάτο από τις κουτσουλιές των συγκατοίκων του.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, πρέπει αναγκαστικά κάποια στιγμή να επέμβουμε.

Ποιοι τρόποι υπάρχουν για να επαναφέρουμε το πτέρωμα σε καλή κατάσταση, όταν με το καλό τελειώσουμε με τις αλοιφές;
Για να μπορέσουμε να επαναφέρουμε το φτέρωμα στη σωστή κατάσταση, ο εκτροφέας -πάντα προσεκτικά και ανάλογα με την περίσταση- πρέπει να ετοιμάσει με χλιαρό νερό (γύρω στους 36-38C) τρία ίσως και περισσότερα διαδοχικά μπάνια, στα οποία πλένει και στη συνέχεια στεγνώνει το καναρίνι.

πλύσιμο_φτερώματος_καναρινιού.jpg
Στο πρώτο μπάνιο πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ένα πολύ καλής ποιότητας σαμπουάν. Προσωπικά, χρησιμοποιώ ένα βρεφικό.
Με τη βοήθεια μια μαλακής οδοντόβουρτσας τρίβουμε καλά το φτέρωμα με κινήσεις από το κεφάλι προς την ουρά. Μεγάλη προσοχή στα λοφιοφόρα καναρίνια που δεν θα πρέπει να πλένουμε το λοφίο (σκουφί) γιατί επανέρχεται στη σωστή κατάσταση σχετικά δύσκολα.

Αν εξαιρεθεί ο αρχικός αιφνιδιασμός και οι αρχικές προσπάθειες διαφυγής, το καναρίνι συνήθως απολαμβάνει την όλη διαδικασία, αιφνιδιάζοντάς παράλληλα και εμάς ευχάριστα!

Στη συνέχεια θα περάσει στο δεύτερο και πολύ μεγαλύτερο μπάνιο για να ξεπλυθούν οι σαπουνάδες. Το νερό στο δεύτερο μπάνιο αλλάζει συχνά, περίπου κάθε πέντε πουλιά, ώστε να ξεπλυθούν όλα σωστά.

Ακολουθεί το τρίτο δοχείο που εκτός από το χλιαρό νερό, περιέχει και τα απαραίτητα άλατα μπάνιου. Ίσως ακούγεται υπερβολικό αλλά πιστεύω ότι προσφέρουν άπιαστη γυαλάδα, όγκο και ομορφιά στο φτέρωμα και συνεπώς στο ίδιο το πουλί, γι' αυτό θεωρώ πως είναι απόλυτα απαραίτητα.

Στέγνωμα των πουλιών

σκούπισμα_φτερώματος_καναρινιού.jpg
Ένα κομμάτι μαλακό χαρτί κουζίνας θα απορροφήσει αρχικά τις μεγάλες ποσότητες νερού, ενώ ένα δεύτερο θα δημιουργήσει το "τύλιγμα" στο πουλί για μερικά λεπτά, που θα μας επιτρέψει χρονικά να πλύνουμε και τα υπόλοιπα καναρίνια και να ετοιμαστούμε για το στέγνωμα με θερμό αέρα.

Στέγνωμα των πουλιών με θερμό αέρα

Στο στέγνωμα με θερμό αέρα απαιτείται περισσότερη προσοχή. Χρειάζεται ένα μικρό κλουβί και ένα πιστόλι θερμού αέρα (πιστολάκι για τα μαλλιά). Μεγάλη προσοχή στη ροή του ζεστού αέρα που θα πρέπει να γίνεται από απόσταση μισού μέτρου, ίσως και περισσότερο ώστε να μην "καεί" το καναρίνι. Μετά τα πρώτα δευτερόλεπτα θα δούμε πως από μόνο του συνεχίζει την περιποίηση του φτερώματος μέχρι το τελικό στέγνωμα.

Σε λίγα λεπτά της ώρας είναι έτοιμο, πανέμορφο και κυρίως πεντακάθαρο.

Θα δανειστώ μια φωτογραφία από το internet για να δούμε κυρίως το μέγεθος του εγχειρήματος όταν οι εκτροφείς ετοιμάζουν τα πουλιά για τις διάφορες εκθέσεις και διαγωνισμούς.

ομαδικό_σκούπισμα_φτερώματος_καναρινιών.jpg
Συντάκτης
misalouris
Ο misalouris είναι εκτροφέας καναρινιών χρώματος και τύπου και μέλος του PetBirds από τις 21 Οκτ 2011. Είναι επίσης Συντονιστής συζητήσεων στα Forum των Καναρινιών του PetBirds..
Άρθρα misalouris | Facebook | Twitter | Website

Σχόλια

Βρε Γιάννη μου πουλάκια είναι όχι σκυλάκια! Πολύ στρεσογόνα θεωρώ την όλη διαδικασία! Χωρίς παρεξήγηση έτσι...
 
Βρε Γιάννη μου πουλάκια είναι όχι σκυλάκια! Πολύ στρεσογόνα θεωρώ την όλη διαδικασία! Χωρίς παρεξήγηση έτσι...
Σίγουρα, αλλά δεν είναι κανόνας. Ποια η δική σου πρόταση σε τέτοιες περιπτώσεις; Δηλαδή τι κάνουμε όταν ένα πουλί έχει χάσει την προστασία που του παρέχει το καθαρό φτέρωμα;

Υπάρχει και σχετικό άρθρο από τον κο Θανάση Υφαντή, μεταφρασμένο από δημοσιευμένο άρθρο στο Πολωνικό περιοδικό WOLIERA με αρ. 10/2006 σε μετάφραση Εύα Στέτς Βυθούλκα.

alicedros είπε:
Βρε Γιάννη μου πουλάκια είναι όχι σκυλάκια!
Και ως δεύτερη παρατήρηση, ποιος μας δίνει δικαίωμα alicedros να αποφασίζουμε και να κρίνουμε το ποιο ζώο μπορεί ή όχι να πλυθεί με τους παραπάνω όρους;

Γιατί τα σκυλιά μπορούν και τα καναρίνια (για θέματα υγείας) όχι;
 
Βρε Γιάννη μου πουλάκια είναι όχι σκυλάκια! Πολύ στρεσογόνα θεωρώ την όλη διαδικασία! Χωρίς παρεξήγηση έτσι...
misalouris είπε:
Ποια η δική σου πρόταση σε τέτοιες περιπτώσεις
Κάλως ή κακώς έχουν περάσει αρκετούτσικα κανάρινακια απ τα χέρια μου. Φυσικά δεν έχω την δική σου εμπειρία αλλά πλέον δεν με λέω και πρωτάρα.

Έχω και πουλάκια που περιποιούνται το φτέρωμα τους και άλλα που γίνονται παπάκια και μετά περιμένουν να στεγνώσουν στο πιο ψηλό σημείο σαν αγαλματάκια. Με βάση το άρθρο σου, αυτά τα καναρίνια δεν έχουν "το σωστό φτέρωμα". Κι όμως όλο το χειμώνα ακόμα και με χιόνια και το καλοκαίρι με τον καύσωνα μια χαρά τα έχουν καταφέρει!

Άρα γιατί αυτά τα καναρίνια δεν έχουν "το σωστό φτέρωμα"; Αν είναι για την εμφάνιση από το να τα χάσω απ όλη αυτή τη διαδικασία, καλύτερα να μην είναι τόσο τελεία. Άγω σε διαγωνισμούς δεν κατεβάζω, τα θέλω άπλα ευτυχισμένα!

Ποια είναι η πρόταση μου; Μπανάκι, μηλόξυδο, αποφυγή ρευμάτων αέρος (διαφωνω απόλυτα και με τον ζεστό αέρα που αναφέρεται στο αρθρο) και καθαριότητα με καλή διατροφή! Αυτά! Γιατί όπως λέω πάντα ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ!

misalouris είπε:
Και ως δεύτερη παρατήρηση... Ποιος μας δίνει δικαίωμα alicedros
Τα ίδια τα ζώα misalouris... Τα καναρίνια είναι 30 γραμμάρια, στρεσάρονται πολύ εύκολα, δεν είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένα με τον άνθρωπο και όσο και να ναι με μια τέτοια διαδικασία θα φοβηθούν και θα στρεσαριστούν. Και είναι τόσο ευαίσθητα που μια τέτοια διαδικασία με τόσο στρες μπορεί να τους εκδηλώσει κάποια ασθένεια!

Από την άκρως αντίθετη πλευρά, τα σκυλιά ζυγίζουν κιλά, δεν έχουν τόσο ευαίσθητο οργανισμό, δεν στρεσάρονται τόσο, μπορούν να εκπαιδευτούν και μέχρι να απολαμβάνουν και το μπάνιο, δε φοβούνται τους ανθρώπους και είναι απόλυτα εξημερωμένοι σύντροφοι μας που έχουν την νοημοσύνη ενός 2χρόνου παιδιού. Άσε που τα σκυλάκια δύσκολο θα μπουν σε μπανιέρα να κάνουν μόνα τους μπάνιο όπως τα πτηνά!

Με άλλα λόγια, καμιά σχέση τα δυο αυτά ζωάκια! Είναι 2 εντελώς διαφορετικοί οργανισμοί από όλες τις απόψεις! Στο σκυλάκι θα μιλήσεις θα του πεις μια εντολή θα καταλάβει.... Τα καναρίνια μου όσο και να τα λατρεύω, ξέρω πως τη σχέση που έχουμε με τα σκυλιά δεν μπορούμε να την έχουμε είτε το θέλουμε είτε όχι.
 
Βρε Γιάννη μου πουλάκια είναι όχι σκυλάκια! Πολύ στρεσογόνα θεωρώ την όλη διαδικασία! Χωρίς παρεξήγηση έτσι...
misalouris είπε:
Δηλαδή τι κάνουμε όταν ένα πουλί έχει χάσει την προστασία που του παρέχει το καθαρό φτέρωμα
Συγνώμη που παρεμβαίνω, αλλά εδώ πιστεύω πως κρύβεται όλη η ουσία...

Πιστεύω πως αναγκάζεται κάποιος από εμάς να καθαρίσει με αυτό τον τρόπο το καναρίνι του. Όταν πχ λερωθεί με επιθόλ-βαζελίνη θα είναι υποχρεωμένος να το υποβάλει σε όλη αυτή τη διαδικασία.
 
Βρε Γιάννη μου πουλάκια είναι όχι σκυλάκια! Πολύ στρεσογόνα θεωρώ την όλη διαδικασία! Χωρίς παρεξήγηση έτσι...
Sissy είπε:
Όταν πχ λερωθεί με επιθόλ-βαζελίνη θα είναι υποχρεωμένος να το υποβάλει σε όλη αυτή τη διαδικασία...
Μόνο αν έχει λερωθεί τόσο πολύ που με το μπάνιο μόνος του δε φεύγει. Αλλά και πάλι, η όλη διαδικασία με την οδοντόβουρτσα, το σαπούνι, το τύλιγμα με το χαρτί κουζίνας και ο ζεστός αέρας μετά μου κάθεται πολύ άσχημα! Ούτε βασανιστήρια! (προσωπική μου άποψη πάντα).

Ένας πολύ απλός τρόπος είναι να το πάρεις απλά στα χέρια και να το πλύνεις μαλακά και με ήρεμες κινήσεις με νεράκι. Και πάλι πολύ θα στρεσαριστεί με όλο αυτό!
 
Βρε Γιάννη μου πουλάκια είναι όχι σκυλάκια! Πολύ στρεσογόνα θεωρώ την όλη διαδικασία! Χωρίς παρεξήγηση έτσι...
alicedros είπε:
Μόνο αν έχει λερωθεί τόσο πολύ που με το μπάνιο μόνος του δε φεύγει...
Δυστυχώς η βαζελίνη δεν φεύγει με το νερό. Ο κτηνίατρος μου υπήρξε πολύ αυστηρός μαζί μου κάποτε, που κατά λάθος λέρωσα με επιθόλ το καναρίνι μου, ακριβώς γιατί μόνο του με σκέτο νερό δεν μπορούσε να καθαριστεί και έχασε την προστασία της μόνωσης που του προσέφεραν τα καθαρά φτερά του.

Όταν η παραπάνω διαδικασία γίνει από τον ιδιοκτήτη ήρεμα με σεβασμό-φροντίδα και αγάπη, το αποτέλεσμα θα δικαιώσει την όποια ταλαιπωρία του πουλιού. :)
 

Πληροφορίες

Συντάκτης
misalouris
Προβολές
4.298
Σχόλια
6
Ενημέρρωση

Περισσοτερα Φροντίδα Πτηνών

Περισσότερα από misalouris

Μοιραστείτε το άρθρο