Κίτρινη Κονούρα - Sun Conure (Aratinga solstitialis)

  • Συντάκτης PBCP
  • Publish date
  • Ενημερώθηκε
Η Κίτρινη Κονούρα ή Sun Conure, όπως είναι περισσότερο γνωστή με την αγγλική της ονομασία, είναι ένα εντυπωσιακό και παιχνιδιάρικο είδος παπαγάλου. Ζει στα δάση της Ν. Αμερικής και είναι δημοφιλές κατοικίδιο πτηνό.

Περιγραφή της Sun Conure


%CE%BA%CE%AF%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BD%CE%B7_%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CF%8D%CF%81%CE%B1_-jpg.47563


Οι Sun Conure είναι ένα εντυπωσιακό και παιχνιδιάρικο είδος παπαγάλων. Το μέγεθός τους αγγίζει περίπου τα 30cm.

Διάκριση Φύλου


Η διαφορά στο αρσενικό και στο θηλυκό είναι στο μήκος φτερούγας και ουράς. Το μήκος φτερούγας στα αρσενικά φτάνει τα 14-16cm ενώ στα θηλυκά το μήκος φτερούγας φτάνει τα 15-16cm. Το μήκος ουράς στα αρσενικά κυμαίνεται στα 13-14cm ενώ στα θηλυκά στα 12-14cm.

Συμπεριφορά


Ως κατοικίδιο η Sun Conure είναι ένα στοργικό και χαδιάρικο είδος παπαγάλου που λατρεύει την ανθρώπινη παρέα. Αν δεν έχετε τον απαιτούμενο χρόνο να της αφιερώσετε τότε ίσως θα έπρεπε να σκεφτείτε κάποιο άλλο είδος παπαγάλου.

Αν δεν τους δώσετε την προσοχή που χρειάζονται τείνουν να φωνάζουν περισσότερο, να γίνονται νευρικές και να έχουν καταστροφικές τάσεις. Από την άλλη αν τους δώσετε πολύ αγάπη και εκπαίδευση γίνονται καταπληκτικά κατοικίδια που κάθε μέρα θα σας εκπλήσσουν με τα καμώματα τους, τα παιχνίδια τους, την γλυκιά τους προσωπικότητα και την εξυπνάδα τους.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι μπορεί να δαγκώνει και να γίνει επιθετική κατά τη διάρκεια της εφηβείας της, γι αυτό πρέπει να έχετε πολύ κατανόηση και υπομονή εκείνη την περίοδο. Αν δεν έχουν κοινωνικοποιηθεί σωστά μέχρι εκείνη την περίοδο, τότε μπορεί η κακιά συνήθεια του δαγκώματος να τους γίνει εδραιωθεί για να περνάει το δικό τους.

Το αρνητικό τους είναι η τρομερά δυνατή φωνή τους και αυτό είναι κάτι που πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη σας πριν την αγορά του συγκεκριμένου παπαγάλου. Είναι ίσως το πιο φωνακλάδικο είδος αυτής της οικογένειας.

Δεν φημίζονται για την ομιλία τους, είναι όμως πολύ καλές στο να μιμούνται ήχους και να μαθαίνουν κόλπα.

Είναι αρκετά δραστήρια πουλιά γι αυτό θα πρέπει να έχουν ένα αρκετά ευρύχωρο κλουβί με πολλά παιχνίδια. Επίσης λατρεύουν να σκαρφαλώνουν και να κρέμονται ανάποδα.

Διατροφή


Στη φύση τρέφονται κυρίως με διάφορους σπόρους, χορταρικά, φρούτα και έντομα.

Απαραίτητα πρέπει να τους δίνουμε λαχανικά και φρούτα όπως μαρούλι, φρέσκο αρακά, ακτινίδιο, κεράσια, φράουλες κα. αλλά πάντα πλυμένα πολύ καλά!

Αναπαραγωγή


Η ηλικία αναπαραγωγής ξεκινάει από την ηλικία των 2-3 χρόνων και κάνουν γύρω στα 2-4 αυγά. Η εποχή ζευγαρώματος ξεκινάει από Δεκέμβριο και τελειώνει τον Μάρτιο.

Προσδόκιμο Ζωής


Οι Sun Conure ζουν γύρω στα 15-20 χρόνια αλλά με την παροχή της κατάλληλης φροντίδας μπορούμε να τα κρατήσουμε στη ζωή παραπάνω από 20 χρόνια. Το σίγουρο είναι ότι με μια Sun Conure για παρέα δεν θα βαρεθείς ποτέ.

Ονοματολογία και Συστηματική Ταξινόμηση


Διωνυμική Ονομασία: Aratinga solstitialis
Ελληνική: Κίτρινη Κονούρα
Αγγλική: Sun parakeet ή Sun conure
Τάξη: Ψιττακόμορφα
Οικογένεια: Ψιττακίδες
Γένος: Αραντίγκα
Είδος: A. solstitialis

Σχετικά Θέματα
Οδηγός φροντίδας παπαγάλων
Άλμπουμ Κονούρων

Χρειάζεστε Βοήθεια;
Εάν χρειάζεστε βοήθεια από τα μέλη μας σε θέμα που αφορά στις Κίτρινες Κονούρες, γράψτε το μήνυμά σας στα Forums των Παπαγάλων.

#sun-conure-ams404
PBCP Authors
Αρχικός Συντάκτης
@ShadyLady
Συντάκτες Ανάπτυξης Έργου
@ilie mp
Copyright
© PetBirds Community Project
Αναφορές
Συντάκτης
PBCP
PBCP
PetBirds Community Project
Δημιουργία Περιεχομένου από την Κοινότητα του PetBirds, που αφορά στην εκτροφή και τη φροντίδα των πτηνών. Περισσότερα: Τι είναι το PetBirds Community Project.
Άρθρα

Σχόλια

lazaros
Αναστασία θα ήθελα να συμπληρώσω κάτι στην αναγνώριση φύλου. Είναι πολλή δύσκολο έως αδύνατο να αναγνωρίσεις το φύλο από το μήκος της ουράς (αρσ.13-14 θυλ.12-14) και των φτερών (αρσ.14-16 θυλ.15-16) γιατί έχουν κοινά μεγέθη. Ο μόνος σίγουρος τρόπος είναι η ενδοσκοπική εξέταση.
 
Λ
Έχουν οι Sun Conure ικανότητα ομιλίας;
 
N
ΛΟΡΙΔΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ είπε:
Έχουν οι Sun Conure ικανότητα ομιλίας;
Οι κονούρες μπορούν να μιλήσουν αλλά όχι τόσο καθαρά όπως οι μεγαλύτεροι παπαγάλοι. Το μεγάλο τους ταλέντο όμως δεν είναι η ομιλία, αλλά η επίδειξη. Τραβάνε την προσοχή περισσότερο με τα κόλπα τους.

Επίσης είναι πολύ κοινωνικά πουλιά και απολαμβάνουν και τη σωματική επαφή. Βέβαια, αν και αυτά τα χαρακτηριστικά είναι μέσες-άκρες παρόντα σε όλες τις κονούρες κάθε είδος έχει διαφορετικές διαβαθμίσεις.


Γενικώς πιο "εύκολοι" θεωρούνται οι Green Cheek Conures (κονούρες με πράσινα μάγουλα). Ένα τέτοιο θα ήθελα πάρα πολύ να είναι το επόμενο πουλί που θα πάρω στη ζωή μου! Γενικώς προσωπικά προτιμώ τις κονούρες απο οποιοδήποτε άλλο είδος παπαγάλου!

Α, ναί, ορίστε και μιά πιο πλήρης λίστα με τους χρωματικούς τύπους κονούρας: Conures, Family: Psittacidae

Να συμπληρώσω ότι σε γενικές γραμμές είναι θορυβώδη πουλιά. Ιδιαίτερα αν κάποιος έχει sun conure καλύτερα να αγοράσει και ωτοασπίδες. Όμως επειδή είναι και κουτσομπόληδες, και επίσης κτητικοί με τον χώρο τους σε περίπτωση διάρρηξης λειτουργούν καλύτερα και από σειρήνες!
 

Πληροφορίες

Συντάκτης
PBCP
Προβολές
8.346
Σχόλια
3
Ενημέρρωση

Περισσοτερα Είδη - Ράτσες Παπαγάλων

Περισσότερα από PBCP

Μοιραστείτε το άρθρο

Top