Θηλυκά σταματούν την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων όταν γεννούν

 1. Φοίβος
  Μια από τις επιπτώσεις στην υγεία των πουλιών από τις συνεχείς γέννες, αφορά στα θηλυκά πουλιά, τα οποία σταματούν την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων όταν γεννούν συνέχεια.

  Τα θηλυκά πουλιά σταματούν την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων όταν γεννούν

  kanariniwn-pateras.jpg
  Αυτό ακριβώς συμβαίνει στα θηλυκά πουλιά όταν γεννούν αυγά. Τα ερυθροκύτταρα τους πέφτουν κατακόρυφα σε αριθμό και γίνονται αναιμικά!

  Πρόκειται για μία αλλαγή του μεταβολισμού κατά την αναπαραγωγή, που τα θηλυκά μπορούν μετά βίας να αντέξουν. Αλλά τι είναι αυτό που προκαλεί αυτή την απώλεια της δυνατότητας μεταφοράς οξυγόνου σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο;

  Η Emily Wagner και οι συνεργάτες της, Christine Stables και ο Tony Williams από το πανεπιστήμιο Simon Fraser University του Καναδά, εξηγούν ότι μπορεί να υπάρχουν διάφοροι λόγοι για την αναιμία των πουλιών.
  • Το αίμα των πουλιών έχει αραιωθεί από την εισροή υλικών προορισμένων για τη λέκιθο του αυγού.
  • Τα πουλιά έχουν στρέψει την ενέργειά που απαιτείται για την παραγωγή ερυθροκυττάρων, στην αναπαραγωγική διαδικασία.
  • Τα πουλιά μειώνουν την παραγωγή ερυθροκυττάρων όταν γεννούν αυγά.
  • Πολλοί από αυτούς τους παράγοντες συμβαίνουν ταυτόχρονα, έτσι η Emily Wagner και οι συνεργάτες της καθόρισαν ως στόχο τους να βρουν γιατί γίνονται τα πουλιά αναιμικά όταν κάνουν μια γέννα.
  Η ομάδα εργάστηκε με zebra finches και τάισε ένα γκρουπ πουλιών με υψηλής ποιότητας διατροφή, ενώ τα υπόλοιπα ταΐστηκαν με συνηθισμένο σπόρο για πουλιά. Έπειτα η ομάδα αντάλλαξε τα γκρουπ, έτσι ώστε τα φτωχά ταϊσμένα πουλιά λάμβαναν την υψηλής ποιότητας διατροφή, ενώ τα προηγουμένως καλά ταϊσμένα πουλιά ταΐστηκαν με σπόρο για πουλιά.

  Όλα αυτά πριν ζευγαρώσουν και γεννήσουν ξανά. Ελέγχοντας το αίμα των πουλιών καθώς γεννούσαν και επώαζαν τα αυγά τους, η ομάδα βρήκε ότι ακόμη και τα πουλιά με τη φτωχότερη διατροφή πάθαιναν το ίδιο.

  Το επίπεδο αναιμίας, όλων των θηλυκών να παρουσίαζε πτώση των επιπέδων των ερυθροκυττάρων κατά 8%.

  H Emily Wagner εξηγεί ότι αφού όλα τα θηλυκά είχαν την ίδια μείωση στα επίπεδα των ερυθροκκυτάρων, ανεξαρτήτως της διατροφής τους, η αναιμία πιθανώς προκαλείται από αραίωση με συστατικά που προορίζονται για τον κρόκο του αυγού.

  H Emily Wagner προσθέτει ότι το μεταβολικό φορτίο που χρειάζεται για την ανάρρωση από μία περίοδο τέτοιας αναιμίας, συμβάλλει στην αρνητική επίδραση που έχει η γέννηση αυγών στις επωάζουσες θηλυκές.

  Πηγή: Wagner, E. C., Stables, C. A. and Williams, T. D. (2008). Hematological changes associated with egg production
  Από Φοίβος, 11 Οκτ 2008 | Ενημερώθηκε: 26 Ιαν 2016 | |

  Μοιραστείτε

  Σχετικά με τον Συντάκτη

  Φοίβος
  Ο Φοίβος είναι μέλος του PetBirds από τις 12 Φεβ 2008 και συντονιστής συζητήσεων στα Forum. Ασχολείται με παπαγάλους.

  Τα Άρθρα του Φοίβος.
  Like από eva vrs, ianos, Georgina αλλά και άλλους 3.

Πρόσφατες Κριτικές

 1. mgerom
  5/5,
  "Πολύ χρήσιμη ενημέρωση ."
  Άρεσε στους Stavros και Φοίβος.

Σχόλια

Για να σχολιάσετε το Άρθρο πρέπει να είστε μέλος μας. Η εγγραφή διαρκεί λιγότερο από 1', είναι δωρεάν και μπορείτε να την κάνετε εδώ!
Φόρτωση...