Πρόσφατα

Θερμοκρασία και υγρασία την περίοδο επώασης καναρινιών

Όλες οι θεωρίες που κυκλοφορούν σχετικά με την υγρασία και θερμοκρασία στους χώρους εκτροφής, δεν βασίζονται σε επιστημονικές μελέτες. Πριν μερικά χρόνια έγινε μια μελέτη του Pr.Dr. J.R. Baker του πανεπιστημίου του Λίβερπουλ σε συνεργασία με ομάδα εκτροφέων και σας την παρουσιάζουμε.

Μετρήσεις θερμοκρασίας και υγρασίας στους χώρους εκτροφής

Επιλέχθηκαν 6 εκτροφείς, τους οποίους επισκέφθηκαν σε δύο χρονικές στιγμές. Την πρώτη φορά κατά την περίοδο της αναπαραγωγής, όταν οι εξωτερικές θερμοκρασίες ήταν κοντά ή κάτω από το μηδέν και τη δεύτερη φορά το καλοκαίρι στις θερμότερες μέρες του χρόνου.

θερμοκρασία-υγρασία-εκτροφή.jpg

Foto by Jan van Oosthuizen, Oirschot/Nederland, Creative Commons CC0

5 από τους 6 εκτροφείς είχαν εργαλεία μέτρησης της θερμοκρασίας και της υγρασίας στους χώρους τους. Πίστευαν ότι οι μετρήσεις είναι ακριβείς!

Αυτό που αποδείχθηκε από την έρευνα, ήταν ότι τα πράγματα δεν ήταν έτσι. Οι μετρήσεις έγιναν σε διαφορετικά σημεία του χώρου ως προς το ύψος και τη θέση. Στους περισσότερους εκτροφείς οι διαφορά μεταξύ πατώματος και ταβανιού ήταν 4-5 βαθμούς με μεγαλύτερες θερμοκρασίες προς το ταβάνι.

Σε έναν η μέγιστη θερμοκρασία ήταν στη μέση του χώρου. Σε κάποιο εκτροφείο η θερμοκρασία στο πάτωμα ήταν 4 βαθμούς και στο ταβάνι ήταν 18, μια διαφορά 14 βαθμών! Δεν υπήρχε καθόλου τεχνητή θέρμανση.

Σχετικά με την υγρασία, υπήρχαν διακυμάνσεις στον ίδιο χώρο από 42% έως 84%. Όποια εκτροφεία καθαριζόταν με υγρά υπήρχε υψηλότερη υγρασία. Η υγρασία ήταν μεγαλύτερη στο πάτωμα και μικρότερη στο ταβάνι. Στα εκτροφεία που δεν είχαν καλό εξαερισμό, υπήρχαν υψηλότερες θερμοκρασίες και υγρασία.

Σε όλα τα εκτροφεία η θερμοκρασία είχε άμεση εξάρτηση από την εξωτερική θερμοκρασία, ενώ η υγρασία δεν είχε καμία εξάρτηση από την εξωτερική υγρασία. Σύμφωνα με τις δηλώσεις των εκτροφέων, κατά πόσο ήταν ευχαριστημένοι από τα αποτελέσματα της εκτροφής τους, δεν βρέθηκε καμία διαφορά μεταξύ εκτροφής σε στεγνό και ζεστό περιβάλλον και σε υγρό και κρύο περιβάλλον.

Τυχαία έγινε μια διαπίστωση χωρίς να αποτελεί στόχο της έρευνας. Εκτροφέας που παραπονιόταν ότι είχε δυσκολία να φέρει τα πουλιά του σε κατάσταση αναπαραγωγής, είχε μεγάλο παράθυρο προς το νότο. Τις ηλιόλουστες μέρες η θερμοκρασία έφτανε μέχρι και 40 βαθμούς στο χώρο του και το βράδυ ήταν κρύος ο χώρος. Μόνο τις συννεφιασμένες μέρες ήταν "υποφερτά" στο εκτροφείο του.

Πιστεύεται ότι η μεγάλη διακύμανση στη θερμοκρασία μεταξύ μέρας και νύχτας ήταν η αιτία της αποτυχίας του.

Μετρήσεις στη φωλιά

6 ζευγάρια πουλιών μεταφέρθηκαν για αναπαραγωγή σε ελεγχόμενο χώρο του πανεπιστημίου. Η θερμοκρασία ήταν σταθερή στους 20-22 βαθμούς. Η σχετική υγρασία από 21% έως 80%, όπου το περισσότερο διάστημα ήταν μεταξύ 35% και 45%.

Έγιναν δυο ειδών μετρήσεις. Πρώτα ολόκληρο το κουτί-φωλιά και μετά μετρήσεις στο υλικό κάτω από τα αυγά.

Μετρήσεις στο κουτί-φωλιά

Η θερμοκρασία στον εσωτερικό χώρο της φωλιάς αυξανόταν σταδιακά και έφτασε μέχρι και 4 βαθμούς διαφορά όταν εκκολάφτηκαν τα μικρά σε σχέση με την άδεια φωλιά. Η υγρασία σε άδεια φωλιά ήταν ίδια με το περιβάλλον. Κατά το κλώσημα υπήρχε μια αύξηση 4% και έφτασε μέχρι 15% διαφορά όταν υπήρχαν τα μικρά στη φωλιά σε σχέση με το περιβάλλον του υπόλοιπου χώρου.

Όσο τα μικρά μεγάλωναν η διαφορά έφτασε μέχρι και 30%.

Μετρήσεις στο υλικό της φωλιάς και- κάτω από τη φωλιά


Το περιβάλλον κάτω από τη θηλυκιά που κλωσούσε ήταν 38-40 βαθμούς και 75-80% υγρασία, σταθερά σε όλη τη διάρκεια που κλωσούσε. Η θερμοκρασία ήταν περίπου 2 βαθμούς κάτω από τη θερμοκρασία του σώματος της. Στα σημεία που δεν ήταν σκεπασμένα από τη θηλυκιά υπήρχαν οι ίδιες ενδείξεις με το εσωτερικό της φωλιάς.

Η υγρασία κάτω από τη θηλυκιά προέρχεται από την εξάτμιση του νερού από τα μικρά στα αυγά. Τα μικρά για να αναπτυχθούν, χρησιμοποιούν το λίπος του κρόκου προκειμένου να πάρουν ενέργεια. Η μετατροπή του λίπους δημιουργεί νερό το οποίο αποβάλλεται από το αυγό. Μετρήθηκε ότι το νερό που αποβάλλεται αντιστοιχεί στο 15% του βάρους του μικρού.

Συνοπτικά

Η θερμοκρασία και η υγρασία στους χώρους εκτροφής έχει σημαντικές διακυμάνσεις. Μεμονωμένα μηχανήματα μέτρησης σε σταθερά σημεία, δεν δείχνουν ακριβή αποτελέσματα. Χρειάζονται μηχανήματα ακριβείας σε διαφορετικά σημεία του χώρου για να έχουμε ακριβή καταγραφή του περιβάλλοντος του χώρου.

Η θηλυκιά, τα αυγά και τα μικρά ανεβάζουν τη θερμοκρασία και υγρασία στη φωλιά. Φρέσκο υλικό φωλιάς (αλλαγή υλικού) δημιουργεί πιο ξηρό περιβάλλον. Το περιβάλλον κάτω από τη θηλυκιά είναι ιδανικό για να εκκολαφθούν τα μικρά και δεν επηρεάζεται από το εξωτερικό περιβάλλον του εκτροφείου.

Τι σημαίνουν πρακτικά τα παραπάνω για τους εκτροφείς

  1. Η αλλαγή της θερμοκρασίας και υγρασίας του εκτροφείου δεν επηρεάζουν την εκκόλαψη των νεοσσών. Υγραντήρες και αφυγραντήρες πιθανόν να μην έχουν καμία επίπτωση στην εκκόλαψη.
  2. Είναι άχρηστο έως επικίνδυνο να δημιουργούμε μεγάλες συνθήκες υγρασίας κατά την εκκόλαψη (συνήθως με ψέκασμα). Το μόνο που μπορούμε να πετύχουμε είναι ανάπτυξη βακτηριδίων στο υλικό της φωλιάς από την υγρασία.
  3. Η αλλαγή του υποστρώματος της φωλιάς επηρεάζει την υγρασία κατά το κλώσμα των αυγών. Λογικό θα ήταν αν χρειαστεί να γίνει, το υλικό να αφήνεται στο περιβάλλον του εκτροφείου για μια βδομάδα ώστε να πάρει την υγρασία τουλάχιστον του χώρου.
Σχετικό θέμα.
Διαφορετικές ενδείξεις θερμόμετρων - υγρόμετρων στο εκτροφείο

Πηγή: Περιοδικό της ΑΖ (τεύχος Ιουλίου 2008), T. Vins (Πρόεδρος της ΑΖ).
Συντάκτης
S
Ο SAKIS_X είναι μέλος του PetBirds από τις 17 Απρ 2006. Ασχολείται με Καναρίνια Χρώματος.

Τα Άρθρα του SAKIS_X.

Σχόλια

Δεν εχουν γίνει σχόλια.

Πληροφορίες

Συντάκτης
SAKIS_X
Προβολές
4.387
Ενημέρρωση

Περισσοτερα Αναπαραγωγή Πτηνών

Μοιραστείτε το άρθρο

Top Bottom