Θαμνοψάλτης (Prunella modularis)

 1. FINCHiii
  Ο θαμνοψάλτης ειναι ενα μικρό στρουθιόμορφο πουλί, το οποίο απαντάται στις εύκρατες περιοχές της Ευρώπης και της Ασίας. Prunella modularis η λατινική ονομασία, είναι μόνιμος κάτοικος των ήπιων κλιματολογικά περιοχών της δυτικής και νότιας Ευρώπης.

  Είναι πουλί του δάσους των θάμνων και θα το συναντήσουμε και σε προαστιακούς κήπους. Δημιουργεί μια "νοικοκυρεμένη" φωλιά σε χαμηλούς θάμνους ή σε κωνοφόρα και γεννά περί τα 3 με 5 ακηλιδωτά μπλε αυγά.

  Η κατηγορία modularis είναι υποείδος του κοινού κούκου. Πιθανό είναι αυτή η σύνδεση να είναι πρόσφατη καθώς έχουν μάθει να κάνουν διακρίσεις μεταξύ των αυγών τους και αυτών που έχουν δεχτεί, παρόλο που τα αυγά του κούκου έχουν εξελιχτεί. Στην περίπτωση του θαμνοψάλτη δεν υπάρχει καμία ομοιότητα μεταξύ των αυγών, ενώ αυτά του κούκου γίνονται αποδεκτά.

  Είναι ένα πουλί στο μέγεθος του κοκκινολαίμη, 13,5 με 14 σε μήκος. Έχει μια αρκετά παλαιολογική όψη και μοιάζει με μικρό σπουργίτη, ειδικά στη ράχη. Από κάτω είναι καφέ και "φορά" μια γκριζωπή προσωπίδα. Και τα δυο φύλα είναι πανομοιότυπα. Είχαν εισαχθεί στη Νέα Ζηλανδία περί το 1867 και 1882 και τώρα η φυλή έχει εξαπλωθεί σε όλη την χώρα.

  Το είδος αυτό αποτελεί για την παλιογυναίκα, εμφάνιση της αναπαραγωγικής της συμπεριφοράς. Τα θηλυκά είναι συχνά πολυγαμικά και δυο αρσενικά προσπαθούν να ζευγαρώσουν ταυτόχρονα, κάτι που δημιουργεί το λεγόμενο "σπέρμα του ανταγωνισμού". Αγόρια ανταγωνίζονται για πρόσβαση στο ζευγάρωμα των γυναικών, όμως λήψη δαχτυλικών αποτυπωμάτων DNA έδειξε πως πολλά μικρά μέσα στη φωλιά ήταν από διαφορετικούς πατέρες, κάτι που εξαρτάται ανάλογα με την επιτυχία κάθε αρσενικού στο μονοπώλιο των θηλυκών. Τα αρσενικά προσπαθούν να εξασφαλίσουν τη πατρότητα τους ραμφίζοντας τα γεννητικά όργανα της θηλυκιάς ωστε να τα ερεθίσουν και να αποβάλλουν σπέρμα προηγούμενου μνηστήρα. Τα αρσενικά παρέχουν γονική φροντίδα ανάλογα με το ζευγάρωμα τους με τη θηλυκιά και δεν είναι απίθανο δυο αρσενικά και μία θυληκιά να προσφέρουν στη φωλιά.

  Το τραγούδι του είναι ένα λεπτό κωδώνισμα, κελαηδά γλυκά και πολλές φορές συγχέεται με τον τρυποφράχτη. Ωστόσο το τραγούδι του τρυποφράχτη ενσωματώνει επανειλημμένους ήχους "trill" κάτι που δεν συμβαίνει με τον θαμνοψάλτη .Το τραγούδι του είναι πολύ ευχάριστο και τα φωνάγματά του έχουν χαρακτηριστεί παρόμοια με τροχούς αμάξης που τρίζουν. Το κύριο τραγούδι είναι μια πρόσκληση διάτορος, ανθεκτικά "tseep", τα οποία συχνά προδίδουν την παρουσία του.

  Μοιραστείτε

Σχόλια

Για να σχολιάσετε το Άρθρο πρέπει να είστε μέλος μας. Η εγγραφή διαρκεί λιγότερο από 1', είναι δωρεάν και μπορείτε να την κάνετε εδώ!
Φόρτωση...