Η φωτογραφία στην εκτροφή πτηνών

 1. misalouris
  Πολλές φορές αισθανόμαστε την ανάγκη να πάρουμε στα χέρια μας τη φωτογραφική μηχανή και να απαθανατίσουμε τις στιγμές που ζούμε και στη συνέχεια να τις μοιραστούμε με τους φίλους μας. Η ίδια ακριβώς παρόρμηση μπορεί να συμβαίνει και στις διάφορες εκτροφικές μας δραστηριότητες, ειδικά στις στιγμές που υπάρχει κάθε μορφής δράση από τους φίλους μας. Στη συνέχεια το διαδίκτυο και οι εφαρμογές του αναλαμβάνουν μετά το τελικό "κλικ", να τις μεταφέρουν σε όλο τον κόσμο, στο ίδιο σχεδόν δευτερόλεπτο!
  digital camera.jpg
  Είμαι κι εγώ, όπως υποθέτω κι εσείς, ένας από τους λάτρεις αυτής της όμορφης δραστηριότητας. Προσπαθώ όσο αυτό είναι εφικτό να μεταφέρω κάθε στιγμή δράσης στη μνήμη μιας ψηφιακής μηχανής και στην ουσία τη διατήρησή της στην αιωνιότητα. Η φωτογράφιση από μόνη της αποτελεί ξέχωρη επιστήμη, απαιτεί γνώσεις και θεωρείται τέχνη. Για τους παραπάνω λόγους δε θα μπω σε φωτογραφικές λεπτομέρειες, ευελπιστώντας αυτό να το αναλάβουν σύντομα οι γνώστες και να ολοκληρώσουν αυτό που εγώ θεωρώ ως αρχική προσπάθεια. Προσωπικά θα περιμένω να μάθω γιατί γνωρίζω, οριακά τα βασικά.

  photo box 11.jpg

  Εξοπλισμός φωτογράφισης εκτροφείου

  Μια απλή φωτογραφική μηχανή, ακόμη και αυτή του κινητού τηλεφώνου μας, έχει ελάχιστα να ζηλέψει από τις υπόλοιπες φωτογραφικές μηχανές. Μπορεί να αποδώσει την εικόνα όσο πιο ρεαλιστικά γίνεται, να την αποθηκεύσει και σχεδόν αμέσως να τη διασπείρει παντού.

  Σίγουρα υπάρχουν και εξαιρετικές φωτογραφικές μηχανές που αν και αυξάνουν τη δυσκολία απόκτησης ή απαιτούν περισσότερες ρυθμίσεις, αποδίδουν εκπληκτικά το φωτογραφικό "μοντέλο", βοηθώντας μας να αναδείξουμε τα όμορφα χαρακτηριστικά του. Οι τιμές ποικίλουν από μερικές δεκάδες ευρώ μέχρι αρκετές χιλιάδες.

  Ενώ όμως η φωτογραφική μηχανή αποτελεί τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη φωτογράφιση, υπάρχουν και εργαλεία ή εξαρτήματα που μας διευκολύνουν στο έργο μας, μια και τα πτηνά είναι εξαιρετικά δύσκολα στη φωτογράφιση μια και σίγουρα απουσιάζει η συνεργασία.

  Η φύση και οι ιδιορρυθμίες αυτής της φωτογράφισης μας αναγκάζουν να αναζητήσουμε ένα τρίποδο στήριξης της φωτογραφικής που θα μας διευκολύνει ώστε να μην έχουμε κουνημένα αποτελέσματα, ειδικά αν φωτογραφίζουμε με μεγάλο ζουμ από απόσταση.

  Οι τιμές τους ξεκινούν από ελάχιστα ευρώ και φυσικά εκτοξεύονται.
  photo tripod 02.jpg
  Για κοντινότερες λήψεις πρέπει να πλησιάσουμε τα φτερωτά "μοντέλα" στο χώρο φωτογράφισης. Όμως η παρουσία μας ενοχλεί τα πτηνά, επηρεάζει το τελικό αποτέλεσμα, ενώ χρειάζονται πολλαπλάσιες προσπάθειες και ασφαλώς αρκετές ώρες για να πετύχουμε τη "στιγμή" που θέλουμε.

  Τη λύση μπορούν να μας τη προσφέρουν τα διάφορα ενσύρματα ή ασύρματα χειριστήρια των φωτογραφικών μηχανών, που μας επιτρέπουν τον τηλεχειρισμό από απόσταση ασφαλείας και κάποια από αυτά τη μερική ή ολική ρύθμιση της μηχανής. Με λίγα χρήματα μπορείτε άνετα να έχετε λήψεις χωρίς να χρειάζεται να είστε κοντά και να επηρεάζετε αρνητικά τις φωτογραφίσεις.

  photo box 12.jpg

  Το κουτί φωτογράφισης πτηνών – photo box

  Πολλές φορές όμως τόσο τα σίδερα των κλωβών, όσο και τα διάφορα εξαρτήματα σίτισης αλλοιώνουν την φωτογραφία, καταστρέφουν τις στιγμές και τελικά "χάνουν" ως φωτογραφικό αποτέλεσμα. Επιπρόσθετα, ο κακός φωτισμός δημιουργεί σκιάσεις, σκοτεινά σημεία που παραμορφώνουν την πραγματική εικόνα του πτηνού και αφήνουν λάθος εντυπώσεις. Τη λύση σε πολλά από τα παραπάνω προβλήματα τη φέρνουν τα κουτιά φωτογράφισης.

  photo box 27.jpg

  Υπάρχουν στην αγορά έτοιμα πολλά, για όλα τα "βαλάντια". Η ιδιομορφία όμως της φωτογράφισης ενός ζωντανού πλάσματος που σχεδόν πάντα αρνείται να συνεργαστεί περιορίζει πολύ τις επιλογές μας. Εξ αρχής άλλωστε απορρίπτονται όλα όσα έχουν ανοιχτή δομή γιατί σπάνια πτηνό θα περιοριστεί και θα μείνει σε ένα χώρο που το "πιέζει", όταν υπάρχει ελεύθερο πεδίο.

  Έτσι οι επιλογές μας περιορίζονται στα κλειστά κουτιά - κλουβιά, που όμως εκτός από δυσεύρετα, έχουν σχετικά μεγάλο κόστος αγοράς, δυσκολία αποστολής, αλλά κυρίως δεν εξυπηρετούν απόλυτα όλα όσα απαιτούνται για τη φωτογράφιση των πτηνών μας. Εξειδικευμένα προβλήματα μας υποχρεώνουν να απαιτούμε βελτιώσεις που ίσως να μην είναι εφικτές ή υλοποιήσιμες στον εξοπλισμό που διαθέτουμε ή σκοπεύουμε να αγοράσουμε.

  photo box 21.jpg

  Ο φωτισμός στο κουτί φωτογραφίας πρέπει να είναι τέτοιος ώστε να αποφεύγονται οι σκιάσεις και οι σκοτεινές περιοχές που πιθανόν να υπάρχουν και οι οποίες παραμορφώνουν την τελική εικόνα. Χρειαζόμαστε "ψυχρό" φωτισμό με θερμοκρασία χρώματος 5.500οΚ, οπότε είναι απαραίτητοι οι ειδικοί λαμπτήρες που είναι και οι κατάλληλοι για φωτογράφηση.

  Η ύπαρξη όμως αυτού του δυνατού σε ένταση φωτισμού, ανεβάζει τη θερμοκρασία στον εσωτερικό χώρο του κουτιού επιβάλλοντας τη χρήση ανεμιστήρα μια και οτιδήποτε άλλο δε θα βοηθήσει. Οι αντίστοιχες λάμπες led που καλύπτουν αυτές τις απαιτήσεις είναι μια πολύ καλή λύση, αρκεί να διασφαλίζονται η σωστή ένταση, η σωστή διάχυση και η σωστή θερμοκρασία χρώματος.

  Επιπρόσθετα, η μεγάλη πολυχρωμία που παρουσιάζεται στα πτηνά μας, μας υποχρεώνουν στην αλλαγή του φόντου της φωτογραφίας ώστε να ξεχωρίζουν οι λεπτομέρειες, να αναδεικνύονται τα χρώματα και γενικά όλα όσα από τα χαρακτηριστικά των πτηνών, αποτελούν τα "όμορφα και κρίσιμα" σημεία τους..

  Οι απαιτήσεις για παρουσίαση λεπτομερειών της πλάτης για παράδειγμα ή της στάσης του σώματος στα πτηνά θέσεως, μας επιβάλουν τη χρήση μιας περιστρεφόμενης βάσης, που θα δώσει τη δυνατότητα στο φωτογραφικό φακό να καλύψει όλες τις γωνίες περιμετρικά του πτηνού..

  Ύστερα από πολλές κατασκευαστικές προσπάθειες και μετά από συνεχείς και πολύχρονες βελτιώσεις, έχω προσωρινά καταλήξει στην παρακάτω πρόταση κατασκευής.

  Πρόταση κατασκευής photo box

  Προσωρινά λύσεις σε όλα τα παραπάνω έδωσε μια κατασκευή που προσφέρει τον κατάλληλο φωτισμό χωρίς σκιάσεις, με ροή αέρα για την απομάκρυνση της ζέστης που αυτές εκλύουν, με δυνατότητα αλλαγής φόντου χωρίς την παραμικρή ενόχληση των πτηνών που βρίσκονται στο εσωτερικό του και την επί 360ο περιστροφή της βάσης που πατούν τα πτηνά. Το κουτί έχει εσωτερικές διαστάσεις 38x38x38cm και είναι κατασκευασμένο από νοβοπάν πάχους 17mm.

  Ως φωτισμό χρησιμοποιώ τρεις λαμπτήρες 45W (E27 220V) με θερμοκρασία 5500oK ειδικούς για "Photo Studio" που καλύπτουν όλα τα επίπεδα και δεν αφήνουν σκιάσεις στο πτηνό - "μοντέλο" αλλά ούτε και στο φόντο του. Η χρήση ειδικού χαρτιού (ρυζόχαρτο), βοηθά στη διάχυση του φωτισμού στο χώρο, αποτρέπει την απευθείας έκθεση των ματιών των πτηνών στις έντονα φωτίζουσες πηγές και περιορίζει στο ελάχιστο τα σφάλματα ανάκλασης (το γυάλισμα) πάνω στο φωτογραφικό στόχο.

  photo box 13..jpg

  Την ανανέωση και την ψύξη του αέρα μέσα στο κουτί την αναλαμβάνει ένας ισχυρός ανεμιστήρας που χρησιμοποιείται ταυτόχρονα για να κλείνει και το άνοιγμα - πόρτα της κατασκευής, βελτιώνοντας τις συνθήκες διαμονής του πτηνού. Το προστατευτικό πλέγμα από την μέσα πλευρά είναι απόλυτα απαραίτητο ώστε να αποφευχθεί τυχόν επαφή του πτηνού με τα περιστρεφόμενα και επικίνδυνα κινητά μέρη του.

  photo box 05.jpg

  Η αλλαγή με το κατάλληλο χρωματικό φόντο που επιτρέπει μέσω της αντίθεσης, τη λήψη της σωστής φωτογραφίας, γίνεται με ειδικά χρωματιστά canson. Αυτά μπορούν και αλλάζουν πολύ γρήγορα στην ειδική εγκοπή στο πίσω μέρος της κατασκευής, δίνοντας δυνατότητα για αρκετές δοκιμές και πειραματισμούς, χωρίς να αυξάνεται το ήδη μεγάλο στρες των πτηνών. Ταυτόχρονα με τη σωστή επιλογή βελτιώνουν το τελικό αποτέλεσμα.

  photo box 14..jpg

  Την περιστροφή της βάσης στήριξης των πτηνών μέσα στο κουτί την επιτρέπει ένας ηλεκτρικός κινητήρας με μειωτήρα στροφών, που περιστρέφεται με ταχύτητα 8 στροφές το λεπτό. Μπορεί να σταματά ακαριαία στη θέση επιλογής μας ενώ επιτρέπει και την αναστροφή της περιστροφής του. Ο συγκεκριμένος κινητήρας (σε παράθεση πάνω στη φωτογραφία) είναι 220 volt και προέρχεται από κατεστραμμένο ανεμιστήρα δαπέδου.

  photo box 01.jpg

  Τα κινητά και συνεπώς επικίνδυνα για τα πτηνά σημεία της βάσης καλύπτονται με πλέγμα που κρατά το πτηνό ασφαλές στο πάνω ακίνδυνο τμήμα, αλλά και το χώρο καθαρό επιτρέποντας την αλλαγή του υποστρώματος.

  photo box 03.jpg

  Όλη η κατασκευή κλείνει με τζάμι που έχει καλυφτεί με αδιαφανές υλικό (όσο αυτό είναι εφικτό για τόσο μεγάλη ένταση φωτισμού) για να μειώνει το φως προς τα έξω και να μη περιορίζει την ορατότητα στο χειριστή της φωτογραφίας. Το τζάμι αυτό κινείται συρταρωτά και ασφαλίζει την κατασκευή, αφήνοντας μια στρογγυλή διάφανη επιφάνεια για το φωτογραφικό φακό.

  photo box 15..jpg

  Στην μπροστά πλευρά έχει προσαρμοστεί μια κατάλληλη βάση στήριξης της φωτογραφικής μηχανής με δυνατότητα ελεύθερης κίνησης. Για την καλύτερη εστίαση χρησιμοποιήθηκε το κατάλληλο πανί που κρατά το φωτογραφικό φακό εστιασμένο στο "μοντέλο" χωρίς να επηρεάζεται από τον περιμετρικό φωτισμό του χώρου.

  photo box 10.jpg

  Με όλα τα παραπάνω μπορούμε στη συνέχεια να καμαρώνουμε για το αποτέλεσμά μας, ακόμη κι αν δεν είναι απόλυτα σωστό.

  breeding season 2014 388.jpg

  Σχετικά θέματα
  Φωτογραφίζοντας πουλιά
  Από misalouris, 24 Ιουν 2015 | Ενημερώθηκε: 22 Οκτ 2015 | |

  Σχετικά με τον Συντάκτη

  misalouris
  Ο misalouris είναι μέλος του PetBirds από τις 21 Οκτ 2011. Διετέλεσε συντονιστής συζητήσεων στα Forum του από τις 4 Σεπ 2014 έως τις 13 Ιαν 2017. Είναι εκτροφέας καναρινιών χρώματος και τύπου.
  Άρθρα misalouris | Website |
  Like από eva vrs, zamadeus, Γιάννης 1982 αλλά και άλλους 2.

Πρόσφατες Κριτικές

 1. zamadeus
  5/5,
  "ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ"
  Απλά ε ξαι ρε τι κό .
  misalouris likes this.

Σχόλια

Για να σχολιάσετε το Άρθρο πρέπει να είστε μέλος μας. Η εγγραφή διαρκεί λιγότερο από 1', είναι δωρεάν και μπορείτε να την κάνετε εδώ!
Φόρτωση...