Η σπιρουλίνα στη διατροφή των πτηνών

 • Συντάκτης Stavros
 • Publish date
 • Ενημερώθηκε

Τι είναι η σπιρουλίνα;


spirulina-jpg.38828
Η σπιρουλινα Spirulina είναι ένα φαγώσιμο κυανο-πράσινο μικροφύκος. Αποτελείται από πολλά κύτταρα, που σχηματίζουν μεταξύ τους νημάτια, τα οποία πολλές φορές είναι σπειροειδή. Η σπιρουλίνα περιέχει περισσότερες από 100 πολύτιμες θρεπτικές ουσίες, και αποτελεί, εξισορροπημένο και πλήρες τρόφιμο, ένα από τα πιο πλούσια που μας έχει δώσει η φύση. Έχει πολύ μεγάλη πεπτικότητα (95%), σε σύγκριση με αυτή των περισσοτέρων τροφίμων που είναι μόνο 10 - 15%.

Η σπιρουλίνα παράγει όλες τις θρεπτικές τις ουσίες με τη βοήθεια του ηλιακού φωτός και το διοξείδιο του άνθρακα της ατμόσφαιρας. Το κυανό χρώμα οφείλεται σε μια πρωτεΐνη, την φυκοκυανίνη, ενώ το πράσινο στη χλωροφύλλη.

Η σπιρουλίνα περιέχει πρωτεΐνη (50 – 70%), λιπίδια (5 – 7%), σάκχαρα (15 – 25%), βιταμίνες (Β1, Β5 και Β6), ιχνοστοιχεία και μέταλλα. Επίσης περιέχει: Βιταμίνη Β12, Σίδηρο, Βιταμίνη Ε, Βήτα Καροτίνη, Αντιοξειδωτικά, Λιπαρά οξέα (βίΑ), Χλωροφύλλη.

Περιγραφή – Ιστορία της Σπιρουλίνας


Η σπιρουλίνα είναι ένα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη άλγος / πλαγκτονικό κυανοβακτήριο. Πιο συγκεκριμένα, η σπιρουλίνα είναι ένα μικροσκοπικό φυτό του φρέσκου νερού, ένας υδρόβιος μικρό-φυτικός οργανισμός ο οποίος αποτελείται από διαφανή λεπτά – φυσαλίδας κύτταρα τα οποία κολλημένα το ένα μετά το άλλο σχηματίζουν μία ελικοειδή σπειροειδή ίνα (γι ‘αυτό και ονομάστηκε σπιρουλίνα η οποία σημαίνει μικρή έλικα).

Παρέχει πάνω από 100 συνεργικά διατροφικά συστατικά και είναι στην φύση η πιο πλούσια και η πιο πλήρης πηγή ολικής οργανικής διατροφής. Η σπιρουλίνα είναι μία αθάνατη μορφή ζωής η οποία ανανεώνει τον εαυτό εδώ και 3,6 δισεκατομμύρια χρόνια.

Αυτό το μοντέρνο θαυματουργό φυτό είναι πράγματι τόσο παλιό όσο και ο πλανήτης Γη. Καταλαμβάνει μία μοναδική θέση στο φυτικό βασίλειο. Η σπιρουλίνα προέρχεται από την πρώτη στον κόσμο φυτοσυνθετική μορφή ζωής . Αυτό που καθιστά την σπιρουλίνα πραγματικά μοναδική σε σχέση με τα άλλα φυτά είναι ότι τα διατροφικά συστατικά που περιέχει αυτό το φυτό – θαύμα είναι άμεσα και εξ ολοκλήρου εύπεπτα.

Η σπιρουλίνα καλείται και πράσινο – μπλε άλγος. Το μπλε αναφέρεται στην μπλε χρωστική , μία πρωτεΐνη που ονομάζεται φυκοκυανίνη. Η πράσινη χρωστική είναι η χλωροφύλλη η οποία βοηθά τα φυτικά κύτταρα να δεσμεύουν και μετατρέπουν την ηλιακή ακτινοβολία σε ενέργεια. Η χλωροφύλλη είναι σχεδόν ταυτόσημη στην μοριακή της δομή με την ανθρώπινη αιμοσφαιρίνη γι’ αυτό και συχνά ονομάζεται ‘πράσινο αίμα’.

Αν και αναφορές για την κατανάλωση της σπιρουλίνας έχουν γίνει πολλούς αιώνες πριν, όπως από τους Αζτέκους στο Μεξικό, η σπιρουλίνα βρίσκεται είτε με την μία μορφή είτε με την άλλη εδώ και 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια, η επανακάλυψη της από τους επιστήμονες έγινε τα τελευταία 30 χρόνια. Αναπτύσσεται φυσικά σε ζεστές και υψηλής αλκαλικότητας λίμνες σε υποτροπικές περιοχές, και σε φάρμες από άλγη σε ελεγχόμενες συνθήκες περιβάλλοντος.

Σήμερα η σπιρουλίνα είναι απαραίτητο μέρος της δίαιτας εκατομμυρίων ανθρώπων. Η ετήσια κατανάλωση της καλλιεργούμενης σπιρουλίνας για την ανθρώπινη διατροφή ξεπερνά τους 2.000 μετρικούς τόνους. Μία τέτοια γρήγορη αποδοχή ενός νέου τροφίμου δεν έχει προηγούμενο και οφείλεται κυρίως στις καταπληκτικές ιδιότητες αυτής της ισχυρής τροφής.

Τι καθιστά τη Σπιρουλίνα τόσο σημαντική;


Η σπιρουλίνα περιέχει:

Όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός, όχι μόνο βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Η σπιρουλίνα είναι η πιο πλούσια πλήρης τροφή της φύσης για τον άνθρωπο. Φυσικά μερικά συστατικά στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν βρεθεί ποτέ στα τρόφιμα.

Είναι η πιο πλούσια της φύσης πλήρης – τροφή, πηγή σε Β12 . Είναι 2 με 6 φορές πλουσιότερη από τον πιο κοντινό της αντίπαλο το ήπαρ του ωμού βοδινού. Πρακτικά η Β12 είναι συνώνυμη της υψηλής ενέργειας. Είναι απαραίτητη για την διατήρηση της ενέργειας και της καλής υγείας του αίματος.
 • Είναι η πιο πλούσια της φύσης πλήρης – τροφή, πηγή σε βιοχημικό οργανικό σίδηρο ο οποίος δεν είναι καθόλου τοξικός. Είναι 58 φορές πιο πλούσια σε σχέση με το ωμό σπανάκι και 28 φορές πιο πλούσια σε σχέση με το ήπαρ του ωμού βοδινού.
 • Είναι η πιο πλούσια στη φύση πλήρης τροφή, σε βιταμίνη Ε. Είναι 3 φορές πιο πλούσια σε σύγκριση με το σπόρο του σιτάλευρου και η βιολογική της αξία είναι 49% μεγαλύτερη σε σχέση με εκείνη της συνθετικής βιταμίνης Ε.
 • Είναι η πιο πλούσια στην φύση πλήρης τροφή, σε β-καροτένιο (προβιταμίνη Α). Τα αντιοξειδωτικά είναι συστατικά τα οποία βοηθούν στην ελαχιστοποίηση των ζημιών οι οποίες οφείλονται στην οξειδωτική δράση των τοξικών ελευθέρων ριζών. Η σπιρουλίνα παρέχει β-καροτένιο (σε 4 διαφορετικές μοριακές μορφές) σε ένα φυσικό χημικό σύμπλεγμα το οποίο είναι πολύ πιο εύκολα απορροφήσιμο από ότι το β-καροτένιο του μπρόκολου ή του καρότου. Είναι 25 φορές πλουσιότερη σε σχέση με εκείνη των ωμών καρότων. Αντίθετα από την συνθετική βιταμίνη Α και εκείνη των ιχθυελαίων, το β-καροτένιο είναι παντελώς μη τοξικό ακόμη και σε μεγάλες δόσεις.
 • Είναι η πιο πλούσια στην φύση πλήρης τροφή, σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Περιέχει ένα ευρύ φάσμα όλων των γνωστών αντιοξειδωτικών παραγόντων, όπως τις αντιοξειδωτικές βιταμίνες Β1 και Β6 τα μεταλλικά στοιχεία ψευδάργυρος, μαγγάνιο, και χαλκός, το αμινοξύ μεθειονίνη και τα υπέρ αντιοξειδωτικά συστατικά β-καροτένιο, βιταμίνη Ε και το ιχνοστοιχείο σελήνιο.
 • Είναι η πιο πλούσια στη φύση πλήρης τροφή, πηγή γ-λινολενικού οξέως (<31Α). Τα έλαια της είναι 3 φορές πιο πλούσια σε <3Ι_Α σε σύγκριση με το έλαιο του νυχτολούλουδου. Από όλες τις φυτικές πηγές ΟΙΑ μόνο η σπιρουλίνα το παρέχει με την μορφή ολόκληρης τροφής.
 • Είναι η πιο πλούσια στη φύση πλήρης τροφή, σε χλωροφύλλη, πολλές φορές πιο πλούσια από ότι τα αγροοτώδη.
 • Είναι η πιο πλούσια στη φύση πλήρης τροφή, σε πλήρη και υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη.

Η Σπιρουλίνα και το περιβάλλον


Ακόμη πιο σημαντική στην σημερινή εποχή των παγκόσμιων περιβαλλοντικών και οικολογικών προβληματισμών, η σπιρουλίνα έχει την δύναμη να θεραπεύσει τον πάσχοντα πλανήτη μας. Ξεκινώντας 3 δισεκατομμύρια χρόνια πριν, το πράσινο – μπλε αυτό φύκι ξεκίνησε να δεσμεύει το ατμοσφαιρικό άζωτο, να μετατρέπει το διοξείδιο του άνθρακα σε σάκχαρα, και να απελευθερώνει ελεύθερο οξυγόνο το οποίο τελικά δημιούργησε πλούσια σε οξυγόνο ατμόσφαιρα απαραίτητη για την ανάπτυξη άλλης ζωής. Αυτή η διαδικασία χρειάστηκε 5 δισεκατομμύρια χρόνια.

Από τη βιομηχανική επανάσταση, ο μοντέρνος πολιτισμός έχει οδηγήσει στην απώλεια των περισσοτέρων φυσικών πηγών της γης στο όνομα της προόδου. Η ειρωνεία είναι ότι αυτή η καταπληκτική πρόοδος έχει καταναλώσει τα αποθέματα της γης με ρυθμό πολύ πιο γρήγορο από ότι θα μπορούσε να τα αναπληρώσει.

Το αναπόφευκτο αποτέλεσμα είναι η καταστροφή της ζωής του πλανήτη όπως είναι γνωστό. Η σπιρουλίνα, μία πηγή ζωής του πλανήτη, θα μπορούσε να αποτελέσει την πηγή ανανέωσης του. Η καλλιέργεια της σπιρουλινας είναι σημαντικά οικονομική και περιβαλλοντικά ασφαλής. Ανά περίπου 4 στρέμματα, η απόδοση της σπιρουλίνας σε πρωτεΐνη είναι 10 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με εκείνη της σόγιας, 20 φορές σε σύγκριση με του αραβόσιτου, και 200 φορές με εκείνη του βοδινού, καθιστώντας την προφανώς την πιο πλούσια και φιλική του πλανήτη τροφή που αναπτύσσεται σήμερα.

Αναπτύσσεται τόσο παραγωγικά ώστε μία έκταση στο % της έκτασης της Ινδιάνας θα μπορούσε να θρέψει 6 και πλέον δισεκατομμύρια πληθυσμού, ο οποίος υπολογίζεται να είναι και ο πληθυσμός της γης στην επόμενη δεκαετία.

Πιθανοί Διατροφικοί Ισχυρισμοί Βάσει Βιβλιογραφίας
 • Τροφή πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία για καλή υγεία
 • Μείωση χοληστερόλης
 • Αντικαρκινικές ιδιότητες
 • Ενίσχυση του ανοσοποιητικού
 • Αντι-ιική δράση
 • Κατά της παχυσαρκίας
 • Μείωση της επίδρασης της ακτινοβολίας
 • Αναζωογόνηση του οργανισμού

Χορήγηση σπιρουλίνας στα πουλιά

Τη σπιρουλίνα τη χορηγούμε στα πουλιά συνήθως μέσω της αυγοτροφής, προσθέτοντας την μαζί με τα υπόλοιπα συστατικά στο νερό που χρησιμοποιούμε για την παρασκευή της,

Δείτε μερικές συνταγές αυγοτροφής για πτηνά.

Σημείωση: Σημείωση: Αποφύγετε τη χορήγηση της μέσω του πόσιμου νερού (στην ποτίστρα). Γενικά, η χορήγηση συμπληρωμάτων μέσω του νερού πρέπει να αποφεύγεται, ειδικά όμως με τη σπιρουλίνα, η οποία είναι τροφή, το περιβάλλον που δημιουργείται στο νερό ευνοεί περισσότερο την ανάπτυξη βακτηριδίων, σε σχέση με τα συμπληρώματα διατροφής.

Χορήγηση στα καναρίνια χρώματος


Η χορήγηση της σπιρουλίνας στα καναρίνια χρώματος και ιδιαίτερα σε αυτά του κίτρινου παράγοντα χρειάζεται προσοχή διότι μπορεί να αλλοιώσει την ποιότητα του κίτρινου χρώματος, δίνοντας μια χρυσο-πορτοκαλί απόχρωση στο πτέρωμα.

Στα καναρίνια κόκκινου παράγοντα, η χορήγηση της σπιρουλίνας είναι καλό να γίνεται δοκιμαστικά για μια μικρή περίοδο, καθώς μπορεί να δώσει διαφορετικές αποχρώσεις του κόκκινου, ανάλογα με το γενετικό υπόβαθρο των πουλιών.

Σε όλα τα υπόλοιπα καναρίνια όπως εμφάνισης αλλά και στα καναρίνια φωνής Timbrado, μπορεί να χορηγείται κανονικά ως συμπλήρωμα διατροφής.2

Διατροφική αξία ανά 100g

Ενέργεια 1,213 kJ (290 kcal)
Υδατάνθρακες 23,9g
Ζάχαρα 3.1g
Φυτικές ίνες 3,6g

Λιπαρά 7,72g
Κορεσμένα 2,65g
Μονοακόρεστα 0,675g
Πολυακόρεστα 2,08g

Πρωτεΐνες 57,47g
Τρυπτοφάνη 0.929g
Θρεονίνη 2.97g
Ισολευκίνη 3.209g
Λευκίνη 4.947g
Λυσίνη 3,025 g
Μεθειονίνη 1,149g
Κυστίνη 0,662g
Φαινυλαλανίνη 2.777g
Τυροσίνη 2.584g
Valine 3,512g
Αργινίνη 4.147g
Ιστιδίνη 1,085 g
Αλανίνη 4,515 g
Ασπαρτικό οξύ 5.793g
Γλουταμικό οξύ 8,386 g
Γλυκίνη 3.099g
Proline 2,382g
Σερίνη 2.998g

Βιταμίνες
Βιταμίνη Α 29 μg
Β καροτίνη 342 μg
Λουτεΐνη ζεαξανθίνη 0 μg

Θειαμίνη (Β1) 2.38 mg
Ριβοφλαβίνη (Β2) 3,67 mg
Νιασίνη (Β3) 12,82 mg
Παντοθενικό οξύ (Β5) 3.48 mg
Βιταμίνη Β6 0,364 mg
Φολικό (Β9) 94 μg
Βιταμίνη Β12 0 μg
Χολίνη 66 mg
Βιταμίνη C 10,1 mg
Βιταμίνη D 0 IU
Βιταμίνη Ε 5 mg
Βιταμίνη Κ 25,5 μg
Περισσότερα για τις βιταμίνες στα πτηνά.

Ορυκτά - Μέταλλα
Ασβέστιο 120 mg
Σίδηρος 28,5 mg
Μαγνήσιο 195 mg
Μαγγάνιο 1,9 mg
Φωσφόρος 118 mg
Κάλιο 1363 mg
Νάτριο 1048 mg
Ψευδάργυρος 2 mg

Άλλα συστατικά Ποσότητα
Νερό 4,68g

Μονάδες
μg = μικρογραμμάρια
mg = χιλιοστόγραμμα
IU = Διεθνείς μονάδες
Αναφορές
Συντάκτης
Stavros
Stavros
Ο Stavros είναι ιδρυτής και διαχειριστής του PetBirds από τις 7 Απριλίου 2006.
Άρθρα | Συμμετοχή PBCP

Facebook Twitter Gplus

Σχόλια

Georgina
Με ποιον τρόπο μπορεί να ενταχθεί η σπιρουλίνα στη διατροφή των πουλιών;

Σε κατάστημα ειδών υγιεινής διατροφής που ρώτησα σχετικά, δε γνώριζαν καν ότι μπορεί να χορηγηθεί και σε κατοικίδια. Ούτε το διαφημιστικό φυλλάδιο αναφέρει κάτι παρόμοιο.

Αναζητώντας πληροφορίες, βρήκα τυχαία ότι χορηγείται ακόμα και σε ψάρια (δε γνωρίζω περισσότερες λεπτομέρειες).

Οι μορφές που κυκλοφορεί για ανθρώπους είναι σε ταμπλέτες και σε σκόνη. Όταν το άρθρο αναφέρει ότι αρκετοί εκτροφεις εντάσσουν την σπιρουλινα στην διατροφή των πουλιών τους σε τι αναφέρονται; Υπάρχουν διαφορετικά είδη σπιρουλινας, άλλο για ανθρώπους και άλλο για κατοικίδια; Και πως μπορεί να εισαχθεί στην διατροφή των πουλιών (με τι μορφή); Υπάρχουν σχετικές πληροφορίες;
 
Stavros
Τη σπιρουλίνα τη χορηγούμε στα πουλιά συνήθως μέσω της αβγοτροφής, προσθέτοντας την στο νερό που χρησιμοποιούμε για την παρασκευή της, μαζί με τα υπόλοιπα συμπληρώματα που πιθανόν να χορηγούμε ταυτόχρονα.

Τη συγκεκριμένη σπιρουλίνα (για πουλιά) μπορούμε να τη βρούμε σε ενημερωμένα Petshop και έχει τη μορφή σκόνης σε σκούρο πράσινο χρώμα.
 
A
Φίλε Σταύρο, καλημέρα.

Έχω την εντύπωση ότι αναφέροντας ότι η σπιρουλίνα δίνεται μέσω της αυγοτροφής διαλυμένη στο νερό, θα εννοείς για αυγοτροφή που παρασκευάζουν με κάποιον τρόπο εμείς οι ίδιοι. Διαφορετικά, η σπιρουλίνα, αναμιγνύεται με την αυγοτροφή του εμπορίου (την συσκευασμένη) και σε αναλογία περίπου 5gr σπιρουλίνας ανά 1 Kg αυγοτροφής η άλλως όπως αναφέρεται στις οδηγίες χορήγησης της.
 
Stavros
Σωστά Αντώνη. Μιλούσα για την αυγοτροφή που παρασκευάζουμε οι ίδιοι (μαλακή), η οποία περιλαμβάνει στα συστατικά της και την "ξηρή" αυγοτροφή του εμπορίου. Σε αυτήν την περίπτωση η σπιρουλίνα προστίθεται στο νερό που θα χρησιμοποιήσουμε για την παρασκευή του μείγματος.
 
D
Γεια σας σε όλους.

Χρησιμοποιώ spirulina αρκετό καιρό με δυο τρόπους χωρίς κανενα προβλημα μεχρι στιγμής.
 1. Στη μαλακή αβγοτροφη για τάισμα των νεοσσών από τους γονείς
 2. Στο μείγμα - βιταμίνες, σίκαλη, καλαμπόκι, βρώμη, σιμιγδάλι, κριθάρι, ρίγανη, θυμάρι, σουσάμι, spirulina.
Πιστέψτε με, με άριστα αποτελέσματα.

Τη spirulina σκόνη (της εταιρίας ''algae'' ελληνική - Σέρρες), την αγοράζω από κατάστημα με διατροφικά είδη και βότανα.

Σημείωση ότι τη spirulina την καταναλώνω και εγώ σε μορφή tablets.
 
F
Σήμερα πήρα σπιρουλινα (marcus rohrer-μάρκα) από ένα κατάστημα βιολογικών προϊόντων. Μόλις πριν λίγο γύρισα σπίτι και άνοιξα το βαζάκι να δω πως είναι. Λοιπόν, είναι σαν μικρά χαπάκια πράσινου χρώματος.

Κάνει αυτή για τα πουλιά ή να την επιστρέψω αν μπορώ και να πάρω σε σκόνη αν υπάρχει;

Ευχαριστώ.
 
Georgina
Νομίζω πως πιο εύχρηστη για να την χρησιμοποιήσεις για τα πουλιά, είναι η σπιρουλίνα σε σκόνη.

Το σκεύασμα με τα χαπάκια προορίζεται πιστεύω περισσότερο για ανθρώπινη χρήση. Μην την αλλάξεις, χρησιμοποίησε την για σένα και πάρε άλλη σε σκόνη για τα πουλάκια!

Δεν έχω δοκιμάσει να κάνω σκόνη το χαπάκι, καθώς πάντα προτιμώ τη συσκευασία σε σκόνη. :)
 
M
Σήμερα παρέλαβα κι εγώ απ το ταχυδρομείο διάφορα πράγματα που είχα κάνει παραγγελία από ένα e-shop και μεταξύ αυτών και σπιρουλινα. Από αύριο θα μπει στην διατροφή των πουλιών.

Η δοσολογία απ ότι διάβασα στο κουτί είναι 1γρ ανά 100γρ μάλλον αυγοτροφης. Δεν κατάλαβα τι ακριβώς γράφει.

Με σκέτο νερό δεν μπορούμε να τη δώσουμε στα πουλιά;

Παίρνω και εγώ σπιρουλινα και βλέπω μεγάλη διαφορά στον οργανισμό μου. Μακάρι να δουν το ίδιο καλά αποτελέσματα και τα πουλάκια μου.
 
mgerom
Γίνεται πολύ δύσκολα αποδεκτή από τα πουλιά. Ιδιαίτερα η μυρωδιά της είναι μάλλον απωθητική.

Μικρές ποσότητες και στην αυγοτροφή είναι ο πιο ασφαλής τρόπος.
 
lazaros
@magnet1, Μάρκο χωρίς να είμαι ειδικός, για ρώτα κάποιον πιο έμπειρο στα κόκκινα λιποχρωμικά και λευκά που γράφεις ότι εκτρέφεις μήπως η σπιρουλίνα τους χαλάει τα χρώματα.
 
M
Απ ότι ξέρω η σπιρουλινα έχει πολύ β-καροτίνη και βοηθάει στο βάψιμο των καναρινιών.
 
mgerom
Είχα μείνει με την εντύπωση, από διάφορες συζητήσεις οτι περιέχει σε αφθονία και τη μεθειονίνη.Ενα αμινοξύ που ευθύνεται για το κοκκίνισμα των φτερών. Είναι και ο λόγος που την αποφεύγουν όσοι εκ των εκτροφέων επιδιώκουν το καθαρό κίτρινο χρώμα (κίτρινα μωσαικού).
 
Stavros
Η μεθειονίνη είναι ένα από τα αμινοξέα ο ρόλος των οποίων είναι η σύνθεση των πρωτεϊνών. Συγκαταλέγεται στα βασικά αμινοξέα, αυτά δηλαδή που λαμβάνονται από τη διατροφή και δεν συντίθενται από τον ίδιο τον οργανισμό. Είναι δηλαδή απαραίτητο να λαμβάνεται από τη διατροφή σε περιόδους σωματικής ανάπτυξης αλλά και της δημιουργίας του πτερώματος στην οποία παίζει σημαντικό ρόλο.

Από όσο γνωρίζω τα αμινοξέα δε βάφουν, σε αντίθεση με τα κοροτένια που ευθύνονται για το κόκκινο χρώμα των πουλιών και τη λουτεΐνη η οποία ενισχύει το κίτρινο χρώμα τους.
 

Πληροφορίες

Συντάκτης
Stavros
Προβολές
5.864
Σχόλια
13
Ενημέρρωση

Περισσοτερα Διατροφή Πτηνών

Περισσότερα από Stavros

Μοιραστείτε το άρθρο

Top