Πρόσφατα

Η μετάλλαξη Κοβάλτιο στα Καναρίνια (Cobalt)

Η μετάλλαξη Κοβάλτιο είναι η 9η αναγνωρισμένη μετάλλαξη των καναρινιών χρώματος. Πρόκειται για μια αυτοσωματική υπολειπόμενη μετάλλαξη.


Η Μετάλλαξη Κοβάλτιο

Η δράση της στις κλασικές μελανίνες αφορά τη διεύρυνση των περιοχών της ευμελανίνης σε όλο το πτέρωμα, μέχρι τις άκρες των φτερών στις πτέρυγες.

Το αποτέλεσμα της επίδρασης της μετάλλαξης δίνει ένα μαύρο χρώμα συνολικά στο πτέρωμα (συμπεριλαμβανομένης της κοιλιάς και της περιοχής της αμάρας) το οποίο όμως έχει μία θαμπή απόχρωση.

Μαύρο Κοβάλτιο

Οι ραβδώσεις της ευμελανίνης είναι παρόμοιες με εκείνες ενός κλασικού μαύρου. Φαρδιές και συνεχείς. Η επέκταση της μελανίνης σε όλο το πτέρωμα δίνει ένα βαθύ γκρι χρώμα παντού, μέχρι τα άκρα των φτερών, ιδιαίτερα στην περιοχή της αμάρας, ανεξάρτητα από την κατηγορία. Η φαιομελανινη απουσιάζει εντελώς.

Το ράμφος, τα πόδια και τα νύχια είναι μαύρα.

Κατηγορίες και Ονοματολογία

Μαύρα Κοβάλτιο Λευκά
Μαύρο Κοβάλτιο Λευκό

Μαύρα Κοβάλτιο Κίτρινα
Μαύρο Κοβάλτιο Κίτρινο/Κίτρινο ιβουάρ έντονου και μη έντονου
Μαύρο Κοβάλτιο Κίτρινο/Κίτρινο ιβουάρ μωσαϊκού αρσενικό
Μαύρο Κοβάλτιο Κίτρινο/Κίτρινο ιβουάρ μωσαϊκού θηλυκό

μαύρο_κοβάλτιο_κίτρινο_μωσαϊκού_t1.jpg

Μαύρα Κοβάλτιο Κόκκινα
Μαύρο Κοβάλτιο Κόκκινο/Κόκκινο ιβουάρ έντονου και μη έντονου (φωτο 2)
Μαύρο Κοβάλτιο Κόκκινο/Κόκκινο ιβουάρ μωσαϊκού αρσενικό
Μαύρο Κοβάλτιο Κόκκινο/Κόκκινο ιβουάρ μωσαϊκού θηλυκό

μαύρο_κοβάλτιο_κίτρινο_χιονέ.jpg μαύρο_κοβάλτιο_κόκκινο_έντονου.jpg

Βαθμολογία 30 (μελανίνη)

Πρότυπα Κρίσης και Βαθμολόγηση

EXCELLENT
  • Μέγιστη οξείδωση του πτερώματος σε ολόκληρο το πουλί.
  • Οι ραβδώσεις είναι μεγάλες, φαρδιές και καλά καθορισμένες.
  • Έντονος σκούρος γκρι χρωματισμός σε ολόκληρο το πτέρωμα.
  • Απουσία φαιομελανίνης.
  • Πόδια, νύχια και ράμφος, μαύρα.
Βαθμολογία 29

GOOD
  • Ίδιο με ένα εξαιρετικό δείγμα (excellent) αλλά με ελαφρά ίχνη φαιομελανίνης.
Βαθμολογία 27-28

ACCEPTABLE
  • Λιγότερη οξείδωση του μαύρου.
  • Καλή παρουσία του γκρι αλλά λιγότερο σκούρα.
  • Οι ραβδώσεις είναι πολύ φαρδιές ή πολύ στενές.
  • Ελαφρά ίχνη φαιομελανίνης.
  • Πόδια, νύχια και ράμφος, λιγότερο σκούρα.
Βαθμολογία 24-26

POOR
  • Ανεπαρκής οξείδωση.
  • Έλλειψη φωτεινότητας στις ραβδώσεις.
  • Απουσία σχεδίων στην κεφαλή.
  • Πτέρυγες πολύ "καθαρές".
  • Έλλειψη μελανίνης σε όλο το σώμα και την περιοχή της αμάρας.
  • Έντονη παρουσία φαιομελανίνης.
  • Πόδια, ράμφος και νύχια είναι χωρίς μελανίνη.
Βαθμολογία 18-23

Καφέ Κοβάλτιο

Το σχέδιο των ραβδώσεων είναι το ίδιο με αυτό ενός κλασικού καφέ, δηλαδή φαρδιές και συνεχείς. Επέκταση της σκούρας καφέ μελανίνης (όσο το δυνατό πιο σκούρη) σε όλο το πτέρωμα μέχρι τις άκρες των φτερών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των πτερύγων, της ουράς και της περιοχής της αμάρας, ανεξάρτητα από την κατηγορία.

Το ράμφος, τα πόδια και τα νύχια είναι καφέ.

Κατηγορίες και Ονοματολογία

Καφέ Κοβάλτιο Λευκά
Καφέ Κοβάλτιο Λευκό

Καφέ Κοβάλτιο Κίτρινα
Καφέ Κοβάλτιο Κίτρινο/Κίτρινο ιβουάρ έντονου και μη έντονου
Καφέ Κοβάλτιο Κίτρινο/Κίτρινο ιβουάρ μωσαϊκού αρσενικό
Καφέ Κοβάλτιο Κίτρινο/Κίτρινο ιβουάρ μωσαϊκού θηλυκό

Καφέ Κοβάλτιο Κόκκινα
Καφέ Κοβάλτιο Κόκκινο/Κόκκινο ιβουάρ έντονου και μη έντονου
Καφέ Κοβάλτιο Κόκκινο/Κόκκινο ιβουάρ μωσαϊκού αρσενικό
Καφέ Κοβάλτιο Κόκκινο/Κόκκινο ιβουάρ μωσαϊκού θηλυκό

Βαθμολογία 30 (μελανίνη).

Παρουσίαση και Συζήτηση για τα Καναρίνια Καφέ Κοβάλτιο.

Πρότυπα Κρίσης και Βαθμολόγηση

EXCELLENT
  • Μέγιστη δυνατή οξείδωση σε όλο το πτέρωμα, συμπεριλαμβανομένων των πτερύγων και της ουράς.
  • Σκούρες καφέ ραβδώσεις, μακριές, φαρδιές και καλά καθορισμένες.
  • Απουσία φαιομελανίνης.
  • Ράμφος, πόδια και νύχια καφέ.
Βαθμολογία 29

GOOD
  • Καφέ οξείδωση σε όλο το πτέρωμα. Καφέ ραβδώσεις όμοιες με αυτές ένός εξαιρετικού (excellent) δείγματος.
  • Ελαφρά ίχνη φαιομελανίνης.
  • Ράμφος, πόδια και νύχια καφέ.
Βαθμολογία 27-28

ACCEPTABLE
  • Λιγότερη οξείδωση του καφέ.
  • Καλή κατανομή του καφέ αλλά λιγότερο σκούρη.
  • Ραβδώσεις πολύ στενές ή υπερβολικά φαρδιές.
  • Ελαφρά ίχνη φαιομελανίνης.
  • Πόδια, νύχια και ράμφος λιγότερο οξειδωμένα.
Βαθμολογία 24-26

POOR
  • Ανεπαρκής οξείδωση του καφέ.
  • Δεν υπάρχει σαφήνεια στο σχέδιο.
  • Απουσία σχεδίου στην κεφαλή.
  • Πτέρυγες πολύ "καθαρές".
  • Έλλειψη μελανίνης σε όλο το πτέρωμα συμπεριλαμβανομένης της περιοχής της αμάρας.
  • Έντονη παρουσία φαιομελανίνης.
  • Ράμφος, πόδια και νύχια "καθαρά".
Βαθμολογία 18-23

Αχάτης Κοβάλτιο

Οι ραβδώσεις είναι παρόμοιες με αυτές του κλασικού αχάτη. Το ράμφος, τα πόδια και τα νύχια έχουν το χρώμα της σάρκα.

Η επίδραση της διάχυσης της μαύρης ευμελανίνης παρατηρείται σε όλο το φτέρωμα,
(χαρακτηριστικό του κοβαλτιου), αλλά μειώνεται από την επίδραση της μετάλλαξης του αχάτη.

Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στις περιοχές του λαιμού, του θώρακα και ιδιαίτερα σε όλη την περιοχή της αμάρας, ανεξάρτητα από τον τύπο του φτερού. Η μαύρη ευμελανίνη διαχέεται για να δώσει ένα γκρι-ανθρακί αποτέλεσμα.

Το λιπόχρωμα φαίνεται λίγο πιο σκούρο.

Κατηγορίες και Ονοματολογία

Αχάτης Κοβάλτιο Λευκά
Αχάτης Κοβάλτιο Λευκό

Αχάτης Κοβάλτιο Κίτρινα
Αχάτης Κοβάλτιο Κίτρινο/Κίτρινο ιβουάρ έντονου και μη έντονου
Αχάτης Κοβάλτιο Κίτρινο/Κίτρινο ιβουάρ μωσαϊκού αρσενικό
Αχάτης Κοβάλτιο Κίτρινο/Κίτρινο ιβουάρ μωσαϊκού θηλυκό

Αχάτης Κοβάλτιο Κόκκινα
Αχάτης Κοβάλτιο Κόκκινο/Κόκκινο ιβουάρ έντονου και μη έντονου
Αχάτης Κοβάλτιο Κόκκινο/Κόκκινο ιβουάρ μωσαϊκού αρσενικό
Αχάτης Κοβάλτιο Κόκκινο/Κόκκινο ιβουάρ μωσαϊκού θηλυκό

Βαθμολογία 30 (μελανίνη).

Πρότυπα Κρίσης και Βαθμολόγηση

EXCELLENT
  • Ραβδώσεις όμοιες με αυτές ενός εξαιρετικού (Excellent) δείγματος κλασικού αχάτη.
  • Διάχυση της μειωμένης ευμελανίνης πολύ εμφανής, από τον λαιμό μέχρι την περιοχή της αμάρας.
  • Απουσία φαιομελανίνης.
  • Το ράμφος, τα πόδια και τα νύχια έχουν το χρώμα της σάρκας.
Βαθμολογία 29

GOOD
  • Ραβδώσεις όμοιες με αυτές ενός καλού (Good) δείγματος κλασικού αχάτη.
  • Διάχυση μειωμένης ευμελανίνης ορατή αλλά όχι τόσο καλή όσο σε ένα εξαιρετικό δείγμα. Καλή μείωση της φαιομελανίνης.
  • Ράμφος, πόδια και νύχια στο χρώμα σάρκας.
Βαθμολογία 27-28

ACCEPTABLE
  • Ραβδώσεις όμοιες με αυτές ενός αποδεκτού (Acceptable) δείγματος κλασικού αχάτη.
  • Η μειωμένη ευμελανίνη διαχέεται αλλά είναι είτε πολύ άτονη ή πολύ σκούρα.
  • Η φαιοελαλανίνη είναι ορατή.
  • Ράμφος, πόδια και νύχια ελαφρώς σκούρα.
Βαθμολογία 24-26

POOR
  • Κακές ραβδώσεις όμοιες με αυτές ενός "φτωχού" (Poor) δείγματος κλασικού αχάτη.
  • Η διάχυση της μελανίνης είναι είτε πολύ άτονη είτε πολύ σκούρα, τόσο ώστε να συγχέεται με ένα δείγμα Μαύρου.
  • Η φαιοελαλανίνη είναι ορατή.
  • Το ράμφος, τα νύχια και τα πόδια είναι σκούρα.
Βαθμολογία 18-23

Ιζαμπέλ Κοβάλτιο

Το σχέδιο που παρουσιάζει η ευμελανίνη, είναι πανομοιότυπο του κλασικού. Ράμφος πόδια και νύχια έχουν το χρώμα της σάρκας.

Η διάχυση της ευμελανίνης στην απόχρωση του καφέ-φουντούκι σε ολόκληρο το πτέρωμα μέχρι την άκρη των φτερών, είναι χαρακτηριστικό της μετάλλαξης. Η διάχυση της ευμελανίνης γίνεται όπως και στις άλλες υποκατηγορίες της μετάλλαξης Κοβάλτιο, η απόχρωση της όμως στην Ιζαμπέλα έχει το χρώμα του φουντουκιού.

Η αραίωση της ευμελανίνης είναι αντίστοιχη της κλασικής Ιζαμπέλας αλλά είναι ορατή και ευδιάκριτη στα χαμηλότερα σημεία του σώματος και ειδικότερα στην περιοχή του στομάχου (κάτι που συμβαίνει σε όλα τα Κοβάλτια, ανεξάρτητα από την υποκατηγορία που ανήκουν).

Οι λιποχρωμικοί χρωματισμοί επικαλύπτονται από τις μελανίνες.

Κατηγορίες και Ονοματολογία

Ιζαμπέλ Κοβάλτιο Λευκά
Ιζαμπέλ Κοβάλτιο Λευκό

Ιζαμπέλ Κοβάλτιο Κίτρινα
Ιζαμπέλ Κοβάλτιο Κίτρινο/Κίτρινο ιβουάρ έντονου και μη έντονου
Ιζαμπέλ Κοβάλτιο Κίτρινο/Κίτρινο ιβουάρ μωσαϊκού αρσενικό
Ιζαμπέλ Κοβάλτιο Κίτρινο/Κίτρινο ιβουάρ μωσαϊκού θηλυκό

Ιζαμπέλ Κοβάλτιο Κόκκινα
Ιζαμπέλ Κοβάλτιο Κόκκινο/Κόκκινο ιβουάρ έντονου και μη έντονου
Ιζαμπέλ Κοβάλτιο Κόκκινο/Κόκκινο ιβουάρ μωσαϊκού αρσενικό
Ιζαμπέλ Κοβάλτιο Κόκκινο/Κόκκινο ιβουάρ μωσαϊκού θηλυκό

Βαθμολογία 30 (μελανίνη)

Πρότυπα Κρίσης και Βαθμολόγηση

EXCELLENT
  • Σχέδιο αντίστοιχο ενός "εξαιρετικού", κλασικού τύπου.
  • Διάχυση αραιωμένης ευμελανίνης, η οποία είναι ορατή στα κατώτερα σημεία του σώματος και ειδικότερα στην περιοχή του στομάχου.
  • Απουσία φαιομελανίνης.
  • Ράμφος, πόδια και νύχια στο χρώμα της σάρκας.
Βαθμολογία: 29 βαθμοί.

GOOD
  • Σχέδιο αντίστοιχο ενός κλασικού τύπου.
  • Διάχυση αραιωμένης ευμελανίνης ορατή, αλλά κατώτερη ενός "εξαιρετικού".
  • Καλή ελάττωση ή μικρή παρουσία φαιομελανίνης.
  • Ράμφος, πόδια και νύχια στο χρώμα της σάρκας.
Βαθμολογία: 27-28 βαθμοί.

ACCEPTABLE
  • Σχέδιο αντίστοιχο ενός "αποδεκτού" κλασικού τύπου.
  • Η διάχυση της αραιωμένης ευμελανίνης είναι πολύ υψηλή ή πολύ χαμηλή.
  • Ανεπαρκής αραίωση.
  • Εμφανής παρουσία φαιομελανίνης.
  • Ράμφος, πόδια και νύχια στο χρώμα της σάρκας.
Βαθμολογία: 24-26 βαθμοί.

POOR
  • Σχέδιο που δεν αντιστοιχεί στον κλασικό τύπο.
  • Η διάχυση της αραιωμένης ευμελανίνης είναι πολύ άτονη ή δυσδιάκριτη ή πολύ έντονη.
  • Εκτεταμένη παρουσία φαιομελανίνης.
  • Ράμφος, πόδια και νύχια στο χρώμα της σάρκας.
Βαθμολογία: 18-23 βαθμοί.
Συντάκτης
Stavros
Ο Stavros είναι ιδρυτής και διαχειριστής του PetBirds από τις 7 Απριλίου 2006.
Άρθρα | Συμμετοχή PBCP

Facebook Twitter Gplus

Σχόλια

Μερικά Κοβάλτια.

View attachment 54311

Από αριστερά προς δεξιά.
  1. Ιζαμπέλ Κοβάλτιο Κίτρινο έντονου. Εκτρφέας en kweek.
  2. Ιζαμπέλ Κοβάλτιο Λευκό κυρίαρχο. Εκτρφέας Werenfried Verswijvel.
  3. Αχάτης Κοβάλτιο Κίτρινο μωσαϊκό αρσενικό. Εκτρφέας Massimo Polli.
Θα μιλήσω για την μεσαία φωτογραφία.

Το ιζαμπέλ είναι από μόνο του ένα αρκετά αραιωμένο καναρίνι της καφέ σειράς. Με την προσθήκη της μετάλλαξης κοβάλτιο, βλέπουμε στην φωτογραφία την ελαφριά διάχυση αυτής της αραιωμένης καφέ ευμελανίνης σε ΟΛΟ το πτέρωμα. Εκεί που θα έπρεπε να είναι το πτηνό άσπρο σαν κιμωλία, έχει αποκτήσει μια πιο σκούρα τονικότητα προς το μπεζ-καφέ. Στο κεφάλι και τον σβέρκο είναι φανερό.

Ίσως να μην είναι από τους πιο εντυπωσιακούς συνδυασμούς μεταλλάξεων είναι όμως αρκετά ξεχωριστός και έχει την δική του αξία. Έχουν τεθεί οι βάσεις για να δούμε τέτοια πουλάκια αποκλειστικής ελληνικής εκτροφής σε 1-2 χρόνια από τώρα.
 

Πληροφορίες

Συντάκτης
Stavros
Προβολές
3.074
Σχόλια
1
Ενημέρρωση

Περισσοτερα Είδη - Ράτσες Καναρινιών

Περισσότερα από Stavros

Μοιραστείτε το άρθρο

Top Bottom