Οι παπαγάλοι εκτός από όμορφα πουλιά είναι ιδιαίτερα ευφυή, κοινωνικά και πολύ δεκτικά σε κάθε μορφή επικοινωνίας. Τι κρύβεται λοιπόν πίσω από την επιθετικότητά τους και κυρίως το δάγκωμα;

Που οφείλεται η επιθετικότητα και το δάγκωμα των παπαγάλων;

%CF%80%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%AC%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CF%83%CF%85%CE%BC%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%AC-jpg.39562


Αν και σπάνιο φαινόμενο, κάποιες φορές συμβαίνει ειδικά αν πρόκειται για κάποιο πουλάκι που δεν έχει συνηθίσει στο καινούργιο του περιβάλλον γιατί είναι λίγο καιρό μαζί μας. Οι παπαγάλοι έχουν μια πιο σύνθετη συμπεριφορά σε σχέση με άλλα κατοικίδια όπως π.χ. σκύλοι ή γάτες. Η διαφορετικότητά τους αυτή οδηγεί πολλές φορές σε επιθετική συμπεριφορά π.χ. δάγκωμα.

Το δάγκωμα οφείλεται σε πολλούς λόγους. Ένας από αυτούς είναι το παιχνίδι. Πολλές φορές μου έχει τύχει να με δαγκώνουν την ώρα που καθαρίζω το κλουβί όμως είναι περισσότερο σαν χάιδεμα παρά δάγκωμα.

Άλλες φορές πάλι προσπαθούν να πάρουν την ποτίστρα από το χέρι μου την ώρα που τους αλλάζω το νερό και κατά λάθος "δαγκώνουν" το χέρι μου.

Αποδίδω τα παραπάνω περισσότερο στην περιέργεια τους παρά και στην τάση τους για παιχνίδι παρά σε επιθετικότητα (έτσι θέλω να πιστεύω)!

Άλλες φορές επιτίθενται στην προσπάθεια τους να προστατέψουν τα εδάφη τους από εισβολείς. Αυτό συμβαίνει γιατί οι παπαγάλοι όπως και κάθε άλλο ζώο προσπαθούν να προστατέψουν την ιδιοκτησία τους.

Ιδιοκτησία τους θεωρείται το κλουβί, η φωλιά ακόμη και το θηλυκό μιας και το αρσενικό πολλές φορές γίνεται ιδιαίτερα κτητικό και προστατευτικό απέναντι του. Η συμπεριφορά αυτή απαντάτε σε ζώα που ζούνε ελεύθερα άλλα και σε ζώα που ζούνε σε αιχμαλωσία.

Κάτι άλλο που κάνει τους παπαγάλους επιθετικούς είναι ο φόβος. Μέσα στο κλουβί δεν έχει την δυνατότητα να πετάξει και να φύγει μακριά όταν υποθέσει ότι κάποιος κίνδυνος τον πλησιάσει. Οπότε το μόνο όπλο που έχει στη διάθεση του είναι το δάγκωμα και το χρησιμοποιεί για να αμυνθεί.

Τέλος αυτό που κάνει τους παπαγάλους επιθετικούς μπορεί να είναι η διάθεση για επικοινωνία. Με τον τρόπο αυτό ίσως θέλουνε να μας δείξουνε ότι η στιγμή για παιχνίδια και κόλπα δεν είναι η κατάλληλη!

Πανέξυπνα, περίεργα πουλιά με ιδιόμορφη και ταυτόχρονα ξεχωριστή συμπεριφορά, περήφανα και αξιοπρεπή. Καθένα από αυτά μοναδικό. Αυτό που πρέπει εμείς να κάνουμε είναι μάθουμε να διαβάζουμε τη διάθεση τους για να γίνει η συμβίωση μαζί τους όσο το δυνατόν καλύτερη!

Αυτό θα γίνει μόνο όταν αφιερώσουμε αρκετό χρόνο παρατηρώντας τα. Έτσι θα δοθεί και σε αυτά αλλά και σε εμάς η δυνατότητα να γνωριστούμε καλύτερα και τα ατυχή αυτά περιστατικά θα περιοριστούν στο ελάχιστο!

Περισσότερες πληροφορίες
Χρειάζεστε βοήθεια;