Η επιθετικότητα των παπαγάλων

 1. ROI
  Οι παπαγάλοι εκτός από όμορφα πουλιά είναι ιδιαίτερα ευφυή, κοινωνικά και πολύ δεκτικά σε κάθε μορφή επικοινωνίας. Τι κρύβεται λοιπόν πίσω από την επιθετικότητά τους και κυρίως το δάγκωμα;

  Που οφείλεται η επιθετικότητα και το δάγκωμα των παπαγάλων;

  παπαγάλος-συμπεριφορά.jpg

  Αν και σπάνιο φαινόμενο, κάποιες φορές συμβαίνει ειδικά αν πρόκειται για κάποιο πουλάκι που δεν έχει συνηθίσει στο καινούργιο του περιβάλλον γιατί είναι λίγο καιρό μαζί μας. Οι παπαγάλοι έχουν μια πιο σύνθετη συμπεριφορά σε σχέση με άλλα κατοικίδια όπως π.χ. σκύλοι ή γάτες. Η διαφορετικότητά τους αυτή οδηγεί πολλές φορές σε επιθετική συμπεριφορά π.χ. δάγκωμα.

  Το δάγκωμα οφείλεται σε πολλούς λόγους. Ένας από αυτούς είναι το παιχνίδι. Πολλές φορές μου έχει τύχει να με δαγκώνουν την ώρα που καθαρίζω το κλουβί όμως είναι περισσότερο σαν χάιδεμα παρά δάγκωμα.

  Άλλες φορές πάλι προσπαθούν να πάρουν την ποτίστρα από το χέρι μου την ώρα που τους αλλάζω το νερό και κατά λάθος "δαγκώνουν" το χέρι μου.

  Αποδίδω τα παραπάνω περισσότερο στην περιέργεια τους παρά και στην τάση τους για παιχνίδι παρά σε επιθετικότητα (έτσι θέλω να πιστεύω)!

  Άλλες φορές επιτίθενται στην προσπάθεια τους να προστατέψουν τα εδάφη τους από εισβολείς. Αυτό συμβαίνει γιατί οι παπαγάλοι όπως και κάθε άλλο ζώο προσπαθούν να προστατέψουν την ιδιοκτησία τους.

  Ιδιοκτησία τους θεωρείται το κλουβί, η φωλιά ακόμη και το θηλυκό μιας και το αρσενικό πολλές φορές γίνεται ιδιαίτερα κτητικό και προστατευτικό απέναντι του. Η συμπεριφορά αυτή απαντάτε σε ζώα που ζούνε ελεύθερα άλλα και σε ζώα που ζούνε σε αιχμαλωσία.

  Κάτι άλλο που κάνει τους παπαγάλους επιθετικούς είναι ο φόβος. Μέσα στο κλουβί δεν έχει την δυνατότητα να πετάξει και να φύγει μακριά όταν υποθέσει ότι κάποιος κίνδυνος τον πλησιάσει. Οπότε το μόνο όπλο που έχει στη διάθεση του είναι το δάγκωμα και το χρησιμοποιεί για να αμυνθεί.

  Τέλος αυτό που κάνει τους παπαγάλους επιθετικούς μπορεί να είναι η διάθεση για επικοινωνία. Με τον τρόπο αυτό ίσως θέλουνε να μας δείξουνε ότι η στιγμή για παιχνίδια και κόλπα δεν είναι η κατάλληλη!

  Πανέξυπνα, περίεργα πουλιά με ιδιόμορφη και ταυτόχρονα ξεχωριστή συμπεριφορά, περήφανα και αξιοπρεπή. Καθένα από αυτά μοναδικό. Αυτό που πρέπει εμείς να κάνουμε είναι μάθουμε να διαβάζουμε τη διάθεση τους για να γίνει η συμβίωση μαζί τους όσο το δυνατόν καλύτερη!

  Αυτό θα γίνει μόνο όταν αφιερώσουμε αρκετό χρόνο παρατηρώντας τα. Έτσι θα δοθεί και σε αυτά αλλά και σε εμάς η δυνατότητα να γνωριστούμε καλύτερα και τα ατυχή αυτά περιστατικά θα περιοριστούν στο ελάχιστο!

  Περισσότερες πληροφορίες
  Χρειάζεστε βοήθεια;
  Από ROI, 5 Ιαν 2009 | Ενημερώθηκε: 17 Μαρ 2016 | | |

  Μοιραστείτε

  Like από anatolia, Eleni pepper, KONSTANTINA αλλά και άλλους 3.

Πρόσφατες Κριτικές

 1. Greek yorkshire
  5/5,
  "Εξαιρετικό το άρθρο σου Ρόη!"
  Εξαιρετικό το άρθρο σου Ρόη! Έχεις πολύ μεγάλη ικανότητα στο γραπτό λόγο και είσαι και αρκετά παρατηρητική!
  1. ROI
   Ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σου λόγια πατριωτάκι. ;) :)

Σχόλια

Για να σχολιάσετε το Άρθρο πρέπει να είστε μέλος μας. Η εγγραφή διαρκεί λιγότερο από 1', είναι δωρεάν και μπορείτε να την κάνετε εδώ!
 1. Victoria
  Πολύ ωραίο το άρθρο που έγραψες, να συμπληρώσω και κάτι ακόμα.

  Για εμένα η συμπεριφορά του "δαγκώματος" είναι φυσιολογική. Πρόκειται για ένστικτα τα οποία έχει ο παπαγάλος. Κάθε παπαγάλος το μαθαίνει αυτό μόλις βγει από το αυγό. Ένας παπαγάλος σε αιχμαλωσία θα αντιδράσει επιθετικά σε κάθε ενόχληση που προέρχεται από πάνω του ή από πίσω του.
   anatolia likes this.
 2. Sofia P
  Να συμπληρώσω ότι δεν είναι σπάνιο για τους παπαγάλους να δαγκώνουν τους ανθρώπους. Μάλλον ο κανόνας θα έλεγα. Οι παπαγάλοι είναι "άγρια" ζώα σε αντίθεση με τους σκύλους και τις γάτες που είναι domesticated. Εκτρέφονται πολύ λίγα χρόνια στην αιχμαλωσία και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ξέρουν πως να τους μεγαλώσουν και να τους κοινωνικοποιήσουν. Ίσως γι αυτό δαγκώνουν τόσο σε σχέση με άλλα είδη που κρατάμε στο σπίτι.
   anatolia likes this.
Φόρτωση...