Η διατροφή της καρδερίνας σε συνθήκες εκτροφής

  • Συντάκτης Paianas
  • Publish date
  • Ενημερώθηκε

Διατροφή Καρδερίνας


Με την εξάπλωση και τη διάδοση πληροφοριών μέσω του διαδικτύου, τα νέα προϊόντα, την αυξημένη βιβλιογραφία και την ταυτόχρονη γνωριμία της Παγκόσμιας & Ευρωπαϊκής κοινότητας εκτροφέων, η διατροφή των πτηνών συντροφιάς περιήλθε σε νέα επίπεδα με πλουραλισμό τροφών, συμπληρωμάτων, υπερτροφών (super foods) και πολυβιταμινούχων σκευασμάτων.

Όπως συμβαίνει και με τα προϊόντα που προορίζονται για ανθρώπους, είναι αδύνατον να τα παρακολουθήσουμε και να τα εντάξουμε όλα στην διατροφή των πουλιών μας. Στόχος λοιπόν του κάθε νέου εκτροφέα θα πρέπει να είναι, να ξεκινήσει σωστά και με ελαχιστοποίηση των λαθών που μπορεί να "στοιχίσουν" και στη συνέχεια να προσαρμόσει το διαιτολόγιο των πουλιών στις δικές του παρατηρήσεις, εμπειρία, συνθήκες, οικονομικά δεδομένα

Από τη "μόδα" των superfoods (σπιρουλίνα, ιπποφαές, foniopaddy, και σε λίγο καιρό acai berry, χλωρέλλα κ.α.) κρατάμε σίγουρα σπιρουλίνα και foniopaddy τα οποία έχουν δοκιμαστεί για χρόνια από πετυχημένους εκτροφείς, και για τα οποία υπάρχουν αδιαμφισβήτητα αποτελέσματα.

Γενικός κανόνας που θα πρέπει να αποτελεί "μπούσουλα" για σωστή εκτροφή, είναι να καταλήξουμε σε έναν βασικό "κορμό" που θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα μείγματα τροφής (είτε προσαρμοσμένα σε κάθε εποχή, είτε ένα βασικό για όλες τις εποχές) που θα συμπληρώνεται κατά περιόδους με συμπληρωματικούς σπόρους, προϊόντα, φυτά, φρούτα, λαχανικά, αυγοτροφές, πολυβιταμίνες, χωρίς να αλλάζουμε συχνά ή σε μεγάλο βαθμό τη διατροφή της καρδερίνας.

Ειδικά το στρες ή ο συνωστισμός, η απότομη αλλαγή διατροφής, αυξάνει σε μεγάλο βαθμό τα κοκκίδια που αποτελούν υπ' αριθμόν ένα κίνδυνο για την καρδερίνα.

Γενικά η διατροφή της καρδερίνας αλλά και του καναρινιού, είναι περίπου μοιρασμένη ποσοτικά μεταξύ των ελαιούχων και των αμυλούχων σπόρων (αν και στο καναρίνι ο καναρινόσπορος μαζί με άλλους αμυλούχους σπόρους, αποτελεί περίπου το 70+ % των μειγμάτων).

Η καρδερίνα όμως (σε αντίθεση με το καναρίνι που χρειάζεται επάρκεια 8-10 σπόρων στα μείγματα) θα πρέπει να καταναλώνει πολύ μεγαλύτερη ποικιλία σπόρων, σε συνάρτηση με τις αυξημένες ανάγκες της σε ζωική πρωτεΐνη και φρούτα - λαχανικά.

Ο χώρος εκτροφής (εσωτερικός, εξωτερικός, μεγάλες κλούβες, μικρά κλουβιά) διαφοροποιεί και τις διατροφικές ανάγκες, που όπως είπαμε θα πρέπει να προσαρμόζονται ανάλογα, στηριζόμενος όμως πάντα σε ένα καλό πλούσιο μείγμα το οποίο θα εμπλουτίζεται με συμπληρώματα, επιπλέον σπόρους και φυτά - λαχανικά ανάλογα με την εποχή.

Η καρδερίνα από ένστικτο (όπως και τα περισσότερα πουλιά) προτιμάει στη διατροφή της τους ελαιούχους σπόρους για να καλύψει γρήγορα τις ενεργειακές της ανάγκες. Φυσικό λοιπόν είναι να αδειάσει πρώτα τους μεγάλους απ' αυτούς (συνήθως καναβούρι, ηλιόσπορο) και όπως συνηθίζουν οι περισσότεροι εκτροφείς να συμπληρώνουν τις ταΐστρες, η καρδερίνα θα συνεχίσει να ψάχνει και να τρώει τους συγκεκριμένους σπόρους με μεσομακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία της (επιβάρυνση συκωτιού, υπέρβαρο πουλί κ.λ.π).

Ένας τρόπος ελέγχου των σπόρων στη διατροφή της καρδερίνα, είναι να τους παρέχουμε καθημερινώς μόνο το κουταλάκι τροφής που χρειάζεται (ανά πουλί) ή αν γεμίζουμε την ταΐστρα, θα πρέπει αφού απομακρύνουμε ή φυσήξουμε τα τσόφλια από τους ήδη φαγωμένους σπόρους, να περιμένουμε να τελειώσει σχεδόν όλη η τροφή στην ταΐστρα πριν την ξαναγεμίσουμε.

Επειδή, ο τρόπος αυτός πιθανώς να οδηγήσει σε επιπλέον άγχος το πουλί (αφού δεν θα βρίσκει τους σπόρους που θέλει και έχει μάθει), με συνέπεια το αδυνάτισμα και το "καρίνιασμα", σαν αντιστάθμισμα και "διαιτητικό", αλλά και αποτοξινωτικό, τονωτικό, αλλά και στα πλαίσια μιας σωστής και ολοκληρωμένης διατροφής, μπορούμε να προσφέρουμε το ασπράδι από το αυγό (καθαρή ζωική πρωτεΐνη) και τα λαχανικά - χόρτα - φρούτα που έχουν πολλές φορές αναφερθεί (ζοχοί - αντράκλα/γλιστρίδα - τσουκνίδα, αγριομάρουλο, αγριοράδικο/ταραξάκος, μπρόκολο, μήλο, αγγούρι, seneciovulgaris/γαρδελόχορτο, κατιφέ κ.α.).

Δεν θα πρέπει επίσης να συστεγάζονται στον ίδιο χώρο ιθαγενή και καναρίνια, γιατί και πάλι η καρδερίνα θα επιλέγει από τους "εύκολους" και νόστιμους λιπαρούς σπόρους του μείγματος, μην παίρνοντας τη θρεπτική αξία των υπολοίπων, με τελικό αποτέλεσμα μη σωστή και ολοκληρωμένη διατροφή, επιβάρυνση συκωτιού και μακροχρόνια έλλειψη απαραίτητων βιταμινών και ιχνοστοιχείων.

Χρονικά το διατροφικό πρόγραμμα χωρίζεται σε τρεις περιόδους
  1. Χειμώνας (συντήρηση/ηρεμία)
  2. Αναπαραγωγή (πιο πλούσια γεύματα, φρούτα, λαχανικά, συμπληρώματα)
  3. Πτερόρροια (αυξημένη ανάγκη αμινοξέων, πολυβιταμινών, μπάνιου).
Στις εξωτερικές εκτροφές οι ανάγκες τη χειμερινή περίοδο σε ελαιούχους σπόρους είναι αυξημένη λόγω των λιπαρών οξέων και των θερμίδων που αυτοί προσφέρουν, ώστε να ανταπεξέλθουν και να αντέξουν τις δύσκολες συνθήκες (χαμηλές θερμοκρασίες και ψύχος).

Τέτοιοι σπόροι είναι ο ηλιόσπορος (υψηλή πρωτεϊνική αξία - απαραίτητος και στο πρώτο στάδια ανάπτυξης των νεοσσών), το αγκάθι Μαρίας (ηπατοπροστατευτικό - απαραίτητος σε κάθε περίοδο), το γαϊδουράγκαθο, η περίλλα, ο σπόρος chia (30% πρωτεϊνη, 30% Ω3 λιπαρά οξέα, 30% φυτικές ίνες - απαραίτητος σε κάθε περίοδο), η καμελίνα, ο ζωχός (απαραίτητο και στη χλωρή μορφή του), ο ταραξάκος, το νίζερ, λιναρόσπορος, σουσάμι, τριφύλλι, καναβούρι, σπόροι πεύκου κ.α.

Οι αμυλούχοι σπόροι είναι πλούσιοι σε υδατάνθρακες, την πρωταρχική πηγή ενέργειας για όλες τις λειτουργίες του σώματος και ειδικά των μυών, με πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη. Τέτοιοι σπόροι είναι ο καναρινόσπορος ή ασπούρι, το σιτάρι (με το έλαιο του φυσική πηγή υψηλής συγκέντρωσης βιταμίνης Ε απαραίτητη στην περίοδο αναπαραγωγής), η κινόα, οι σπόροι αγριόχορτων, κεχρί, γρασίδι, βρώμη κ.α.

Με την αρχή της άνοιξης ξεκινάει και η χορήγηση μεγαλύτερης ποικιλίας συμπληρωματικών σπόρων - τροφών με ιδιαίτερη σημασία (αφού ακολουθεί και η περίοδος αναπαραγωγής) στο αυγό, πολύτιμη τροφή πλούσια σε πρωτεΐνη και θειούχα αμινοξέα (μεθειονίνη-λυσίνη), που ξεκινώντας (σε εξωτερικές εκτροφές) από μια φορά την εβδομάδα και σταδιακής αύξησης του ανά βδομάδα, φτάνουμε στη χορήγηση του μέρα παρά μέρα μέχρι και την πτερόροια (με μόνη αποχή από τη δημιουργία του 3ου-4ου αυγού μέχρι να βγουν οι νεοσσοί).

Ταυτόχρονα, σε ξεχωριστή ταΐστρα ή στην αυγοτροφή, χορηγούμε κάποιους ή όλους από τους επιπλέον συμπληρωματικούς σπόρους όπως καμελίνα, bella di note (απαραίτητο και για το βάψιμο της μάσκας), chia, foniopaddy, μαγιά μπύρας, γύρη (πλούσια σε αμινοξέα-κυστίνη), σπιρουλίνα (φύκι με υψηλή διατροφική αξία-ίσως η πιο πλούσια τροφή της φύσης), σπόρους πεύκου.

Απαραίτητη και η χορήγηση φρούτων, λαχανικών, φυτών με προεξέχοντα το μήλο, το μπρόκολο, το σπανάκι, την τσουκνίδα, το ζωχό, τον ταραξάκο (πικραλίδα), το αγριομάρουλο (φυσικά καλά πλυμένα και στεγνά). Δεν ξεχνάμε τη ρίγανη, το βασιλικό την πρόπολη (πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σε αμινοξέα και με αντιβακτηριδιακή δράση) και τα άλλα βότανα είτε σε χλωρή μορφη, είτε σε αποξηραμένη σαν προσθήκη στην αυγοτροφή.

Λόγω των αυξημένων αναγκών σε ασβέστιο, παρέχουμε κόκκαλο σουπιάς (πρέπει να δίνεται όλο το χρόνο) η θρυμματισμένα στο μπλέντερ τσόφλια αυγών (που πρώτα τα έχουμε βράσει η τα έχουμε βάλει για 2-3 λεπτά στο φούρνο μικροκυμάτων για αποστείρωση) ή ασβέστιο σε σκόνη που προσθέτουμε στο νερό (π.χ. calcivit).

Εξίσου απαραίτητη η προσθήκη σιτέλαιου (πλούσιου σε βιτ. Ε) στη αυγοτροφή και η προσθήκη ζωικής πρωτεΐνης (είτε με σκουλήκια mealmorms, pinkies), είτε μέσω αυγοτροφής (insect pate). Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται αν χορηγούμε ζωντανά σκουλήκια γιατί ο κίνδυνος να μεταφέρουμε -μέσω αυτών- μικρόβια στα πουλιά μας είναι μεγάλος. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει αυτά να βράζονται για 2-3 λεπτά και μετά να χορηγούνται στα πουλιά.

Το μπάνιο προσφέρεται αφειδώς καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου και καλό είναι να είναι εμπλουτισμένο με ΕΜ ή σταγόνες μηλόξυδου ή με άλατα μπάνιου bio bad.

Την περίοδο της αναπαραγωγής ο οργανισμός του πουλιού υποβάλλεται σε μεγάλη δοκιμασία και οι σπόροι που θα του προσφέρουμε, θα πρέπει να του δώσουν επιπλέον ενέργεια και να κάνουν τον οργανισμό του πιο ανθεκτικό μιας και έχει να ταΐσει και τους νεοσσούς.

Εκεί, αν δεν χρησιμοποιούμε το ίδιο μείγμα όλες τις εποχές και φτιάχνουμε δικό μας, δίνουμε αμυλούχους σπόρους πλούσιους σε υδατάνθρακες αλλά και ελαιούχους με υψηλά ποσοστά λιπαρών οξέων, αμινοξέων και πρωτεϊνών (παπαρούνα, καμελίνα, σουσάμι, νίζερ, chia).

Περισσότερα
Οδηγός διαχείρησης και εκτροφής καρδερίνας
Συντάκτης
Paianas
Paianas
Ο Paianas είναι μέλος του PetBirds από τις 11 Νοε 2008. Διετέλεσε επίσης Συντονιστής συζητήσεων και Advisor στα Forum των Ιθαγενών Πουλιών. Ασχολείται με καναρίνια και καρδερίνες.

Τα Άρθρα του Paianias

Σχόλια

Δεν εχουν γίνει σχόλια.

Πληροφορίες

Συντάκτης
Paianas
Προβολές
9.239
Ενημέρρωση

Περισσοτερα Διατροφή Πτηνών

Περισσότερα από Paianas

Μοιραστείτε το άρθρο

Top