Η Σπιρουλίνα ως Συμπλήρωμα στη Διατροφή των Πτηνών

 1. Stavros
  Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι εκτροφείς εντάσσουν την σπιρουλίνα στη διατροφή των πουλιών τους, ως ένα από τα βασικότερα διατροφικά συμπληρώματα με στόχο τη βελτίωση της υγείας και της φυσικής τους κατάστασης.

  Τι είναι όμως η σπιρουλίνα;

  spirulina.jpg
  Η σπιρουλινα Spirulina είναι ένα φαγώσιμο κυανο-πράσινο μικροφύκος. Αποτελείται από πολλά κύτταρα, που σχηματίζουν μεταξύ τους νημάτια, τα οποία πολλές φορές είναι σπειροειδή. Η σπιρουλίνα περιέχει περισσότερες από 100 πολύτιμες θρεπτικές ουσίες, και αποτελεί, εξισορροπημένο και πλήρες τρόφιμο, ένα από τα πιο πλούσια που μας έχει δώσει η φύση. Έχει πολύ μεγάλη πεπτικότητα (95%), σε σύγκριση με αυτή των περισσοτέρων τροφίμων που είναι μόνο 10 - 15%.

  Η σπιρουλίνα παράγει όλες τις θρεπτικές τις ουσίες με τη βοήθεια του ηλιακού φωτός και το διοξείδιο του άνθρακα της ατμόσφαιρας. Το κυανό χρώμα οφείλεται σε μια πρωτεΐνη, την φυκοκυανίνη, ενώ το πράσινο στη χλωροφύλλη.

  Η σπιρουλίνα περιέχει πρωτεΐνη (50 – 70%), λιπίδια (5 – 7%), σάκχαρα (15 – 25%), βιταμίνες (Β1, Β5 και Β6), ιχνοστοιχεία και μέταλλα. Επίσης περιέχει: Βιταμίνη Β12, Σίδηρο, Βιταμίνη Ε, Βήτα Καροτίνη, Αντιοξειδωτικά, Λιπαρά οξέα (βίΑ), Χλωροφύλλη.

  Περιγραφή – Ιστορία της Σπιρουλίνας

  Η σπιρουλίνα είναι ένα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη άλγος / πλαγκτονικό κυανοβακτήριο. Πιο συγκεκριμένα, η σπιρουλίνα είναι ένα μικροσκοπικό φυτό του φρέσκου νερού, ένας υδρόβιος μικρό-φυτικός οργανισμός ο οποίος αποτελείται από διαφανή λεπτά – φυσαλίδας κύτταρα τα οποία κολλημένα το ένα μετά το άλλο σχηματίζουν μία ελικοειδή σπειροειδή ίνα (γι ‘αυτό και ονομάστηκε σπιρουλίνα η οποία σημαίνει μικρή έλικα).

  Παρέχει πάνω από 100 συνεργικά διατροφικά συστατικά και είναι στην φύση η πιο πλούσια και η πιο πλήρης πηγή ολικής οργανικής διατροφής. Η σπιρουλίνα είναι μία αθάνατη μορφή ζωής η οποία ανανεώνει τον εαυτό εδώ και 3,6 δισεκατομμύρια χρόνια.

  Αυτό το μοντέρνο θαυματουργό φυτό είναι πράγματι τόσο παλιό όσο και ο πλανήτης Γη. Καταλαμβάνει μία μοναδική θέση στο φυτικό βασίλειο. Η σπιρουλίνα προέρχεται από την πρώτη στον κόσμο φυτοσυνθετική μορφή ζωής . Αυτό που καθιστά την σπιρουλίνα πραγματικά μοναδική σε σχέση με τα άλλα φυτά είναι ότι τα διατροφικά συστατικά που περιέχει αυτό το φυτό – θαύμα είναι άμεσα και εξ ολοκλήρου εύπεπτα.

  Η σπιρουλίνα καλείται και πράσινο – μπλε άλγος. Το μπλε αναφέρεται στην μπλε χρωστική , μία πρωτεΐνη που ονομάζεται φυκοκυανίνη. Η πράσινη χρωστική είναι η χλωροφύλλη η οποία βοηθά τα φυτικά κύτταρα να δεσμεύουν και μετατρέπουν την ηλιακή ακτινοβολία σε ενέργεια. Η χλωροφύλλη είναι σχεδόν ταυτόσημη στην μοριακή της δομή με την ανθρώπινη αιμοσφαιρίνη γι’ αυτό και συχνά ονομάζεται ‘πράσινο αίμα’.

  Αν και αναφορές για την κατανάλωση της σπιρουλίνας έχουν γίνει πολλούς αιώνες πριν, όπως από τους Αζτέκους στο Μεξικό, η σπιρουλίνα βρίσκεται είτε με την μία μορφή είτε με την άλλη εδώ και 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια, η επανακάλυψη της από τους επιστήμονες έγινε τα τελευταία 30 χρόνια. Αναπτύσσεται φυσικά σε ζεστές και υψηλής αλκαλικότητας λίμνες σε υποτροπικές περιοχές, και σε φάρμες από άλγη σε ελεγχόμενες συνθήκες περιβάλλοντος.

  Σήμερα η σπιρουλίνα είναι απαραίτητο μέρος της δίαιτας εκατομμυρίων ανθρώπων. Η ετήσια κατανάλωση της καλλιεργούμενης σπιρουλίνας για την ανθρώπινη διατροφή ξεπερνά τους 2.000 μετρικούς τόνους. Μία τέτοια γρήγορη αποδοχή ενός νέου τροφίμου δεν έχει προηγούμενο και οφείλεται κυρίως στις καταπληκτικές ιδιότητες αυτής της ισχυρής τροφής.

  Τι καθιστά τη Σπιρουλίνα τόσο σημαντική;

  Η σπιρουλίνα περιέχει:

  Όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός, όχι μόνο βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Η σπιρουλίνα είναι η πιο πλούσια πλήρης τροφή της φύσης για τον άνθρωπο. Φυσικά μερικά συστατικά στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν βρεθεί ποτέ στα τρόφιμα.

  Είναι η πιο πλούσια της φύσης πλήρης – τροφή, πηγή σε Β12 . Είναι 2 με 6 φορές πλουσιότερη από τον πιο κοντινό της αντίπαλο το ήπαρ του ωμού βοδινού. Πρακτικά η Β12 είναι συνώνυμη της υψηλής ενέργειας. Είναι απαραίτητη για την διατήρηση της ενέργειας και της καλής υγείας του αίματος.
  • Είναι η πιο πλούσια της φύσης πλήρης – τροφή, πηγή σε βιοχημικό οργανικό σίδηρο ο οποίος δεν είναι καθόλου τοξικός. Είναι 58 φορές πιο πλούσια σε σχέση με το ωμό σπανάκι και 28 φορές πιο πλούσια σε σχέση με το ήπαρ του ωμού βοδινού.
  • Είναι η πιο πλούσια στη φύση πλήρης τροφή, σε βιταμίνη Ε. Είναι 3 φορές πιο πλούσια σε σύγκριση με το σπόρο του σιτάλευρου και η βιολογική της αξία είναι 49% μεγαλύτερη σε σχέση με εκείνη της συνθετικής βιταμίνης Ε.
  • Είναι η πιο πλούσια στην φύση πλήρης τροφή, σε β-καροτένιο (προβιταμίνη Α). Τα αντιοξειδωτικά είναι συστατικά τα οποία βοηθούν στην ελαχιστοποίηση των ζημιών οι οποίες οφείλονται στην οξειδωτική δράση των τοξικών ελευθέρων ριζών. Η σπιρουλίνα παρέχει β-καροτένιο (σε 4 διαφορετικές μοριακές μορφές) σε ένα φυσικό χημικό σύμπλεγμα το οποίο είναι πολύ πιο εύκολα απορροφήσιμο από ότι το β-καροτένιο του μπρόκολου ή του καρότου. Είναι 25 φορές πλουσιότερη σε σχέση με εκείνη των ωμών καρότων. Αντίθετα από την συνθετική βιταμίνη Α και εκείνη των ιχθυελαίων, το β-καροτένιο είναι παντελώς μη τοξικό ακόμη και σε μεγάλες δόσεις.
  • Είναι η πιο πλούσια στην φύση πλήρης τροφή, σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Περιέχει ένα ευρύ φάσμα όλων των γνωστών αντιοξειδωτικών παραγόντων, όπως τις αντιοξειδωτικές βιταμίνες Β1 και Β6 τα μεταλλικά στοιχεία ψευδάργυρος, μαγγάνιο, και χαλκός, το αμινοξύ μεθειονίνη και τα υπέρ αντιοξειδωτικά συστατικά β-καροτένιο, βιταμίνη Ε και το ιχνοστοιχείο σελήνιο.
  • Είναι η πιο πλούσια στη φύση πλήρης τροφή, πηγή γ-λινολενικού οξέως (<31Α). Τα έλαια της είναι 3 φορές πιο πλούσια σε <3Ι_Α σε σύγκριση με το έλαιο του νυχτολούλουδου. Από όλες τις φυτικές πηγές ΟΙΑ μόνο η σπιρουλίνα το παρέχει με την μορφή ολόκληρης τροφής.
  • Είναι η πιο πλούσια στη φύση πλήρης τροφή, σε χλωροφύλλη, πολλές φορές πιο πλούσια από ότι τα αγροοτώδη.
  • Είναι η πιο πλούσια στη φύση πλήρης τροφή, σε πλήρη και υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη.

  Η Σπιρουλίνα και το περιβάλλον

  Ακόμη πιο σημαντική στην σημερινή εποχή των παγκόσμιων περιβαλλοντικών και οικολογικών προβληματισμών, η σπιρουλίνα έχει την δύναμη να θεραπεύσει τον πάσχοντα πλανήτη μας. Ξεκινώντας 3 δισεκατομμύρια χρόνια πριν, το πράσινο – μπλε αυτό φύκι ξεκίνησε να δεσμεύει το ατμοσφαιρικό άζωτο, να μετατρέπει το διοξείδιο του άνθρακα σε σάκχαρα, και να απελευθερώνει ελεύθερο οξυγόνο το οποίο τελικά δημιούργησε πλούσια σε οξυγόνο ατμόσφαιρα απαραίτητη για την ανάπτυξη άλλης ζωής. Αυτή η διαδικασία χρειάστηκε 5 δισεκατομμύρια χρόνια.

  Από τη βιομηχανική επανάσταση, ο μοντέρνος πολιτισμός έχει οδηγήσει στην απώλεια των περισσοτέρων φυσικών πηγών της γης στο όνομα της προόδου. Η ειρωνεία είναι ότι αυτή η καταπληκτική πρόοδος έχει καταναλώσει τα αποθέματα της γης με ρυθμό πολύ πιο γρήγορο από ότι θα μπορούσε να τα αναπληρώσει.

  Το αναπόφευκτο αποτέλεσμα είναι η καταστροφή της ζωής του πλανήτη όπως είναι γνωστό. Η σπιρουλίνα, μία πηγή ζωής του πλανήτη, θα μπορούσε να αποτελέσει την πηγή ανανέωσης του. Η καλλιέργεια της σπιρουλινας είναι σημαντικά οικονομική και περιβαλλοντικά ασφαλής. Ανά περίπου 4 στρέμματα, η απόδοση της σπιρουλίνας σε πρωτεΐνη είναι 10 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με εκείνη της σόγιας, 20 φορές σε σύγκριση με του αραβόσιτου, και 200 φορές με εκείνη του βοδινού, καθιστώντας την προφανώς την πιο πλούσια και φιλική του πλανήτη τροφή που αναπτύσσεται σήμερα.

  Αναπτύσσεται τόσο παραγωγικά ώστε μία έκταση στο % της έκτασης της Ινδιάνας θα μπορούσε να θρέψει 6 και πλέον δισεκατομμύρια πληθυσμού, ο οποίος υπολογίζεται να είναι και ο πληθυσμός της γης στην επόμενη δεκαετία.

  Πιθανοί Διατροφικοί Ισχυρισμοί Βάσει Βιβλιογραφίας
  • Τροφή πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία για καλή υγεία
  • Μείωση χοληστερόλης
  • Αντικαρκινικές ιδιότητες
  • Ενίσχυση του ανοσοποιητικού
  • Αντι-ιική δράση
  • Κατά της παχυσαρκίας
  • Μείωση της επίδρασης της ακτινοβολίας
  • Αναζωογόνηση του οργανισμού
  Από Stavros, 27 Νοε 2006 | Ενημερώθηκε: 6 Οκτ 2016 | | |

  Ετικέτες Αρθρου

  Ετικέτες:

  Σχετικά με τον Συντάκτη

  Stavros
  Like από ilie mp, YannisK, stefanos88 αλλά και άλλους 8.

Σχόλια

Για να σχολιάσετε το Άρθρο πρέπει να είστε μέλος μας. Η εγγραφή διαρκεί λιγότερο από 1', είναι δωρεάν και μπορείτε να την κάνετε εδώ!
 1. magnet1
  Σήμερα παρέλαβα κι εγώ απ το ταχυδρομείο διάφορα πράγματα που είχα κάνει παραγγελία από ένα e-shop και μεταξύ αυτών και σπιρουλινα. Από αύριο θα μπει στην διατροφή των πουλιών.

  Η δοσολογία απ ότι διάβασα στο κουτί είναι 1γρ ανά 100γρ μάλλον αυγοτροφης. Δεν κατάλαβα τι ακριβώς γράφει.

  Με σκέτο νερό δεν μπορούμε να τη δώσουμε στα πουλιά;

  Παίρνω και εγώ σπιρουλινα και βλέπω μεγάλη διαφορά στον οργανισμό μου. Μακάρι να δουν το ίδιο καλά αποτελέσματα και τα πουλάκια μου.
   stefanos88 likes this.
  1. Δείτε προηγούμενες απαντήσεις...
  2. magnet1
   Απ ότι ξέρω η σπιρουλινα έχει πολύ β-καροτίνη και βοηθάει στο βάψιμο των καναρινιών.
  3. mgerom
   Είχα μείνει με την εντύπωση, από διάφορες συζητήσεις οτι περιέχει σε αφθονία και τη μεθειονίνη.Ενα αμινοξύ που ευθύνεται για το κοκκίνισμα των φτερών. Είναι και ο λόγος που την αποφεύγουν όσοι εκ των εκτροφέων επιδιώκουν το καθαρό κίτρινο χρώμα (κίτρινα μωσαικού).
  4. Stavros
   Η μεθειονίνη είναι ένα από τα αμινοξέα ο ρόλος των οποίων είναι η σύνθεση των πρωτεϊνών. Συγκαταλέγεται στα βασικά αμινοξέα, αυτά δηλαδή που λαμβάνονται από τη διατροφή και δεν συντίθενται από τον ίδιο τον οργανισμό. Είναι δηλαδή απαραίτητο να λαμβάνεται από τη διατροφή σε περιόδους σωματικής ανάπτυξης αλλά και της δημιουργίας του πτερώματος στην οποία παίζει σημαντικό ρόλο.

   Από όσο γνωρίζω τα αμινοξέα δε βάφουν, σε αντίθεση με τα κοροτένια που ευθύνονται για το κόκκινο χρώμα των πουλιών και τη λουτεΐνη η οποία ενισχύει το κίτρινο χρώμα τους.
   YannisK likes this.
 2. fotakos
  Σήμερα πήρα σπιρουλινα (marcus rohrer-μάρκα) από ένα κατάστημα βιολογικών προϊόντων. Μόλις πριν λίγο γύρισα σπίτι και άνοιξα το βαζάκι να δω πως είναι. Λοιπόν, είναι σαν μικρά χαπάκια πράσινου χρώματος.

  Κάνει αυτή για τα πουλιά ή να την επιστρέψω αν μπορώ και να πάρω σε σκόνη αν υπάρχει;

  Ευχαριστώ.
  1. Georgina
   Νομίζω πως πιο εύχρηστη για να την χρησιμοποιήσεις για τα πουλιά, είναι η σπιρουλίνα σε σκόνη.

   Το σκεύασμα με τα χαπάκια προορίζεται πιστεύω περισσότερο για ανθρώπινη χρήση. Μην την αλλάξεις, χρησιμοποίησε την για σένα και πάρε άλλη σε σκόνη για τα πουλάκια!

   Δεν έχω δοκιμάσει να κάνω σκόνη το χαπάκι, καθώς πάντα προτιμώ τη συσκευασία σε σκόνη. :)
   stefanos88 likes this.
 3. diventichroussa
  Γεια σας σε όλους.

  Χρησιμοποιώ spirulina αρκετό καιρό με δυο τρόπους χωρίς κανενα προβλημα μεχρι στιγμής.
  1. Στη μαλακή αβγοτροφη για τάισμα των νεοσσών από τους γονείς
  2. Στο μείγμα - βιταμίνες, σίκαλη, καλαμπόκι, βρώμη, σιμιγδάλι, κριθάρι, ρίγανη, θυμάρι, σουσάμι, spirulina.
  Πιστέψτε με, με άριστα αποτελέσματα.

  Τη spirulina σκόνη (της εταιρίας ''algae'' ελληνική - Σέρρες), την αγοράζω από κατάστημα με διατροφικά είδη και βότανα.

  Σημείωση ότι τη spirulina την καταναλώνω και εγώ σε μορφή tablets.
 4. AGiannak
  Φίλε Σταύρο, καλημέρα.

  Έχω την εντύπωση ότι αναφέροντας ότι η σπιρουλίνα δίνεται μέσω της αυγοτροφής διαλυμένη στο νερό, θα εννοείς για αυγοτροφή που παρασκευάζουν με κάποιον τρόπο εμείς οι ίδιοι. Διαφορετικά, η σπιρουλίνα, αναμιγνύεται με την αυγοτροφή του εμπορίου (την συσκευασμένη) και σε αναλογία περίπου 5gr σπιρουλίνας ανά 1 Kg αυγοτροφής η άλλως όπως αναφέρεται στις οδηγίες χορήγησης της.
  1. Stavros
   Σωστά Αντώνη. Μιλούσα για την αυγοτροφή που παρασκευάζουμε οι ίδιοι (μαλακή), η οποία περιλαμβάνει στα συστατικά της και την "ξηρή" αυγοτροφή του εμπορίου. Σε αυτήν την περίπτωση η σπιρουλίνα προστίθεται στο νερό που θα χρησιμοποιήσουμε για την παρασκευή του μείγματος.
 5. Georgina
  Με ποιον τρόπο μπορεί να ενταχθεί η σπιρουλίνα στη διατροφή των πουλιών;

  Σε κατάστημα ειδών υγιεινής διατροφής που ρώτησα σχετικά, δε γνώριζαν καν ότι μπορεί να χορηγηθεί και σε κατοικίδια. Ούτε το διαφημιστικό φυλλάδιο αναφέρει κάτι παρόμοιο.

  Αναζητώντας πληροφορίες, βρήκα τυχαία ότι χορηγείται ακόμα και σε ψάρια (δε γνωρίζω περισσότερες λεπτομέρειες).

  Οι μορφές που κυκλοφορεί για ανθρώπους είναι σε ταμπλέτες και σε σκόνη. Όταν το άρθρο αναφέρει ότι αρκετοί εκτροφεις εντάσσουν την σπιρουλινα στην διατροφή των πουλιών τους σε τι αναφέρονται; Υπάρχουν διαφορετικά είδη σπιρουλινας, άλλο για ανθρώπους και άλλο για κατοικίδια; Και πως μπορεί να εισαχθεί στην διατροφή των πουλιών (με τι μορφή); Υπάρχουν σχετικές πληροφορίες;
  1. Stavros
   Τη σπιρουλίνα τη χορηγούμε στα πουλιά συνήθως μέσω της αβγοτροφής, προσθέτοντας την στο νερό που χρησιμοποιούμε για την παρασκευή της, μαζί με τα υπόλοιπα συμπληρώματα που πιθανόν να χορηγούμε ταυτόχρονα.

   Τη συγκεκριμένη σπιρουλίνα (για πουλιά) μπορούμε να τη βρούμε σε ενημερωμένα Petshop και έχει τη μορφή σκόνης σε σκούρο πράσινο χρώμα.
Φόρτωση...