Η Αυγοτροφή μου (my eggfood recipe)

  1. Η αυγοτροφή που ακολουθεί έχει σαν βάση τη δημιουργία ενός κέικ με πληρότητα υλικών σε σχέση με την θρεπτική άξια, την ποιότητα σαν πρώτες, ύλες αλλά σαν γεύση, για την πλήρη αποδοχή της από τα πουλιά μας.

    Τα υλικά για την παρασκευή του κέικ

    • 300 ml αλεύρι σίτου χωριάτικο (σκληρού τύπου, το κιτρινωπό)
    • 200 ml αλεύρι βρώμης
    • 150 ml καλαμποκάλευρο
    • 8 αυγά
    • 40 ml ελαιόλαδο
    • 300 ml γάλα χωρίς λακτόζη (εγώ έβαλα "Όλυμπος" άλλα όσα δεν έχουν λακτόζη ή έχουν χαμηλή είναι οκ)
    • 2 κουταλιές της σούπας σόδα
    • 2 κουταλιά του γλυκού σκόνη γλυκάνισο
    • 1 κουτάλι του γλυκού διάλυμα αιθέριου ελαίου πορτοκαλιού για ζαχαροπλαστική (έχω βρει σε ένα μόνο μάρκετ)

    Διαδικασία παρασκευής του κέικ

    Όταν το κέικ θα είναι έτοιμο και θα κρυώσει, το τρίβουμε καλά με πολυκόφτη τύπου multi και το αποθηκεύουμε είτε στο ψυγείο για 7-10 μέρες το πολύ, είτε στην κατάψυξη για 3-4 μήνες άνετα, ίσως και παραπάνω, σε δόσεις αυγοτροφής (ανάλογα με τα πουλιά που έχουμε) για 2-3 μέρες.



    Σε περίοδο συντήρησης, το μόνο που χρειάζεται επιπλέον, είναι αφράτεμα μικρής ποσότητας που βάζουμε κάθε μέρα με ελάχιστο νερό σε μικρό κουταλάκι και ανακάτεμα. Σε περιόδους που θέλουμε να προσθέσουμε πρόσθετα, κάνουμε το εξής:

    Σε 20ml νερού προσθέτουμε πχ γύρη (1-2 κουταλιά του γλυκού), σπιρουλίνα (μισό κουταλάκι του εσπρέσο), βιταμίνες σε ποσότητα που αντιστοιχεί σε 150 γρ έτοιμης αυγοτροφής (όπως προτείνεται στις οδηγίες χρήσης της) κλπ. Τα χτυπάμε για λίγο με μιξεράκι του καφέ και στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα άλλα 20 ml κουσκούς.

    Εγώ έχω χρησιμοποιήσει κατά καιρούς αυτές τις τρεις συσκευασίες. Η πρώτη βρίσκεται σε γνωστή αλυσίδα σουπερμάρκετ σε όλα τα μάρκετ μικρά και μεγάλα. Η δεύτερη που είναι και πιο μικρόκοκκη, δυστυχώς μόνο στα μεγάλα μάρκετ της εταιρίας και η τρίτη παντού και έχει το πλεονέκτημα να είναι και βιολογική με μόνο 1,8 το μισό κιλό έναντι 1,2 ευρώ των άλλων δυο.

    Οταν το κουσκούς απορροφήσει τα πρόσθετα και το νερό, τότε το ανακατεύουμε με κουτάλι με 100gr τριμμένου αυγόψωμου και η αυγοτροφή μας είναι έτοιμη για να δοθεί στα πουλιά σε ποσότητα 1 κουταλιά του γλυκού ανά ημέρα στο καθένα.

    Η συγκεκριμένη αυγοτροφή, έχει το πλεονέκτημα ότι υπερκαλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες του πουλιού σε βιταμίνη D3 και ασβέστιο, αλλά και βιταμίνη Α που περιέχει το γάλα χωρίς λακτόζη, που είναι μάλιστα χαμηλών λιπαρών. Ο συνδυασμός των αλεύρων σιταριού, βρώμης και καλαμποκιού, δίνει πληρότητα βιταμινών Β, ιχνοστοιχείων αλλά και αμινοξέων αφού όπου υστερεί το ένα, συμπληρώνεται από το άλλο.

    Το αιθέριο έλαιο πορτοκαλιού και ο γλυκάνισος, κάνουν ελκυστικό σε άρωμα και γεύση το κέικ-βάση. Το άρωμα πορτοκαλιού μπορεί να δοθεί και με ξύσμα καλά πλυμένων φλουδών πορτοκαλιού (μια κουταλιά της σούπας είναι μια χαρά). Ο γλυκάνισος βοήθα και στην χώνεψη και ηρεμεί τα έντερα.

    Μπορεί να τροποποιηθεί για κάθε είδος πουλιού.

    Σε καναρίνια κόκκινου παράγοντα σε εποχές που το κίτρινο δεν επιτρέπεται στη διατροφή τους, αντικαταστούμε το καλαμποκάλευρο και τους 8 κρόκους των αυγών με 4 επιπλέον ασπράδια και 200 ml αλεύρι σόγιας ή τριμμένου κιμά σόγιας.

    Σε καρδερίνες βάζουμε επιπλέον + 2 αυγά + 50 ml καλαμποκάλευρο + 50ml αλεύρι βρώμης

    Σε παραδείσια και μικρούς παπαγάλους αφαιρούμε 4 από κρόκους από τα 8 αυγά.

    Αν δεν προσθέτουμε το φουσκωμένο κουσκούς, μπορούμε εκτός νερού να την αφρατεύουμε με ελάχιστη ποσότητα Κεφίρ, σαν εύκολη πηγή προβιοτικών στελεχών με μεγάλη ποικιλότητα (υπάρχει στα μάρκετ).

    Μπορούμε όλες τις εποχές να προσθέτουμε και να ανακατεύουμε με το κουτάλι 1 κουταλιά της σούπας τριμμένα βότανα ή τριμμένη ρίγανη.

    Για του θιασώτες του σιμιγδαλιού (υπάρχει σε κάποιες συνταγές ιταλικές για ιθαγενή) είτε αντικαθιστούν μέρος του αλεύρου σίτου (ή και πλήρως) με σιμιγδάλι (δίνει ότι περισσότερο θρεπτικά μπορεί να δώσει το σιμιγδάλι σαν κεντρικό τμήμα του σπόρου) είτε αφρατευοντας 100gr τριμμένου κέικ με 20ml σιμιγδάλι καβουρντισμένο ελαφρώς στο τηγάνι (όπως όταν κάνουμε χαλβά) και περιχυνουμε όπως είναι ζεστό με 1-2 κουταλιές της σούπας γάλα για ελάχιστο χρόνο.

    Το μίγμα σιμιγδαλιού-γάλακτος το ανακατεύουμε με κουτάλι με το τριμμένο κέικ και προσθέτουμε είτε τριμμένο με πιρούνι είτε ανακατεύοντας σε μουλτι και ένα βρασμένο κρόκο αυγού, για να μην μειωθούν οι πρωτεΐνες του μίγματος.

    Μοιραστείτε

    Ετικέτες Αρθρου

    Ετικέτες:

    Σχετικά με τον Συντάκτη

    jk21
    Ο jk21 είναι μέλος του PetBirds από τις 17 Μαρ 2007. Ασχολείται με Καναρίνια και Καρδερίνες.

    Τα Άρθρα του jk21.
    Άρεσε στους kladinik, George98 και misalouris.

Σχόλια

Για να σχολιάσετε το Άρθρο πρέπει να είστε μέλος μας. Η εγγραφή διαρκεί λιγότερο από 1', είναι δωρεάν και μπορείτε να την κάνετε εδώ!
Φόρτωση...