Πρόσφατα

Ζευγάρωμα καναρινιών

Ποια είναι η καλύτερη εποχή για το ζευγάρωμα των καναρινιών; Ποιος ο καλύτερος χώρος, κλουβιά και φωλιά για την αναπαραγωγή καναρινιών; Συμβουλές που θα χρειαστείτε αν σκέφτεστε να ζευγαρώσετε τα καναρίνια σας.

Εκείνο που πρέπει να ξεκαθαρίσω απ’ την αρχή πριν παραθέσω μερικές συμβουλές και σκέψεις σχετικά με το ζευγάρωμα καναρινιών, είναι ότι όλα όσα θα αναφερθούν παρακάτω, είναι γνώσεις εμπειρικές που αποκτήθηκαν κατά την διάρκεια 20 ετών και πλέον ασχολίας μου με τα καναρίνια. Δεν είναι επιστημονικό πόνημα και δεν διεκδικούν το αλάθητο. Θέλουν μόνο να βοηθήσουν, να δώσουν με λίγα λόγια, κατευθύνσεις στον ερασιτέχνη εκτροφέα με όσον το δυνατόν πιο κατανοητό τρόπο για να ζευγαρώσει σωστά τα λίγα πουλάκια που έχει στην κατοχή του.

Ξεκινώντας λοιπόν πριν απ’ όλα θα πρέπει να απαντήσουμε στην πιο συνηθισμένη ερώτηση…

Ποια η καλύτερη εποχή για το ζευγάρωμα καναρινιών;

ζευγάρωμα_καναρινιών_.jpg
Η απάντηση είναι απλή. Αυτή που έχει καθορίσει η φύση, για να γίνεται το ζευγάρωμα. Η εποχή που η διάρκεια του ημερήσιου φωτισμού αγγίζει τις 14 ώρες. Για την χώρα μας, αρχές Μαΐου ή έστω στο τέλος του Απρίλη.

Είναι η εποχή που η θερμοκρασία κυμαίνεται γύρω στους 19-20 βαθμούς και η σχετική υγρασία είναι συνήθως κοντά στο 50 με 60%. Αυτό που λέμε ιδανικές συνθήκες για αναπαραγωγική περίοδο.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΔΕ ΖΕΥΓΑΡΩΝΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΠΟΥΛΑΚΙΑ ΠΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΝ.

Αρκετό καιρό όμως πριν από το, ίσως και ένα μήνα, πρέπει να έχουμε αποκτήσει τον κατάλληλο χώρο που θα στεγάσουμε την οικογένεια των φίλων μας. Και εδώ πρέπει να απαντήσουμε σε μια άλλη επίσης βασική ερώτηση…

Ποιος ο καλύτερος χώρος για την αναπαραγωγή καναρινιών;

canary-breeding-cage.jpg
Η απάντηση είναι στη διπλανή φωτογραφία. Μια ζευγαρώστρα με διαστάσεις 80cm πλάτος, 40cm ύψος και 30cm βάθος είναι ότι πρέπει για το ζευγάρωμα καναρινιών. Μια βασική λεπτομέρεια. Να έχει δυνατότητα χωρίσματος στο μέσον.

Αυτή η ζευγαρώστρα θα τοποθετηθεί σ’ ένα σημείο δροσερό αλλά και φωτεινό (χωρίς να εκτίθεται απευθείας στον ήλιο) αλλά και χωρίς να υπάρχουν ρεύματα αέρα. Είναι πολύ σημαντικό, η απόφασή μας για την τοποθέτηση της να προκύψει μετά από προσεκτική παρατήρηση του χώρου και των δυνατοτήτων που έχουμε. Δεν πρέπει να υπάρξουν μετακινήσεις εκ των υστέρων.

Αφού λοιπόν έχουμε αποφασίσει για την θέση που θα στεγάσουν τον έρωτά τους τα "αστέρια" μας, έρχεται η πρώτη επαφή.

Βάζουμε το χώρισμα στη ζευγαρώστρα και τα καναρίνια μας, το κάθε ένα στο δικό του μισό. Η επόμενη φροντίδα μας είναι και αυτή μια πολύ βασική παράμετρος για την επιτυχημένη επαφή του ζεύγους. Η προετοιμασία τους!

Βλέπετε ακόμα και στον γάμο των καναρινιών, πρέπει να υπάρξει προετοιμασία. Αν και εσείς μπορείτε εύκολα να παίξετε τον ρόλο του κουμπάρου, υπάρχουν και άλλα πράγματα που πρέπει να τα φροντίσετε για να έχετε καλά αποτελέσματα στο ζευγάρωμα καναρινιών.

Ποια είναι η καταλληλότερη φωλιά για καναρίνια;

esoteriki-folia.jpg
Τα καναρίνια όσον αφορά στο ζευγάρωμα, είναι γενικά αυτό που λέμε "βολικά" πουλιά. Δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις για να κατασκευάσουν τη φωλιά τους. Πολλές φορές θα δείτε το θηλυκό σας, αν έχει έρθει η ώρα του, να προσπαθεί να στριμωχθεί στην ταΐστρα ή σε κάποιο άλλο σκεύος φαγητού ή ακόμα και σε μια βολική γωνιά στο πάτο του κλουβιού για να φτιάξει την φωλιά του.

Εμείς όμως δεν πρέπει να αδιαφορήσουμε για το τι, το πού και το πώς της φωλιάς. Υπάρχουν στο εμπόριο φόρμες σε σχήμα φωλιάς και είδη νημάτων που διευκολύνουν πάρα πολύ το ζευγάρωμα καναρινιών.

Κατά βάση, πρέπει να διαλέξετε ανάμεσα σε δύο είδη φωλιών για τα καναρίνια σας. Τις εσωτερικές φωλιές, αυτές που στερεώνονται στο εσωτερικό μέρος του κλουβιού και τις εξωτερικές φωλιές, που τοποθετούνται (κρεμιούνται) απ’ έξω. Κάθε μια από αυτές έχει κάποια πλεονεκτήματα και κάποια μειονεκτήματα, σημαντικά όταν επιδιώκουμε επιτυχημένο ζευγάρωμα καναρινιών.

exoteriki-folia.jpg
Εδώ θα πω ότι από την στιγμή που μπορούμε να λύσουμε το θέμα της καθαριότητας στην τοποθέτηση της εξωτερικής φωλιάς (να μη λερώνεται ο περιβάλλον χώρος από τις κουτσουλιές των νεοσσών), νομίζω ότι είναι η καλύτερη λύση. Έχει το μεγάλο πλεονέκτημα ότι προσθέτει αντί να αφαιρεί ζωτικό χώρο, αλλά και είναι πολύ εύκολη στο καθάρισμα, στην πρόσβαση και την παρακολούθηση της πορείας των κατοίκων της.

Βέβαια το συνηθέστερο υλικό κατασκευής αυτού του είδους της φωλιάς είναι το πλαστικό που δημιουργεί κάποιες δυσκολίες στην κανάρα όταν την "στρώνει". Τη δυσκολεύει στο να ακινητοποιήσει τις κλωστές σε κάποιο σημείο (γλιστρούν) και έτσι καλόν είναι γι’ αυτό τον λόγο και όχι μόνο,να ράψουμε στο βάθος της έναν κετσέ (τσόχα).

Είναι υλικό που πουλιέται στα μαγαζιά του είδους. Στο θέμα του Φόρουμ Τσόχα στις Φωλιές μπορείτε να δείτε κάποιες "τελειωμένες", έτοιμες για χρήση, φωλιές.

Έχοντας λοιπόν μια τέτοια φωλιά τοποθετημένη στην ζευγαρώστρα μας, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η κανάρα μας θα την προτιμήσει από οποιοδήποτε άλλο σημείο και θα την στρώσει με το υλικό φωλιάς που θα της παρέχουμε.

Το Υλικό Φωλιάς

Δεν είναι τίποτε άλλο από νήματα διαφόρων ποιοτήτων και προελεύσεως που θα χρειαστούν στο ντύσιμο της φωλιάς για το ζευγάρωμα καναρινιών. Οι προτιμήσεις διαφέρουν αλλά μπορούν να καλυφτούν όλες μιας και υπάρχουν στο εμπόριο τα "πάντα".

Κλωστές βαμβακερές, λινάτσας, κάνναβης, κοκκοφοίνικα, γίδινη τρίχα κ.α. Μη διστάσετε να κάνετε κάποιες δοκιμές αλλάζοντας νήματα, αν διαπιστώσετε ότι η κανάρα σας δεν πολυσυμπαθεί κάποιο υλικό.

Δείτε επίσης ένα άρθρο σχετικό με τις φωλιές των πουλιών.

Η προετοιμασία αναπαραγωγής των καναρινιών

Είναι στην ουσία η ιδιαίτερα, εντατική διατροφή για ενεργοποίηση του αναπαραγωγικού τους ενστίκτου. Πριν συνεχίσω σ’ αυτό, θα ήθελα να προσέξετε την προτεραιότητα που πρέπει να δίνετε πάντα στον αρσενικό.

Είναι το πουλάκι που πρέπει να προηγηθεί μια εβδομάδα στην εντατική διατροφή που θα ακολουθήσει ώστε να είμαστε σίγουροι ότι θα είναι συνεπής στα καθήκοντα του και δεν θα εκτεθεί στα μάτια μας, αλλά και της συντρόφου του.

Η πρώτη διατροφικά εβδομάδα στο ζευγάρωμα καναρινιών, αρχίζει βάζοντας καθημερινά στον αρσενικό σπόρους, μισό σφικτοβρασμένο αυγό, σπανάκι-ραδίκι-αντίδι εναλλάξ, και τρεις φορές την εβδομάδα μια πολυβιταμίνη στο νερό του. Στην κανάρα μόνο σπόρους, αλλά πάντα στην διάθεσή της ένα μικρό σουπιοκόκαλο.

Στη ΔΕΥΤΕΡΗ εβδομάδα η διατροφή είναι κοινή για τα δυό πουλάκια. Σπόροι, αυγοτροφή, πρασινάδες, μήλο αλλά και κάθε μέρα μια πολυβιταμίνη στο νερό. Στην πλευρά της θηλυκιάς κάθε δεύτερη μέρα, προσθέτουμε 1,5γρ. calci-lux στην ποτίστρα των 100γρ.

Η ΤΡΙΤΗ και η ΤΕΤΑΡΤΗ εβδομάδα είναι όμοιες με την δεύτερη.

Στην αρχή της τέταρτης εβδομάδας τοποθετούμε στην πλευρά της θηλυκιάς την φωλιά και δίνουμε στο πουλάκι κλωστές. Mη ξεχάσετε στο βάθος της φωλιάς να τοποθετήσετε την "τσόχα". Θα σας φανεί πολύ χρήσιμη σε λίγες μέρες.

Σ’ αυτήν την φάση μπορεί να συμβούν πολλά, από ευτράπελα έως παράδοξα. Εκείνο που πρέπει να γνωρίζουμε όσον αφορά στην ζευγάρωμα καναρινιών, είναι ότι αν η διάθεσή της κανάρας είναι να στρώσει τη φωλιά με κλωστές, είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε το χώρισμα και να φέρουμε σε επαφή το ζευγάρι.

Εδώ κάπου τελειώνει το πρώτο στάδιο των ενεργειών μας που ήταν να φέρουμε τα πουλιά σε επαφή σωστά, με καλή προετοιμασία, προκαλώντας τους υψηλή ερωτική επιθυμία.

Απολαύστε τη συνέχεια στο ζευγάρωμα καναρινιών σας. Την κατασκευή της φωλιάς, τα φιλιά και τις ερωτικές επαφές τους. Παρακολουθείστε και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα για την ιδιοσυγκρασία, τον χαρακτήρα των καναρινιών σας.

Σχολιασμός Άρθρου - Συζήτηση
Για παρατηρήσεις που αφορούν στο άρθρο ή για να συμπληρώσετε τις πληροφορίες του, παρακαλούμε χρησιμοποιήστε τα σχόλια του άρθρου. Για ερωτήσεις ή απορίες με θέμα το ζευγάρωμα των καναρινιών, κάντε κλικ στο "Συζήτηση Άρθρου" που ακολουθεί.
Συντάκτης
mgerom
Ο mgerom είναι μέλος του PetBirds από τις 16 Απρ 2006. Έχει διατελέσει Advisor στα Forum Καναρινιών του PetBirds. Ασχολείται με καναρίνια χρώματος.

Τα Άρθρα του mgerom.

Σχόλια

Επίσης δεν αναφέρεις πότε βγαίνει το χώρισμα. Και αν ξέρει κάποιος να μας πει αν παίζει ρόλο το χώρισμα να επιτρέπει στα πουλιά να βλέπονται η όχι.
 
Ενα μικρό σχόλιο σχετικά με την τσόχα. Η θηλυκιά μου πέταξε 2 φορές την τσόχα εκτός φωλιάς, και αφού δεν την επέστρεψα τρίτη φορά, τότε πήρε κλωστές κι άρχισε το χτίσιμο. Μια χαρά πήγε όλη η διαδικασία μετά. Ισως το έκανε γιατί γινόταν πολύ μικρός ο χώρος της φωλιάς. Η φύση ξέρει καλύτερα
 
Ενα μικρό σχόλιο σχετικά με την τσόχα. Η θηλυκιά μου πέταξε 2 φορές την τσόχα εκτός φωλιάς, και αφού δεν την επέστρεψα τρίτη φορά, τότε πήρε κλωστές κι άρχισε το χτίσιμο. Μια χαρά πήγε όλη η διαδικασία μετά. Ισως το έκανε γιατί γινόταν πολύ μικρός ο χώρος της φωλιάς. Η φύση ξέρει καλύτερα
Γι' αυτό ράβουμε την τσόχα στην φωλιά. Για να εκλαμβάνεται από το θηλυκό, ως ενιαίο σύνολο. Από την στιγμή που την έβγαλε έστω και μια φορά, δεν υπήρχε περίπτωση να την δεχτεί.

Φυσιολογική αντίδραση.
 

Πληροφορίες

Συντάκτης
mgerom
Προβολές
74.892
Σχόλια
3
Ενημέρρωση

Περισσοτερα Αναπαραγωγή Πτηνών

Περισσότερα από mgerom

Μοιραστείτε το άρθρο

Top Bottom