Επιλογή θέσης κλουβιού στο σπίτι

 1. PetBirds
  Για να επιλέξουμε το κατάλληλο σημείο του σπιτιού μας υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που πρέπει να πάρουμε υπ’ όψιν μας. Πως θα επιλέξετε όμως τη σωστή θέση;

  Πως να επιλέξετε τη σωστή θέση για το κλουβί

  Αποκτήσαμε ένα ή περισσότερα πουλάκια και η επόμενη σκέψη μας είναι να βρούμε το μέρος που θα τοποθετήσουμε το κλουβί του στο σπίτι μας, ώστε και το πουλάκι να είναι χαρούμενο και το σπίτι όσο το δυνατόν πιο απαλλαγμένο από τσόφλια, πιτσιλιές νερού από το μπάνιο του, εξοστρακισμένες κουτσουλιές κτλ.

  θέση_κλουβιού.jpg
  Foto by David J CC BY-SA 2.0, via Flickr

  Για να επιλέξουμε το κατάλληλο σημείο του σπιτιού μας υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που πρέπει να πάρουμε υπ’ όψιν μας, που άλλοι αφορούν στην ασφάλεια και την οργανική υγεία του πουλιού μας και άλλοι στην ψυχολογία του.

  Φυσικά κάποια διαφέρουν ανάλογα με το είδος του πουλιού, καναρίνι ή ιθαγενές ή παπαγάλος αλλά τα περισσότερα σε γενικές γραμμές ισχύουν για όλα τα πτηνά.

  Περισσότερη βοήθεια για την επιλογή του σωστού κλουβιού
  Το πρώτο πράγμα που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ένα πουλί σε ένα κλουβί δεν έχει καμιά δυνατότητα διαφυγής ή μετακίνησης πέρα από τις ορισμένες διαστάσεις του κλουβιού του. Αυτό αναδεικνύει πόσο σοβαρή είναι η επιλογή της θέσης του κλουβιού που να μην το αφήνει εκτεθειμένο σε κανένα ενδεχόμενο.

  Ψυχολογική ασφάλεια. Η θέση του κλουβιού θα πρέπει να είναι τέτοια που να παρέχει ψυχολογική ασφάλεια στον ένοικό του αλλά και να το προστατεύει από τα ρεύματα αέρα που είναι η υπ’ αριθμόν ένα αιτία ασθενειών των πουλιών μας.

  Για να συμβαίνει αυτό, ιδανικά οι δύο πλευρές του θα πρέπει να ακουμπούν σε τοίχο (γωνία) αλλά τουλάχιστον η μία από αυτές. Κλουβί με όλες τις πλευρές εκτεθειμένες, καταδικάζει το πουλάκι σε συνεχή αγωνία, έχοντας την προσοχή του σε ενδεχόμενη επίθεση.

  Έτσι έχουμε ένα πουλί νευρικό και σταδιακά φιλάσθενο. Γι αυτό και θεωρούνται ακατάλληλα τα ειδικά stands που πωλούνται για να κρεμάμε τα κλουβιά μας.

  Κλουβί κρεμαστό στον τοίχο. Αν τοποθετήσουμε το κλουβί κρεμαστό στον τοίχο, θα πρέπει το καρφί να είναι με ούπα και όχι ένα απλό καρφάκι που πιθανόν μπορεί να αποκολληθεί εύκολα από τον τοίχο, αφήνοντας το κλουβί να πέσει κάτω.

  Επίσης θα πρέπει να βεβαιωθούμε για την καλή συνδεσμολογία του κάτω μέρους του κλουβιού με τα κάγκελα ώστε να μην υπάρξει περίπτωση να πέσει το κάτω μέρος του κλουβιού με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ή την απόδραση του πουλιού μας.

  Αν το κλουβί τοποθετηθεί εντός του σπιτιού


  Επιλογή δωματίου
  . Το δωμάτιο που θα επιλέξουμε δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να είναι η κουζίνα. Οι υδρατμοί του μαγειρέματος, πέρα από την ανεπιθύμητη υγρασία, μεταβάλλουν την θερμοκρασία του δωματίου άλλοτε υπερβολική ζέστη, στην συνέχεια πτώση της θερμοκρασίας και επίσης είναι δυνατόν να διοχετεύουν στην ατμόσφαιρα τοξικά αέρια.

  Επίσης δεν μπορεί να είναι το μπάνιο, λόγω επίσης υδρατμών, οσμών καλλυντικών, σαπουνιών, απορρυπαντικών καθώς και συνήθως ανεπαρκούς αερισμού και φωτισμού του δωματίου αυτού.

  Το δωμάτιο επιλογής δεν πρέπει να είναι μέρος καπνιστών ή συγκέντρωσης της οικογένειας μέχρι αργά το βράδυ δεδομένου ότι τα πουλάκια πρέπει να κοιμούνται αδιάκοπα από την δύση μέχρι την ανατολή του ήλιου.

  Δεν πρέπει να έχει φασαρία αλλά ούτε και απόλυτη σιωπή. Πρέπει να υπάρχει παρουσία της οικογένειας για να αισθάνεται το πουλί την παρουσία αυτή και μέλος της.

  Δεν πρέπει να είναι στο κέντρο του δωματίου.

  Δεν πρέπει να είναι μπροστά από το τζάμι του παραθύρου. Το τζάμι βοηθάει στην δημιουργία διαφοράς θερμοκρασίας ζέστη με τον ήλιο, κρύο με το σούρουπο. Επίσης έξω από το τζάμι οι εικόνες δυνατόν να μεταβάλλονται από περαστικά πτηνά, αρπακτικά ή μη, κατοικίδια ή και ανθρώπους, κάτι που μπορεί να γεμίζει στρες το πουλάκι μας.

  Δεν πρέπει να είναι ανάμεσα σε πόρτες ή παράθυρα ώστε να δημιουργούνται ρεύματα αέρα. Ιδανικά σε γωνιακό σημείο όπως είπαμε πιο πριν και ένα μικρό μέρος του να κοιτάζει το παράθυρο.

  Το πουλί αντιλαμβάνεται ως χώρο του όχι μόνο το κλουβί του αλλά και όλον τον περιβάλλοντα χώρο του. Έτσι οι αλλαγές στη διακόσμηση του δωματίου που βρίσκεται το κλουβί μας, θα πρέπει να γίνονται με αργούς ρυθμούς και όχι πλήρης ανανέωση κατευθείαν.

  Δεν πρέπει να βρίσκεται ακριβώς στην άκρη μιας πόρτας όπου θα αιφνιδιάζεται συνεχώς από κάποια είσοδο - έξοδο ατόμων αλλά και θα αισθάνεται πιθανό ρίγος από ρεύμα αέρα.

  Όχι κοντά σε καλοριφέρ ή aircondition.

  Δε πρέπει να βρίσκονται στο πάτωμα λόγω της συγκέντρωσης σκόνης, κρύου περιβάλλοντος τον χειμώνα αλλά και αισθήματος κατωτερότητας που βιώνουν βλέποντας συνέχεια τα πόδια μας.

  Δεν πρέπει να βρίσκονται σε πολύ υψηλό σημείο. Πρέπει να βρίσκονται στο ύψος του στήθους μας ή των ματιών μας, αυτό βοηθάει να δομηθεί μια ισότιμη σχέση.

  Δεν πρέπει να βρίσκονται στην κρεββατοκάμαρα.

  Δεν πρέπει να βρίσκονται στο γκαράζ.

  Δεν πρέπει να τοποθετούνται σε υπόγεια.

  Αν το κλουβί τοποθετηθεί εντός σπιτιού και ποτέ το πουλάκι δεν βγαίνει σε εξωτερικό περιβάλλον, που σημαίνει πως στερείται της ηλιακής ακτινοβολίας, θα πρέπει να φροντίσουμε να εφοδιαστούμε με ειδική λάμπα ευρέως φάσματος, ειδικής για πουλιά.

  Περισσότερα για τον φωτισμό του χώρου των πουλιών.

  Αν έχουμε πολλά πουλάκια, καλό είναι να υπάρχει ειδικό δωμάτιο γι’ αυτά.

  Αν το κλουβί βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο

  Σ’ αυτήν την περίπτωση πέραν όσων καλύπτονται από τις παραπάνω παρατηρήσεις, υπάρχουν και κάποια ακόμα που πρέπει να προσέξουμε μια και το κλουβί με το πουλάκι μας, επηρεάζεται άμεσα από τις καιρικές συνθήκες αλλά και τις διαθέσεις των θηρευτών του.

  Αν έχουμε δυνατότητα επιλογής, ιδανικά το κλουβί θα πρέπει να τοποθετηθεί σε προστατευμένο πάντα σημείο, ανατολικού προσανατολισμού. Είναι από κάθε άποψη υγιές για το πουλάκι και πιο συμβατό με την λειτουργία του ημερήσιου βιολογικού ρολογιού του.

  Γύρω από το κλουβί πρέπει να υπάρχει πλαίσιο προστασίας από τα αρπακτικά με τουλάχιστον 20 εκατοστά απόσταση από τα κάγκελα του κλουβιού. Παρ’ όλ’ αυτά για ν’ αποφύγουμε και την ψυχολογική ταραχή του πουλιού, καλό είναι να προσπαθήσουμε και με άλλους τρόπους να το κάνουμε αθέατο από τους επίδοξους θηρευτές.

  Στο εξωτερικό πλαίσιο καλό είναι να υπάρχει σήτα για να αποφύγουμε τα τσιμπήματα κουνουπιών που μεταδίδουν την ευλογιά κυρίως στα καναρίνια μας αλλά και μέλισσες, σαμιαμίδια, ακόμα και τρωκτικά που έλκονται από τους σπόρους των πουλιών μας.

  Πρέπει να υπάρχει προστασία με τέντα για τον ήλιο, την βροχή και τον αέρα. Για τους χειμερινούς μήνες πιθανόν θα χρειαστεί κάλυψη του κλουβιού με νάϋλον κατά τις χαμηλές θερμοκρασίες.

  Για όσους αφήνετε τα πουλάκια σας ελεύθερα μέσα στο σπίτι, μην παραλείψετε να διαβάσετε και τo άρθρο Πουλιά που πετούν ελεύθερα μέσα στο σπίτι.

  Άλλα χρήσιμα και σχετικά
  PBCP Συντάκτες:
  Αρχικός Συντάκτης
  @maria p
  Αναφορές:
  Copyright
  © PetBirds Community Project
  Από PetBirds, 9 Δεκ 2015 | Ενημερώθηκε: 2 Ιουλ 2016 | | |

  Ετικέτες Αρθρου

  Ετικέτες:
  Like από eva vrs, Eleanna, Irene αλλά και άλλους 12.

Πρόσφατες Κριτικές

 1. Panagiota.
  5/5,
  "Πολύ ενδιαφέρον και χρήσιμο άρθρο"
  maria p likes this.

Σχόλια

Για να σχολιάσετε το Άρθρο πρέπει να είστε μέλος μας. Η εγγραφή διαρκεί λιγότερο από 1', είναι δωρεάν και μπορείτε να την κάνετε εδώ!
 1. Sylvia
  Εγώ τα έχω στο υπνοδωμάτιο. Και τώρα με βάζετε σε σκέψεις! Διάβασα το άρθρο και τα σχόλιά σας πολύ προσεκτικά και έχω να πω τα εξής:

  Έχω προσέξει τα πάντα. Ρεύματα αέρα, φως, ύψος, θέση κλουβιού... όλα! Και για να τα πετύχω όλα αυτά ταυτόχρονα, έχω ακυρώσει το χαλί, το καλοριφέρ και το ερκοντίσιον του δωματίου μου (πραγματικά, δεν έβρισκα άλλο μέρος που να έχει όλες αυτές τις προϋποθέσεις). Το μόνο που έχω κάνει λάθος από τη λίστα της maria p είναι το "δεν πρέπει να είναι στην κρεββατοκάμαρα".

  Η αλήθεια είναι ότι δεν ήταν και η πιο εύκολη απόφαση που πήρα ποτέ, καθώς από τη στιγμή που θα νυχτώσει, δεν μπορώ να κάνω τίποτα στο δωμάτιο. Φως δεν ανάβει για κανένα λόγο και κλείνει η μεσαία πόρτα. Μπαίνω μέσα μόνο για να κοιμηθώ. (Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπαίνω για να ψάξω κάποιο αντικείμενο που ξέχασα να πάρω από το δωμάτιο όσο είχε φως, αλλά και πάλι το ψάχνω στα τυφλά.) Δε με πειράζει να "θυσιάσω" λίγο την ευκολία μου για χάρη τους.

  Το πρωί όντως ξεκινάει η βαβούρα και με ξυπνάνε από τις 7. Επειδή όμως δεν παίρνω χαμπάρι από τέτοια εγώ, αν είναι Σάββατο και θέλω να "ξεραθώ" λίγο ακόμα, θα ξεραθώ! (Που να βαράνε και κανόνια, δε σηκώνομαι!) Πάλι δε με πειράζει να ξυπνήσω ενδιάμεσα 2-3 φορές. Δεν έχω βέβαια παπαγάλους να κράζουνε. Μόνο ζεμπράκια και καναρίνια έχω. Και όταν λέω ότι "ξυπνάω", μη φανταστείτε τίποτα τρομερό. Το πολύ-πολύ να αλλάξω κανένα πλευρό.

  Οπότε τα παραπάνω δεν τα θεωρώ πρόβλημα. Αυτό που θεωρώ "πρόβλημα" είναι που ορισμένες φορές μένουν οι δουλειές μου πίσω. Γιατί όταν δούλευα πχ, σηκωνόμουν το πρωί και έφευγα σαν την τρελή και πού χρόνος για δουλειές. Το πολύ- πολύ να άλλαζα κανένα νερό και να σκούπιζα τα σπόρια. Όταν γύριζα, τα πουλάκια είχαν κοιμηθεί και δεν μπορούσα να κάνω τίποτα. Αυτό σήμαινε ότι αν είχα για παράδειγμα έτοιμα, σιδερωμένα ρούχα και έπρεπε να μπούνε στα συρτάρια, έπρεπε να περιμένω το Σαββατοκύριακο. Κατά τα άλλα δεν είχα κανένα απολύτως θέμα.

  Το μόνο που με προβλημάτισε τώρα είναι το θέμα με τη σκόνη που παράγουν. Αν και νομίζω πως δεν είναι τόσο τρομερή η κατάσταση εφόσον δεν είναι παπαγάλοι. Εν τω μεταξύ, δεν είναι και πάνω από το κεφάλι μου. Είναι στην άλλη πλευρά του δωματίου. Επίσης, τα κλουβιά είναι σε ένα λογικό ύψος (ούτε χαμηλά, ούτε ψηλά) και το κρεβάτι μου είναι ψηλά, στο 1.70. Δε νομίζω ότι μπορούν να μου κάνουν κακό. Το ελπίζω δηλαδή. Γιατί αν αναγκαστώ να τα πάρω από εκεί, πραγματικά, δεν ξέρω πού θα τα βάλω.

  Ένα καλό μέρος ίσως να ήταν το σαλόνι/ καθιστικό αν ήμουν μόνη μου. Αλλά από τη στιγμή που δεν μπορώ να ελέγξω 4 άτομα να μην πάνε και ανοίξουν TV/ φως/ στον ντελιβερά για τα σουβλάκια και μου τα ξυπνήσουν, πιστεύω ότι αυτό που έχω κάνει είναι η καλύτερη λύση. Ίσως το ρισκάρω λίγο, αλλά πόσες είναι πια και οι πιθανότητες να πάθω άσθμα; Ελπίζω λίγες!

  Για να μην αναφέρω ότι αν τα έχεις στο σαλόνι, με το που θα χτυπήσει το κουδούνι ο θείος τάδε που πέρασε τυχαία, πρέπει να πιάσεις πρώτα τη σκούπα και να σκουπίσεις, και μετά να πατήσεις το κουμπί να ανοίξεις του θείου... Γιατί μη μου πείτε ότι τα δικά σας μένουν καθαρά. Τα δικά μου, όλο σαματά είναι! Καθαρίζεις, πας τουαλέτα, γυρίζεις, σπόρια στο πάτωμα...

  Σκεφτείτε το όλο αυτό το πράγμα στο χαλί του σαλονιού! Φρίκη!
  1. Δείτε προηγούμενες απαντήσεις...
  2. Sylvia
   Εννοείται αυτό! Έχω 7.
  3. maria p
   Αρκετούτσικα :confused: Είσαι σχολαστική εσύ όμως δεν σε φοβάμαι. :)
  4. Sylvia
   Ναι, όντως. Η τρελή με το βετέξ και το σουίφερ! χαχαχα Χωρίς πλάκα τώρα, δε χρειάζεται πια και τόση δουλειά για να μείνουν καθαρά. Και το δωμάτιό μου μοσχομυρίζει (και χωρίς να βάζω καθαριστικά κλπ, γιατί δε θέλω να τα αναπνέουν). Ποτέ δεν είχα πρόβλημα.
 2. krisp
  Καλησπέρα, πολύ πλήρες το άρθρο! Μια παρατήρηση... λέτε ότι το κλουβί δεν πρέπει να βρίσκεται στην κρεβατοκάμαρα. Θα ήθελα μια αιτιολόγηση για το συγκεκριμένο, γιατί πιστεύω ότι δεν απόλυτο, υπό προϋποθέσεις βέβαια.

  Ας μας πουν και οι υπόλοιποι τη γνώμη τους.
  1. Δείτε προηγούμενες απαντήσεις...
  2. Stavros
   Αυτό δεν μπορώ να σου το πω με σιγουριά. Γνωρίζω ότι όταν υπάρχουν ήδη αναπνευστικά προβλήματα ή αλλεργίες σε κάποιον άνθρωπο, οι γιατροί συστήνουν να μην έρχονται σε επαφή με ζώα, ειδικά με αυτά που βγάζουν σκόνη.

   Έχουμε επίσης ένα σχετικό άρθρο (όχι ακριβώς με την δική σου περίπτωση) που μπορεί να δώσει κάποιες επιπλέον πληροφορίες στο θέμα που συζητάμε. Ασθένεια "Πνεύμονας των Πτηνοτρόφων".
  3. krisp
   Δεν συζητώ για περιπτώσεις που υπάρχει πρόβλημα, σε καμία περίπτωση, απλά μιλάμε για κάποιον που δεν έχει εκδηλώσει κάποια ευαισθησία ή αλλεργία. Παρακάτω αναφέρω κάποια σημεία του άρθρου:
   Που μάλλον έχουν ως συμπέρασμα ότι θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί αλλά όχι απαραίτητα και κάθετοι. Και το παρακάτω μάλλον θα πρέπει να είναι απαραίτητο στην περίπτωσή μου, αν θέλω να είμαι σίγουρος...
   Υπάρχουν εδώ κάποιοι που διατηρούν τα κατοικίδια πουλιά τους στο υπνοδωμάτιο άραγε;;
  4. maria p
   Νομίζω, όλοι όσοι έγραψαν ανέλυσαν επαρκώς το θέμα.

   Τίποτα δεν είναι μαύρο-άσπρο. Η ίδια αρκετές φορές σε θέματα έχω προτείνει να το πάρουν στο δωμάτιό τους αφού μετά την ανάλυση των ειδικών δεδομένων δεν υπήρχε καταλληλότερος χώρος.

   Μην ξεχνάμε πως η συντροφιά με ένα κατοικίδιο έχει τόσο ευεργετικές επιπτώσεις στην ψυχολογία των ανθρώπων που αξίζει πολλές φορές τον κόπο μια πιο σχολαστική καθαριότητα ώστε να το έχουμε κοντά μας αλλά και μια προσοχή από την πλευρά μας να μην το ενοχλούμε.

   Είναι απλά η υιοθέτηση ενός προγράμματος συμβατού μ' αυτήν την συμβίωση. Οπότε είναι θέμα προσωπικό του καθενός να ελέγξει πρώτα τα αντικειμενικά δεδομένα (αλλεργίες κτλ) και κατόπιν τις προθέσεις του.
Φόρτωση...