Εκπαίδευση παπαγάλων - εξημέρωση

 1. ShadyLady
  Εκπαίδευση - Εξημέρωση Παπαγάλων

  Τι ωραία που ηχεί η λέξη εξημέρωση! Όλοι μας επιδιώκουμε την απόκτηση ενός εξημερωμένου παπαγάλου. Αν όμως ο παπαγάλος μας είναι επιθετικός; Μπορούμε να τον εξημερώσουμε και να του κερδίσουμε την εμπιστοσύνη; Η απάντηση είναι ναι, μπορούμε! Μπορούμε να τον εκπαιδεύσουμε κάνοντας μερικά εύκολα πραγματάκια. Να είστε όμως οπλισμένοι με υπομονή κι επιμονή!

  Τι Πρέπει Να Κάνω Για Να Κερδίσω Την Εμπιστοσύνη Του Παπαγάλου Μου;


  Για να τα καταφέρουμε στην εξημερώση χρειάζεται μεγάλη υπομονή και επιμονή από την πλευρά μας. Μην ξεχνάμε ότι οι παπαγάλοι είναι έξυπνα και κοινωνικά ζώα, προτερήματα που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε για να επιτύχουμε την εξημέρωση. Φυσικά όσο πιο μικρή ηλικία έχει ο παπαγάλος μας τόσο πιο εύκολα και πιο γρήγορα μπορεί να εκπαιδευτεί.

  • Το μόνο που έχουμε να κάνουμε εμείς είναι να ασχολούμαστε μαζί του περισσότερες ώρες.
  • Δεν πρέπει όταν πλησιάζουμε το κλουβί να κάνουμε απότομες κινήσεις και να φωνάζουμε κτλ. Πρέπει να πλησιάζουμε το κλουβί σιγά-σιγά μιλώντας του γλυκά συγχρόνως.
  • Ένας καλός τρόπος για να προσεγγίσουμε το πτηνό μας είναι να του δίνουμε μία λιχουδίτσα, κάτι που του αρέσει πολύ.
  Στην αρχή καλό θα ήταν, να του τη δίνουμε έχοντας το χέρι μας έξω απ' το κλουβί (μιας κι ο παπαγάλος μας δεν μας ξέρει ακόμα και θα τον στρεσάρουμε, αν βάλουμε το χέρι μας μέσα). Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα μπορούμε κάλλιστα να βάζουμε το χέρι μας μέσα στο χώρο του (στο κλουβί του) και να του τη δώσουμε. Με αυτόν τον τρόπο θα επιτύχουμε μια ομαλή εκπαίδευση για να έχει κι ο παπαγάλος ένα χρονικό διάστημα να δει ότι δεν τον πειράζουμε και δεν του κάνουμε κακό.


  Όταν φτάσουμε στην περίοδο που θα βάζουμε το χέρι μας μέσα στο κλουβί για να του δώσουμε τη λιχουδιά καλό θα ήταν κάθε φορά να βάζουμε το χέρι μας πιο μακριά από το πουλί, ώστε να του δώσουμε ένα έναυσμα για να έρθει αυτό σε εμάς κι όχι εμείς σ' αυτό (με αυτό τον τρόπο μετά από ένα χρονικό διάστημα ο παπαγάλος θα διαπιστώσει ιδίοις όμμασι ότι δεν του κάνουμε κακό). Έτσι, θα κάνουμε τον παπαγάλο μας να μας συνδυάσει με κάτι που του αρέσει πολύ κι έτσι θα επιτύχουμε την εξοικείωσή του μαζί του.

  Πότε Είναι Έτοιμος Να Βγει Απ' Το Κλουβί Ο Παπαγάλος;

  Ο παπαγάλος μας θα είναι έτοιμος για την πρώτη του έξοδο όταν θα έχει εξοικειωθεί με εμάς (δηλαδή να μην μας φοβάται όταν τον πλησιάζουμε και να κάθεται να τον χαϊδεύουμε).

  Πρέπει όμως να προσέξουμε κάποια πράγματα πριν αφήσουμε τον παπαγάλο μας να βγει απ' το κλουβί του.

  • Πρέπει να κάνουμε το δωμάτιο ασφαλές για το πουλί.
  • Πρέπει να απομακρύνουμε όλα τα αιχμηρά αντικείμενα, όπως βάζα γιατί μπορεί το πουλί από περιέργεια να μπει μέσα κι εμείς να μην το έχουμε δει με αποτέλεσμα να ψοφήσει αν μείνει πολλές ώρες εκεί μέσα.
  • Πρέπει να κλείσουμε τα παράθυρα και να τραβήξουμε τις κουρτίνες διότι το φως θα τραβήξει τον παπαγάλο μας κι αν είναι ανοιχτό το παράθυρο θα φύγει. Αν πάλι είναι κλειστό κι δεν έχουμε τραβήξει τις κουρτίνες θα χτυπήσει στο τζάμι και, ανάλογα με το χτύπημα, μπορεί να πάθει κάτι σοβαρό.
  • Πρέπει να απομακρύνουμε φαγητά, ροφήματα και γλυκά τα οποία μπορούν να φανούν επικίνδυνα για την υγεία του πτηνού μας.
  Τι Να Κάνω Σε Περίπτωση Που Δαγκώνει Ο Παπαγάλος;

  Σε περίπτωση που έχουμε εξημερώσει τον παπαγάλο μας αλλά αυτός εξακολουθεί να μας δαγκώνει, μπορούμε να κάνουμε το εξής:

  Όταν τον έχουμε στα χέρια μας, μπορούμε να του δίνουμε παιχνίδια ή λιχουδιές για να του αποσπάμε την προσοχή, ώστε να ασχολείται με κάτι άλλο κι όχι δαγκώνοντας τα χέρια μας.

  Πρέπει Να Κόβουμε Τα Φτερά Του Παπαγάλου;


  Ναι, πρέπει να κόβουμε τα φτερά πτήσης του παπαγάλου μας. Αφενός για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο κι αφετέρου για να μην μπορεί να πετάξει και να φύγει μακριά από εμάς, με αποτέλεσμα να μην τον χάσουμε.

  Φυσικά το κόψιμο των φτερών πρέπει να γίνεται από έναν πτηνίατρο, αν δεν ξέρουμε εμείς. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή για να μην κόψουμε κανένα φτερό που ότι έχει αρχίσει να βγαίνει διότι αν το κόψουμε θα αρχίσει να αιμορραγεί. Σε περίπτωση που το κόψουμε κι αρχίσει να αιμορραγεί πρέπει να το τραβήξουμε για να σταματήσει η αιμορραγία.

  Σημ: Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να αρχίσουμε να φωνάζουμε και να μαλώνουμε τον παπαγάλο μας αν δεν θέλει να κάνει κάτι. Με αυτόν τον τρόπο η εκπαίδευση πάει ακόμα πιο πίσω και θα πρέπει να διαθέσουμε το διπλάσιο χρονικό διάστημα για να κερδίσουμε και πάλι την εμπιστοσύνη του πουλιού μας. Πρέπει να τον αφήσουμε να βάλει αυτός τα όρια και κάθε μέρα θα κάνει κι ένα προοδευτικό βήμα.

  Μία είναι η λέξη για την επιτυχία: Υπομονή!
  Άρεσε στους eva vrs, Eleanna και Eleni pepper.

Σχόλια

Για να σχολιάσετε το Άρθρο πρέπει να είστε μέλος μας. Η εγγραφή διαρκεί λιγότερο από 1', είναι δωρεάν και μπορείτε να την κάνετε εδώ!
 1. harabudgie1
  Πολύ χρήσιμο άρθρο αλλά έχω μία απορία αν ο παπαγάλος δν έχει κάτι να του αρέσει όταν τον πάρουμε κι ο λόγος να είναι επειδή να μην του δινανε κάτι ιδιαίτερο τι να κάνουμε
  1. Stavros
   Του δίνεις συνεχώς καινούργια παιχνίδια μέχρι να καταλήξει σε κάποια που του αρέσουν. Είναι σχεδόν αδύνατον να βρεις παπαγάλο που δεν θέλει να ασχοληθεί με τίποτα. Συνήθως το πρόβλημα των περισσότερων ιδιοκτητών είναι ότι τα πουλιά τους ασχολούνται με τα πάντα.
   Άρεσε στους eva vrs και harabudgie1.
Φόρτωση...