Οι παπαγάλοι Western Rosella ή Stanley Rosella, κατάγονται από την νοτιοδυτική Αυστραλία, όπου κατοικούν στα δάση των ευκαλύπτων. Στην χώρα μας δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο ως κατοικίδιο πτηνό παρά τα εξαιρετικά χαρίσματά της.

Περιγραφή Western Rosella

Είναι αεικίνητα πουλιά και πρέπει να βγαίνουν τακτικά στο δωμάτιο και για ελεύθερες πτήσεις. Είναι ένα πολύ τσαχπίνικο πουλί, ένα σωστό "διαβολάκι" γεμάτο ενέργεια και παρά την μικρή δυνατότητα εκμάθησής του να μιλάει ή και να κάνει συγκεκριμένα τρικς κατά παραγγελία, ωστόσο έχει από μόνο του τέτοια ζωντάνια και χάρη που κατακτά τον ιδιοκτήτη του.

Επίσης, η western rosella δένεται πολύ και χαίρεται ιδιαίτερα με την καθημερινή αλληλεπίδραση μαζί της, που το φανερώνει με δικής της επινόησης κόλπα και χαρές.

Η western rosella είναι πανέμορφο πουλί (κυρίως το αρσενικό καθώς είναι διμορφικό είδος), διαθέτει σχεδόν όλα τα χρώματα της ίριδας επάνω του, με κυρίαρχο το κόκκινο και το πράσινο, κίτρινες παρειές και μπλε σκούρους ιριδισμούς στην ουρά. Τα φτερά πτήσης έχουν διάφορες αποχρώσεις του μπλε, γαλάζιου, τα δε εσωτερικά του πούπουλα είναι κίτρινα και γκρι.

Τα μάτια του western rosella είναι αεικίνητα και λαμπερά, δείχνουν την έως πανουργίας εξυπνάδα του. Η ίριδα έχει χρώμα καφέ. Το θηλυκό διαθέτει λίγο πιο άτονα χρώματα, το κόκκινο του στήθους δεν είναι τόσο συμπαγές.

Παρά το μικρό τους σχετικά μέγεθος, ως μεσαίοι παπαγάλοι, οι western rosella είναι ανταγωνιστικά πουλιά και δύσκολα ανέχονται την συγκατοίκηση με άλλα είδη, ακόμα και με άλλα άτομα του δικού τους είδους σε μεγάλες κλούβες, γι’ αυτό είναι καλύτερα να φιλοξενούνται μόνα τους ή ανά ζευγάρια.

Είναι δυνατά και ανθεκτικά πουλιά που θα διατηρηθούν υγιή για όλη τους την ζωή αν φροντίζουμε για την σωστή και ισορροπημένη διατροφή τους.

Σχετικό θέμα: Η διατροφή των παπαγάλων από τον Tony Silva.

Αναπαραγωγή

Οι μήνες αναπαραγωγής είναι Σεπτέμβριος με Ιανουάριος. Στη φύση το θηλυκό επιλέγει για φωλιά τις κουφάλες από ξερά κούτσουρα.

Kαλό είναι να προσφέρουμε στην western rosella αρκετές εναλλακτικές φωλιές από τις οποίες το θηλυκό θα κάνει την επιλογή του, τετράγωνες ή πιο φυσικές στρόγγυλες "κουφαλωτές". Η είσοδος της φωλιάς πρέπει να έχει διάμετρο τουλάχιστον 7-8 εκ. Η δε εσωτερική διάμετρός της θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 26 εκ. με πλάτος Χ μήκος 40 Χ 60 εκ.

Η φωλιά πρέπει να έχει ένα καπάκι από πάνω, ώστε να είναι εφικτή η επιθεώρησή της από εμάς και ο καθαρισμός της. Πρέπει να τοποθετηθεί σε ψηλό σημείο στο κλουβί αλλά όχι να ακουμπά την οροφή του.

Από την εσωτερική πλευρά της φωλιάς, κοντά στο άνοιγμα, πρέπει να προνοήσουμε ένα σκαλοπάτι που θα βοηθάει στις πρώτες εξόδους των νεοσσών. Μαλακό, καθαρό, ροκανίδι, πριονίδι πρέπει να είναι διαθέσιμο για το στρώσιμό της.

Οι western rosella γεννούν 1 σπάνια και 2 φορές τον χρόνο, 4-5 λευκά αυγά τα οποία κλωσσούν και τα δύο πουλιά για περίπου 20 ημέρες. Οι νεοσσοί των western rosella χρειάζονται 5 εβδομάδες για να ολοκληρώσουν το πτέρωμά τους και άλλες 2-3 εβδομάδες, ίσως και 4, για να ανεξαρτητοποιηθούν.

Μέγεθος: συνολικό μήκος έως 26 εκ.
Προσδόκιμο ζωής: έως 20 χρόνια
Θόρυβος: πολύ χαμηλός
Δυνατότητα ομιλίας και εκμάθησης τρικς: Πολύ μικρή
Ενηλικίωση: 12 μηνών
Αναπαραγωγή: από 18 μηνών και άνω
Κλουβί: min. διαστάσεις μ.70 εκ, π.60 εκ. υ. 1μ.

Ονοματολογία και Συστηματική Ταξινόμηση

Διωνυμική Ονομασία: Platycerus Icterotis
Ελληνική: Δυτικός Πλατύκερκος - Δυτική ή Στάνλεϊ Ροζέλα
Αγγλική: Western - Stanley Rosella
Τάξη: Ψιττακόμορφα (Psittaciformes)
Οικογένεια: Ψιττακίδες (Psittacidae)
Γένος: Πλατύκερκος (Platycerus)
Είδος: P. icterotis

Άλλα είδη Πλατύκερων
Ανατολικός Πλατύκερκος - Eastern Rosella (Platycercus eximus) (Article)
Κόκκινος Πλατύκερκος - Crimson Rosella (Platycercus elegans) (Article)
Πράσινος Πλατύκερκος - Green Rosella (Platycercus caledonicus)
Ωχροκέφαλος Πλατύκερκος - Pale-headed rosella (Platycercus adscitus)
Βόρειος Πλατύκερκος - Northern rosella (Platycercus venustus)

Media Gallery Ροζελών

Αναφορές
Western rosella | Wikipedia