Διατροφή σποροφάγων πουλιών

  • Συντάκτης Alexandros
  • Publish date
  • Ενημερώθηκε
Πολλά πουλιά ανήκουν στην κατηγορία των σποροφάγων πουλιών. Αυτό σημαίνει ότι τα πουλιά αυτά τρέφονται από μια μεγάλη ποικιλία σπόρων.

%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%AE_%CF%83%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%AC%CE%B3%CF%89%CE%BD_%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B9%CF%8E%CE%BD_-jpg.36105

Black-Capped Chickadee In Hand by Wolf Read, PhD

Πάνω από το 50% της μέρας τους το διαθέτουν για την ανεύρεση αυτών των σπόρων, μέσα στο περιβάλλον που ζούνε. Βεβαίως με τα χρόνια, κάθε είδος έχει προσαρμόσει τα όργανα και τον μεταβολισμό του ανάλογα με τα σπόρια που βρίσκει και τρέφεται, στο περιβάλλον όπου ζει.

Γι αυτό, το πρώτο πράγμα που πρέπει να ψάξει και να βρει ο κάθε εκτροφέας για το είδος του πουλιού που θα εκθρέψει, είναι τι σπόρους μπορούν να βρουν αυτά στο πραγματικό τους περιβάλλον. Ειδικά στα αγριοπούλια και σε πουλιά που προέρχονται από μακρινές χώρες.

Πολλές φορές διαβάζω ερωτήσεις πχ "μπορώ να έχω καναρίνια, καρδερίνες μαζί με παραδείσια;".

Αν, αυτός που κάνει τέτοια ερώτηση, διάβαζε που ζουν και πως τρέφονται αυτά τα είδη θα καταλάβαινε ότι δεν γίνεται να συμβιώσουν μαζί, κυρίως λόγω διαφορετικής διατροφής.

Τα καναρίνια και οι καρδερίνες χρειάζονται, για τη διατροφή τους, ένα μείγμα σπόρων που αποτελείται (περίπου) 50% από ελαιούχους σπόρους και 50% αμυλούχους σπόρους . Αντίθετα τα παραδείσια πχ από τη Αυστραλία τρέφονται με 100% αμυλούχους σπόρους. Αν εμείς τα συντηρούμε με τροφές που είναι άγνωστες στον οργανισμό τους, θα ξεκινήσουν προβλήματα με κατάληξη τον θάνατο.

Από τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι για να κατέχουμε ή να εκτρέφουμε πουλιά η πιο βασική προϋπόθεση είναι να γνωρίζουμε να τα… θρέφουμε (εκ-τροφέας).

Επίσης, διάφορες έρευνες μας αποκάλυψαν ότι είναι πιο υγιεινό να ξεφλουδίζει τους σπόρους μόνο του το πουλί. Γι αυτό, ευτυχώς, δεν έχουν καθιερωθεί στην διατροφή τους τα διάφορα σκευάσματα (pellets) όπου όλα τα απαραίτητα συστατικά διατροφής τους βρίσκονται αλεσμένα, υπό την μορφή κροκέτας.

Αν παρατηρήσουμε τ άγρια πουλιά στο φυσικό τους περιβάλλον, θα δούμε ότι βασική προϋπόθεση για να ξεκινήσει η περίοδος αναπαραγωγής τους είναι η τροφή. Όταν τα πουλιά αρχίσουν να βρίσκουν άφθονη τροφή και σε ποσότητα, αλλά και σε ποιότητα, ξεκινά και η περίοδος ζευγαρώματος τους. Αυτό αρχίζει με το τέλος του χειμώνα και τον ερχομό της άνοιξης.

Τις ίδιες συνθήκες πρέπει και μεις να «προσομοιώνουμε» στον χώρο μας, κάθε εποχή, για να έχουμε μια σωστή και πετυχημένη εκτροφή. Μόνο ένα ισορροπημένο μείγμα σπόρων δίνει όλα τα λιπαρά οξέα, υδατάνθρακες και πρωτεΐνες που χρειάζονται για να τρέφονται σωστά.

Την περίοδο αναπαραγωγής, θα παρατηρήσουμε, ότι τα πουλιά τρέφονται με βλαστάρια φυτών και μικρά έντομα. Αυτά είναι τροφές που περιέχουν υψηλά ποσοστά πρωτεϊνών και βιταμινών, απαραίτητα την περίοδο της αναπαραγωγής. Μέσα από τέτοιες παρατηρήσεις καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να παρέχουμε στα πουλιά διαφορετικά μείγματα σπόρων κάθε εποχή (αναπαραγωγή, πτερόρροια, Χειμώνα) καθώς και τα συμπληρώματα διατροφής τους.

Οι εποχές είναι ο πιο βασικός παράγοντας, όμως υπάρχουν και άλλοι παράμετροι που περιπλέκουν ακόμη περισσότερο το θέμα της διατροφής τους. Εσωτερικός ή εξωτερικός χώρος εκτροφής (κρύο - ζέστη), ατομικά κλουβιά ή κλούβες (άσκηση), αριθμός πουλιών ανά κλούβα (στρες – μάχη για την τροφή), είναι κάποιοι από τους επόμενους παράγοντες που θα ολοκληρώσουν την «συνταγή» της διατροφής τους.

Για παράδειγμα, αν εκτρέφουμε πουλιά σε εξωτερικό χώρο, θα πρέπει να τους χορηγούμε παραπάνω ποσότητα ελαιούχων σπόρων (άσπρη περίλλα, ηλιόσπορους κλπ) κατά την διάρκεια του χειμώνα, απ ότι αν τα εκτρέφουμε σ εσωτερικό χώρο. Ο λόγος είναι απλός, τα λιπαρά οξέα που περιέχουν αυτοί οι σπόροι προσφέρουν τις επιπλέον θερμίδες που χρειάζονται τα πουλιά για ν ανταπεξέλθουν στο κρύο.

Κατά την περίοδο της αναπαραγωγής τα πουλιά χρειάζονται «ενέργεια». Σπόροι πλούσιοι σε υδατάνθρακες είναι απαραίτητοι αυτή την εποχή. Τέτοιοι σπόροι είναι οι αμυλούχοι σπόροι (βρώμη κλπ). Την ίδια εποχή απαραίτητη είναι και η «αντοχή».

Άρα επιλέγουμε και ελαιούχους σπόρους που έχουν παραπάνω ποσοστά πρωτεϊνών, αμινοξέων και λιπαρών οξέων. Τέτοιοι είναι το νίζερ, η περίλλα, το σουσάμι, η καμελίνα, το αγκάθι και η παπαρούνα.

Οι τρεις φάσεις που χωρίζεται η διατροφή

  • Ηρεμία – Χειμώνας. Ανάγκη για συντήρηση.
  • Αναπαραγωγή. Αυξανόμενη ανάγκη για ζευγάρωμα, Ζευγάρωμα, Τάϊσμα νεοσσών. Ανάπτυξη νεοσσών, Απογαλακτισμός.
  • Πτερόροια. Μικρότερη ανάγκη πρωτεϊνών, αλλά μεγαλύτερη ανάγκη αμινοξέων από την εποχή της αναπαραγωγής. Αυξημένη ανάγκη σε λιπαρά οξέα.

Βασικές θρεπτικές ουσίες

  • Λίπος
  • Πρωτεΐνες
  • Υδατάνθρακες
Λίπος

Είναι η βασική ενεργειακή αποθήκη των κυττάρων. Mαζί με τις υπόλοιπες θρεπτικές του ουσίες περιέχει την περισσότερη ενέργεια, 2 – 3 φορές περισσότερη από τους υδατάνθρακες.

Το λίπος είναι ο διαλύτης ορισμένων βιταμινών (λιποδιαλυτές). Αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός μπορεί να τις χρησιμοποιήσει μόνο αν έχει αρκετό λίπος.

Το σώμα χρησιμοποιεί το λίπος ως «ντεπόζιτο ενέργειας». Αυτά τα ντεπόζιτα αποθηκεύουν τις λιποδιαλυτές βιταμίνες και προστατεύουν ευαίσθητα όργανα, όπως το συκώτι και τα νεφρά.

Λίπος είναι μια σύνδεση της γλυκερίνης και του λιπαρού οξέος. Πολλά από τα λιπαρά οξέα ο οργανισμός μπορεί να τα παράγει μόνος του. Κάποια όμως όχι, αυτά ονομάζονται «ουσιαστικά λιπαρά» και είναι ζωτικής σημασίας. Αυτήν την ανάγκη του οργανισμού, προσπαθούμε να καλύψουμε με την διατροφή.

Η αξία των τροφίμων είναι παράλληλη με το ποσοστό «ουσιαστικών λιπαρών» που περιέχουν.

Πρωτεΐνες

Οι πρωτεΐνες είναι αλυσίδες μορίων στην δομή των οποίων μπορούν να λαμβάνουν μέρος μέχρι και 20 διαφορετικές βασικές ενώσεις. Αυτές οι ενώσεις είναι τα αμινοξέα. Η σημασία των πρωτεϊνών, ως ενεργειακό προμηθευτή απέναντι στους υδατάνθρακες και το λίπος είναι πολύ μικρή. Οι πρωτεΐνες δεν μπορούν ν αντικατασταθούν από κανένα άλλο υλικό.

Σε μορφή αμινοξέων, οι πρωτεΐνες δίνουν τα απαραίτητα υλικά για την ανάπλαση κυττάρων (ανάπτυξη σώματος), αύξηση και αντοχή πτερώματος (πτερόροια), παραγωγή σπέρματος ή αυγών.

Υδατάνθρακες

Οι υδατάνθρακες χωρίζονται στους μονοσακχαρίτες και στους πολυσακχαρίτες. Στον οργανισμό υπάρχουν σε ποσοστό 1 – 1,5%. Στα κύτταρα το ποσοστό είναι μεγαλύτερο. Οι υδατάνθρακες «επιφυλακής» αποθηκεύονται στους μύες και στο συκώτι.

Οι υδατάνθρακες είναι μια άμεσα διαθέσιμη πηγή ενέργειας. Λόγω του υψηλού ποσοστού τους στην διατροφή, είναι κύρια πηγή ενέργειας.

Oρυκτά υλικά

Πολλά ορυκτά υλικά είναι απαραίτητα από τον οργανισμό των πουλιών και πρέπει να καταναλώνονται μαζί με τις τροφές. Οι ανάγκες για την κατανάλωση ορυκτών υλικών αυξάνεται, σαφώς, στις περιόδους αναπαραγωγής, ανάπτυξης και πτερόροιας.

Βιταμίνες

Οι βιταμίνες είναι απολύτως απαραίτητες για τον οργανισμό και μπορούν να παρασκευαστούν, κάποιες, από αυτόν (πχ από προβιταμίνες). Οι βιταμίνες είναι αποτελεσματικές σε μικρές ποσότητες. Σε περίπτωση έλλειψης τους οδηγούμαστε σε ασθένειες (αβιταμίνωση).

Η ανάγκη για βιταμίνες είναι αυξημένη σε περιόδους αναπαραγωγής, ανάπτυξης και πτερόροιας. Το ίδιο ισχύει και σε περιόδους όπου σταματά η σύνθεση τους ή η χορήγηση τους (ασθένεια, έλλειψη ηλιακού φωτός, κλπ).

Οι βιταμίνες χαρακτηρίζονται, ανάλογα με τον τρόπο διάλυσης τους στον οργανισμό, σε υδατοδιαλυτές και λιποδιαλυτές. Λιποδιαλυτές είναι οι A, D, και Κ. Υδατοδιαλυτές είναι η C, βιοτίνη, Β1, Β2, Β6, Β12.

Ανάλογα με τα θρεπτικά συστατικά και τα ποσοστά που τα περιέχουν οι σπόροι, τους χωρίζουμε σε ΕΛΑΙΟΥΧΟΥΣ και ΑΜΥΛΟΥΧΟΥΣ.
Σχετικές Συζητήσεις
Συντάκτης
Alexandros
Alexandros
Ο Alexandros είναι μέλος του PetBirds από τις 28 Απλ 2006. Διετέλεσε συντονιστής συζητήσεων στα Forum έως τις 9 Οκτ 2009. Ασχολείται με Εξωτικά πουλιά και Παπαγάλους.

Τα Άρθρα του Alexandros.

Σχόλια

Δεν εχουν γίνει σχόλια.

Πληροφορίες

Συντάκτης
Alexandros
Προβολές
9.311
Ενημέρρωση

Περισσοτερα Διατροφή Πτηνών

Περισσότερα από Alexandros

Μοιραστείτε το άρθρο

Top