Διαμαντόσπινος - Diamond firetail (Stagonopleura guttata)

  • Συντάκτης PBCP
  • Publish date
  • Ενημερώθηκε
Ο Διαμαντόσπινος με την κόκκινη ουρά θα σας γοητεύσει αμέσως. Αν και μικροκαμωμένος, ο αρμονικός συνδυασμός του μαύρου, κόκκινου, λευκού, γκρι και καφέ στο φτέρωμά του, κερδίζει το βλέμμα από την πρώτη στιγμή. Ενημερωθείτε για τις φυσικές του συνήθειες και τη φροντίδα του ως κατοικίδιο πτηνό.

Περιγραφή του Διαμαντόσπινου ή Diamond firetail finch


full


Έχει μικρό κωνικό ράμφος στο χρώμα του ρουμπινιού, ενώ κόκκινο είναι και το ουροπύγιο του, από το οποίο προέρχεται και το όνομά του. Τα μάτια του περιβάλλονται από κόκκινο οφθαλμικό δακτύλιο. Το κεφάλι και ο μανδύας είναι ασημόγκριζα, ενώ η πλάτη και τα φτερά σε καφετιές αποχρώσεις.

Το πηγούνι, η κοιλιά και το υπογάστριο έχουν αστραφτερό λευκό χρώμα, ενώ στο στήθος διακρίνεται μια έντονη μαύρη λωρίδα, που περνάει κάτω από τα φτερά και στολίζεται από λευκές κηλίδες. Μαύρα είναι επίσης τα φτερά της ουράς, τα πόδια του, καθώς και ένα μικρό σημάδι ανάμεσα στο ράμφος και το μάτι.

Το κελάηδημά τους είναι χαμηλόφωνο και αποτελείται από σύντομα καλέσματα και μικρά τιτιβίσματα.

Διάκριση φύλου


Πρόκειται για ένα μονομορφικό είδος πουλιού. Η διάκριση ανάμεσα στα δύο φύλα γίνεται από το ερωτικό κάλεσμα του αρσενικού την εποχή της αναπαραγωγής, καθώς και από τις ερωτικές επιδείξεις του αρσενικού.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ένα αξιόπιστο διακριτικό σημάδι είναι ότι το ράμφος του θηλυκού είναι ελαφρώς πιο κόκκινο από του αρσενικού κατά την αναπαραγωγική περίοδο. Κατά τα άλλα, τα χρώματα στο φτέρωμα και των δυο φύλων είναι ίδια.

Γεωγραφική Κατανομή


Οι Διαμαντόσπινοι συναντώνται στην ανατολική Αυστραλία, από το Eyre Peninsula, ως τη νότια Αυστραλία, στο νοτιο-ανατολικό Queensland και κυρίως στις πλαγιές του Great Dividing Range.

diamond_firetail_map-jpeg.47323


Ο συνολικός πληθυσμός των Διαμαντόσπινων έχει μειωθεί στην περιοχή και πολλοί εναπομείναντες πληθυσμοί έχουν ήδη απομονωθεί. Τα είδη που αριθμούνται σε c.200,000 ώριμα άτομα συνεχίζουν να μειώνονται, ιδιαίτερα στις πιο έντονα αναπτυσσόμενες περιοχές των βιοτόπων τους. [1]

Εδώ θα βρείτε περισσότερα είδη πτηνών που προέρχονται από την Αυστραλία.

Συμπεριφορά


Γενικά είναι κοινωνικά, φιλειρηνικά και δραστήρια πουλιά. Επιδεικνύουν επιθετική συμπεριφορά μόνο κατά την αναπαραγωγική περίοδο και ειδικά αν συγκατοικούν σε μεγάλες ομάδες, γεγονός που κάνει την διαχείριση τους όχι και τόσο απλή υπόθεση.

Προτιμούν τα δάση των ευκαλύπτων, τα ανοιχτά δάση, τις χορτολιβαδικές εκτάσεις κοντά πάντα σε νερό. Ζουν σε μικρές ομάδες των 30 πουλιών και δημιουργούν πολύ ισχυρούς συντροφικούς δεσμούς. Αρέσκονται στον να χοροπηδάνε στο έδαφος και να μπανιαρίζονται σε μικρές λιμνούλες νερού.

Διατροφή


Ο Διαμαντόσπινος είναι σποροφάγο πτηνό που τρέφεται κυρίως με ώριμους σπόρους αγριόχορτων και βότανα, αλλά και με έντομα, ιδιαίτερα κατά την περίοδο αναπαραγωγής. [2]

Διατροφή ως κατοικίδιο


Αν και το μέγεθός του δεν ξεπερνάει τα 12 εκατοστά, έχει μια τάση προς την παχυσαρκία, αν δεν προσεχθεί ιδιαίτερα η διατροφή του και αν η κλούβα διαμονής τους είναι περιορισμένων διαστάσεων.

Αναπαραγωγή


Στο φυσικό τους περιβάλλον η φάση αναπαραγωγής ξεκινάει από τον Αύγουστο μέχρι τον Ιανουάριο. Αν το ζευγάρι ταιριάξει, είναι πιθανό να καταφέρουν να αναπαραχθούν αρκετές φορές, γεννώντας από 4-6 αυγά.

Αναπαραγωγή σε συνθήκες εκτροφής


Αν χορηγηθεί στους Διαμαντόσπινους πλούσιο υλικό θα ετοιμάσουν τη φωλιά της προτίμησής τους, μέσα στην οποία ζευγαρώνουν κιόλας. Για να αισθάνονται ασφαλείς, οι φωλιές πρέπει να είναι καλυμμένες με πρασινάδα που θα προσομοιάζει το φυσικό τους περιβάλλον.

Φροντίδα


Οι Διαμαντόσπινοι, όπως όλα τα είδη σπίνων χρειάζονται μεγάλο παραλληλόγραμμο κλουβί, το οποίο πρέπει να μεγαλώνει ανάλογα με τον αριθμό των πουλιών που φιλοξενεί.

Είναι πουλιά που δεν αντέχουν τις χαμηλές θερμοκρασίες για αυτό και το κατάλυμα τους θα πρέπει να είναι προφυλαγμένο και ειδικά τον χειμώνα, θερμαινόμενο. Σε αντίθετη περίπτωση, θα υπάρχουν μεγάλες απώλειες στους νεοσσούς.

Όπως όλοι οι Αυστραλιανοί σπίνοι, οι Διαμαντόσπινοι δεν κοιμούνται στις πατήθρες αλλά χρειάζονται φωλίτσες. Έτσι θεωρείται σκόπιμο να υπάρχουν αρκετές φωλιές, καλαθωτές ή και κλειστού τύπου, για να επιλέξουν την κατάλληλη για να κοιμούνται και να αναπαραχθούν.

Το προσδόκιμο ζωής τους κυμαίνεται από 8-10 χρόνια.

Ονοματολογία και Συστηματική Ταξινόμηση


Διωνυμική Ονομασία: Stagonopleura guttata
Ελληνική: Διαμαντόσπινος με κόκκινη ουρά
Αγγλική: Diamond firetail
Τάξη: Στρουθιόμορφα
Οικογένεια: Εστριλδίδες
Γένος: Σταγονόπλευρα
Είδος: S. guttata
Σχετικές Συζητήσεις
PBCP Authors
Αρχικός Συντάκτης
@Georgina
Συντάκτες Ανάπτυξης Έργου
@Stavros
Αναφορές
Συντάκτης
PBCP
PBCP
PetBirds Community Project
Δημιουργία Περιεχομένου από την Κοινότητα του PetBirds, που αφορά στην εκτροφή και τη φροντίδα των πτηνών. Περισσότερα: Τι είναι το PetBirds Community Project.
Άρθρα

Σχόλια

Δεν εχουν γίνει σχόλια.

Πληροφορίες

Συντάκτης
PBCP
Προβολές
4.202
Ενημέρρωση

Περισσοτερα Είδη - Ράτσες Εξωτικών Πτηνών

Περισσότερα από PBCP

Μοιραστείτε το άρθρο

Top