Διάρροια στα Πτηνά

  • Συντάκτης Stavros
  • Publish date
  • Ενημερώθηκε
Κάθε ιδιοκτήτης πουλιών θα πρέπει να έχει σαφή αντίληψη για το τι θεωρούνται κανονικές κενώσεις. Είναι επίσης σημαντικό οι ιδιοκτήτες πουλιών να παρατηρούν προσεκτικά τα περιττώματά τους, προκειμένου να αποκτήσουν μια καλή ιδέα για το τι είναι φυσιολογικό όσον αφορά τα δικά τους πουλιά.

Τι θεωρείται διάρροια στα πουλιά

Είναι γεγονός ότι οι αλλαγές στις κενώσεις μπορεί να θεωρούνται σοβαρές, αλλά αυτό εξαρτάται από το είδος των αλλαγών που παρατηρούνται.

Από τη στιγμή που το πουλί κατεβάζει το περιεχόμενο του εντέρου προς την έξοδο και τα τρία αυτά στοιχεία αναμειγνύονται στην κλοάκη, προτού αποβληθούν από το σώμα. Μια κανονική κένωση ενός πουλιού αποτελείται από τρία διαφορετικά τμήματα.

Το περίττωμα

Το πρώτο στοιχείο ονομάζεται περίττωμα, το όποιο είναι στερεό και έχει τη μορφή σκουληκιού. Το χρώμα του μπορεί να είναι σκούρο πράσινο (συνήθως στα σποροφάγα) ή καφέ (συνήθως στα πουλιά που καταναλώνουν pellets).

Το περιττωματικό αυτό στοιχείο μπορεί να έχει και άλλα χρώματα, που εξαρτώνται από την τροφή που έχει προσφάτως καταναλώσει το πουλί. Παραδείγματος χάριν, η κατανάλωση κάποιων ειδών μούρων θα δημιουργήσει περιττώματα με παρόμοιο χρώμα. Η ξαφνική εμφάνιση κοκκινωπών περιττωμάτων μπορεί να είναι ένδειξη κινδύνου, δεδομένου ότι μπορεί να σημαίνει την ύπαρξη αίματος μέσα σε αυτά, οπότε είναι σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη το τι τροφή έχει κατανάλωση το πουλί, προκειμένου οι αλλαγές χρώματος να μπορούν να αξιολογηθούν σωστά.

Εάν ένα πουλί δεν φάει καθόλου στερεά τροφή για τουλάχιστον 24 ώρες, το περιττωματικό τμήμα των κενώσεων θα γίνει μαύρο, σκούρο πράσινο (που είναι σχεδόν μαύρο) και κολλώδες. Αυτό συγχέεται συχνά με την περίπτωση ύπαρξης αίματος στις κενώσεις, αλλά στην ουσία είναι ένα είδος χολής (biliverdin) από το συκώτι.

Διάρροια υπάρχει όταν το τμήμα των περιττωμάτων δεν είναι σχηματισμένο

Συχνά, κάποιες κενώσεις μπορεί να παρουσιάζουν αυξημένη ποσότητα ούρων, με συνέπεια να δείχνουν υγρές γενικότερα, αλλά το περιττωματικό τμήμα παραμένει σχηματισμένο. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται συχνά αλλά εσφαλμένα, διάρροια.

Εάν το περιττωματικό τμήμα παραμένει στερεό, τότε δεν υπάρχει θέμα διάρροιας ανεξάρτητα από την ποσότητα ούρων που υπάρχουν. Το υγρό (ούρα) γύρω από τα περιττώματα είναι ένδειξη αυξημένης ποσότητας ούρων στην κένωση και όχι διάρροια.

Να ελέγχεται τις φρέσκες κενώσεις διότι με το χρόνο περιττωματικό τμήμα μπορεί να απορροφήσει κάποια ούρα, που δίνουν την ψευδή εντύπωση διάρροιας. Εάν το καφετή ή πράσινο στερεό περιττωματικό τμήμα δεν είναι σχηματισμένο ή είναι πολύ υδαρό, τότε η κατάσταση αυτή θεωρείται σωστά διάρροια. Σε ορισμένες περιπτώσεις διάρροιας, μπορεί να υπάρχουν φυσαλίδες αέρα στα περιττώματα.

Το ουρικό οξύ

Το επόμενο τμήμα των κενώσεων ονομάζεται εστέρας ουρικού οξέος. Έχει υπόλευκο, κρεμ χρώμα ή ελαφρώς κιτρινωπό και είναι αδιαφανές. Πράσινο ή κίτρινο χρώμα μπορεί να έχει σε κλινικά ασθενή πουλιά με ασθένεια του ήπατος.

Τα άλατα του ουρικού οξέος είναι προϊόντα της πέψης και του μεταβολισμού των πρωτεϊνών στον οργανισμό του πουλιού. Αποβάλλονται μέσω των νεφρών. Άλατα ουρικού οξέος πράσινου χρώματος μπορούν επίσης να εμφανιστούν σε πουλιά που ασθενούν από Chlamydophila.

Εάν παρατηρήσετε αλλαγή στο χρώμα τους, θα πρέπει να ζητήσετε τη συμβουλή του πτηνιάτρου σας.

Τα ούρα

Το τρίτο τμήμα τον κενώσεων ενός πουλιού είναι τα ούρα. Πρόκειται για τα υγρά απόβλητα των νεφρών. Η ποσότητα τους κυμαίνεται ανάλογα με την ποσότητα νερού που καταναλώνεται.

Παραδείγματος χάριν, ένα πουλί που καταναλώνει πολλά φρούτα και λαχανικά (με υψηλή περιεκτικότητα νερού) θα ουρεί περισσότερο από ένα πουλί που τρώει μόνο σπόρους ή pellets.

Ένα πουλί θα πρέπει να έχει πάντα πρόσβαση σε φρέσκο, καθαρό πόσιμο νερό, μέσω μιας ποτίστρας και όχι κάποιου μπολ, προκειμένου να αποφευχθεί κάποια πιθανή βακτηριακή μόλυνσή από την πτώση περιττωμάτων και τροφών μέσα σε αυτό.

Πολλοί άνθρωποι συμπεραίνουν εσφαλμένα ότι η σίτιση μικρών πουλιών (Budgies, Lovebirds και cockatiels) με φρούτα και λαχανικά προκαλεί διάρροια. Όσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητα σε νερό των φρούτων και των λαχανικών, τόσο μεγαλύτερη ποσότητα ούρων θα υπάρχουν στα περιττώματα με αποτέλεσμα θεωρείται λανθασμένα διάρροια.

Πολλά πουλιά όταν βρίσκονται σε κατάσταση στρες (όπως κατά τη μεταφορά τους στο πτηνιατρείο) ουρούν περισσότερο, λόγω της αυξημένης τους αρτηριακής πίεσης. Αυτό είναι αναμενόμενο. Επομένως, για να αξιολογήσει καλύτερα τις κενώσεις ένας πτηνίατρος, θα πρέπει να τοποθετείτε ένα καθαρό χαρτί στον πάτο του κλουβιού νωρίς το πρωί και να μην το αλλάζετε πριν από την επίσκεψη.

Ένα πουλί μπορεί να ουρήσει, χωρίς να αποβάλει συγχρόνως όλα τμήματα της κένωσης. Μπορεί επίσης να αποβάλει άλατα ουρικού οξέος και ούρα, ανεξάρτητα από το περιττωματικό τμήμα.

Για την καλύτερη αξιολόγηση των κενώσεων του πουλιού σας, συστήνω να χρησιμοποιείτε χαρτοπετσέτες, λαδόκολλα ή εφημερίδα στον πάτο του κλουβιού. Αυτός ο τρόπος διευκολύνει την παρατήρηση, σε σύγκριση με άλλα υλικά που χρησιμοποιούνται στους πάτους των κλουβιών.

Μπορούν να υπάρξουν πολλές αλλαγές στην ποσότητα, το μέγεθος, το χρώμα, τη συνοχή ή τη συχνότητα των κενώσεων. Οποιεσδήποτε αλλαγές όμως διαρκούν χρονικά, θα πρέπει να αναφέρονται στον πτηνίατρο.

Το αίμα στα ούρα μπορεί να είναι ένδειξη δηλητηρίασης από μόλυβδο, ειδικά στους παπαγάλους Amazon, ή μπορεί πιο σπάνια να είναι ένδειξη κάποιας μόλυνσης των νεφρών. Η διάρροια μπορεί να προκληθεί από παθογόνα βακτηρίδια του γαστρεντερικού, από ορισμένους ιούς, τοξίνες ή προσβολές από πρωτόζωα.

Τα εντερικά σκουλήκια μπορούν επίσης να προκαλέσουν διάρροια ή ενσφήνωση του εντέρου. Κάτι που κάνει δύσκολη τη διάγνωση σε αυτή την περίπτωση μέσω των κοινών εξετάσεων, είναι ότι τα αυγά τους περνούν σπάνια στις κενώσεις με αποτέλεσμα να μην μπορούν εύκολα να εντοπιστούν.

Η αύξηση των ούρων μπορεί να προκληθεί από τη δίψα, την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φρούτων και λαχανικών, από ορισμένες λοιμώξεις και από ορισμένες μεταβολικές νόσους ή στρες.

Ανάλογα με τις ανωμαλίες που θα διαπιστωθούν στις κενώσεις, ο πτηνίατρος θα διεξάγει τις κατάλληλες διαγνωστικές εξετάσεις. Μπορούν να γίνουν εξετάσεις των ούρων των πουλιών, τα οποία μπορούν να συλλεχθούν από ειδικό χαρτί που τοποθετείται στον πάτο του κλουβιού.

Εφόσον οι πληροφορίες που θα ληφθούν από την εξέταση των ούρων με ειδικό στικ δεν είναι αξιόπιστες επειδή τα ούρα είναι αναμεμειγμένα με το ουρικό οξύ και το περιττωματικό στοιχείο, τότε μπορεί να γίνει μικροσκοπική εξέταση του ιζήματος των ούρων η οποία βοηθά περισσότερο στη διάγνωση.

Επίσης μπορούν να γίνουν καλλιέργειες για διάφορα βακτήρια καθώς και ειδικές εξετάσεις σε αντίστοιχα εργαστήρια για πρωτοζωικές μολύνσεις. Εξετάσεις αίματος, ακτινογραφίες, DNA PCR tests, τοξικολογικές εξετάσεις, εξετάσεις για βακτήρια ή οποιεσδήποτε άλλες εξετάσεις, μπορούν να διεξαχθούν εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να βοηθήσετε τα πουλιά σας σαν ιδιοκτήτης τους, είναι η συχνή αξιολόγηση των περιττωμάτων τους. Οι αλλαγές στις κενώσεις μπορεί να είναι συχνά το πρώτο, βασικό σημάδι για το ότι κάτι δεν πάει καλά. Με τη πρώιμη αναγνώριση της ασθένειας, πριν ακόμη το πουλί καταστεί κλινικά άρρωστο, του δίδονται μεγαλύτερες πιθανότητες ίασης χωρίς καν να απειληθεί η ζωή του.

By Margaret A. Wissman, D.V.M., D.A.B.V.P.
Συντάκτης
Stavros
Stavros
Ο Stavros είναι ιδρυτής και διαχειριστής του PetBirds από τις 7 Απριλίου 2006.
Άρθρα | Συμμετοχή PBCP

Facebook Twitter Gplus

Σχόλια

Δεν εχουν γίνει σχόλια.

Πληροφορίες

Συντάκτης
Stavros
Προβολές
7.048
Ενημέρρωση

Περισσοτερα Ασθένειες Πτηνών

Περισσότερα από Stavros

Μοιραστείτε το άρθρο

Top