Διάγνωση ασθενειών των πτηνών μέσω της εξέτασης περιττωμάτων

  • Συντάκτης Stavros
  • Publish date
  • Ενημερώθηκε
Τα περιττώματα (κουτσουλιές) είναι ένας άριστος δείκτης της κατάστασης υγείας των πουλιών. Οι αλλαγές στην εμφάνιση των περιττωμάτων ή στην ποσότητά τους, μπορούν να είναι πρόωρα σημάδια μίας ασθένειας ή ενός προβλήματος.

Η σύσταση της κουτσουλιάς


Υπάρχουν τρία συστατικά στα περιττώματα των πουλιών
  1. Στερεό περιττωματικό τμήμα
  2. Ουρικό οξύ
  3. Ούρα
Οι αλλαγές σε οποιαδήποτε από τα τρία συστατικά, πρέπει να λαμβάνονται υπόψην, αφού μπορούν να δείξουν αν το πουλί σας είναι άρρωστο. Οποιαδήποτε ασυνήθιστα σημάδια, απαιτούν την προσοχή σας και την ενημέρωση του κτηνιάτρου σας.

Στερεό περιττωματικό τμήμα


Δημιουργείται κατά τη διέλευση των τροφών από το γαστρεντερικό σύστημα. Πρόκειται για το προϊόν που παράγεται μετά την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών των τροφών από το έντερο και έχει συνήθως τη μορφή πρασινωπής διαμήκους απέκκρισης.

Αυτό το κομμάτι των περιττωμάτων του πουλιού, επηρεάζεται ιδιαίτερα από τη διατροφή του και μπορεί να ποικίλει ριζικά με μια αλλαγή στη διατροφή. Οι αλλαγές χρώματος είναι συχνά άσχετες, αλλά εάν τα κόπρανα γίνονται μαύρα ή έχουν μια έντονη ή ασυνήθιστη μυρωδιά, θα πρέπει να ανησυχήσετε.

Το στερεό περιττωματικό τμήμα (ΣΠΤ) είναι συνήθως πράσινο (σκούρο) στα σποροφάγα πουλιά, δεδομένου ότι ο σπόρος δεν μεταδίδει κανένα χρώμα στα περιττώματα και έτσι το πράσινο χρώμα της χολής υπερισχύει. Εάν το πουλί φάει και άλλες τροφές εκτός από σπόρους, το χρώμα του περιττωματικού τμήματος αλλάζει.

Παραδείγματος χάριν, τα παντζάρια μπορούν να κάνουν το ΣΠΤ κόκκινο, ενώ τα βατόμουρά μπορούν να το κάνουν μοβ ή οι φράουλες κοκκινωπό. Οι χρωστικές ουσίες (πολύχρωμοι κόκκοι) σε μερικές εμπορικές τροφές μπορούν επίσης να αλλάξουν το χρώμα τους. Ακόμη, ένα πουλί που τρώει pellets έχει καφετιά περιττώματα.

Ουρικό οξύ


Το ουρικό οξύ, είναι το άσπρου χρώματος κρεμώδες τμήμα των περιττωμάτων του πουλιού σας και είναι ένας πολύ σημαντικός δείκτης υγείας.

Αυτό το κομμάτι των κουτσουλιών, πρέπει οπωσδήποτε να είναι άσπρο ή λευκής απόχρωσης χρώμα. Η αλλαγή σε πρασινοκίτρινο, ανοιχτό κίτρινο, αποχρώσεων του καφέ ή κεραμιδί χρώμα, είναι σημάδια σοβαρής ασθένειας. Οποιαδήποτε αλλαγή από το κανονικό, θα πρέπει να ερευνηθεί αμέσως.

Ούρα


Τα ούρα είναι, το υγρό στοιχείο των περιττωμάτων που παράγεται από τα νεφρά του πουλιού σας. Το ποσό υδαρές είναι οι κουτσουλιές του πουλιού σας, επηρεάζεται άμεσα από την περιεκτικότητα σε νερό των τροφών που καταναλώνει.

Όμως, τα υγρά περιττώματα πρέπει να γίνονται ξηρότερα με τις ξηρές τροφές. Θα πρέπει να δίδεται προσοχή όταν υπάρχουν υγρά περιττώματα για μεγάλο χρονικό διάστημα, γιατί αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι σοβαρής ασθένειας. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να συμβουλευθείτε τον κτηνίατρό σας.

Αξιολόγηση των περιττωμάτων


Για τη σωστή αξιολόγηση των περιττωμάτων των πουλιών σας, πρέπει πρώτα απ’ όλα αποκτήστε μια αίσθηση για το τι είναι φυσιολογικό για τα πουλιά σας. Ελέγχετε τον πάτο των κλουβιών καθημερινά. Η καθημερινή ποσότητα των περιττωμάτων πρέπει να είναι αρκετά συνεπής. Η μείωσή τους δείχνει μειωμένη πρόσληψη τροφής και θα πρέπει να σας προειδοποιήσει για πιθανή ασθένεια.

Ένα υγιές πουλί πρέπει να κάνει περισσότερες από 30-40 κουτσουλιές την ημέρα. Επίσης, η εμφάνιση τους πρέπει να είναι "σχετικά" η ίδια καθημερινά. Η ποσότητά τους αλλάζει ανάλογα με τις τροφές που καταναλώνονται, αλλά εάν δεν υπάρχουν μεγάλες αλλαγές στη διατροφή και τα περιττώματα εμφανίζονται σημαντικά αλλαγμένα, τότε μπορεί να υπάρχει πρόβλημα.

Να τοποθετείτε ένα φύλλο χαρτί στους πάτους των κλουβιών, έτσι ώστε να μπορείτε να παρατηρείτε τα περιττώματα εύκολα σε καθημερινή βάση και να αλλάζετε τα χαρτιά καθημερινά.

Δείτε εδώ ένα παράδειγμα κουτσουλιών πάνω σε λευκό χαρτί.

Εάν χρησιμοποιείτε ροκανίδια, άμμο ή άλλα υλικά, η εμφάνιση και η ποσότητα των περιττωμάτων δεν μπορεί να καθοριστεί εύκολα.

Η μορφή των περιττωμάτων ποικίλει ανάλογα με το είδος του πουλιού και τη διατροφή του. Ένα πουλί που τρώει φρούτα, λαχανικά και άλλες χυμώδεις τροφές θα έχει πιο υδαρά περιττώματα. Τα pellets, εκτός από καφετί περιττώματα, προκαλούν αυξημένη πρόσληψη νερού και ως εκ τούτου πιο υδαρά περιττώματα με λιγότερο σχηματισμένο ΣΠΤ και αυξημένη ποσότητα ούρων.

Περιττώματα που αλλάζουν ξαφνικά μορφή και χρώμα θα μπορούσαν να υποδηλώσουν ασθένεια. Η ποσότητα του περιττωματικού τμήματος πρέπει να ελέγχεται. Εάν το πουλί δεν τρώει, το στερεό περιττωματικό τμήμα είναι σχετικά μικρό ή ακόμη μπορεί η κουτσουλιά να αποτελείται κυρίως από ούρα με μια μικρή ποσότητα χολής.

Είναι φυσιολογικό για ένα πουλί "να ουρεί" μόνο ούρα και ουρικούς κρυστάλλους χωρίς το περιττωματικό τμήμα. Όμως, αυτό είναι ένα περιστασιακό γεγονός και μόνο εάν συνεχιστεί υπάρχει πρόβλημα.

Θυμηθείτε ότι αν και η μειωμένη ποσότητα περιττωμάτων ή του περιττωματικού τμήματος δείχνει μειωμένη πρόσληψη τροφής, μπορεί επίσης να δείξει αντικανονική διαδικασία αποβολής της τροφής (εμετό). Τα υδαρά περιττώματα πρέπει να αξιολογούνται προσεκτικά για να καθοριστεί εάν οφείλονται σε γαστρεντερική διαταραχή ή σε αυξημένη παραγωγή ούρων (polyuria).

Ένα ελαφρώς σχηματισμένο περιττωματικό τμήμα με μια αυξημένη ποσότητα ούρων ή ουρικού οξέως μπορεί να δείχνει ένα νεφρικό ή μεταβολικό πρόβλημα όπως ο διαβήτης.

Τα υδαρά περιττώματα μπορεί να υποδηλώνουν μια γαστρεντερική μόλυνση. Περιστασιακά, τα πουλιά με μια εντερική διαταραχή μπορούν να εμφανίζουν ένα γκριζωπό επίστρωμα στο περιττωματικό τμήμα λόγω υπερβολικής ποσότητας βλέννας.

Όταν ένα πουλί πάσχει από ασθένεια του παγκρέατος, έχει χαρακτηριστικά περιττώματα σχήματος "popcorn" που είναι ογκώδη και από λευκό ως γκρίζο χρώμα. Οι μη χωνεμένοι σπόροι ή η άμμος στα περιττώματα θα μπορούσε να υποδηλώσει πεπτική δυσλειτουργία.

Το αίμα στα περιττώματα προέρχεται συνήθως από την ωοθήκη και μπορεί να οφείλεται σε φλεγμονές, έλκη ή όγκους. Αίμα μπορεί επίσης να εμφανιστεί στα θηλυκά πουλιά εάν υπάρχει δυσκολία στην ωοτοκία.

Στους παπαγάλους macaw, το αίμα στα περιττώματα θα μπορούσε να οφείλεται σε όγκους του επιθηλιακού ιστού, ιογενούς αιτιολογίας. Άλλα αίτια αυτής της κατάστασης περιλαμβάνουν την δυσκολία κατά την αφόδευση και την παρουσία κοκκιοποιημένου ιστού (εμφανίζεται σχεδόν όπως μια φράουλα) γύρω από την αμάρα.

Το ουρικό τμήμα (ουρικοί κρύσταλλοι) πρέπει έχουν λευκό χρώμα. Εάν το ουρικό τμήμα είναι κίτρινο ή πράσινο (neon), αυτό μπορεί να υποδηλώνει ηπατίτιδα. Το πράσινου χώματος ουρικό τμήμα, μπορεί να "δείχνει" ψιττάκωση. Το αίμα στα ούρα ή το ουρικό τμήμα (αφού διακριθεί από το αίμα του περιττωματικού τμήματος) είναι ενδεικτικό σημάδι νεφρικής διαταραχής ή τοξικότητας, ιδιαίτερα από δηλητηρίαση βαρέων μετάλλων όπως ο μόλυβδος.

Καθιερώστε μια συγκριτική μέτρηση στοιχείων, με την παρατήρηση και τη διατήρηση ενός αρχείου καταγραφής της ποσότητας, του όγκου, του χρώματος και της φυσιολογικότητας των περιττωμάτων του πουλιού σας. Αυτό μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο αργότερα εάν παρατηρηθεί κάποια αλλαγή.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να καταγράφονται καθημερινές παρατηρήσεις, κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης. Τα περιττώματα αλλάζουν λόγω αυξανόμενων επιπέδων στρες.

Περισσότερα
Αναγνώριση ασθενειών των πουλιών

Αναφορές
Peter S. Sakas DVM
Don J. Harris, DVM
Συντάκτης
Stavros
Stavros
Ο Stavros είναι ιδρυτής και διαχειριστής του PetBirds από τις 7 Απριλίου 2006.
Άρθρα | Συμμετοχή PBCP

Facebook Twitter Gplus

Σχόλια

Δεν εχουν γίνει σχόλια.

Πληροφορίες

Συντάκτης
Stavros
Προβολές
4.285
Ενημέρρωση

Περισσοτερα Ασθένειες Πτηνών

Περισσότερα από Stavros

Μοιραστείτε το άρθρο

Top