Δίαιτα - ειδική διατροφή για παχουλά καναρίνια

  • Συντάκτης jk21
  • Publish date
  • Ενημερώθηκε
Το παχύσαρκα - παχουλά καναρίνια είναι συχνό φαινόμενο. Το πρόβλημα εμφανίζεται με τη μορφή λίπους στην περιοχή της κοιλιάς και πιο σπάνια στο στήθος των πουλιών.

Αντιμετώπιση της παχυσαρκίας στα καναρίνια


Είναι συχνό φαινόμενο και ειδικά σε περιόδους μετά από διαγωνισμούς, να εμφανίζεται λίπος στην περιοχή της κοιλιάς (και πιο σπάνια και στο στήθος) των πουλιών.

Αυτό οφείλεται είτε σε διατροφή με υψηλή ποσόστωση λιπαρών, είτε σε προδιάθεση του πουλιού, είτε και στα δύο σε συνδυασμό με χαμηλό επίπεδο δραστηριότητας του πουλιού περιορισμένου χώρου.

Η υπερβολικά παχυντικού χαρακτήρα διατροφή του πουλιού, στους απλούς χομπίστες, οφείλεται σε συχνή χρήση των λεγόμενων sticks (παστέλι με σπόρους) και στην συχνή παροχή στα πουλιά των λεγόμενων κίτρινων και κόκκινων βιταμινών, οι οποίες στην ουσία είναι μπισκότο με μπόλικη ζάχαρη και άγνωστης προέλευσης χρωστικές που μπορεί να επιβαρύνουν το συκώτι των πουλιών.

Στους εκτροφείς που προετοιμάζουν καναρίνια για συμμετοχή σε κάποιο διαγωνισμό, η εμφάνιση λίπους οφείλεται:
  • Στην παροχή ενισχυμένου με λιπαρούς σπόρους μίγματος, ειδικά αν η ενίσχυση αυτή είναι υπερβολική.
  • Στην υπερβολική παροχή πολυβιτανούχων σκευασμάτων πέρα από την προτεινόμενη σε διάστημα και ποσότητα από την παρασκευάστρια εταιρία, που δημιουργεί συσσώρευση των περίσσιων λιποδιαλυτών βιταμινών στο συκώτι των πουλιών (κάτι που συνηθίζεται δυστυχώς λόγω ημιμάθειας από αρκετούς στο χώρο).
Μία αύξηση λιπαρών σε ένα μείγμα σπόρων από 25% σε 40% το μέγιστο είναι επαρκέστατη για την προσφορά τόσο των παρεχόμενων από αυτούς τους σπόρους, όσο και των σημαντικότατων για το φτέρωμα και το κελάηδησμα των πουλιών "ωφέλιμων λιπαρών οξέων").

Αυτό έχει σαν συνέπεια την κακή λειτουργία του και τον μη σωστό μεταβολισμό του λίπους.

Προτεινόμενη δίαιτα


Η δίαιτα που ακολουθεί αποτελεί μία λύση αν ακολουθηθεί πιστά. Το καναρίνι μας όταν χάσει το επιπλέον λίπος, πρέπει να επανέλθει στο καθημερινό νορμάλ διαιτολόγιο σταδιακά και φυσικά να αλλάξει κάποια λάθη στην προηγούμενη διατροφή του. Μόνο έτσι τα αποτελέσματα θα είναι μόνιμα.

Η δίαιτα είναι τέτοια που παράλληλα δεν θα στερήσει άλλα θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για την υγεία του καναρινιού μας. Τέτοια είναι τα ωφέλιμα λιπαρά οξέα και οι απαραίτητες πρωτεΐνες.

Η πρώτη δραστική αλλαγή θα γίνει στο μείγμα σπόρων που του παρέχουμε. Θα αποτελείται πια μόνο από αμυλούχους σπόρους. Είτε σκέτο καναρινόσπορο - ασπούρι - κεχρί, είτε ανάμειξή του με βρώμη ή Millet σε ποσοστό 80% καναρινόσπορος και 20 % millet + βρώμη αντίστοιχα.

Δίνουμε μόνο ένα κουτάλι του γλυκού (και μάλιστα ρηχό) ανά ημέρα γιατί αν το πουλί φάει περισσότερο αν η ενέργεια που δίνει η αμυλούχα τροφή δεν ξοδευτεί από το πουλί, μετατρέπεται στον οργανισμό του στο τέλος της ημέρας σε λίπος.

Στο μείγμα θα προσθέσουμε και perilla (περίλλα) ή chia (κία) σε ποσοστό 5 %, για να του παρέχουμε τα απαραίτητα λιπαρά οξέα, εφόσον αυτό δεν γίνει μέσω παροχής στη διατροφή του φύτρων, βλαστημένων σπόρων).

Τα φύτρα αυτά (από σιτάρι, κινόα ή αμάρανθο) τα δίνουμε μέσω της ειδικής αυγοτροφής που πρέπει να χορηγούμε καθημερινά ώστε να ενισχύσουμε την πρωτεΐνη που έχει μειωθεί λόγω της παροχής μίγματος σπόρων, φτωχότερων σε σχέση με τους λιπαρούς που κοπήκανε.

Αυγοτροφή


Η αυγοτροφή αυτή θα φτιαχτεί τοποθετώντας σε συσκευή τύπου "μούλτι", 1 δάχτυλο (2 cm) έτοιμο τρίμμα φρυγανιάς (έχουν τα μάρκετ) και το ασπράδι μόνο ενός καλά βρασμένου αυγού (12 λεπτά) και θρυμματίζοντά τα.

Προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας φύτρα (βλαστωμένους σπόρους) που έχουμε ετοιμάσει από πριν (αλλιώς όπως είπαμε χορηγούμε στο μείγμα σπόρων περίλλα ή chia).

Δίνουμε καθημερινά 1 ρηχό κουτάλι του γλυκού. Σε καμιά περίπτωση δε χορηγούμε έτοιμη αυγοτροφή ή φρέσκο αυγό που δεν έχει αφαιρεθεί ο κρόκος. Αυτό είναι σημαντικό γιατί η έτοιμη αυγοτροφή λόγω του κρόκου και της ζάχαρης που περιέχει, είναι πιο παχυντική από αυτήν που περιγράψαμε με σκέτο ασπράδι.

Το ασπράδι του αυγού είναι σκέτη πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και νερό. Την αυγοτροφή τη διατηρούμε έως πέντε μέρες στο ψυγείο.

Παράλληλα, ειδικά αν το πουλί έχει προδιάθεση στην πάχυνση του προσθέτουμε υποχρεωτικά στη διατροφή του καθημερινά ραδίκι (αγριοραδικο ταραξάκο είναι το ιδανικό) ή μπρόκολο. Πέρα από τα θρεπτικά συστατικά που είναι σημαντικότατα στα δυο αυτά λαχανικά, υπάρχουν ουσίες (ειδικά στο αγριοράδικο - το πικρό που λένε στις λαικές) που αποτοξινώνουν τον οργανισμό και ειδικά το συκώτι του πουλιού.

Αν μάλιστα είναι η εποχή που μπορούμε να βρούμε φρέσκες αγκινάρες στη λαϊκή, του παρέχουμε συχνά και φύλλα που συνήθως οι έμποροι πετάνε, όχι γιατί είναι δωρεάν φυσικά, αλλά γιατί εκεί βρίσκεται η ουσία κυναρίνη που καθαρίζει το συκώτι.

Πιο ιδανικό για αυτή την δουλειά είναι η παροχή σε ξέχωρη ταΐστρα, αν μπορούμε να τον βρούμε, του σπόρου αγκάθι Μαρίας (είδος γαιδουράγκαθου) που περιέχει την ουσία σιλυμαρίνη που δρα αναγεννητικά στο συκώτι. Αν το πουλί δεν τον τρώει τον θρυμματίζουμε στην αυγοτροφή που φτιάξαμε.

Τη σημασία όλων αυτών των φυτικών τροφών μπορούμε να τη δούμε και σε σχετικό άρθρο στην κατηγορία το φαρμακείο της φύσης. Τα παρέχουμε πάντα καλά πλυμένα και στεγνά.

Ένας τρόπος να αυξήσουμε την ταχύτητα καύσης των λιπών του πουλιού είναι μέσω αύξησης του μεταβολισμού του. Αυτό μπορεί να γίνει παρέχοντας του καθημερινά αντί νερού, ροφήματος από πράσινο τσάι που είναι γνωστό ότι έχει την ιδιότητα αυτή (εννοείται αφού κρυώσει και καινούργιο κάθε μέρα).

Ο τυχόν χρωματισμός της κουτσουλιάς με πιο πράσινο χρώμα, αν δεν συνοδεύεται από διάρροια, δεν πρέπει να σας ανησυχήσει, γιατί οφείλεται στο ρόφημα αυτό και στα άλλα χορταρικά.

Εναλλακτικός τρόπος καύσης λίπους μπορεί να επιτευχθεί με την προσθήκη στην αυγοτροφή κατά την παρασκευή της, 1 κουταλιού του γλυκού λεκιθίνης (υπάρχει σε μαγαζιά με βότανα, μπαχαρικά κλπ στην ευρυπίδου στο κέντρο της Αθήνας) που είναι γνωστός λιποδιαλύτης.

Όταν το λίπος του πουλιού φύγει, τότε το μείγμα σπόρων επανέρχεται στην κανονική του σύσταση δίνοντας για μισό μήνα (στην ίδια πάντα ποσότητα) μείγμα καναρινόσπορου και κανονικού μίγματος (50% +50%) και μετά το κανονικό μόνο.

Αυγοτροφή δίνουμε την κανονική πια (φτιαχτή με πλήρες αυγό ή έτοιμη) σε κανονικά επίπεδα ανάλογα με τις ανάγκες της εποχής. Δυο φορές την εβδομάδα που σταδιακά αυξάνεται σε κάθε μέρα τους 2 μήνες πριν την αναπαραγωγή, στο μεγάλωμα των νεοσσών και στην πτερόρροια.

Στη συνέχεια ελέγχουμε ανά βδομάδα την κοιλιά του πουλιού για εναπόθεση λίπους και αν παρατηρήσουμε κάτι τέτοιο, τότε εφαρμόζουμε ξανά τη δίαιτα με μείγμα σπόρων ξανά 50%+50% έως ότου φύγει. Δε σταματάμε ποτέ τη χορήγηση λαχανικών και φρούτων! Έχουμε πάντα σε ευρύχωρα κλουβιά τα πουλιά μας!

Σχετικά θέματα
Συντάκτης
J
jk21
Ο jk21 είναι μέλος του PetBirds από τις 17 Μαρ 2007. Ασχολείται με Καναρίνια και Καρδερίνες.

Τα Άρθρα του jk21.

Σχόλια

Δεν εχουν γίνει σχόλια.

Πληροφορίες

Συντάκτης
jk21
Προβολές
4.241
Ενημέρρωση

Περισσοτερα Διατροφή Πτηνών

Περισσότερα από jk21

Μοιραστείτε το άρθρο

Top