Γκούλντιαν - Gouldian (Erythrura gouldiae)

  • Συντάκτης PBCP
  • Publish date
  • Ενημερώθηκε
Τα Γκούλντιαν ή Gouldian finch είναι από τα ομορφότερα πουλιά. Φιλήσυχα και κοινωνικά, συμβιώνουν εύκολα με άλλα είδη πουλιών σε συνθήκες εκτροφής.

Περιγραφή των Γκούλντιαν (Gouldian)


%CE%93%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%B1%CE%BD_gouldian_-jpg.47615


Οι Σπίνοι Γκούλνιαν συνδυάζουν στο φτέρωμά τους όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου και για αυτό ονομάζονται και Rainbow Finch. Οφείλουν το όνομά τους στη σύζυγο του Βρετανού ορνιθολόγου John Gould, ο οποίος πρώτος το 1844 περιέγραψε το συγκεκριμένο είδος.

Πρόκειται για μικρόσωμα στρουθιόμορφα πουλιά που το μέγεθός τους κυμαίνεται από 13-14 εκατοστά και ξεχωρίζουν για τα εντυπωσιακά χρώματα του φτερώματός τους. Συνδυάζουν το κόκκινο, το γαλάζιο, το κίτρινο, το πράσινο, το μωβ, το μαύρο, το λευκό, με τόσο όμορφο τρόπο που αποκλείεται να μην κεντρίσουν το ενδιαφέρον μας από την πρώτη στιγμή.

Διάκριση φύλου


Τα αρσενικά Γκούλντιαν δεν διαφέρουν ουσιαστικά από τα θηλυκά, εκτός από την ένταση των χρωμάτων. Τα αρσενικά έχουν πιο έντονους τόνους, ενώ τα θηλυκά ελαφρώς πιο μουντούς.

Για να ξεχωρίσουμε τα ώριμα για αναπαραγωγή πουλιά, διακρίνουμε διαφορά στο χρώμα του ράμφους. Στα αρσενικά είναι λευκό με ένα μικρό κόκκινο σημάδι στη μύτη, ενώ στα θηλυκά μαυρίζει.

Το συναρπαστικότερο σε αυτά τα πουλιά είναι ο ερωτικός χορός του αρσενικού, που μοιάζει με επιτόπια πηδηματάκια συνδυαζόμενα και με κελάηδημα για να προκαλέσει την προσοχή του θηλυκού.

Γεωγραφική Κατανομή


Τα Γκούλντιαν ζουν και αναπαράγονται στη βόρεια πλευρά της Δυτικής Αυστραλίας. Τα τελευταία χρόνια ο πληθυσμός τους έχει υποστεί σημαντικές μειώσεις. Οι σοβαρότερες αιτίες είναι το πλήθος των τοπικών πυρκαγιών που κατέστρεψε σημαντικό τμήμα του φυσικού τους βιότοπου, η εντατικοποίηση των καλλιεργειών, οι σοβαρές ασθένειες που πλήττουν το συγκεκριμένο είδος, καθώς και οι επιθέσεις που δέχονται από τους φυσικούς τους εχθρούς που είναι κυρίως τα διάφορα αρπακτικά.

Η μείωση είναι τόσο σημαντική, που σχεδόν κοντεύουν να εκλείψουν στην άγρια ζωή. Ο συνολικός αριθμός τους όμως δεν έχει υποστεί σημαντική μείωση λόγω της εκτροφής του συγκεκριμένου πουλιού σε κατάσταση αιχμαλωσίας.

Ως φυσικός τους βιότοπος θεωρούνται οι δασικές εκτάσεις και οι πεδιάδες με ψηλά δέντρα και γενικά όπου υπάρχει νερό. Μπορούν να χτίσουν τις φωλιές τους σε φωλιές τερμιτών, σε κοιλώματα δέντρων και σε πυκνόφυλλους θάμνους.

Συμπεριφορά


Τα Γκούλντιαν είναι πολύ κοινωνικά πουλιά και πετούν σε σμήνη των 500 έως και 1000 πουλιών.

Η φύση έχει προβλέψει κατά τέτοιο τρόπο ώστε το θηλυκό να μην τραβάει στην φύση το βλέμμα των εχθρών του, ενώ το αρσενικό, αν χρειαστεί, να παρασύρει με το εντυπωσιακό του φτέρωμα τους εχθρούς μακριά από την φωλιά, προκειμένου να προστατεύσει την οικογένειά του και να εξασφαλίσει την επιβίωση των νεοσσών.

Διατροφή


Οι γονείς αλλά και οι νεοσσοί των Gouldian διατρέφονται με ειδικό μείγμα σπόρων, αυγό, αποξηραμένα έντομα και προνύμφες και οπωσδήποτε χρειάζονται ενίσχυση με σουπιοκόκαλο και σπασμένα κοχύλια προς αποφυγήν ελλείψεως ιωδίου που προκαλεί απώλεια των φτερών του.

Τριμμένο καρότο ανακατεμένο με σπασμένο ρύζι καθώς και άλλα ανάμικτα λαχανικά, θεωρείται από τις αγαπημένες τους προτιμήσεις. Μια ποικιλία από φρέσκα φρούτα είναι απαραίτητα για την καλή τους υγεία.

Αναπαραγωγή


Εφόσον το ζευγάρι ολοκληρώσει το ερωτικό παιχνίδι αναλαμβάνει ο καθένας το δικό του μερίδιο ευθύνης. Το αρσενικό κουβαλάει το υλικό στην φωλιά που μπορεί να περιλαμβάνει μαλακές ίνες μήκους 3-5 εκατοστών και η θηλυκιά αναλαμβάνει το "χτίσιμό της".

Τα Gouldian προτιμούν φωλιά κλειστού τύπου, όπως των παπαγάλων με μια στρογγυλή είσοδο μπροστά. Η θηλυκιά εναποθέτει στη φωλιά από 5-8 αυγά. Σε κάποιες περιπτώσεις αρχίζει η επώαση αμέσως μετά την γέννα του τελευταίου αυγού, ενώ σε κάποιες άλλες η θηλυκιά μπορεί και να περιμένει να αρχίσει την επώαση μετά από 4-5 μέρες.

Μετά την πάροδο 13-14 ημερών ξεπροβάλλουν οι πρώτοι νεοσσοί για την ανάπτυξη των οποίων φροντίζουν και οι δύο γονείς.

Η φύση έχει προβλέψει ώστε όταν η αναπαραγωγική περίοδος ξεκινάει τους χειμωνιάτικους μήνες που η νύχτα είναι μεγάλη και η μητέρα πρέπει να ταΐσει τους νεοσσούς και την νύχτα για να καταφέρουν να επιβιώσουν, να στολίζει την άκρες του ράμφους των νεοσσών με φωσφορίζοντα σημάδια που ακτινοβολούν την νύχτα!

Τα μικρά gouldian χρειάζονται 22 μέχρι 25 μέρες για να απογαλακτιστούν πλήρως. Το φτέρωμα των νεοσσών δεν έχει καμία σχέση αρχικά με το χρώμα των γονιών τους. Αποκτούν το οριστικό τους χρώμα μετά την πρώτη πτερόρροια που επέρχεται μετά το πέρας περίπου 9 μηνών από την γέννησή τους.

Επικρατούν αντιφατικές απόψεις γύρω από το θέμα της αναπαραγωγής των Gouldian σε περιβάλλον εκτροφής. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι δε γίνονται καλοί γονείς και είναι απαραίτητο σε όποιον εκτρέφει το συγκεκριμένο είδος να εκτρέφει παράλληλα και ζευγάρια κοινωνικών σπίνων προκειμένου να αναλαμβάνουν ως θετοί γονείς τους νεοσσούς που εγκαταλείπονται από το ζευγάρι.

Άλλοι όμως υποστηρίζουν ότι αν το ζευγάρι δεν ενοχληθεί στο ελάχιστο την περίοδο της αναπαραγωγής και είναι ώριμο αναπαραγωγικά, όχι μόνο τα καταφέρνουν αλλά γίνονται και πολύ στοργικοί γονείς συμμετέχοντας εξίσου τόσο στη επώαση των αυγών όσο και στο μεγάλωμα των νεοσσών. Δείτε περισσότερα στα σχόλια του άρθρου.

Η αναπαραγωγική ωριμότητα των Gouldian ξεκινά στην ηλικία του ενός έτους και ολοκληρώνεται στα δύο χρόνια της ζωής τους. Είναι προτιμότερο να επιλέξετε για την αναπαραγωγή πουλιά μεγαλύτερα του ενός έτους, για την αποφυγή προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν σε πουλιά πολύ νεαρής ηλικίας.

Φροντίδα


Το ευρύχωρο και άνετο μακρόστενο κλουβί που χρειάζονται τα Gouldian πρέπει να καθαρίζεται συχνά και να τοποθετείται στον πάτο άμμος υγιεινής. Τα σκεύη φαγητού και οι πατήθρες πρέπει να καθαρίζονται συχνά επίσης. Το νερό να αλλάζεται σε καθημερινή βάση, όπως επίσης και να τοποθετείται πολύ συχνά μπανιέρα μιας και λατρεύουν το μπάνιο.

Τους αρέσει πολύ να παίζουν με διάφορα παιχνίδια στο κλουβί αντίστοιχα με αυτά των παπαγάλων.

Τα Gouldian χρειάζονται ιδιαίτερη περιποίηση και προσοχή καθώς είναι πολύ ευαίσθητα σε ασθένειες και σε κλιματολογικές αλλαγές καθώς και σε αλλαγές περιβάλλοντος. Με την σωστή διαχείριση και φροντίδα μπορείτε να απολαμβάνετε την συντροφιά τους για αρκετά χρόνια.

Ονοματολογία και Συστηματική Ταξινόμηση


Διωνυμική Ονομασία: Erythrura gouldiae
Ελληνική: Γκούλντιαν (Ερύθρουρα του Γκουλντ)
Αγγλική: Gouldian finch - Lady Gouldian finch,
Τάξη: Στρουθίομορφα (Passeriformes)
Οικογένεια: Εστριλδίδες (Estrildidae)
Γένος: Ερύθρουρα (Erythrura)
Είδος: E. gouldiae

Χρωματικές ποικιλίες - Μεταλλάξεις


Κατατάσσονται σε 3 βασικές κατηγορίες που ξεχωρίζουν από το χρώμα του κεφαλιού τους:
  • Με κόκκινο κεφάλι: Poephila mirabilis
  • Με μαύρο κεφάλι: Poephila gouldiae
  • Με κίτρινο κεφάλι: Poephila armitian
Πολλοί εκτροφείς Gouldian έχουν προβεί σε μεταλλάξεις του είδους πετυχαίνοντας μεγαλύτερη ποικιλία στους χρωματισμούς του φτερώματος σε λευκές και παλ αποχρώσεις.

Περισσότερα Gouldian
Το Άλμπουμ των Γκούλντιαν

Χρειάζεστε Βοήθεια;
Εάν χρειάζεστε βοήθεια από τα μέλη μας σε θέμα που αφορά στους Διαμαντόσπινους, γράψτε το μήνυμά σας στα Forums των Εξωτικών Πτηνών.
#gouldian-ams65
PBCP Authors
Αρχικός Συντάκτης
@Georgina
Συντάκτες Ανάπτυξης Έργου
-
Copyright
© PetBirds Community Project
Αναφορές
Foto Gouldian Finch στο National Aviary του Pittsburgh PA. Από pjah73, (CC BY-NC-ND 2.0).
Συντάκτης
PBCP
PBCP
PetBirds Community Project
Δημιουργία Περιεχομένου από την Κοινότητα του PetBirds, που αφορά στην εκτροφή και τη φροντίδα των πτηνών. Περισσότερα: Τι είναι το PetBirds Community Project.
Άρθρα

Σχόλια

Β
Φοβερά χρώματα. Οδυσέα Diamante de gould δεν γλιτώνεις έτσι εύκολα και τις εμπειρίες σου από την αναπαραγωγή γράψε κάπου. :D Είσαι από τους λίγους εδώ που ασχολούνται με gouldians και πληροφορίες-παρατηρήσεις από πρώτο χέρι δεν μπορούμε να βρούμε εύκολα.
 
D
Εγώ από την άλλη αυτό που δεν μπορώ να βρω εύκολα, είναι gouldians με τέτοια χρώματα.

Η αναπαραγωγή τους είναι σχετικά εύκολη. Εγώ προς το παρόν δεν είχα κανένα πρόβλημα για να χρειαστώ παραμάνες society όπως λένε πως συμβαίνει συχνά. Είναι εξίσου καλοί γονείς με τα zemprakia αλλά το ακριβώς αντίθετο σε ότι έχει να κάνει με την κατασκευή της φωλιάς.

Τα gouldians θα χρειαστεί να τους βάλουμε εμείς λίγο υλικό φωλιάς στην βάση αυτής για να τα παρακινήσουμε να βάλουν κι αυτά ακόμα λίγο ή και καθόλου. Εγώ τους βάζω ακόμα και φωλίτσα καναρινιού μέσα στην κλειστού τύπου γιατί φτιάχνουν τόσο κακές φωλιές που ενδέχεται να μην μπορούν να έχουν όλα τα αβγά σε ένα σημείο.

Επίσης είναι πολύ ευαίσθητα στις χαμηλές θερμοκρασίες και είναι κυρίως εσωτερικού χώρου για την Ελλάδα.

Αυτά είναι τα πολύ βασικά για να ξεκινήσει κάποιος με σημαντικότερο αυτό της θερμοκρασίας. Από κει και πέρα αν υπάρχει κάποια άλλη απορία και γνωρίζω, ευχαρίστως να απαντήσω.

Πάντως, αξίζει τον κόπο να ασχοληθεί κανείς. Είναι πανέμορφα και αξιαγάπητα! Οι τιμές τους είναι σχετικά υψηλές με τα άλλα παραδείσια λόγο του ότι αργούν πολύ να πάρουν τα ενήλικα τους χρώματα.

Λευτέρη και όποιος άλλος ασχολείται, περιμένουμε σχόλια και παρατηρήσεις και από τα δικά σας!
 
Wind-sa
Πανέμορφα πουλιά! Πρέπει να είναι ακριβά και αρκετά σπάνια εδώ στην Ελλάδα; Όχι;
 
pe.di.
Wind-sa είπε:
Πανέμορφα πουλιά! Πρέπει να είναι ακριβά και αρκετά σπάνια εδώ στην Ελλάδα; Όχι;
Έχω ένα αρσενικό με κόκκινο κεφάλι που τώρα είναι σε πτερόροια και περιμένω να διαμορφώσει τα χρώματά του.

Τέτοια πουλιά είχα δει σε petshop πριν 1 χρόνο στην τιμή των 60 ευρώ. Από τότε μέχρι και σήμερα δεν έχω ξαναδεί.

Το φθινόπωρο θ'αναζητήσω θηλυκό για να τα ζευγαρώσω του χρόνου την άνοιξη.
 
A
Wind-sa είπε:
Πανέμορφα πουλιά! Πρέπει να είναι ακριβά και αρκετά σπάνια εδώ στην Ελλάδα; Όχι;
Πωλίνα τα πουλάκια αυτά αν και σπάνια υπάρχουν σε pet shop, έχει τύχει να δω αλλά όχι τα σπανιότερα χρώματα. Σε χρωματισμούς του κίτρινου είδα.

Μπορείς να κάνεις και παραγγελία απ' ότι ξέρω αλλά κοστίζουν γύρω στα 60-80, ίσως και 100 ευρώ το ένα.
 
Β
Βασιλης είπε:
Φοβερά χρώματα. Οδυσέα Diamante de gould δεν γλιτώνεις έτσι εύκολα και τις εμπειρίες σου από την αναπαραγωγή γράψε κάπου. :D Είσαι από τους λίγους εδώ που ασχολούνται με gouldians και πληροφορίες-παρατηρήσεις από πρώτο χέρι δεν μπορούμε να βρούμε εύκολα.
Οδυσσέα σε τι μεγέθους κλουβιά κάνεις αναπαραγωγή; Αυτό που λένε ότι παρατάνε τα αυγά ή τα μικρά πολλές φορές δεν ισχύει τελικά; Επίσης αφήνεις να διαλέξουν σύντροφο οι θηλυκές ή καθορίζεις εσύ τα ζευγάρια;

Έχω διαβάσει ότι παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στο πόσο καλοί γονείς θα είναι το να ταιριάζει το ζευγάρι και να έχει διαλέξει η θηλυκιά το σύντροφό της.

Αυτά από ερωτήσεις προς το παρόν αν και έχω μπόλικες ακόμη. :)
 
D
Βασίλη προς το παρών έχω ασχοληθεί με 2 ζευγάρια μόνο οπότε όσα γράφω ίσως και να μην ισχύουν πάντα. Είναι όμως συνδυασμός μικρής εμπειρίας και αρκετής βιβλιογραφίας. :)

Εγώ λοιπόν, λόγω έλλειψης (εσωτερικού) χώρου, χρησιμοποιώ κλασσικές ζευγαρώστρες, αλλά σίγουρα αν είχα την δυνατότητα θα τα είχα σε κλούβες μεγέθους ανάλογου με αυτών που φτιάχνεται για ζευγάρι καρδερίνας. Έχω παρατηρήσει ότι χρειάζονται αρκετό πέταγμα ειδικά όταν ταΐζουν τους νεοσσούς.

Για επιλογή ζευγαριού τώρα, σε εμένα δούλεψε πολύ καλά το να βάζω πρώτα αρσενικό στο κλουβί με την φωλιά και μόλις δω ενδιαφέρον για την κατασκευή αυτής, τότε να προσθέτω το θηλυκό που έχω διαλέξει εγώ. Με αυτόν τον τρόπο μου έχουν γεννήσει σε λίγο από ένα μήνα γνωριμίας του ζευγαριού.

Τέλος, κανένα ζευγάρι δεν παρουσίασε πρόβλημα στην ανατροφή των νεοσσών. Ίσα ίσα που νεοσσοί από την πρώτη γέννα βοήθησαν στο τάισμα των δεύτερων μικρών όταν αυτά δεν είχαν απογαλακτιστεί πλήρως.
 
Β
Βασιλης είπε:
Φοβερά χρώματα. Οδυσέα Diamante de gould δεν γλιτώνεις έτσι εύκολα και τις εμπειρίες σου από την αναπαραγωγή γράψε κάπου. :D Είσαι από τους λίγους εδώ που ασχολούνται με gouldians και πληροφορίες-παρατηρήσεις από πρώτο χέρι δεν μπορούμε να βρούμε εύκολα.
Με δύο ζευγάρια βέβαια είναι απλά ενδεικτικό το αποτέλεσμα καθώς μπορεί απλά να έτυχε να ταιριάξουν τα πουλιά.

Ευελπιστώ να συνεχίσεις τις αναπαραγωγές και στο μέλλον και να μάθουμε παραπάνω από τις παρατηρήσεις.

Φωλιά χρησιμοποιείς κλειστή εντελώς (με τρύπα σαν των παπαγάλων) ή μισάνοιχτη όπως των zebra;
 
D
Βασιλης είπε:
Φοβερά χρώματα. Οδυσέα Diamante de gould δεν γλιτώνεις έτσι εύκολα και τις εμπειρίες σου από την αναπαραγωγή γράψε κάπου. :D Είσαι από τους λίγους εδώ που ασχολούνται με gouldians και πληροφορίες-παρατηρήσεις από πρώτο χέρι δεν μπορούμε να βρούμε εύκολα.
Συμφωνώ. Γι αυτό και το ξεκαθάρισα.

Φωλιές βάζω και τις δυο που αναφέρεις (μια σε κάθε άκρη) και προς το παρόν διαλέγουν με την μικρή τρύπα (παπαγάλων), αλλά αυτό μπορεί να είναι και λόγω θέσης. Τα zebras πάντως που λες, τα είχα ελεύθερα στο δωμάτιο μου και είχαν γεννήσει σε κάθε τύπο φωλιάς, ακόμα και στις τελείως ανοιχτού τύπου.
 
CHRIS ARTINOS
Αναμφισβήτητα τα πιο όμορφα σπιζοειδή.
Δυστυχώς όμως κοστίζει η απόκτησή τους.
Χώρια που είναι δύσκολο να επιλέξεις λόγο διαφόρων χρωματισμών τους.
Π.χ.

 
YannisK
Καλό άρθρο αλλά έχει πολλές ανακρίβειες και δεν είναι ενημερωμένο με τις τελευταίες εξελίξεις στα άγρια πτηνά.
 

Πληροφορίες

Συντάκτης
PBCP
Προβολές
11.641
Σχόλια
11
Ενημέρρωση

Περισσοτερα Είδη - Ράτσες Εξωτικών Πτηνών

Περισσότερα από PBCP

Μοιραστείτε το άρθρο

Top