Γιατί δεν κελαηδάει το καναρίνι μου;

Τα καναρίνια είναι από τα δημοφιλέστερα κατοικίδια πουλιά, γεγονός που οφείλεται στην όμορφη εμφάνιση αλλά κυρίως στο κελάηδημά τους. Τι γίνεται όμως όταν το καναρίνι που αποκτήσαμε πρόσφατα δεν κελαηδάει ή όταν αυτό που έχουμε ήδη, έχει σταματήσει το κελάηδημα;

Για ποιους λόγους δεν κελαηδά ένα καναρίνι


Το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι από αυτά που απασχολούν περισσότερο και συχνότερα τους κατόχους καναρινιών. Για να το εξετάσουμε καλύτερα, θα χωρίσουμε τις περιπτώσεις σε αυτές που αφορούν ένα πουλάκι που δεν κελάηδησε ποτέ και αυτές ενός καναρινιού που κατέχουμε καιρό και κάποια στιγμή, απλά σταμάτησε να κελαηδά.

Σε κάποιες περιπτώσεις, είναι πιθανόν η αιτία του προβλήματος να αποτελεί ένα συνδυασμό πιθανοτήτων και από τις δύο κατηγορίες.

1. Καναρίνι που δεν κελάηδησε ποτέ


Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει πουλιά που μπορεί να κατέχετε καιρό ή και κάποιο που αποκτήσατε πρόσφατα, αλλά δυστυχώς δεν είχατε τη χαρά να ακούσετε το κελάηδημά τους μέχρι σήμερα. Ας δούμε τις πιθανές αιτίες και τη λύση τους, εφόσον υπάρχει τέτοια.

Είναι μικρό σε ηλικία


Τα καναρίνια που είναι μικρότερα από την ηλικία των έξι μηνών δεν έχουν αναπτύξει πλήρως όλα τους τα χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητάς τους να κελαηδούν.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα νεαρά πουλιά προσπαθούν να εκφραστούν φωνητικά με τον χαρακτηριστικό τρόπο που κελαηδούν τα ενήλικα αρσενικά καναρίνια (στάση τραγουδιού, φούσκωμα λαιμού κ.λπ.). Η συμπεριφορά αυτή μας δίνει μια πρώτη ένδειξη για το φύλο των πουλιών, η οποία όμως δεν είναι πάντοτε ασφαλής αυτήν την περίοδο.

Παρόλο που πρόκειται για μια χαρακτηριστική συμπεριφορά των αρσενικών πουλιών, όταν συμβαίνει κατά τη διάρκεια που προηγείται της ενηλικίωσης τους, μπορεί απλά να δείχνει στοιχεία μίμησης των μικρών πουλιών (ανεξαρτήτως φύλου), που λαμβάνουν από το περιβάλλον ή τη συμπεριφορά των γονιών τους.

Το συνεχόμενο μελωδικό κελάηδημα είναι μια σχετικά ασφαλής ένδειξη διάκρισης φύλου, μόνο όταν πρόκειται για ενήλικα πουλιά στην περίοδο της ανάπαυσης (όχι αναπαραγωγή ή πτερόρροια).

Είναι θηλυκό


Όλα τα υγιή καναρίνια κελαηδούν, εκτός αν είναι θηλυκά. Μπορεί να είχατε την εντύπωση ότι το καναρίνι σας είναι αρσενικό ή να ζητήσατε ένα αρσενικό κατά την αγορά του για να απολαμβάνετε το τραγούδι του, όμως υπάρχει πάντα η περίπτωση της λάθος εκτίμησης στη διάκριση του φύλου.

Ακόμη κι αν σας έχουν πει ότι το καναρίνι που σας έδωσαν είναι αρσενικό επειδή κελαηδούσε πριν, είναι πιθανό να πρόκειται για λάθος συμπέρασμα, αφού σε κάποιες περιπτώσεις κελαηδούν και τα θηλυκά, έστω και για σύντομο χρονικό διάστημα όπως αυτό που προηγείται της ενηλικίωσής τους αλλά και αυτό της περιόδου πριν την έναρξη της αναπαραγωγής, λόγω της μεταβολής των ορμονών τους.

Για να αποκλείσετε την πιθανότητα να περιμένετε άσκοπα να ακούσετε κελάηδισμα από ένα θηλυκό καναρίνι, ακολουθήστε τις οδηγίες που θα βρείτε στο άρθρο για τη διάκριση φύλου στα καναρίνια.

Να θυμάστε πάντα ότι εκτός από το τεστ DNA, ο μόνος τρόπος για να αποδειχθεί ότι ένα καναρίνι είναι σίγουρα θηλυκό, είναι το γεγονός ότι γεννάει αυγά. Διαφορετικά κάθε άλλη εκτίμηση μπορεί να αποδειχθεί λανθασμένη.

Ακατάλληλος χώρος διαμονής


Σε ένα υγιές πουλί το κελάηδημα εξαρτάται από τη διάθεση του, η οποία μπορεί να επηρεαστεί από το χώρο που ζει. Με τον όρο "χώρο" εννοούμε το κλουβί του αλλά και το δωμάτιο όπου το έχουμε τοποθετήσει, τα οποία θα πρέπει να πληρούν κάποιες προδιαγραφές προκειμένου να μην δημιουργούν στρες στο πουλί.

Το κλουβί είναι ο χώρος που τα πουλιά περνούν ολόκληρο ή το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής τους, γι' αυτό θα πρέπει οπωσδήποτε να προσφέρετε στο καναρίνι σας το κατάλληλο κλουβί, αλλά και τα κατάλληλα αξεσουάρ που είναι απαραίτητα για την εξυπηρέτηση των καθημερινών του αναγκών.

Εξίσου σημαντικό με το κλουβί, είναι και ο ευρύτερος χώρος που το φιλοξενεί. Το άρθρο μας για την επιλογή κατάλληλου χώρου για το κλουβί θα σας βοηθήσει να τον επιλέξετε.

Αν χρειάζεστε περισσότερη βοήθεια, περιγράψετε μας την περίπτωση σας στο φόρουμ της φροντίδας των καναρινιών.

2. Καναρίνι που σταμάτησε να κελαηδά


Η κατηγορία αυτή αφορά την περίπτωση πουλιού που κατέχετε καιρό και ενώ τραγουδούσε όλο αυτό το διάστημα, κάποια στιγμή σταμάτησε να κελαηδά. Ας δούμε αναλυτικά και αυτές τις περιπτώσεις και τις πιθανές λύσεις των προβλημάτων.

Είναι άρρωστο


Η διακοπή του τραγουδιού σε ένα καναρίνι μπορεί να είναι ένδειξη ότι πάσχει από κάποια ασθένεια. Όταν ένα καναρίνι σταματήσει να κελαηδά λόγω ασθένειας, το κάνει για να εξοικονομήσει την ενεργεία που θα χρειαστεί για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα υγείας του.

Επομένως, εάν το καναρίνι σας σταμάτησε κάποια στιγμή απότομα το τραγούδι του, πρέπει να εξετάσετε την περίπτωση της ασθένειας και να προβείτε στη θεραπεία της ή εφόσον αποκλειστεί αυτή η πιθανότητα, να αναζητήσετε αλλού τις αιτίες του προβλήματος.

Ως βοήθεια στην προσπάθειά σας να διακρίνεται αν υπάρχει ασθένεια, διαβάστε προσεκτικά το άρθρο μας για την αναγνώριση των ασθενειών των πουλιών και ενεργήστε άμεσα αν υποπτευτείτε ότι υπάρχει ασθένεια.

Αν χρειάζεστε τη βοήθειά μας, περιγράψετε μας το πρόβλημα στο φόρουμ ασθενειών των καναρινιών. Εάν χρειάζεστε βοήθεια ειδικού, αναζητήστε τον στη λίστα με τους κτηνιάτρους.

Έχει Πτερόρροια


Η πτερόρροια είναι μια κατάσταση κατά την οποία τα καναρίνια και γενικά τα πουλιά αντικαθιστούν τμηματικά ολόκληρο το πτέρωμά τους. Δεν πρόκειται για ασθένεια αλλά για μια φυσιολογική διαδικασία που απαιτεί ενεργεία από το πουλί και τις κατάλληλες συνθήκες συμπεριλαμβανομένης της ειδικής φροντίδας που θα πρέπει να του παρέχουμε για να αντεπεξέλθει επιτυχώς.

Υπάρχουν δύο τύποι πτερόρροιας:
  1. Η εποχική
  2. Η παθολογική
Η εποχική πτερόρροια ξεκινά περίπου στα τέλη του καλοκαιριού και ολοκληρώνεται περίπου στις αρχές του φθινοπώρου. Αυτή είναι στη φύση η εποχή που ενδείκνυται για την αποβολή του παλιού πτερώματος και την αντικατάστασή του με νέο που θα το βοηθήσει να αντιμετωπίσει τις δύσκολες καιρικές συνθήκες του επερχόμενου χειμώνα. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες αλλά και οδηγίες για να βοηθήσετε με επιτυχία το καναρίνι σας να ολοκληρώσει την πτερόρροιά του.

Η παθολογική πτερόρροια είναι μια κατάσταση που μπορεί να προκληθεί για πολλούς λόγους, μερικοί από τους οποίους αφορούν σε ασθένειες. Εδώ μπορείτε να ενημερωθείτε αναλυτικά για την παθολογική πτερόρροια και τους τρόπους αντιμετώπισής της.

Του πήρατε συντροφιά


Πολλοί, αφού αποκτήσουν ένα αρσενικό καναρίνι αποφασίζουν κάποια στιγμή αργότερα να αποκτήσουν και ένα θηλυκό, με σκοπό να μοιραστούν το ίδιο κλουβί για να έχουν συντροφιά. Τα καναρίνια όμως δεν έχουν από τη φύση τους αυτή την ανάγκη συντροφικότητας που παρουσιάζουν κάποια άλλα είδη όπως για παράδειγμα τα παπαγαλάκια Budgie ή τα Lovebirds. Τα καναρίνια ζευγαρώνουν μόνο για την αναπαραγωγή τους και όλο τον υπόλοιπο χρόνο, ζουν ανεξάρτητα.

Ένα αρσενικό καναρίνι μπορεί να τραγουδά περισσότερο ή και πιο έντονα για όσο διάστημα διεκδικεί το θηλυκό. Μόλις όμως το κατακτήσει, σταματά το κελάηδημα και το ενδιαφέρον και των δύο πουλιών επικεντρώνεται στην αναπαραγωγή.

Εάν έχετε ένα αρσενικό καναρίνι για να το ακούτε να κελαηδά, αφήστε το μόνο στο δικό του κλουβί και φροντίστε να μην έχει οπτική επαφή με άλλα πουλιά. Επίσης, μη βάζετε καθρέφτη μέσα στο κλουβί γιατί πέραν των άλλων προβλημάτων που μπορεί να δημιουργήσει, δίνει την εντύπωση στο πουλί ότι υπάρχει και άλλο στο χώρο του και έτσι σταματάει και πάλι να τραγουδά.

Διατροφή


Η διατροφή αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες που που καθορίζουν την υγεία και την ποιότητα ζωής των περισσότερων ζωντανών οργανισμών. Μια σωστή, πλήρης διατροφή συμβάλλει στην καλή φυσική κατάσταση του οργανισμού και κατ' επέκταση στην πρόληψη και την αντιμετώπιση ενδεχόμενων προβλημάτων υγείας, αλλά και την αποφυγή των προβλημάτων που θα προέκυπταν διαφορετικά, ως αποτέλεσμα μιας κακής διατροφής.

Μεταξύ των προβλημάτων που μπορεί να δημιουργηθούν από μια κακή διατροφή, είναι και η ελάττωση ή η διακοπή του κελαηδίσματος ως αποτέλεσμα μιας γενικότερης κακής φυσικής κατάστασης. Φροντίστε να παρέχεται στα πουλιά μια πλήρη, ποιοτική διατροφή που θα βοηθήσει να αποφευχθούν όλα τα παραπάνω.

Ξεκινήστε την ενημέρωσή σας γύρω από αυτό το μεγάλο κεφάλαιο στη φροντίδα των πουλιών, από το άρθρο μας για τη διατροφή των καναρινιών.

Συμπληρώματα διατροφής που ενισχύουν το κελάδημα


Δεν υπάρχουν τέτοια. Όπως έχουμε πει, όλα τα υγιή αρσενικά καναρίνια κελαηδούν και δεν υπάρχει τίποτα πέρα από τη διάθεσή τους που μπορεί να τους κάνει να συνεχίσουν ή να αρχίσουν να τραγουδούν.

Τα συμπληρώματα που ενισχύουν το τραγούδι, είναι συνήθως πολυβιταμινούχα συμπληρώματα διατροφής που φέρουν τον τίτλο του "ειδικού συμπληρώματος" για εμπορικούς λόγους προώθησης του προϊόντος.

Εάν ένα πουλί δεν κελαηδά λόγω ασθένειας, δεν πρόκειται να θεραπευθεί μόνο με βιταμίνες. Χρειάζεται σωστή διάγνωση και θεραπεία για την αποκατάσταση της υγείας του και το τραγούδι θα έρθει ως φυσικό επακόλουθο σ' ένα υγείας πουλί.

Εάν ένα πουλί δεν κελαηδά λόγω προβλημάτων στη διατροφή του, τότε θα πρέπει να λυθεί συνολικά το πρόβλημα της ελλιπούς διατροφής του, το οποίο μπορεί να λυθεί με την αλλαγή της δίαιτάς του η οποία συνεπικουρικά μπορεί να περιλαμβάνει και ένα πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα διατροφής. Έτσι, στην καλύτερη περίπτωση εξαλείφεται η ανάγκη για επιπλέον χορήγηση ενός άλλου πολυβιταμινούχου συμπληρώματος.
Συντάκτης
Stavros
Stavros

Σχόλια

mgerom
Δίνει απάντηση σε μια πολύ συχνή ερώτηση.

Πραγματικά η δουλειά που έχει γίνει στο petbιrds σε επίπεδο άρθρων είναι πραγματικά εξαιρετική.
 
panagiotis2014
Εγώ έχω να προσθέσω κάτι ακόμα. Το καναρίνι μπορεί να σταμάτησε να κελαιδαει επειδή δέχτηκε επίθεση απο αρπακτικά και έπαθε στρές. Δεν συμβαίνει και αυτό;
 
Σ
panagiotis2014 είπε:
Εγώ έχω να προσθέσω κάτι ακόμα. Το καναρίνι μπορεί να σταμάτησε να κελαιδαει επειδή δέχτηκε επίθεση απο αρπακτικά και έπαθε στρές. Δεν συμβαίνει και αυτό;
Ασφαλώς και συμβαίνει. Εμένα το είχε πάθει από γάτα. Υπάρχει περίπτωση να μην ξανακελαηδήσει ποτέ ή στην καλύτερη περίπτωση μέχρι την επόμενη Άνοιξη.
 
Akanthos
Το καλύτερο site για πτηνά. Μέχρι και η wikipedia το αναφέρει!
 

Πληροφορίες

Συντάκτης
Stavros
Προβολές
21.408
Σχόλια
4
Ενημέρρωση

Περισσοτερα Άρθρα για Πτηνά (γενικά)

Περισσότερα από Stavros

Μοιραστείτε το άρθρο

Top